26.06.04, 13:13
Jeśli znacie jakieś atrakcyjne miejsca na słowacji proszę piszcie.
Pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • Gość: Lekito Re: SŁOWACJA IP: *.gdynia.mm.pl 26.06.04, 17:10
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=197&w=11879296
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=197&w=12976202
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=197&w=12758165
      Polecam spojrzeć an mapę na Tatry słowackie. Miejsc atrakcyjnych cała masa. Od
      zachodu (np. Liptowski Mikulasz) na wschód (np. Tatrzańska Łomnica). Zależy co
      cię interesuje. Jeżeli piszesz na forum góry to domyśłam sie, ze góry, ale czy
      chodzi o wspinaczkę, łażenie czy tylko oglądanie z dołu???
      • Gość: Adek Re: SŁOWACJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 11:30
        Miło jest tez na wschod od Namestowa , Beskidy , Orawa.
        Pzdr

Pieniny i Czerwony Klasztor urokliwe miejsce
    • aslad Re: SŁOWACJA 27.06.04, 12:10
      dziękuję za informacje!!! Pozdrowienia
    • krakusia Re: SŁOWACJA 28.06.04, 11:13
      Witaj...ja bbbbbbardzo lubie północną Słowacje. Tam wszystko jest ciekawe i
      przecudnej urody góry -POLECAM.
    • Gość: MedvidekSK Re: SŁOWACJA IP: 80.55.181.* 28.06.04, 17:31
      Takich miejsc jest mnóstwo. Poza Tatrami i Słowackim Rajem (które są chętnie
      odwiedzane przez polskich turystów) polecam:
      1)Súľovské Skaly,
      2)Kl'ak w paśmie Lucianskiej Małej Fatry
      3)Rozsutce, Horne Diery, Sokolie w Krivanskej Małej Fatrze
      4)Wielki Chocz, Dolina Kwaczańska w Górach Choczańskich,
      5)Murański Płaskowyż
      Ale najbardziej polecam wyprawę na Tlstą i Ostry Wierch we Wielkiej Fatrze.
      I wiele, wiele innych miejsc, których jescze nie odwiedziłem w Słowacji....
      • zolwik Re: SŁOWACJA 29.06.04, 09:12
        a ktore z tych miejsc nadaje sie jako baza wypadowa do chodzenia po gorach?
        • Gość: Lekito Re: SŁOWACJA IP: 62.181.160.* 29.06.04, 11:23
          Najlepsza baza wypadowa to okolice Smokovca. Ewentualnie Tatrzanska Lomnica czy
          np. w Tatrach Bielskich - Zdiar. Wszedzie masz polaczenia po obwodzie tatr
          ichnim pekaesem CSAD. Ale najlepsze mijesce na wypady to jednak Smokoviec
          (najdroższy).
        • Gość: MedvidekkSK Re: SŁOWACJA IP: 80.55.181.* 29.06.04, 12:34
          Najlepsze (z mojego punktu widzenia) bazy noclegowo-wypadowe to
          1)Súľovské Skaly -> w Sul'ovie - miejscowość ta leży w samym środku tego pasma.
          www.sulov.sk/
          2)Kl'ak w paśmie Lucianskiej Małej Fatry -> można np. znaleźć "privat" w
          Fackovie (w Kotlinie Rajeckiej) lub w Blatnicy - patrz punkt 6)
          3)Rozsutce, Horne Diery, Sokolie w Krivanskej Małej Fatrze -> tu dobrą bazą
          wypadową jest Terchova lub sąsiednie miejscowości www.terchova.sk/
          4)Wielki Chocz, Dolina Kwaczańska w Górach Choczańskich -> którakolwiek z
          miejscowości w okolicach Liptowskiego Mikulasza - stąd też dobra baza wypadowa
          na Niżne Tatry, a nawet Wielką Fatrę.
          5)Murański Płaskowyż - np. miejscowość Murań (blisko do ruin Murańskiego Hradu)
          6)Tlsta i Ostry Wierch we Wielkiej Fatrze (na skałach Tlstej rosną reliktowe
          sosenki podobne do tych jak na Sokolicy w Pieninach! POLECAM!!!)- w Blatnicy
          pod samą Tlstą jest "Chatova osada Gader" (kampingowe domki)
          Serdeczny POZDRAV dla wszystkich SK - CESTOMANIAKÓW
        • Gość: GMC Re: SŁOWACJA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 08:52
          Na Słowacji byłam przez 5 dni, wróciłam tydzień temu. Jest cudownie w
          słowackich Tatrach, mieszkalismy w Łomnicy Tatrzańskiej ( nocleg 300
          koron/osobę), która była naszą bazą wypadowa w góry. Z Łomnicy do Szczyrbskiego
          Jeziora kursuje ichnia kolejka- żeleźnica (tak chyba sie nazywa)bilet kosztuje
          40 koron/osobę. Sądzę ,że zarówno Stary Smokowiec jak i Łomnica Tatrzańska są
          świetnym miejscem wypadowym w góry. Koniecznie powinieneś wjechać na Łomnicę
          (kolejka kursuje z Łomnicy Tatrzańskiej z przesiadką w Łomnickim Stawie)-
          wspaniałe widoki i niezapomnine wrażenia .
          Pozdrawiam...
    • josip_broz_tito Re: SŁOWACJA 29.06.04, 12:42
      A Niżne Tatry? Niektórzy pewno pomyślą że mają one coś wspolnego z komerchą 40
      km dalej na północ przy polskiej granicy, ale nie:) Całkiem przyjemne, ponad
      2000 m górki, niestety polska stonka też i tam dociera :(
      • nin15 Re: SŁOWACJA 30.06.04, 10:09
        jak niżne tatry to Dol. Demanovska z jaskiniami Svobody oraz Lodowa i mnostwem innych jaskin niekomercyjnych, których niestety poznac nie miałem przyjemności. dojazd około 90 km od przejścia w Chochołowie droga przez Zuberec i Liptovsky Mikulas. pzdr.
    • natalicja Re: SŁOWACJA 02.07.04, 12:43
      Nizne Tatry, jesli chcesz lazic po gorach i to z plecakiem. Przejscie glownej grani zajmuje 5 dni, trzeba miec zapasy i spiwor, mozna w polowie szlaku mniej wiecej odbic i uzupelnic zapasy, sadze ze "stacjonarnie" najpopularniejsza ich czesc mozna zwiedzic z Demianowskiej Doliny (chya tak sie to nazywalo), ale masz wtedy ok 1000 (moze mniej troche) metrow podejscia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka