Gość: trusia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 22:16 W najbliższy weekend będę w Szczyrku i chciałabym odbyć pieszą wycieczkę na któryś z okolicznych szczytów. Który szczyt w beskidzie śląskim polecacie? Czy polecacie szlak na skrzyczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: myszka Re: Skrzyczne IP: *.kasa-chorych.silesia.pl 26.09.06, 08:36 ja polecam wybranie Szyndzielni a następnie przejście na Błatania skąd można dojść do Doliny Wapienicy-piękne widoki o tej porze:) lub z Szyndzielni przejść na Klimczok a następnie zejść do Szczyrku.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaja86 Re: Skrzyczne 26.09.06, 12:12 ja w zeszłym roku o tej porze tez bylam w Szczyrku. Jednego dnia weszlam na Skrzyczne, a nastepnego na Klimczok i szyndzielnię.Obie trasy mogę polecieć - nie są jakies długie anie strasznie męczace. Co do Skrzycznego to chyba wchodziłam zielonym szlakiem a schodziłam niebieskim. To taka raczej krótka wycieczka. Na szyndzielnię szłam zielonym (na poczatku szlak biegnie tak, jak droga) Tzn najpierw wchodzi się na Klimczok a potem spacerkiem na Szyndzielnię chyba z pol godziny się idzie. A potem schodziłam niebieskim do Szczyrku. W sumie na Błatnia tez spoojnie można iść, jak patrze na mape to tylko godzina drogi z Klimczoka. Ogólnie jak się idzie o tej porze roku to trzeba zabrac jakiś polar lub coś w tym stylu, bo w zeszłym troche zmarzlismy na tym Skrzycznem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatam26 Re: Skrzyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 12:54 Nie polecam noclegu w schronisku na Błatniej. W wielu schroniskach spałam - ale taki chamskie zachowanie gospodarzy schroniska w stosunku do turystów nie spotkało mnie nigdzie indziej. ( i to przy pustym schronisku, była ulewa , koniec kwietnia -więc tylko sami zapaleńcy w górach sie pojawiali i to w szczątkowych ilościach). Odpowiedz Link Zgłoś
kaja86 Re: Skrzyczne 26.09.06, 14:01 Toja moge polecić nocleg w Szczyrku w schronisku Hondrasik, czystko, sympatycznie. Znajomi spali w schroniskach na Szyndzielni i na Lklimczoku i tez nikt nie narzekał. Odpowiedz Link Zgłoś
vobi Re: Skrzyczne 26.09.06, 20:24 Agatam26, a kiedy spalas na Blatniej? Od jakiegos czasu (kilka miesiecy, ale dokladnie nie wiem od kiedy) schronisko ma nowych wlascicieli i moim zdaniem sa bardzo mili, ale bylam tam tylko "przechodem" (wstapilam na kawe). Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: Skrzyczne 29.09.06, 14:24 na Błatniej, trochę poniżej od schroniska jest ranczo spałam tam i jest ok. www.ranczoblatnia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ratownik GOPR Re: Skrzyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 13:48 Jeżeli będziesz w Szczyrku to nie pozostaje Ci nic innego jak Skrzyczne...jeśli zaś dysponujesz całym dniem to proponuje dalej poprzez Małe Skrzyczne, Malinów, przejść do Białego Krzyża, a nastepnie dalej czerwonym szlakiem przez Kotarz Beskid wrócić do Szczyrku lub w ostatniej fazie zachaczyc jeszcze o Klimczok...zatoczysz wówczas wspaniałe malownicze koło wokół doliny rzeki żylicy i całego Szczyrku. Z górskim pozdrowieniem. R. Odpowiedz Link Zgłoś
vobi Re: Skrzyczne 26.09.06, 20:31 Trusia, polecam jednak Skrzyczne - jesli masz ochote i czas na dluzszy spacerek to: wejscie na Skrzyczne ze Szczyrku szlakiem niebieskim albo zielonym (oba sa fajne:), przejscie grzbietem przez Male Skrzyczne do Malinowskiej Skaly (to chyba szlak czerwony jest), z Malinowskiej zejscie na Bialy Krzyz (chyba szlak zielony, ale nie pamietam, a nie mam pod reka mapy). A z Bialego Krzyza mozna wrocic do Szczyrku autobusem lub zejsc na nogach (to juz mniej ciekawe, ale autobusy zbyt czesto niestety nie jezdza...). Cokolwiek wybierzesz - zycze pogody i udanego weekendu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trusia Re: Skrzyczne IP: 62.29.137.* 27.09.06, 11:54 ogromnie dziekuję za wszystkie podpowiedzi chyba jednak skuszę się na skrzyczne trasą zaproponowaną przez vobi Odpowiedz Link Zgłoś