adamzg 17.08.06, 09:42 Najciekawsze miejsca w Bieszczadach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roolez Re: Bieszczady? 18.08.06, 18:59 Bieszczady? Właśnie wróciłem i żałuję,że tam pojechałem. PRZEREKLAMOWANY chłam! Prócz poj.....ch pograniczników czających się w krzakach na kierowców przejeżdzających na czerwonym, zamiast łapać przemytników z plecakami pełnymi fajek, niczego tam nie ma! W każdym razie daj se luzik z Bieszczadami!Szkoda Twojej kasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: Bieszczady? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 22:13 Zależy po co się tam jedzie. Ja polecam, na piechotę.Natomiast nie polecam przejeżdżania autem na czerwonym świetle...nigdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wobo1704 Re: Bieszczady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 12:46 To trzeba polubić. Po jaką ... taplać się w blocie (a błotko jest wszechobecne nawet w czasie suszy)? Raz wrócisz z Bieszczad, wykruszysz co się da, I po pewnym czasie znowu zatęsknisz. Sztandarowe trasy trzeba zaliczyć (połoniny Wetlińską, Caryńską, Rawki, Bukowe Berdo i Tarnica, Rozsypaniec i Halicz, coś zachodniej części Bieszczad (okolice Komańczy, Chryszczata no i dolina Sanu (albo Otryt albo wzdłuz Sanu u podnóża Otrytu) A potem warto połazić nieznakowanymi ścieżkami, szutrowymi drogami po których nic nie jeździ. To sa inne Bieszczady, niż te zatłoczone i rozreklamowane szlaki. Trzeba uniezależnić sie od noclegów pod dachem; gdy nie musisz spieszyc się na kwaterę, łażenie inaczej smakuje. A potem warto poszukac sladów po ludziach, którzy tu kiedyś mieszkali. Znalezienie starych cmentarzy, starych sadów, zawalonych drewniaych cembrowin studni staje się wtedy celem łażenia. Kiedy juz wszystko starannie zadepczesz znależć można nowe cele np: odwiedzić wszystkie bobrowe żeremie, albo od cerkiewki do cerkiewki itd Kiedy już wszystko się widziało te same trasy przebyc w odwrotnym kierunku. Pierwszy raz w B. byłem w 1958 r. i nigdy mi sie nie znudziły - nawet gdy wyruszałem z Beskidu Śl. to musiałem zakończyć w Ustrzykach (czasami i z powrotem). Bieszczady smakują o każdej porze roku; trzeba się jednak uniezaleznić od kwater. Ps. Jak zobaczysz w Bieszczadach czerwone światło to go starannie wykarczuj (razem z tym, kto go tam śmiał postawić). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: Bieszczady? IP: *.aster.pl 19.08.06, 16:04 bo to jest właśnie miejsce, w którym ma nie być "niczego", tylko góry. nie jedź tam więcej, bo się nie kwalifikujesz.M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wbo1704 Re: Bieszczady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 18:02 Przeczytałem uważnie post Adamzg i nie wynikało z niego, by się nie kwalifikował. Chyba nie Adamzg odpowiedziałaś. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
zywy63 Re: Bieszczady? 02.09.06, 14:36 Roolez, napewno byłes w Bieszczadach, czy może tylko w Lesku albo Ustrzykach Dln.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaiks Re: Bieszczady? IP: *.lesko.tke.pl 16.09.06, 22:20 "...Prócz poj.....ch pograniczników czających się w krzakach na kierowców przejeżdzających na czerwonym..." Gdzie w Bieszczadach masz sygnalizację świetlną?? (nie licząc jakichś chwilowych sygnalizatorów przy remontowanych dwóch mostkach). Coś wymyślasz kolego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapis Re: Bieszczady? IP: *.chello.pl 19.08.06, 20:09 Zależy czego się szuka w Bieszczadach. Jeżeli ktoś oczekuje drugich Krupówek lub ekskluzywnych schronisk co kilka kilometrów, to lepiej niech tam nie jedzie. W Bieszczady jedzie się po ciszę i spokój, brak tłoku na szlakach. To góry z klimatem. Polecam połoniny Caryńską i Wetlińską ( i nie tylko te), Tarnicę, Halicz, Bukowe Berdo, Rawki (przepiękne widoki rozciągające się w każdą stronę). No i oczywiście doliny Sanu ze śladami przeszłości. To tajemnicze miejsca. A mandat za czerwone światło można złapac wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie5 Re: Bieszczady? 21.09.06, 18:35 zgadzam się bieszczady to miejsce magiczne,które przyciąga wielu turystów szukających spokoju,bo tu jak nigdzie można zapomnieć o kłopotach dnia codziennego.Nie lubię turystów,którzy porównują bieszczady do zakopanego,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szarotka Re: Bieszczady? IP: *.mofnet.gov.pl 28.08.06, 09:24 A gdzie w Bieszczadach jest sygnalizacja świetlna, bo nie zauważyłam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azzik Re: Bieszczady? IP: *.pronet.lublin.pl 28.08.06, 17:35 ja tez ise nad tym zzatsnawiam bo niby znam te góry ale nigdzie nie widziałam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondor Re: Bieszczady? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 21:26 Na parę tygodni ustawili przenośne jak wylewali asfalt (2km) w Ustrzykach Dolnych. Najbliższe to w Sanoku.Są i tacy co Sanok zaliczają do Bieszczad może i roolez się do nich zalicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mannlicher Re: Bieszczady? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 00:39 I jak było? Byłaś w Bukowcu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szarotka Re: Bieszczady? IP: *.mofnet.gov.pl 30.08.06, 09:43 Nie, nie mialam tego w planach, ale za to odwiedziłam wiele pięknych miejsc. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mannlicher Re: Bieszczady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 20:07 A gdzie byłaś? Stacjonarnie, czy wędrowałaś. Co tam najbardziej lubisz, co Ci się najbardziej podoba? Też pozdrawiam. Hej Sokoły!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szarotka Re: Bieszczady? IP: *.mofnet.gov.pl 04.09.06, 08:04 Trochę stacjonarnie, trochę też sie przemieszczalam. W Bieszczadach za bazę wypadową mialam camping "Górna Wetlinka" k. Wetliny. Pochodziłam troche po połoninkach i odwiedzilam też po raz pierwszy Tarnawę Niżną w Dol. Górnego Sanu. Najbardziej lubię wędrować pasmem granicznym, bo jest mało uczęszczane, zwłaszcza w zach. części Bieszczad (między Komańczą a Cisną), z połonin najbardziej lubię spacer Działem do Wetliny oraz Bukowe Berdo. Z perspektywy natomiast najbardziej podobają mi się Poł. Carynska i Smerek. Ogromnie lubie też odwiedzać miejsca po dawnych, obecnie nie istniejących wsiach, szukać śladów zabudowań, cmentarzy, kapliczek, drzew owocowych. Nie wszędzie jeszcze w Bieszczadach byłam, ale teraz, kiedy kilkarkotnie przeszłam juz po najpopularniejszych znakowanych szlakach, bardziej pociągają mnie mniej znane ale nie mniej ciekawe miejsca w tych górach. Podobne nastroje wywołuje u mnie wędrówka przez Beskid Niski, który także udało mi sie odwiedzić. Te góry - może nie tak imponujące - są chyba jeszcze bardziej ciekawe historycznie i chyba nie mniej ciekawe przyrodniczo niż Bieszczady, i chyba jeszcze bardziej klimatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mannlicher Re: Bieszczady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 22:13 Widzę, że pobyt w Bieszczadach sapędzasz b.intensywnie. Ja, jak już pisałem stacjonuję w Bukowcu i robię wypady dość haotyczne.Urodę tych nie niebotycznych gór podziwiam raczej z dołu.... Choć czasem idę wyżej!! W zasadzie nie robie długich tras gdzieś połoninami. Chodzę jednak b. dużo. Mnie zachwyca tamtejsza przyroda. Ponieważ b. dużo fotografuję , to właśnie tam mogę się wyżywać. Dzięki jeszcze dość czystemu powietrzu i wodzie (choć z nią coraz gorzej) jest dużo ciekawych owadów. Mając tu wokół Szczecina wielkie akweny wodne tam namiętnie wędkuję na mojej Solince. Znasz Puszczę Bukową? Często tam chodzę, są miejca - małe wzniesieja z lasem bukowym przypominające trochę Bieszczady. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szarotka Re: Bukowsko w Bieszczadach? IP: *.mofnet.gov.pl 31.08.06, 14:49 Chodziło o Bukowiec w okol. jez. Solińskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Bieszczady? IP: *.ramtel.pl 31.08.06, 21:40 Może w Ustrzykach dolnych,lub tymczasowe sygnalizatory przy remontowanych mostach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karrat Re: Bieszczady? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 15:41 Bylam w Bieszczadach na przelomie maja i czerwca i było pieknie - na szlakach albo nikogo albo kilka osób, oczywiscie z wyjatkiem Carynskiej i Wetlinskiej przez ktore przebiegaly szkolne wycieczki. Mnie zauroczyla trasa przez Beniowa do Sianek i jeszcze kawaleczek dalej do granicy ukrainskiej. Polecam tez trase Tarnica Halicz Rozsypaniec (piekne widoki i pelniki w naturze)i spacer wzdluz granicy ze Slowacja ale to juz dla wytrzymalych piechurow, ktorym bliskosc misia niestraszna :). Warto tez zobaczyc torfowiska za Bukowcem. A kulinarnie polecam Chate Wedrowca w Wetlinie - super nalesnik gigant z jagodami (zdecydowanie dwuosobowy) i pyszny talerzyk wedrowca. Odpowiedz Link Zgłoś
warmiak2 Re: Bieszczady? 31.08.06, 12:46 Jak już jesteśmy przy kulinariach Bieszczadzkich (Wetlińskich) to ja polecam sąsiada Chaty Wędrowca - "Stare Sioło". Pyszne dania z rusztu (i nie tylko) plus szeroki wybór win. Dobrze ,że wokół Bieszczady bo spędziłbym tam cały urlop. BN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiola Re: Bieszczady? IP: *.sti.net.pl 13.09.06, 14:26 tarnica halicz rozsypaniec:obowiazkowo!! Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: Wszystkie 05.09.06, 14:27 bieszczady są BOSKIE! Byłem w Polańczyku na tydzień i jest po prostu BOSKO Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek.mar Re: Wszystkie 06.09.06, 14:14 W te wakacje byłem w Bieszczadach w pierwszym tygodniu lipca. Samochód zostawiłem u Lutka, dotarłem do Bacówki pod Rawkami, przenocowałem i stamtąd na Rawki, Kremenaros, "Sowę" do Wetliny...10 godzin na nogach, przez ten czas spotkałem może kilka osób...:-))) W Wetlinie wieczór w Bazie a następnego ranka na Smerek i wetlińską do Chatki, gdzie nocleg. Poźniej do Berehów, i na caryńską oraz zejście do Koliby (nocleg), z Koliby do Ustrzyk, potem do Wetliny i powrót. Wyjazd krótki, bardzo klasyczny ale jednoczesnie intensywny i przepiękny. To nieprawda, że Bieszczady są już zalane turystami. Bieszczady ciągle są dzikie i oby tak najdłużej :-))) Tak, tam niczego nie ma poza górami i liczę na to, że tak juz zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ojasia Re: Wszystkie 11.09.06, 13:25 Witajcie! Ja też byłam w tym roku w Bieszczadach w lipcu. Już nie pamiętam, kiedy ostatnio tak miło spędziłam urlop. Jestem arnitologiem-amatorem i do tego fotografem-amatorem, dla mnie to raj na ziemi. Oczywiście byłam w rezerwacie w Krywem- nie zapomniane obserwacje. Odwiedziłam też "krainę duchów", czyli Dolinę Sanu i wspaniałe torfowiska pomiędzy Tarnawą Niżną a Bukowcem. Poza tym wspomniane już "wsie": m. in Dźwiniacz Górny, Dydowa, Benjowa, Bukowiec, Tarnawa Wyżna, Łokieć. Jako Baza wypadowa służyło mi Muczne, też wspaniałe miejsce (cisza, spokój), poza tym połaziłam trochę po górkach, Bukowe Berdo, Tarnica, Rozsypaniec, Przełęcz Goprowców. Biesczady (ale te prawdziwe) polecam wszystkim szukającym spokoju i dystansu do codzienności. Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łesli Re: Bieszczady? IP: *.retsat1.com.pl 07.09.06, 01:13 Góry tu wszystko jest święte,tu wspinaczki nasze wniebowzięte.....:-) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotkaa6 Re: Bieszczady? 17.09.06, 22:45 hm z fajnego miejsca w Bieszczadach wlasnie wrocilam. Mam na mysli Komancze, naprawde urokliwe:) spedzilam milutki weekend w Hotelu "Pod Kominkiem" i zrelaksowalam sie maksa, tylko na plus. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś