IP: Zaphod:* / 172.17.236.* 28.09.03, 13:33
Mam pytnie-moze troche glupie,ale jestem ciekaw odpowiedzi.
Chcialbym wejsc zima na Rysy i wszedzie znajduje inne opinie-tzn.ze albo to
niemozliwe od listopada,albo mozliwe ale z przewodnikiem.
Jak to jest naprawde???
Obserwuj wątek
    • Gość: MISIA Re: RYSY zima IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.03, 13:49
      PRZEDE WSZYSTKIM NIEBEZPIECZNIE.ZACZEKAJ DO LATA.TROCHĘ CIERPLIWOŚCI:)
      • Gość: czay-tengri Re: RYSY zima IP: Zaphod:* / 172.17.236.* 28.09.03, 17:05
        Gość portalu: MISIA napisał(a):

> PRZEDE WSZYSTKIM NIEBEZPIECZNIE.ZACZEKAJ DO LATA.TROCHĘ CIERPLIWOŚCI:)

Latem juz bylem a zima jeszcze nie..:)
        • Gość: mirrek Re: RYSY zima IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 21:48
          od czasu do czasu zagladam na to forum , ale rady ktore tu co niektorzy daja
          troche mnie dziwia.
          Jako tako rysy sa dosyc latwym szcytem do zdobycia dla kazdego zimowego
          turysty, wszysto zalezy tylko od aktualnie panujacych warunkow w tatrach na
          jakie trafisz - jezeli sniegu jest duzo i jest on mocno zwiazany tzw beton (
          tworzy sie po kilkudniowym bezopadowym ociepleniu po ktorym nastepuje spadek
          temperatur co przyczynia sie do mocnego zwiazania sniegu z podlozem - Topr
          najczesciej wtedy oglasza 2 stopien); na wedrowke wyruszyles w miesiacu lutym
          lub marcu kiedy dni sa juz dluzsze; na eskapade zabrales ze soba przynajmniej
          dziabe, ktora stanowi podstawowy przyrzad do wyhamowania na wypadek jakiegos
          nieprzewidzianego dupozjazdu ( raki wowczas ci nic nie pomoga na nogach, a
          wrecz stanowia dla nichzagrozenie) to zdobycie wowczas rysow nie przedstawia
          wowczas najmniejszego problemu
          aha, i nie probuj zdobywac piku za wszelka cene przy parszywych warunkach , bo
          tylko niepotrzebie dasz mediom pozywke do ponownego gloszenia kazan na temat
          udostepnienia tatr zima dla szerokiego ogolu

good luck
          • Gość: ignorant Re: RYSY zima IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 12:24
            Gość portalu: mirrek napisał(a):

> ale rady ktore tu co niektorzy daja
            > troche mnie dziwia.

Hm, mnie Twoja rada, także nieco zdziwiła - piszesz osobie, co do której nie
            wiesz jakie ma doświadczenie w górach, że Rysy są szczytem łatwym do zdobycia.
            Wiesz kanał La Mache też jest łatwy do przepłynięcia, ale... nieprawdaż.

> turysty, wszysto zalezy tylko od aktualnie panujacych warunkow w tatrach na

A jak nie bedzie umiał ocenić warunków?

> jezeli sniegu jest duzo

I jeżeli pójdzie sam - torując w puchu - czy wiesz, że zarżnie się na dojściu
            do buli.

> wrecz stanowia dla nichzagrozenie) to zdobycie wowczas rysow nie przedstawia
            > wowczas najmniejszego problemu

No i sam widzisz ile tych jeżeli

> aha, i nie probuj zdobywac piku za wszelka cene przy parszywych warunkach ,
            bo

Racja.
            >
            > good luck

Najpierw pochodź sobie gdzieś w spokojniejszych warunkach zimowych - wybierz
            sie zimą w rejon dol. Gąsienicowej, czy Pięciu Stawów. Pochodź sobie po
            dolinie, sprawdź jak się czujesz w śniegu po pas, oswój się z rakami i
            czekanem, dowiedz się kiedy i skąd schodzą lawiny.
            Poprostu poznaj warunki zimowe w Tatrach, jest to zupełnie inna skala
            doświadczeń i trudności.

pozdrawiam
            • Gość: alpi Re: RYSY zima IP: Zaphod:* / 172.17.236.* 29.09.03, 12:42
              Dzieki za informacje<ignorant>.
              Jako takie doswiadczenie juz mam,chodzilem na Kaukazie i w Pamirze,wiec ze
              sprzetem jestem obeznany-ale dotychczas nie bylem zima w polskich Tatrach i
              chcialbym to zmianic.pozdrawiam
              • Gość: ignorant Re: RYSY zima IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 13:36
                Gość portalu: alpi napisał(a):

-ale dotychczas nie bylem zima w polskich Tatrach i

Grzeszysz synu ;-P

> chcialbym to zmianic.

A to już Cię rozgrzesza ;-) - naprawdę warto.

pozdrawiam i zyczę powodzenia
                • Gość: alpi Re: RYSY zima IP: Zaphod:* / 172.17.236.* 29.09.03, 14:07
                  Wiem ze grzesze,ale je naprawde nie mialem okazji..:(Ale obiecuje poprawe:)
                  • Gość: ignorant Re: RYSY zima IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 14:12
                    Gość portalu: alpi napisał(a):

> Wiem ze grzesze,

No cóż - lepiej zgrzeszyć i żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło ;-)

> Ale obiecuje poprawe:)

A napisz jak było.

pozdrawiam
                    any
                    • Gość: alpi Re: RYSY zima IP: Zaphod:* / 172.17.236.* 29.09.03, 14:32
                      OK.Napisze na pewno,jak tylko wroce.
                      • Gość: mirrek Re: RYSY zima IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 29.09.03, 17:08
                        ok ignorant, moze lekko przesadzilem , ale jezeli trafisz na dobre warunki
                        sniegowe to nawet zleb szczerby czy dupozjazd zagonem niestraszny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka