Dodaj do ulubionych

Na Słowację BUSem/PKSem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:29
Jakie sa możliwości dostania się na Słowacje. Chodzi mi o rejon Tatr,
generalnie tam gdzie Polacy wyjeżdzają by wędrowac po Tatrach Słowackich. Z
tego co się orientuje PKS nie jest rewelacją. Kursuje rzadko i nie za często,
szczególnie jak ktoś planuje jedniodniowy wypad i powrót póżnym wieczorem po
wycieczce.
Znacie jakis przewożników, równiez ich strony www, ceny przewozów, rozkład???

* * * * * * * * * * * * *
Szukasz noclegu? Zerkini do bazy noclegowej na:
www.NaWakacjach.com
Obserwuj wątek
    • Gość: Zjak Re: Na Słowację BUSem/PKSem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 10:20
      > Jakie sa możliwości dostania się na Słowacje. Chodzi mi o rejon Tatr,

Tylko nie sprecyzowałeś czy chodzi Ci o Tatry Wysokie czy Tatry Zachodnie.
      W Tatry Zachodnie jedzie się przez przejście graniczne w Chyżnem lub Chochoło-
      wie, a w Tatry Wysokie przez Łysą Polanę. Możesz jeszcze przejść przez przejś-
      cia turystyczne w górach.
      KOmunikacji nie znam bo jeżdżę autem.
      • Gość: NaWakacjach.com Re: Na Słowację BUSem/PKSem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 13:19
        Nie sprecyzowałem dokładnie bo chciałem ten post zostawić otwarty do dyskusji
        na temat podróży na Słowacje genaralizując tam gdzie w Tatrach przebywają
        turyści
        • Gość: tygrysek Re: Na Słowację BUSem/PKSem IP: *.233.144.205.telsat.wroc.pl 27.07.04, 17:11
          Jeśli chodzi o Tatry Wysokie to z Zakopca najlepiej zrobic tak: busikiem do
          przejścia na Łysej Polanie (z tym nie ma problemu, kierowcy busów sami sie
          narzucają), przez przejście na piecho a potem słowackim "pksem" dalej
          (przejeżdża przez większość miejscowości "wyjściowych" w Tatry Wysokie np.
          Smokowiec, Tatranska Łomnica itd). PKSem po polskiej stronie do granicy lepiej
          nie ryzykować ze względu na korki, w których stoją, a które kierowcy busów
          sobie tylko znanymi sposobami wymijają...) pozdrawiam
          • Gość: MiG Re: Na Słowację BUSem/PKSem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.04, 19:33
            www.vlak-bus.cz

rozkład jazdy czeskich i słowackich autobusów i pociągów,
            bardziej złożonych połączeń nie wypróbowałem w praktyce, ale wygląda to nieźle

MiG
    • Gość: GMC Re: Na Słowację BUSem/PKSem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.07.04, 22:57
      Na Słowacji byłam w czerwcu. Jechałam PKS kursującym z Zakopanego do Popradu,
      ja wysiadłam w Tatrzańskiej Łomnicy. W czasie wakacji są bodajże 3 kursy
      dziennie. Wyjeżdżałam z Zakopanego ok. 10 ( chyba?) powrót z Tatrzańskiej
      Łomnicy był ok.17-tej. Poza tym mozna z granicy na Łysej Polanie ichnimi
      pekaesami.
      Życzę wielu wspaniałych wrażeń z wędrówek po Słowacji... Tatry sa
      cudowne...pozdrawiam
    • malamaga Re: Na Słowację BUSem/PKSem 28.07.04, 21:10
      Ja niedawno jechałam.PKS Zakopane oferuje przejazd Zakopane-Poprad za cenę 15
      PLN, zniżek dla studentów/dzieci brak, sa tylko dwa przejazdy dziennie, z tym
      że jeden wczesnie rano, około 7:30, drugi bodajze o 16 z minutami. Jedzie się
      nie dłużej niż dwie godz. do Popradu. Uwaga-strona PPKS Zakopane jest
      nieaktualna!!! podają tam cztery kursy dziennie, lepiej zadzwonic do informacji
      i tam miła pani wszystko wyjaśni. Powroty z Popradu też są dwa,w tym jeden
      wieczorem.
      Jest tez autobus Kraków-Liptovski Mikulasz , cena 30 zł.
      Połączenia na Słowacji-www.cp.sk, wszystko można wyszukać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka