Dodaj do ulubionych

Elektryczny Rolls-Royce?

IP: *.tktelekom.pl 01.10.09, 17:54
Inne luksusowe marki schodza na psy wypuszczajac jekes oblesne suvy, limuzyny , ci zas zrobia auto elektryczne... jak kto woli.... hehehe
Obserwuj wątek
    • Gość: misi Re: Elektryczny Rolls-Royce? IP: *.nj.pl 01.10.09, 18:36
      Szkoda, że teraz ekologia wygrywa, pozbawia duszy ten samochód :( Ale co poradzić i tak świetnie wygląda nadal.
      -----
      www.naszeaikido.fora.pl
    • Gość: ja Re: Elektryczny Rolls-Royce? IP: 213.172.184.* 01.10.09, 20:15
      to jeszcze nic bo elektryka jest teraz trendy wyobraźcie sobie ze do Rolls-Royce'a wstawią ten chu..wy hałaśliwy silnik 1,9 tdi najsłabszy 90 km hehe
    • Gość: gosc Re: Elektryczny Rolls-Royce? IP: *.chello.pl 01.10.09, 20:59
      To troche jak z lokomotywa parowa, wspolczesne pociagi to juz nie to co samo.
    • Gość: jacek Re: Elektryczny Rolls-Royce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 22:59
      Nie wiem, czy red. Sobolewski jest mistrzem angielskiego czarnego humoru, czy mistrzem ignorancji. Oto czego się dowiadujemy:
      "Rolls-Royce nie chce być gorszy od Audi, BMW czy Mercedesa." A do kogo należy RR? Jego walka na śmierć i życie z BMW będzie zapewne fascynująca.
      Okazuje się też, że napęd elektryczny pozwoli "zwiększyć komfort podróżowania. Koniec z hałasem i drganiami, które wywołuje praca silnika spalinowego." No proszę, RR w końcu będzie cichy, a kierownica przestanie drżeć na biegu jałowym. A ja głupi myślałem, że już Silver Ghost był komfortowy.
      Okazuje się też, że "zastąpienie paliwożernego silnika V12 bateriami litowo-jonowymi pomogłoby zrzucić nadmiar kilogramów." To będzie prawdziwy sukces - chyba po raz pierwszy zmiana napędu spalinowego na elektryczny pozwoli zaoszczędzić na masie.
      Z pewnością doświadczenia przeniesione z autobusów miejskich dodadzą też RR trochę tak potrzebnego splendoru.
    • Gość: MS (Globy) Re: Elektryczny Rolls-Royce? IP: 10.201.58.* 02.10.09, 11:40
      Jacku, to nie są moje spekulacje, ani słowne gierki, tylko relacja z rozmowy z rzecznikiem Rolls'a. Padły słowa dotyczące rozwiązań ekologicznych wzorem limuzyn z Niemiec (bo to jasne, że "wielka trójka" z Niemiec nie konkuruje bezpośrednio z RR), zwiększenia komfortu i zmniejszenia wagi konstrukcji dzięki silnikowi elektrycznemu oraz rozmów z niemiecką firmą. Prywatnie nie sądzę, żeby aksamitnie pracujący V12 z całym oceanem momentu obrotowego był jakkolwiek niekomfortowy, ani żeby napęd elektryczny pomógł uporać się z masą Phantoma, ale... Ekologia. Cóż, wszystko przed nami.

Pozdrawiam i dziękuję za komentarze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka