osman71 16.09.09, 21:41 Będę wdzięczny za opinie na temat tej skrzyni biegów użytkowników citroena C4 Picasso z silnikiem 1.6HDI. Warto kupić czy nie? szarpie,buja itp? Link Zgłoś Obserwuj wątek
ulubiony19 Re: Skrzynia citroen MCP-opinie 16.09.09, 22:12 Fajnie by było,jakbyś powiedział,czy jezdziłeś do tej pory:) Wtedy powiem Ci(podejrzewam,że miałeś automat),czy jest lepsza od Twojej(o ile miałem kontakt z takim autem,jak Twój;)).Generalnie to skrzynia zautomatyzowana 6. biegów,także nie ma co oczekiwac jakichś rewelacji.Ale na miasto jest naprawę spoko,bo sprawnie i łagodnie zmienia biegi.Łopatkami biegi zmieniasz szybciej.Jak chce się poszaleć,to denerwuje trochę takie ociąganie się automatu(ale mówię:łopatkami przy kierce szybciej) i to,że jak chcesz ostro ruszyć,to wychodzi to kiepsko,bo skrzynia pózno reaguje.Fajne jest to,ze nie pełza fura jak staniesz.Citroen z tą skrzynią będzie palił tyle samo,co z manualem lub nawet ciutkę mniej(0,1- 0,3L).Podsumowując,do zrelaksowanej jazdy po mieście ok.,coś więcej to niespecjalnie. Pozdrawiam Link Zgłoś
v-6 Re: Skrzynia citroen MCP-opinie 16.09.09, 23:05 ulubiony19 napisał: > Ale na miasto jest naprawę spoko,bo sprawnie i łagodnie > zmienia biegi. Daruj sobie to zgadywanie, ja tym jechałem. Ta skrzynia szarpie tak - przy zmianach w obie strony - że całe auto się buja. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Skrzynia citroen MCP-opinie 16.09.09, 23:43 Kolego,a po co miałbym zgadywać... W temacie o nagrodach nic nie ma:) Niech sie kolega dobrze wyśpi;) Pozdrawiam Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Skrzynia citroen MCP-opinie 16.09.09, 23:56 Dodam jeszcze,że w temacie jest mowa o romansie MCP z 1.6HDI,a nie MCP z 2.0HDi.Ta faktycznie kiepsko działa... Poza tym skrzynie różnią się paroma szczegółami w konstrukcji i zupełnie innym oprogramowaniem. Dziękuję za uwagę:) Link Zgłoś
boms Re: Skrzynia citroen MCP-opinie 17.09.09, 08:37 do ulubiony19 Nie dziękuj , nie było do czego przywiązać uwagi. Rzeczywiście zgadujesz. W obu silnikach MCP działa słabo tj. wolno i szarpie. Umiejętne odpuszczenie gazu tuż przed zmianą powoduje zmniejszenie szarpnięcia ale wciąż ono jest. W 2.0Hdi można kupić z tradycyjnym automatem. Link Zgłoś