Dodaj do ulubionych

Mapy on-line pasm górskich

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 14:41
Witam.

Na swojej stronie dodałem sekcję, w której to zamieszczam linki do darmowych
map on-line pasm górskich. Dzięki nim można spokojnie siedząc przed komputerem
(np.w pracy) przelecieć szybko jakiś szlak, zaplanować ramy wypadowe itd.
Wiadomo - bez normalnej mapy się nie obędzie, ale tutaj raczej chodzi o zarys.

Póki co dużą część map podlinkowałem do strony pewnego wydawnictwa
kartograficznego - poza mapami Tatr, które wygrzebałem z zakamarków sieci.

Będę szczerze zobowiązany za rozwijanie owej listy - czy to za pomocą
dodawania komentarzy czy wysyłania do mnie linków e-mailem :) Póki co listę
rozwijam na bieżąco planując kolejne wypady - w okresie wakacji zapewne
dorzucę jeszcze Alpy :)

Link: maciek.lasyk.info/gory_mapy_online.html
Obserwuj wątek
    • Gość: docent Re: Mapy on-line pasm górskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 12:33
      No i drobna nowość - wielu z Was zna pewnie maps.google.com - ale niestety wiele
      z tych map było mało dokładnych. A teraz mamy alternatywę.. na prawdę świetną -
      dzięki niej możemy spokojnie znaleźć Hawiarską Kolibę i prześledzić gorczańskie
      szlaki w na prawdę dobrej rozdzielczości - podobnie sprawa tyczy się Tatr :)
      Boska rzecz - choćby do tworzenia relacji z gór i rysowania szlaku czy też po
      prostu do wspominania niektórych miejsc :)

Linka wraz z informacjami na temat korzystania z mapy wrzuciłem na stronce:
      maciek.lasyk.info/gory_mapy_online.html :)
      • Gość: Opty Re: Mapy on-line pasm górskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 12:07
        Świetny pomysł, pozwolisz,że skopiuję?
        Podziwiam, to strasznie dużo czasu zajmuje takie prowadzenie strony.
        Gdzieś rozdają ten czas? :)
        pozdr.
        • Gość: docent Re: Mapy on-line pasm górskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 16:55
          Heh czasu nie rozdają :) Ale wystarczy czasem poświęcić godzinkę czy dwie - to
          się da zrobić - wystarczy weekend, w który akuratnie nie jadę w góry :)

A pomysł - proszę bardzo - kopiuj do woli. Wszak to nie moje mapy :)
          • opty2 Re: Mapy on-line pasm górskich 28.02.06, 11:49
            Trochę nieprecyzyjnie sie wyraziłam, twoją stronę z mapami i całą zawartością
            chciałam skopiować do schowka :)
            pozdr.
            • Gość: docent Re: Mapy on-line pasm górskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 13:16
              Ależ proszę bardzo :) Aczkolwiek niebawem większość stron będzie miała własne
              kanały RSS dzięki czemu będzie można w prosty sposób śledziź zmiany na nich -
              czyli informacje o nowych wpisach, usuwaniu starych czy edycji obecnych :) Jeśli
              ktoś nie będzie chciał używać RSSa to oczywiście do każdej strony dorobię system
              mejlingowy :)
              • Gość: Opty Re: Mapy on-line pasm górskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 14:32
                No jak to Śnieżka + Śnieżnik nie zdobyte :)?
                Powiedz dlaczego jeździsz w góry jesienią , zimą?
                Czy dlatego,żeby każdy czas wykorzystać, czy też, żeby być w górach w każdych
                warunkach a może lato jest za krótkie na wszystko co chce się zobaczyć?
                Prawdę powiedziawszy nie chciałabym ogladać gór porą późno - jesienną, chociaż
                ludzi jest wtedy na pewno mniej a na piekną pogodę raczej nie ma co liczyć.
                Wszystkiego jeszcze nie obejrzałam, cholibka trzeba pracować a nie o górach
                marzyć:)
                pozdr.
                • Gość: Szarotka Re: Mapy on-line pasm górskich IP: *.mofnet.gov.pl 28.02.06, 14:37
                  A ja oglądałam je w połowie listopada i są niesamowite - szaro- brązowe,
                  srebrzysto-ponure
                • Gość: docent Re: Mapy on-line pasm górskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 14:49
                  Siedzę w górach kiedy mi na to tylko czas pozwala :) Nie tylko latem góry są
                  piękne. Zimą są bardziej ostre i dzikie. Idąc doliną często nie słychać ani
                  jednego zwierzęcia - tylko szum potoku. A w nocy... to już wogóle coś zupełnie
                  niesamowitego.

Jesienią znów wszystko powoli kładzie się do snu - tak jak w mieście. Ale wtedy
                  też w górach można zobaczyć niesamowite gamy kolorów - a przy okazji zostać
                  zlanym do suchej nitki :P

A wiosną.. wiosną wszystko powoli budzi się do życia. Wystarczy wejść na jakąś
                  polanę, na której to powoli pojawiają sie całe dywany kwiatów. Rewelacja :)

Do tego w tych właśnie porach na szlaku jest stosunkowo pusto. O ile zimą można
                  liczyć spotkanych turystów na palcach jednej ręki o tyle latem trzebaby do tego
                  kalkulatora :)

A odpowiadając dokładniej - taki sposób na życie. W tygodniu praca, w weekendy
                  albo góry, albo jakaś ścianka, wieczorem knajpka - można sobie na to pozwolić
                  mieszkając na południu :) Poza tym owszem - chciałbym zobaczyć góry o każdej
                  porze roku - ba - większość szczytów, które mnie interesują :) Zobaczyć, opisać,
                  sfotografować.. i wrócić do tego po latach =)
    • Gość: gruby niezłe IP: .1P3D* / 134.146.212.* 28.02.06, 11:19
      trochę czasu Ci na to zeszło. Systematyczne zacięcie. Podobały mi się zwłaszcza
      logi z kolejnych wycieczek, są bardzo przydatne przy planowaniu własnych.

Co do ewentualnych sugestii, to przede wszystkim proponowałbym wyrugować ze
      strony wulgaryzmy (żeby nie powiedzieć gorzej). Jakoś nie idą w parze z tymi
      super zdjęciami.

A znasz stronę www.klub-karpacki.org?

• Gość: docent Re: niezłe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 13:15
        Hmm właśnie w kierunku strony, która zawiera garść przydatnych informacji
        obecnie podążam :) Za wulgaryzmy faktycznie z góry przepraszam - znikną one w
        najbliższym czasie.

Stronu klubu Karpackiego nie znam - niebawem się nią zainteresuje :) Pewnie w
        momencie gdy będę zbierał informacje na temat innych stron górskich i przyjdzie
        mi stworzyć bazę danych linków wraz z opisami do stron, które faktycznie warto
        polecić :)
      • Gość: docent Re: niezłe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 13:37
        Ah jeszcze jedno - wrzuciłem właśnie króciutki wstępniak do relacji z ostatniego
        weekendu - również z Tatr Zachodnich (ciągle próbuję dokończyć temat grani
        Wołowiec - Kończysty). Tym razem udało się dojść do Łopaty. Wrzuciłem na razie
        jedno jedyne zdjęcie, które obrazuje dlaczego przyszło nam schodzić poza
        szlakiem na dół do doliny. Zapis gdzieś w blogu jest -
        maciek.lasyk.info/blog.html
    • bemola Re: Mapy on-line pasm górskich 01.03.06, 15:56
      świetny pomysł i bardzo przydatna strona - thx :) - wrzuciłam do ulubionych, na
      pewno mi sie przyda, niedlugo wybieram sie w Beskidy <jupi> :D
    • Gość: gospodarz Re: Mapy on-line pasm górskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 07:42
      Czy w tabelce, w kolumnie "opis" nie wypadałoby podać czyjego autorstwa są te
      mapy?

P
      • Gość: docent Re: Mapy on-line pasm górskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 19:58
        Hmm dobry pomysł :) W wolnej chwili to zrobię :) Póki co dopiero z Tatr wróciłem
        - trzeba ogarnąć nowe zdjęcia =]
      • Gość: docent Re: Mapy on-line pasm górskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 11:07
        Uff udało się wrzucić informację o źródłach, skąd czerpane są mapy. Troszkę
        zeszło - musiałem do tego odpowiedni panel sobie napisać - patrząc już na
        przyszłośc :) Mam nadzieję, że obecna forma będzie odpowiadała autorom :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka