Dodaj do ulubionych

od kiedy w slowackie tatry

07.06.08, 19:54
planuje wyjazd w tatry slowackie 15.06, z tego co wiem od 1.11 do
15.06 w wysokich tartach nie wolno poruszac sie po wyzej gornej
granicy lasow. na moj rozumek znaczy to ze 15 juz mozna chodzic,
bardzo przosze o info osoby zorientowane w temacie
Obserwuj wątek
    • taka_sobie1 Re: od kiedy w slowackie tatry 07.06.08, 21:31
      Do 15 tz do 15 i już tak ja mysle, ale to do miejsc powyżej schronisk, tak mozna
      chodzic,a poza tym to tylko jeden dzien:)pzdr
    • turysta77 Re: od kiedy w slowackie tatry 09.06.08, 00:21
      Moim zdaniem to ten jeden dzień nie ma zbyt dużego wpływu na kulistość ziemi. Szlaki są zamknięte na zimę może nie powyżej górnej granicy lasu, a powyżej schronisk i to nie do końca. Przykładem jest szlak z Tatrzańskiej Kotliny Carda do Wielkiego Białego Stawu (szlak znakowany na zielono). Po drodze mamy Chatę Plesniviec, a od Schroniska pod Szarotką do Wielkiego Białego Stawu jest jeszcze 2h. Ani p. Józef N w swoim przewodniku ani Sygnatura w swojej mapie „Tatry Wysokie” 1: 25 000 nie wspominają by ta ścieżka była zamykana zimą.
      A co ciekawsze, 25-05 br. razem z ślubną wybraliśmy się (co by rozprostować kości po zimowym letargu) na kółeczko z ładnymi widokami. Zaczęliśmy właśnie z Tatrzańskiej Kotliny Carda, do Chaty Plesniavec, dalej do Wielkiego Białego Stawu, następnie do Zielonego Stawu Kieżmarskiego by wrócić do parkingu i przystanku Sad-u Biała Woda. Jak ogólnie wiadomo odcinek trasy od Białego do Zielonego Stawu Kieżmarskiego to końcowy odcinek magistrali, która jest zamykany na zimę. Między Tatrzańską Kotliną a Białym Stawem spotkaliśmy 3 turystów, a na oficjalnie zamkniętym szlaku 33 (+ nas dwoje). BPB nie namawiam na łamania zakazów tylko do używania rozumu. Jednak byliśmy pewnie zbyt zarozumiali bo Bozia, poskąpiła nam ładnych widoczków co można zobaczyć na poniższym linku:turysta77.fotosik.pl/albumy/443999.html
      • paulina303 Re: Slowackie Tatry 15.06.08, 11:39
        Wyruszamy w Tatry Słowackie już za tydzień.
        Twój opis i wspaniałe zdjęcia sprawiły, że już nie mogę się doczekać
        tej wyprawy.
        Może mógłbyś napisać, co jeszcze warto obejrzeć w tych cudnych
        górach?
        • turysta77 Re: Slowackie Tatry 15.06.08, 18:12
          Pewnie znalazłabyś kilka tuzinów forumowiczów którzy maja lepiej zdeptane Tatry niż my, ale jak zostałem wywołany do tablicy to spróbuję coś zasugerować:
          Wycieczki krótkie:
          Strybske Pleso – Predne Solisko (w tym 80% trasy kolejką krzesełkową, 230 koron w obie strony) turysta77.fotosik.pl/albumy/261258.html
          Strybske Pleso –Młynicka Dolina- Bystre Sedlo- Furkotska Dolina- Strybske Pleso turysta77.fotosik.pl/albumy/46484.html

Wycieczki dłuższe:
          Strybske Pleso – Popradske Pleso- Sedlo pod Ostrvou – Batyzovske Pleso – Slezysky Dom – Stary Smkovec turysta77.fotosik.pl/albumy/259108.html

Wycieczki długie:
          Lysa Polana- Bielovodska Dolina – Polsky Hreben – Velicka Dolina- Slezysky Dom- Stary Smkovec turysta77.fotosik.pl/albumy/256700.html

Stary Smokovec – Mala Studena Dolina – Sedielko – Javorova Dolina – Tatranska Javorina turysta77.fotosik.pl/albumy/256700.html

Na tej stronie możesz znaleźć też inne trasy: turysta77.fotosik.pl/alb/1 .

Pozdrawiam życzę dobrej pogody i jeszcze lepszej kondycji.
          • paulina303 Re: Slowackie Tatry 16.06.08, 10:07

Wielkie dzięki! !
            Na pewno skorzystamy z Twoich doświadczeń.
          • kawka41 Re: Slowackie Tatry 20.06.08, 12:20
            a gdzie najlepiej nocować na Słowacji - schroniska czy prywatne
            kwatery, t.zn. gdzie taniej i wygodniej? Czy można jechac w ciemno
            czy trzeba rezerwowac wcześniej?
            • travel_wawa Re: Slowackie Tatry 24.06.08, 23:48
              Najtaniej w kwaterach prywatnych w miejscowościach, gdzie przeważa ludność
              słowacka pochodzenia romskiego.
              • agniecha2008 Re: Slowackie Tatry 14.07.08, 18:27
                to ja może się doczepie do wątku :)
                na początku sierpnia mam zamiar wybrać się ze znajomymi w słowackie Tatry. Macie
                jakieś sprawdzone kwatery i polecicie coś? :)
                • opty2 Re: Slowackie Tatry 15.07.08, 11:02
                  slowacja.hej.pl/noclegi/nle.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka