magdalena.molka 05.06.06, 17:24 poprosze o opinie. Do Novum mam bliżej jendak znacznie drożej. W BS zrobie 2 in vitro. W Novum może udałoby sie na zbierać na jedno. Mam cieżkie PCOS. I wciąż nie umiem podjąć decyzji. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alicja Re: Novum czy Białystok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 09:50 mialam podobna sytuacje - wybralan Novum, bo jest blizej i udalo sie Odpowiedz Link
rrenatak Re: Novum czy Białystok 08.06.06, 13:13 Czytałam Twoje zapytanie i nie wiem co Ci poradzić gdyż nie mam doświadczenia z żadną z tych klinik. Jednak chciałbym zadać Ci pytanie dlaczego rozważasz In- VITRO czy już wyczerpałas wszystkie możliwości terapii np. gonadotropiny, czy nakłuwanie jajników za pomocą laparo. Też się borykam z PCOS mam 26 lat i za sobą ok 2 lata starań w tym nieudane próby z clo i gonadotropinami i nie readuję na nic, dostałam teraz propozycję laparo i zasatanawiam się czy to poskutkuje. Odpisz proszę jaką drogę Ty przeszłaś. Odpowiedz Link
niedobrax2 Re: Novum czy Białystok 08.06.06, 17:40 Hej już ci odpowiadam, co prawda jestem pod innym loginem ale to ja w moim przypadku ani clo ani gonal (gonadotropiny) nie dały efektów. Tzna clo za słabe a gonal w niewielkich dawkach powodował przestymulowanie albo cysty. Laparo nie rozważam już w tej chwili bo jak nie podziałały gonadotropiny to laparo tez nie pomoze (działanie takie samo jednak zalece sie z reguły laparo gdyż jest tańsze w stosunku do gonadotropin). Niestety jest to zabieg w głebokiej narkoze i pełną intubacją, więć jest ryzykowny a dodatkowo niesie za sobą ryzyko powikłań. Nie zawsze przynosi dobre rezulataty; podobno czasem przyspiesz menopauze (tak po krótce bo to bardziej skomplikownae) = szybsze wygaśniecie rezerwy jajnkowej, co powoduje że niestety in vitro już jest nie możliwe. Druga sprawa to to, że po laparo chyba dopiero po roku mozesz podejść do in vitro, bo nie można mieć podziurwaionych jajników. To tyle co wiem na ten temat. Mi szkoda czasu na bawienie sie w kotka i myszke. Pozdrowienia M Odpowiedz Link
anaika Re: Novum czy Białystok 08.06.06, 19:51 też się and tym długo zastanawiałam jeszcze niedawno wybrałam Białystok i jestem już na dobrej drodze aby podejść do IVF w lipcu.. zadecydowała chyba ostatecznie cena i wcześniejsza przygoda z prywatną kliniką poza tym novum i Białystok wyniki mają podobne no i mój doktor serdecznie mnie na bIałystok namawiał zobaczymy już wkrótce czy to był trafny wybór (choć osobiście uważam, że to mimo wszystko kwestia szczęścia) poza tym ja też z PCOS Odpowiedz Link