IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 22:16
W najbliższy weekend będę w Szczyrku i chciałabym odbyć pieszą wycieczkę na
któryś z okolicznych szczytów. Który szczyt w beskidzie śląskim polecacie?
Czy polecacie szlak na skrzyczne?
Obserwuj wątek
    • Gość: myszka Re: Skrzyczne IP: *.kasa-chorych.silesia.pl 26.09.06, 08:36
      ja polecam wybranie Szyndzielni a następnie przejście na Błatania skąd można
      dojść do Doliny Wapienicy-piękne widoki o tej porze:)
      lub z Szyndzielni przejść na Klimczok a następnie zejść do Szczyrku.pozdrawiam
      • kaja86 Re: Skrzyczne 26.09.06, 12:12
        ja w zeszłym roku o tej porze tez bylam w Szczyrku. Jednego dnia weszlam na
        Skrzyczne, a nastepnego na Klimczok i szyndzielnię.Obie trasy mogę polecieć -
        nie są jakies długie anie strasznie męczace. Co do Skrzycznego to chyba
        wchodziłam zielonym szlakiem a schodziłam niebieskim. To taka raczej krótka
        wycieczka. Na szyndzielnię szłam zielonym (na poczatku szlak biegnie tak, jak
        droga) Tzn najpierw wchodzi się na Klimczok a potem spacerkiem na Szyndzielnię
        chyba z pol godziny się idzie. A potem schodziłam niebieskim do Szczyrku. W
        sumie na Błatnia tez spoojnie można iść, jak patrze na mape to tylko godzina
        drogi z Klimczoka. Ogólnie jak się idzie o tej porze roku to trzeba zabrac jakiś
        polar lub coś w tym stylu, bo w zeszłym troche zmarzlismy na tym Skrzycznem.
        • Gość: agatam26 Re: Skrzyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 12:54
          Nie polecam noclegu w schronisku na Błatniej.
          W wielu schroniskach spałam - ale taki chamskie zachowanie gospodarzy
          schroniska w stosunku do turystów nie spotkało mnie nigdzie indziej.
          ( i to przy pustym schronisku, była ulewa , koniec kwietnia -więc tylko sami
          zapaleńcy w górach sie pojawiali i to w szczątkowych ilościach).
          • kaja86 Re: Skrzyczne 26.09.06, 14:01
            Toja moge polecić nocleg w Szczyrku w schronisku Hondrasik, czystko,
            sympatycznie. Znajomi spali w schroniskach na Szyndzielni i na Lklimczoku i tez
            nikt nie narzekał.
          • vobi Re: Skrzyczne 26.09.06, 20:24
            Agatam26, a kiedy spalas na Blatniej? Od jakiegos czasu (kilka miesiecy, ale dokladnie nie wiem od kiedy) schronisko ma nowych wlascicieli i moim zdaniem sa bardzo mili, ale bylam tam tylko "przechodem" (wstapilam na kawe).
          • ka2 Re: Skrzyczne 29.09.06, 14:24
            na Błatniej, trochę poniżej od schroniska jest ranczo
            spałam tam i jest ok.
            www.ranczoblatnia.pl/
        • Gość: Ratownik GOPR Re: Skrzyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 13:48
          Jeżeli będziesz w Szczyrku to nie pozostaje Ci nic innego jak Skrzyczne...jeśli
          zaś dysponujesz całym dniem to proponuje dalej poprzez Małe Skrzyczne, Malinów,
          przejść do Białego Krzyża, a nastepnie dalej czerwonym szlakiem przez Kotarz
          Beskid wrócić do Szczyrku lub w ostatniej fazie zachaczyc jeszcze o
          Klimczok...zatoczysz wówczas wspaniałe malownicze koło wokół doliny rzeki
          żylicy i całego Szczyrku.
          Z górskim pozdrowieniem.
          R.
    • vobi Re: Skrzyczne 26.09.06, 20:31
      Trusia, polecam jednak Skrzyczne - jesli masz ochote i czas na dluzszy spacerek to: wejscie na Skrzyczne ze Szczyrku szlakiem niebieskim albo zielonym (oba sa fajne:), przejscie grzbietem przez Male Skrzyczne do Malinowskiej Skaly (to chyba szlak czerwony jest), z Malinowskiej zejscie na Bialy Krzyz (chyba szlak zielony, ale nie pamietam, a nie mam pod reka mapy). A z Bialego Krzyza mozna wrocic do Szczyrku autobusem lub zejsc na nogach (to juz mniej ciekawe, ale autobusy zbyt czesto niestety nie jezdza...).
      Cokolwiek wybierzesz - zycze pogody i udanego weekendu :)
      • Gość: trusia Re: Skrzyczne IP: 62.29.137.* 27.09.06, 11:54
        ogromnie dziekuję za wszystkie podpowiedzi

chyba jednak skuszę się na skrzyczne trasą zaproponowaną przez vobi

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka