Gość: JB Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.chello.pl 18.10.09, 12:19 Niektóre zdjęcia są tak nieostre, że ja wstydziłbym się opublikować takie pod własnym nazwiskiem... Link Zgłoś
Gość: JanKo Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.speed.planet.nl 18.10.09, 12:20 Turbo dla elity jak Saab czy Audi? To byla elita? Audi jeszcze niedawno robilo przenudne auta niewiadomo jakiej klasy. Saab... no coz, FWD szau. Golf dla dresa? Strasznie duzo dresow jest w Europie... I niekotrzy maja spoooro lat. Astra? No coz, jak ktos szuka rosyjskiego samochodu, to moze niech Nive kupi. Astra calkiem ladna, ale pojechali grubo z cena, brak dwusprzeglowej skrzyni automatycznej (a to stawia ja na DUZO gorszej pozycji niz np Golf)... Design wyszedl niezly, ladniejszy od wspomnianego wczesniej Megane. Ale wsrod kompaktow jednak wole Golfa GTI z DSG albo np Focusa. Link Zgłoś
Gość: Abby Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.tpnet.pl 18.10.09, 12:57 @f A widziałeś ty kiedyś te i30 czy tylko tak sobie gaworzysz? Swoją drogą: stylista tej Astry długo przyglądał się i30. Wręcz za długo. ;) Link Zgłoś
aboutblank Re: Opel Astra - pierwsza jazda 18.10.09, 14:29 Ktoś tu porównuje i30 do Astry czy Golfa.... no comments Swoją drogą bardzo ładna ta astra, dobrze, że będzie produkowana w Niemczech i Polsce. Nie chcę myśleć jakie będą samochody produkowane w Rosji. Zwłaszcza, że części do Opli mają być produkowane w fabryce takich skamielin jak łada. Link Zgłoś
Gość: Roll Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: 217.98.20.* 18.10.09, 15:53 @aboutblank Czy mógłbyś jednak w paru zdaniach wyjaśnić, dlaczego nie komentujesz porównywania i30 do Astry czy Golfa? Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.09, 16:09 Nie wiem o co wam chodzi już dawno to Focus stal się numerem 1, za rok będzie nowy i zobaczycie jak powinien wyglądać samochód Link Zgłoś
Gość: pako Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.09, 17:01 Gość portalu: Gość napisał(a): > Nie wiem o co wam chodzi już dawno to Focus stal się numerem 1, za rok będzie n > owy i zobaczycie jak powinien wyglądać samochód Ktos go ofocjalnie oglosil No1 czy to tylko twoje fantazje ? No1 to on jest i owszem ale w temacie szybkosci rdzewienia Link Zgłoś
Gość: fakej Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.dclient.hispeed.ch 18.10.09, 16:41 @gość: Focus może i byłby OK, ale co jest wart samochód w którym pracuje silnik idiota? Ostatnio przejechałem się Focusem (no ok, C-MAXem, ale to prawie to samo) 400 km po autostradzie i schochlował mi ponad 10l/100km - silnik benzyna 1.6 albo 1.8, dokładnie nie pamiętam. Parę miesięcy wcześniej przejechałem Astrą III 1.6 benz podobny odcinek tylko że połowa po górskich serpentynach no i wprawdzie samochód odbyt, ale spalił niewiele ponad 7l/100. Link Zgłoś
Gość: n/a Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.autocom.pl 18.10.09, 19:13 Zgadzam się z przedmówcami: golf = auto dla dresów, VI w ogóle jest brzydka, a płaci się głównie za plastiki i markę, bo nie za technologię. Astra - to auto mogłoby wygrać wyścig w tej klasie - ale silniki są słabiutkie, najw. moment obrotowy b. wysoko - i do tego to auto jest ciężkie. Wygranym jest fiat bravo, przykładowo: 120 KM, technologia T-Jet, maks. moment 206/1750, waga 1260. Designem to już na pewno daleko do przodu od konkurentów (zwłaszcza golfa). Oczywiście ktoś powie fiat to fiat, ale tylko krowy nie zmieniają poglądów i jeżdżą niemieckimi autami w tym segmencie. Link Zgłoś
Gość: z Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.09, 19:22 Ładny, ale nic oryginalnego. To wszystko już było. Z zewnątrz Fiat Brawo, a wewnątrz Kia Cee'd. Spodziewałem się czegoś więcej. Link Zgłoś
Gość: Gabba Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.elektrosat.pl 18.10.09, 20:28 Można mówić o Golfie, że brzydki (kwestia gustu), czy dla dresów. Ale nikt odrobinę znający sie na samochodach nie może chyba mówić, że jest przestarzały? Silniki TSI i skrzynie DSG od kilku ładnych lat montowane w VW dalej pozostają niedogonione przez konkurencję. Link Zgłoś
Gość: raderk Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.09, 20:47 Jak ktos jest ideowym przeciwnikiem wszystkiego co VW to dyskusja daremna.To jest choroba psychiczna A co do Astry dla mnie troche mdla ale z ocenami lepeij poczekac az ja zobacze i sie przejade. Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: 89.100.224.* 18.10.09, 21:10 Ma rację przedmówca "To wszystko już było" Dziekuję za ofertę Opla, nie skorzystam również z VW. Za 45tys przy odrobinie szczęścia znajdę 5 letnie BMW 120d z małym przebiegiem i w idealnym stanie. Hehehe, nawet nie trzeba duzo szukać! BMW 120d Dynamic Paket Preis: 9.890 EUR Kilometerstand: 48.000 km Leistung: 120 kW / 163 PS Kraftstoffart: Diesel Erstzulassung: 05/2005 Link Zgłoś
Gość: Alo Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.09, 21:12 Piękny kokpit! reszta - po trochu z C4, VW, BMW, Fiata za kokpit - pełen szacunek! Link Zgłoś
Gość: darek Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.dsl.teksavvy.com 18.10.09, 21:12 Wy bronicie tych samochodow jak by to wasze dzieci byly. Spokojnie, to tylko kawal blachy :) Nowa Astra sprzedawac sie bedzie pewnie tak samo jak stara. Porzadny samochod, jak kazdy inny kompakt za 60k na rynku. Link Zgłoś
Gość: Alo Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.09, 21:13 no i oczywiście Renault Link Zgłoś
Gość: Gościu Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.autocom.pl 18.10.09, 21:16 Tu chyba nikt nie jest przeciwnikiem golfów, tyle tylko że akurat w Polsce urosła wokół tego auta pewna grupa miłośników, z którymi mało kto sympatyzuje (już choćby użycie słownictwa "to jest choroba psychiczna" przez przedmówcę o tym świadczy). Traci na tym bardziej auto - trudniej o wyważone oceny. Fiatowski silnik T-Jet uzyskał w International Engine of the Year 3 pozycję przed TSI - punktowo 147 do 154 pkt. Różnica praktycznie żadna.. A technologią common-rail (Multijet, Multiair), którą opracował Fiat, wyprzedza Fiat Volkswagena o rok świetlny. A co tu ma Astra do zaproponowania - jeszcze przy tej gigantycznej cenie? Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.tktelekom.pl 18.10.09, 21:41 @ AK (automatyczny kalasznikow) Walka z Golfem? Dobrze bedzie jak wygra z Polo... Gosc mnie rozjebał,,,,, Link Zgłoś
Gość: haha Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.pai.net.pl 18.10.09, 22:13 @Tomasz: "Ma rację przedmówca "To wszystko już było" Dziekuję za ofertę Opla, nie skorzystam również z VW. Za 45tys przy odrobinie szczęścia znajdę 5 letnie BMW 120d z małym przebiegiem i w idealnym stanie. Hehehe, nawet nie trzeba duzo szukać! BMW 120d Dynamic Paket Preis: 9.890 EUR Kilometerstand: 48.000 km Leistung: 120 kW / 163 PS Kraftstoffart: Diesel Erstzulassung: 05/2005" Czytaj między wierszami: 48.000 minus ok. 200.000 km, po lekkim dachowaniu. Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: 89.100.224.* 18.10.09, 22:54 @haha: Podaj namiary prześłę Ci linka niedowiarku -To jest akurat okazja cenowa rzeczywiście, ale wśród 5 latków 116d czy 118d można przebierać Link Zgłoś
von_seydlitz Re: Opel Astra - pierwsza jazda 19.10.09, 06:52 Astrze duuużo brakuje, ma jeden model astry, który jest ładny (bynajmniej nie ten z artykułu), ale tylko jeden. Recepta: odróżnić się czymś od całej gamy koreańsko - japońskich blaszaków, i to nie w stronę "oryginalności" (bo tam są blaszaki) ale stonowania i klasyki.... Kiedyś ople były ładne, tak do lat 50 tych..... :( Link Zgłoś
Gość: MB Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.lanet.net.pl 19.10.09, 12:37 troche nie rozumiem wypowiedzi 'golf = dres' bez przesady. Wszyscy sie zajarali autem jakby niewiadomo co to mialo byc. To kolejna wersja a nie kompletna nowosc. Pomine slowa kolegi 'n/a' ktory pisze ze golf to dla dresow a ponizej ze tylko krowa nie zmienia pogladow... Poczekamy zobaczymy co pokaze astra:) Link Zgłoś
Gość: misio Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.ip.netia.com.pl 19.10.09, 13:18 i golf i astra strasznie szybko się starzeją optycznie...nie chce mi się miec ani jednego ani drugiego... Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 13:51 @misio "i golf i astra strasznie szybko się starzeją optycznie...nie chce mi się miec ani jednego ani drugiego..." Golf się starzeje optycznie? Co to, to nie! Całkowicie się nie zgadzam. Zobacz np. na IV. Auta z tamtego okresu wyglądają już na mocno przestarzałe (np. Citroen Xsara, Astra G, 2 lata starsze Renault Megane I generacji), a Golf... Golf wygląda jak zawsze :P Jak dla mnie mogli by Golfa IV minimalnie podrasować i wypuścić jako VI ;) Golfy się nie starzeją i na tym polega ich urok :P (co najwyżej można powiedzieć, że od razu są nieciekawe, nudne, takie same... golfa po prostu trzeba lubić :) Co do Astry, to się zgadzam w zupełności, choć wydaję mi się, że z tym modelem może być inaczej. Swoją drogą, czy jest jakiś samochód z 97 roku, który się nie zestarzał? Oczywiście mówię o autach dla Kowalskiego :) Link Zgłoś
Gość: AL$bundy Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 14:03 sory:) a kto w pl bedzie naprawial te belki skretne i wyzylowane silniki turbo? czeslaw i kazik z aso? Link Zgłoś
Gość: kimin Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 19:47 Ludzie belkę skrętną to ja miałem dawno temu w ZX rocznik 92. Z takim zawieszeniem ma podskoczyć do Golfa. Ciekaw jestem jak wypadnie test EuroNCAPu. Jak na razie Golf prowadzi w segmencie z maksymalną oceną łączną. A ma ten Opel rozwiązanie w stylu DSG, DCC, ACC, 4MOTION? Co z tego, że jest w cenie Golfa. Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.dsl.club-internet.fr 20.10.09, 00:25 Porownywanie i30, Kia Ceed itd. do Golfow, Astr itd. jest jak najbardziej na miejscu, bo to sa pojazdy z tej samej klasy tzw 'kompakt' za mniejsze pieniadze z lepszymi silnikami, wyposazeniem, dluga gwarancja, itd. Pozniej sa gusta i osobiste preferencje oraz tzw. 'wiara' w marke i jej prestiz. Wracajac do Astry, w zyciu nie chcialem miec Opla i ten samochod tego nie zmieni. Wyglada jak wszystkie inne Ople, czyli nijako i jak cala reszta 75% kompaktow. Nie lubie Golfow, ale 6 wyglada ok, silnikowo i cenowo sie nie interesowalem, bo i tak nie kupie VW z zasady zeby nie jezdzic tym co tlum. Jesli chodzi o wybor auta, to prawie zawsze jest to kompromis miedzy technika a wygladem. Np. Alfa 147 - b.ladna ale Wloch, wiec tez nie chce miec. To samo nowa Meganka 3d - ladna, ale mozna skonczyc ktoregos dnia jazde na lawecie. Z kompaktow na dzis to juz najszybciej Civic 140KM diesel lub nowa Mazda 3. Dobra opcja to tez A3 - ale niestety za drogi jak wszystkie Audi z lista dodatkow za kolejne +30% do ceny podst. i ladujemy juz w klasie wyzszej. Jest jeszcze Volvo C30 do rozwazenia - ladny i technicznie niezly, ale podobno spada ostatnia jakosc Volvo wg roznych raportow. Milej wymiany zdan zycze zaangazowanym fanom niemieckich ciagnikow Link Zgłoś
Gość: zsrr Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 13:51 > Porownywanie i30, Kia Ceed itd. do Golfow, Astr itd. jest jak najbardziej na mi > ejscu, bo to sa pojazdy z tej samej klasy tzw 'kompakt' za mniejsze pieniadze z > lepszymi silnikami, wyposazeniem, dluga gwarancja, itd. Mozesz podac przyklad silnika w Kia ktory jest lepszy od 1.4TSI?Najlepiej razem z argumentacja co w nim jest lepszego - tak z ciekawosci - zobaczymy jak sie znasz Link Zgłoś