Dodaj do ulubionych

Słowacja - ceny?

20.07.04, 23:27
Hej!!!
Wybieram się w rejon Słowackiego Raju, spanko zarezerwowane ale potrzebuję
aktualnych informacji o cenach. Trzeba wiedzieć ile ze sobą
zabrać "zabezpieczenia finansowego".
Będę wdzięczna za wszelkie wiadomości na temat:
- ile średnio kosztuje obiadek? (słyszłam, że ceny nie są już takie
atrakcyjne - to prawda?)
- opłaty za wstęp do różnych ciekawych miejsc? (co polecacie?)
- czy trzeba się liczyć z jakimiś opłatami dodatkowymi (np. klimatyczne)?
- "dobre rady" czyli czy warto być czujnym w jakichś sytuacjach?
- pewnie wybiorę się też w Wysokie Tatry - jakieś sugestie?

To moja pierwsza wyprawa do tego pięknego kraju i liczę na Waszą
wyrozumiałość :)))
Pozdrawiam serdecznie i czekam na wieści, A.

Obserwuj wątek
    • Gość: joasia Re: Słowacja - ceny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 09:31
      Na temat Słowackiego Raju zakrzyj, vratna.hej.pl/sr.htm
    • Gość: joasia Re: Słowacja - ceny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 09:32
      i jeszcze www.slovenskyraj.info/pl/doprava/index.html
      • aggulek Re: Słowacja - ceny? 21.07.04, 11:13
        Joasiu - dziękuję za linki, przeczytam informacje dokładnie :)
        Niestety z tego co udało mi się wywnioskować z wypowiedzi na forum, ceny za np.
        wstęp do różnych ciekawych miejsc różnią się od tych podanych w necie a
        o "cenne wskazówki z ostatniej chwili" też na stronach reklamowych trudno.
        Czekam na info od tych Forumowiczów, którzy właśnie wrócili ze Słowacji i
        mogliby napisać kilka słów.
        Jeszcze raz pozdrawiam -A.
        • Gość: Lekito Re: Słowacja - ceny? IP: 62.181.160.* 21.07.04, 11:31
          Ceny - co ja moge napisać. Podobne jak w Polsce, a nawet już teraz drożej
          czasami jak w Polsce. Piwo jest tańsze:) Noclegi kosztują około 200 koron + -
          50 koron. Nie wiem kompletnie co cie jeszcze intersuje. Jak jedziesz ichnim
          pekaesem czyli CSAD to proś kierowcę "bez listoka" to zapłacisz mniej. No co ja
          mogę jeszcze napisać. Jak masz jakieś konkretne pytania wal śmiało.
          • aggulek Re: Słowacja - ceny? 21.07.04, 12:20
            Hej Lekito :)
            Moje bardziej konkretne pytania znajdują się w pierwszym poście (np.jedzonko,
            bilety wstępu itp.)
            Jeżeli możesz dorzucić jakieś info - to będę baaaardzo zobowiązana (oprócz
            noclegu, bo mam zarezerwowany).
            Czekam niecierpliwie -A.
    • am777 Re: Słowacja - ceny? 21.07.04, 12:22
      ceny sa generalnie wyższe niż w Polsce. Jedzenie w knajpach nie jest drogie
      (dobry dwudaniowy obiad można zjeść za 120 Sk, a nawet taniej), ale ceny w
      sklepach mnie zaskoczyły, np. chleb 15-25 Sk, Rama ok. 37 Sk, mleko w kartonie
      20 Sk, złoty bażant 17 Sk (+ butelka). My bylśmy w Tatrach i po jedzonko
      jeździliśmy głównie do Popradu (Tesco, Kaufland), bo raz, że taniej, a dwa -
      często gdy wracaliśmy z gór sklepy w naszej bazie były juz zamknięte (normą
      jest, ze zamykają sklepy o 18!).
      Wstęp do s. raju 20 koron, parkingi w okolicach ok. 50-80 koron (bylismy
      zmotoryzowani) Przepiękna dobszyńska jaskinia lodowa też się ceni - wstęp 140
      koron (dorośli). Z opłatami klimatycznymi jest różnie - jedni żądają (ok. 10
      koron), inni nie. a jakie sugestie interesuja cię odnosnie Tatr?
      • Gość: Lekito Re: Słowacja - ceny? IP: 62.181.160.* 21.07.04, 12:41
        No to już zostało wszystko powiedziane :) My też robimy zazwyczaj zakupy w
        Tesco:)
    • Gość: Travel Re: Słowacja - ceny? IP: *.acn.waw.pl 22.07.04, 00:10
      Słowackie ceny zaczynają być, podobnie jak w Polsce zróżnicowane. Kiedyś były
      raczej jednolite. Najdroższym rejonem są oczywiście Vysoke Tatry ( podobnie,
      jak nasze Zakopane). Stosunkowo tanio jest w Malej Fatrze.

W tej chwili ceny są mniej więcej podobne, jak u nas, z tym, że nie ma takiego
      zdzierstwa na parkingach ( dominują całkiem znośne opłaty za cały dzień, a nie
      za każdą rozpoczętą godzinę). Są duże zniżki dla dzieci, a dzieci do 6 roku
      życia za nic prawie nie płacą ( koleje, autobusy). Potem do 15 roku zycia jest
      zniżka 50%. Słowacja jest generalnie bardziej przyjazna dla rodzin z dziećmi
      niż Polska. U nas coraz rzadziej można liczyć na znizki dla dzieci, a z
      życzliwością to sami wiemy, jak jest.

Nadal trochę tańszy jest alkohol, ale nie na tyle, żeby się opłacało przywozić
      hurtem ( chociaż Becherovka jest tańsza dwukrotnie).

W praktyce wejście Słowacji do UE spowodowało, że po prostu góry są większe:)
      Granica jest symboliczna, choć jeszcze pozostały dwa komunistyczne relikty:
      tzw. mały ruch graniczny i zakaz przekraczania na szlakach poza wyznaczonymi
      miejscami. Ale miejmy nadzieje, że i to wkrótce, jako niezyciowe, odejdzie w
      zapomnienie.
    • aggulek dalsze szczegóły... 22.07.04, 17:19
      Bardzo dziękuję za wszystkie info, mam już pewien "obraz" sprawy!!!
      I dalsze pytania - jeśli ktoś zna odpowiedzi :)
      - Aquapark Poprad - wstęp (opłata jednorazowa za cały dzień czy od godziny?
      polecacie?)
      - Vrbov (jak wyżej)
      - Dedinky: wypożyczenie łodzi? wyciąg krzesełkowy na Geravy?
      - Wysokie Tatry: kolejka linowa (Łomnica)?

Z góry (ha ha ha - jeśli gdzieś dojdę) wielkie dzięki, A.
      • Gość: am Re: dalsze szczegóły... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 07:43
        Z tej listy znam tylko ceny na Łomnicę: wjazd w 1 stronę do Łomnickiego Stawu
        200 Sk (dorośli), od Łomnickiego Stawu na Łomnicę w obie strony 450 Sk. Życzę
        dużo sił witalnych i jeszcze więcej hartu ducha.
      • Gość: ostrów Re: dalsze szczegóły... IP: 193.151.96.* 23.07.04, 16:17
        Moja droga...
        Vrbov odradzam, mielismy być cały dzień, byliśmy 3 godziny. Fakt, pogoda nie
        była do opalania (słońce często zachodziło i wiało) ale generalnie jest
        przesycone to miejsce, tzn za duzo ludzi, za dużo budek z zarciem, za duzo piwa
        i woda śmierdziała. Ja wiem, że to termalne ale byłem pod Liptowem ze 2 lata
        wstecz też na termalnych i było bajecznie.
        Co do Aqua w Popradzie, nie wiem, nie byłem, acz żałuje.
        Dedinki polecam, sliczne urokliwe, mam fotki, daj majla to ci wrzuce ;) ale nie
        wiem czy tam można wypożyczyć i ile kosztuje, gdy my byliśmy nie rozglądałem
        sie szczerze mowić za przystanią.
        Łomnica jest strasznie droga, ale radze wejść pieszo na 2 stacje i dopiero
        stamtąd jechać, nam się nie udało, bo raz że chmury zawisły nam na wysokości
        ud, a dwa ze myślałem ze kolejka stoi, bo stała tyle ze chwilowo hehe. Co się
        tyczy twoich poprzednich pytań odsyłam do mojego postu o Tatrach i Raju
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=197&w=14249472&a=14249472
        Aha... wbrew temu co tu ktoś napisał, wcale parkinki nie są tanie w Raju, bo
        dla mnie 100 koron jednorazowo to dużo kapusty ;)
        jeśli coś cię jeszcze zainteresuje to wal, majlowo albo gg
        pozdrawiam
        • Gość: Travel Parkingi IP: *.acn.waw.pl 23.07.04, 17:02
          Ja nie mówię, że 100 Sk (11,60 zł) to mało, ale spróbuj za taka kwotę
          zaparkować np 12 godzin w Zakopanem czy na Polanie Palenicy.
          Właśnie z tego powodu polecam parkowenia po słowackiej stronie Łysej Polany za
          100 Sk na caly dzień w drodze do Morskiego Oka, zamiast za 3,5 zl za każdą
          rozpoczętą godzinę na Palenicy. Fakt, trzeba podejsc 1,5 km dalej.

Ale w Pieninach przy przełomie Dunajca parkin kosztuje 40 Sk za caly dzien. W
          Szczawnicy 2 zl za godzinę. Sam policz.
      • aggulek Re: dalsze szczegóły... 23.07.04, 22:58
        Bardzo dziękuję za wszelkie wieści :)))

ostrów :)
        dzięki za linka i info. "..pod Liptovem"? - a gdzie to jest????
        priv: aggulek@gazeta.pl , gg 71559 (zazwyczaj po 21.00)

I jeszzce do wszystkich zorientowanych: podobno trzeba mieć wykupione
        ubezpieczenie i czasem sprawdzają to na granicy. Wiecie coś o tym, możecie
        polecić solidnego i najlepiej niezbyt drogiego ubezpieczyciela???

Interesują mnie też 2-3 wyprawy w Wysokie Tatry - tak na 6 do 8 godzin.
        Oczywiście niezbyt wyczerpujące (ha ha ha) i z pięknymi widokami. Naczytałam
        się różnych propozycji, aż trudno wybrać....

Pozdrawiam serdecznie i życzę słoneczka do końca wakacji, A.
        • aggulek ps. 23.07.04, 23:03
          Zapomniałam o wymianie - ponoć kiedyś opłacało się wziąć kartę i korzystać z
          bankomatów na miejscu. A może lepiej kupić korony w Polsce????

Sorry, że jestem taki centuś, ale najlepiej wypoczywam jak mam wszystko
          zaplanowane...
          A.
          • Gość: aga Re: ps. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 23:24
            Nie wiem jak jest z wypłatą z bankomatu, ale pieniądze lepiej opłaca wymienic
            się na Słowacji niż w Polsce chociaż nie są to jakies duże róznice. Ceny są
            generalnie podobne jak w POlsce, chociaż wydaje mi się że restauracje/kawiarnie
            są raczej tańsze. Jak masz jakieś jeszcze wątpliwości to pytaj bo niedawno
            wróciłam z Tatr i Raju.
            • Gość: Travel Tatralandia IP: *.amwaw.edu.pl 24.07.04, 10:41
              Rewelacyjny aquapark kolo Liptovskeho Mikulase kosztuje 290 Sk (33 zl) dla
              doroslego i 150 Sk (17zl) za dziecko do 140 cm wzrostu ZA CALODZIENNY POBYT.
              18 zjezdzalni, 9 basenow. Od razu zaznaczę, że nie warto tam siedziec krocej
              niz 6 godzin, bo się nie zaliczy wszystkich atrakcji.

www.tatralandia.sk
              Co do koron, to korzystnie jest płacić kartą, gdzie się da, albo kupować w
              kantorach w Polsce, ale w rejonach przygranicznych. W centralnej Polsce rożnica
              kupno/sprzedaż jest lichwiarska. W Nowym Targu na przykład cena sprzedaży Sk
              jest w przybliżeniu równa średniemu kursowi NBP (dzisiaj 0.1114 zł za 1 Sk).
              • Gość: ostrów Re: Tatralandia IP: 193.151.96.* 24.07.04, 11:34
                Travel :) wiesz co mówiesz ;) ja tam siedziałem caluuutki dzionek, tylko
                cienizna z toaletami, no ale cuż ;)
                pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka