Dodaj do ulubionych

Cerny Vrch-Jested-okolice Liberca w Czechach

12.05.10, 12:42
Mam pytanie do osób które często odwiedzają Czechy i korzystały z kolejek na
górę Jested lub Cerny Vrch.
Mam na uwadze taką wycieczkę wjechać kolejką krzesełkową na Cerny Vrch potem
przejść szlakiem do Jested i zjechać w dól kolejką gondolową.Czy ktoś z Was
był na tym szlaku -czy jest on trudny chciałabym zabrać 5 letnie dziecko stąd
moje pytanie.
Co polecacie zobaczyć w Libercu?
Z góry bardzo dziękuję za odp i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rumcajs68 Re: Cerny Vrch-Jested-okolice Liberca w Czechach 12.05.10, 13:59
      Szlak z Cernego vrchu na Jested jest krótki i łatwy. Jest to szeroka, wygodna, gruntowa droga grzbietowa o niezbyt dużym nachyleniu i dobrej nawierzchni (w sumie ok. 2 km). Choć też niezbyt atrakcyjna, w zasadzie pozbawiona widoków (poza widokiem na sam wierzchołek Jestedu). Nie wiem przy tym, czy nie lepiej byłoby pokonać trasę w odwrotnym kierunku, tzn. wjechać na Jested i później wygodnie zejść do górnej stacji wyciągu na Cernym vrchu? Poza tym radzę się upewnić w Internecie, czy wyciąg na Cerny vrch jest czynny poza sezonem zimowym.

W Libercu, poza oczywiście samym Jestedem (który jest symbolem tego miasta), wart obejrzenia jest gotycko-renesansowy ratusz w rynku (jeden z najładniejszych w północnych Czechach), zoo (najstarsze w kraju, z wieloma unikatowymi gatunkami zwierząt, w tym bodajże jedyne w Europie posiadające białe tygrysy bengalskie) i ogród botaniczny, szkieletowe Valdstejnske domky (najstarsze w mieście), Muzeum Północnych Czech (Severoceske muzeum), bardzo popularne wśród Polaków jest też centrum rozrywkowe Babylon (chyba największe w północnych Czechach). Generalnie Liberec to bardzo ładne, zadbane, pięknie położone miasto, z wieloma cennymi zabytkami i na pewno warte poznania i zwiedzenia. Atrakcją jest też unikatowa linia tramwajowa do Jablonca n. Nisou, o szerszym niż zwykle rozstawie torów, z tramwajami jeżdżącymi między górami.
      • rumcajs68 Re: Cerny Vrch-Jested-okolice Liberca w Czechach 12.05.10, 14:04
        P.S. Tu masz jeszcze ciekawą stronę internetową w języku polskim z wieloma przydatnymi informacjami.
        • rumcajs68 Re: Cerny Vrch-Jested-okolice Liberca w Czechach 12.05.10, 18:23
          Z informacji w Internecie wynika, że wyciąg na Cerny vrch jest w lecie nieczynny. Działa za to pobliski wyciąg Skalka (górna stacja na Cernym kopcu, ok. 0,5 km dalej (na wschód) czerwonym szlakiem od Cernego vrchu).
          • andy810 Re: Cerny Vrch-Jested-okolice Liberca w Czechach 13.05.10, 11:26
            Rumcajsie bardzo Ci dziękuję za tak wiele cennych informacji,przeglądając stronę
            int po czesku o kolejce na Cerny vrch widziałam zdjęcia kolejki wykonane latem
            dlatego sądziłam że jest ona czynna również latem.Jeszcze raz dziękuję za
            podpowiedzi na pewno wezmę je pod uwagę-pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka