Dodaj do ulubionych

Wąwóz Kraków

24.06.13, 21:31
Witajcie, jak to jest z tym wąwozem? Nie potrafię sobie wyrobić zdania czy jest trudny czy łatwy? Czytam o przejściu jaskini lub o jej obejściu z klamrami? Co wybrać? Niezbyt dobrze czuję się w jaskiniach, ale Mroźną jakoś przeszłam. Czy można ją przejść bez przeciskania się i czołgania?
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Wąwóz Kraków 24.06.13, 23:56
      Jaskinia nieoświetlona, zero czołgania, przeciskania; pod koniec osypujący się żwir w b stromym tunelu. Jeśli pogoda deszczowa - prawdopodobnie ślisko. Całość do przejścia w 10-15 minut.
      Inna rzecz - że nic ciekawego w niej. Ale ja bym nie odpuścił. Lubię dziury.
      Kornel
      • iwwo2 Re: Wąwóz Kraków 25.06.13, 09:38
        Ja bym odpuścił jaskinię na rzecz obejścia. Urok wąwozu tkwi głównie w formacjach skalnych, a nie w tej wybitnie nieciekawej dziurze.
        • gosia82300 Re: Wąwóz Kraków 25.06.13, 13:03
          Myślę właśnie, żeby jaskinię odpuścić, jaka jest skala trudności tegoo bejścia i całego szlaku bez "dziury"?
          • frytek539 Re: Wąwóz Kraków 25.06.13, 13:06
            ejj!nie odpuszczaj.dasz rade!:)
            • gosia82300 Re: Wąwóz Kraków 25.06.13, 13:38
              Kusi mnie żeby spróbować, a po filmiku na You Tube widziałam jak uroczy to wąwóz. Więc chyba się zdeycyduję. Dziękuję za komentarze i pomoc.
    • frytek539 Re: Wąwóz Kraków 25.06.13, 13:05
      Wąwóz Kraków jest piękny.nielicząc wiosny jest bezpieczny.dojście do drabinki pod Smoczą Jamą jest łatwie.sama Jama dość krótka.przejście nią jaki i obejście jest miłym doświadczeniem.
      też źle się czuje w jaskiniach i powiem ci że Smocza a Mroźna to "coś innego".do Smoczej nie odważyłem się wejśc bez czołówki z pierwszym razem.teraz już wiem,że spokojnie można nawet bez czołówki.dasz rade,zobaczysz.w jednym miejscu trzeba się ciut pochylić głowe.
      "za" Smoczą prowadzi dalszy żółty szlak.
      trudność szlaków jest dość rozległym tematem i bardzo indywidualnym.
      jak tu ktoś kiedyś powiedział (Kornel chyba)-każdy ma swój Mont Ewerest
      pozdrawiam Góromaniaków
      • bachoolka Re: Wąwóz Kraków 25.06.13, 17:16
        Ja wąwóz przeszłam jednego dnia 2 razy bo... było fajnie. Za pierwszym razem jaskinią, za drugim razem obejściem. Podłoże było bardzo śliskie (po deszczach) i gliniaste. Ogólnie trasa łatwa pomimo klamr, drabinek i łańcuchów (a właściwie dzięki nim!). W jaskini było tak ciemno, że momentami nie było nic widać.
        Bardzo sympatyczna i godna polecenia wycieczka.
        • billy.the.kid Re: Wąwóz Kraków 26.06.13, 07:38
          wywaliłem papierosy z paczki i tą paczką /zapaloną/ oświetliłem sobie drogę.
          po załamaniu widać już światełko z dziury wyjściowej.
    • fanmalopolski Re: Wąwóz Kraków 26.06.13, 09:44
      Wąwóz Kraków jest super! Jaskini nie ma co sie obawiać. Jest troszkę wspinaczki ale nawet bez latarki się da. Ona ma może z 20 m. widać jej koniec jak się wjedzie. W połowie jest próg skalny na który trzeba uważać, ale tak to jest super.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka