babka_z_rumem 04.04.05, 15:11 witam szanowne gremium, sa tu napewno specjalisci od robienia tatara ze swiezych ryb, wiec uprzejmie prosze, albo o linki albo o intensywne przepisy, babkowo-rumowo dziekczynienia skladam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baky Re: tatar z ryby/ prosze 04.04.05, 15:44 Tatar, jak to tatar... Np. z łososia. Na desce kładziemy filet skórą do dołu rzecz jasna i nożem skrobiemy, tak skrobiemy mięso. Do goła. Można je później jeszcze posiekać trochę. Dalej, to już wiadomo... Cebula w koskę, ogórek (kiszony) w kostkę, żółtko, sól, pieprz, trochę soku z cytryny... Jak podać nie piszę bo wiesz zapewne... i jazda pałaszować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: tatar z ryby/ prosze IP: *.gw-ssm.lama.net.pl 04.04.05, 16:43 do tatara z ososia nigdy nie dodaje sie jajka,natomoast wskazana jest cebulka ogórek i grubo zmielony pieprz Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: tatar z ryby/ prosze 04.04.05, 16:53 Gość portalu: aneta napisał(a): > do tatara z ososia nigdy nie dodaje sie jajka Nigdy? Ja daję. Więc nigdy nie mów "nigdy". Nie zawsze, ale daję. Jak mi pasuje. Co prawda z "ososia" nie jadłem... Ciekawym czemu wg. Ciebie się nie daje? Odpowiedz Link Zgłoś
baky PS. 04.04.05, 17:09 Możesz dodać worchester, tabasko, oliwę, kapary, koper... Możliwości jest od groma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: tatar z ryby/ prosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 17:57 mmmm.. z łososia jest pyszny tatar. ja wrzucam płat do malaksera i jak się mymalaksuje bach na talerz, obok cebulka i ogórek a potem każdy do smaku: pieprz, czerwona papryka i maggi , z maggi jest pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: tatar z ryby/ prosze- zapomniałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 17:58 i dwa żółteczka oczywiscie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
babka_z_rumem Re: tatar z ryby/ prosze 05.04.05, 13:31 tym ktorzy mi podpowiedzieli w sprawie tatara chyle czapki, juz teraz wiem i pieknie dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: tatar z ryby/ prosze IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.04.05, 07:45 A próbowaliście tego? filet z łososia (absolutnie świeżego, a nie mrożonego) posypuje się drobno posiekaną cebulką i zieloną pietruszką oraz doprawia się czym komu pasuje i przyciska takim samym filetem i do lodówki na jakieś 4 - 5 godzin. Podaje się filet + nożyki do samozielnego zskrobywania ryby z białym pieczywem. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
mharrison dekoracja:-) 07.04.05, 09:30 A ja mieszankę: łosoś, cebula, ogórek i pieprz ładuję do takich małych podstawek do jajek z IKEI uprzednio posmarowanych oliwą co by się potem odkleiło i ze wspomnianego tatara robię małe babeczki na półmisku. Pomiędzy układam "słupki" ze świeżego ogórka. A czasami każdą "babeczkę" wieńczę kaparem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: tatar z ryby/ prosze 08.04.05, 00:25 Tutejsza wersja, czyli ceviche: Kawalki swiezutkiego lososia posypujesz sola (morska najlepsza) odstawiasz do lodowki na noc ( pojedrnieje ladnie:). Zlewasz slony sok, zalewasz sokiem z limonki lub cytryny i zostawiasz na kilka godzin. Cebulke siekasz drobniutko, tak samo ostra papryczke (bez pestek), dokladasz avocado, pomidora tez bez pestek, papryka czerwona lub zielona drobniutko posiekana tez nie zawadzi, dla smaku moze byc szczypiorek, pietruszka, swieza bazylia. Sypiesz pieprzu najlepiej cytrynowego lub bialego. Mieszasz wszystko podlewajac najlepsza oliwa z oliwek (rzecz jasna najlepsza jest z Huasco:) i znow odstawiasz na troche do lodowki. Potem juz tylko swiezutka, chrupiaca bagietka (moga byc zlociscie opieczone tosty), maselko i oczywiscie wino:) Odpowiedz Link Zgłoś