bs_netfactory 05.06.14, 14:16 www.karpacz.net/news/glowna/artykul/czerwony-zielony-czarny-kolory-na-szlaku-co-tak-naprawde-oznaczaja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jabolkn Re: Kolory szlaków - jak je interpretować. 06.06.14, 08:35 interesujacy artykul dziekuje za wyjasnienie w Alpach i Himalajach wszystkie szlaki sa czerwone Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Kolory szlaków - jak je interpretować. 06.06.14, 09:23 Widzę Janusz, że w Alpach nie byłeś jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
jabolkn Re: Kolory szlaków - jak je interpretować. 06.06.14, 10:22 jusytka napisała: > Widzę Janusz, że w Alpach nie byłeś jednak... nie bylem ale podszkolilem sie na forum Austria na mapach wszystkie sa czerwone Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Kolory szlaków - jak je interpretować. 06.06.14, 13:02 Zasadniczo są czerwone i są bardziej ujednolicone niż u nas, ale bywają i czarne Odpowiedz Link Zgłoś
jabolkn Re: Kolory szlaków - jak je interpretować. 09.06.14, 18:58 jusytka napisała: > i > czarne swietna strona - gratuluje, czekam na dalsze relacje Odpowiedz Link Zgłoś
yestor Re: Kolory szlaków - jak je interpretować. 26.11.14, 14:24 > jusytka napisała: > > > i czarne W Alpach, szczególnie tych niemieckojęzycznych, kolor oznacza trudność szlaku. Czarne są najtrudniejsze - "wspinaczkowe" (myślę tu o szlakach TURYSTYCZNYCH), czerwone - "wycieczkowe", a niebieskie - "spacerowe". Lokalnie widziałem więcej kolorów, np. w Karwendel Gebirge. W terenie na kamieniach są wszędzie czerwone ciapki, ale na skrzyżowaniach stosuje się na drogowskazach taką kolorystykę, jak napisałem. Jak jest w Polsce - to już wyjaśniła dobrze przedmówczyni. W każdym razie kolor szlaku nie ma nic wspólnego z trudnością drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
iza1-988 Re: Kolory szlaków - jak je interpretować. 29.09.14, 20:32 W skrócie: "CZERWONY oznacza tzw. szlak główny. To na nim odnajdziemy najbardziej widowiskowe i najciekawsze miejsca regionu. Długie szlaki dalekobieżne oznaczane są kolorem NIEBIESKIM, natomiast ZIELONY oraz ŻÓŁTY to szlaki krótkie. CZARNA barwa na znaku informuje zaś o tym, że pójdziemy tzw. szlakiem dojściowym, najkrótszym z pozostałych dostępnych na danej trasie". Bardzo przydatny artykuł. Zawsze się zastanawiałam nad tymi kolorami na szlakach/mapach, najpierw myślałam, że chodzi o stopień trudności, a potem, że o zwykłe odróżnianie jednego szlaku od drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
qubu Re: Kolory szlaków - jak je interpretować. 20.10.14, 12:42 Polecam ten artykuł: Co oznaczają kolory szlaków Odpowiedz Link Zgłoś
zlookam Re: Kolory szlaków - jak je interpretować. 28.11.14, 14:08 W turystyce pieszej kolory szlaków nie mają znaczenia, w sensie nie są związane z trudnością, a raczej służą do ich identyfikacji. Co innego w turystyce rowerowej, gdzie kolor ma już znaczenie. Dobry nocleg tutaj:pitstop-hostel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Alpy - link 29.11.14, 19:25 www.salzburgerland.com/pl/urlop/bezpieczne-lato-w-gorach/oznakowania-w-gorach.html Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Alpy - link 30.11.14, 08:50 jusytka napisała: Alpy - link Dopowiedzmy: Alpy austriackie. W Alpach szwajcarskich stosuje się inny schemat: Trail Signalization for Hiking in Switzerland Kornel Odpowiedz Link Zgłoś