Dodaj do ulubionych

Opel Astra - pierwsza jazda

• Gość: slavermc Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.09, 12:15
      Ktoś tu napisał że Insignia słabo się sprzedaje :D . To by sie koń uśmiał.Ludzie zanim cokolwiek napiszecie to poczytajcie trochę przejdzcie się do salonów pojeździjcie tymi samochodami a później umieszczajcie tu wpisy!!! Rozumiem że niektórzy z was będą obstawać za swoją marką.To forum powstało po to żeby się obiektywnie wypowiedzieć a nie pisać jakieś głupoty bo dowiedziałeś się szczątkowych informacji.Ja wtrącę też swoje skromne 5 groszy.Uważam że już insignia całkowicie zasługuje na sówj tytuł.Tak się składa że miałem okazję zrobić tym autem około 6 tyś km za kółkiem.Jeździłem różnymi oplami i przyznam się szczerze że gdyby mi nie powiedziano jak wsiadałem do środka że to opel to napewno wysiadając z niego w życiu nie powiedziłbym że to opel.Moja opinia na temat tego samochodu nie była by napewno tak dobra gdybym nim nie jeździł .Prawdopodobnie myślałbym że ten opel i tak penie jest taki jak poprzednie.Jednak miałem okazję jeździć nim i polecam każdemu niedowiarkowi bo to czym jeździłem to już nie opel.Przypuszczam że w Astrze będzie podobnie bo z tego co widzę całkowicie odcięli się od poprzednich modeli i chyba nie chcą żeby nowe były w jakimkolwiek stponiu porównywane do straych. Czytałem trochę o konstrukcji o zawieszeniu tylnym.Inżynierowie Opla wzbogacili ją o tzw. mechanizm Watta, ograniczający ruch poprzeczny belki względem nadwozia (patrz - ramka). Dzięki temu połączenie wahaczy wzdłużnych belki z nadwoziem może być bardziej miękkie niż w wypadku zawieszenia wielowahaczowego, co pozwala lepiej tłumić nierówności. Poprzeczne ugięcie belki skrętnej względem nadwozia, wywoływane przez siły działające na koła podczas jazdy na zakręcie, ogranicza mechanizm Watta, co sprawia, że precyzja prowadzenia tylnych kół jest podobna jak w wypadku zawieszenia wielowahaczowego. Mimo dodatkowych elementów, tylne zawieszenie Astry waży i kosztuje mniej niż zawieszenie wielowahaczowe. Ponadto, mniejsza liczba połączeń metalowo-gumowych zapewnia większą trwałość zawieszenia podczas eksploatacji pojazdu na drogach o gorszej nawierzchni. Mniej elementów, mniej problemów.Co do golfa to zobaczymy jak to się będzie rozgrywało bo w końcu to narazie on dyktuj warunki.Wątpię też żeby golf tak łatwo oddał tron.Napewno będzie to bardzo ciekawe.Golf jest konstrukcyjne praktycznie perfekcyjny natomiast nowa astra niczym mu nie ustępuje a w niektórych rozwiązaniach nawet trochę go wyprzedza.
    • Gość: Jurzak Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.chello.pl 10.11.09, 07:07
      No i proszę kolejny znafca ;-) Wystarczy wejść na strony monitorujące rynek sprzedaży w europie i można sparawdzić samemu że sprzedaż Insygni nie osiąga nawet 1/3 sprzedaży starego już przecież Passata. A co będzie wiosna po premierze Passata B7 ???
    • Gość: Janek Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.09, 17:21
      Gdyby nie to że w artykule jest napisane iż to nowa Astra, patrząc szczególnie na pierwsze zdjęcie, twierdził bym że jest to Mazda, bądź jakiś nowy koreańczyk czy japończyk... Opel zatracił niemiecki styl o ile można o czymś takim powiedzieć. Chociaż coś takiego ma VW np. z Golfem, robią podobne do siebie auta/modele, a one cały czas są najlepsze w klasie - i ładne też są :-)
    • Gość: majsel Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: 193.33.124.* 10.11.09, 20:16
      i bardzo dobrze, że opel zatracił niemiecki styl. bo samochody były robione od linijki i królowała tam "kubatura". wszystko kwadratowe, bez polotu. nie jestem fanem opla ale widać, że auta są coraz ładniejsze.
      tinyurl.com/mjkocr
    • annopol5 Re: Opel Astra - pierwsza jazda 11.11.09, 17:15
      co ty wiesz palan*e o opolu
    • Gość: Gooscc Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.09, 17:43
      Ludzie piszecie i sie przechwalacie ktory ma lepsze osiagi ,ale nikt nie napisal jak te nowe silniki doladowane sa bezawaryjne?Ostatnie silniki volkswagena to kicha mowie o TDI szczegolnie 2.0TDI psuja sie napotege to talne gowno ciekawe jak bedzie z tymi nowymi benzynowymi silnikami volkswagena i opla mysle ze podobnie..
    • Gość: tomek Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: 83.238.169.* 16.11.09, 09:45
      nie no, ładny ten hyundai
    • automotivemecca Re: Opel Astra - pierwsza jazda 07.01.10, 14:56
      Muszę powiedzieć, że miałem przyjemność jazdy zarówno Opel Astrą jak i Vauxhall Astra. Ta druga jazda była nieporównywalnie ciekawsza!!
    • Gość: CiociaLodzia Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.10, 22:10

P R A W D A __ T A K A . .

ŻE . .
      _

GOLF TO SIĘ NADAJE NA PŁUG DO ŚNIEGU, TAK JAK maluch. Proste auto, do prostych celów, dla prostaków i z prostym montażem pługa na przednim zderzaku.

I jeszcze drecha joł joł elo elo do odśnieżania można zatrudnić, jako kierowce za 600 zł na czarno.

Opel to również auto dla ludu, ale dla LUDU Z ESTETYKĄ.
    • Gość: proschę Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.10, 22:23
      @ slavermc - "zanim coś napiszesz, poczytaj trochę ! " IDIOTO SKOŃCZONY ! Insignia to jedno z najbardziej awaryjnych aut w ostatnich miesiącach. Szwankuje elektronika, a przez to - niemal wszystko. Błędy w ustawieniach alarmu, w pamięci ustawień zdalnie sterowanych komponentów (lusterka, fotel). uruchamiające się z nieznanych przyczyn kontrolki i odcinany aut. dopływ paliwa. To początek walącej się góry lodowej.
    • Gość: zgoda Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: 85.232.239.* 22.01.10, 10:16
      A ja się tylko cieszę, że coraz więcej jest kompaktów z turbodoładowanymi benzyniakami. Za parę lat będę miał w czym wybierać, szkoda tylko, że jeszcze Ford niczego nie pokazał - czekam na nowego Focusa z EcoBoost, może być fajny silnik.

Turbopetrol FTW! :D
    • Gość: Rafał Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: 77.255.61.* 22.01.10, 12:46
      Matko, jak patrzę się na te wpisy o golfie dla dresa itd to chyba powinno się te osoby na przymusowe badania do psychiatry wysyłać. Zadziwiające jacy głupi są niektórzy ludzie w Polsce.

Co do samochodu to uważam że z takim wnętrzem astra celuje w innego klienta. Mi się akurat nie podoba ten srebrny plastik - nie siedziałem w jej wnętrzu ale przypuszczam że nie jest (ten srebrny plastik) najwyższej jakości. To chyba bardziej konkurencja dla Forda czy Toyoty niż dla VW który trafia bardziej w klasyczne gusta Klientów zamożniejszych i nie stara się wyglądać w środku jak pojazd kosmiczny tak jak Astra czy nowy Focus.
    • Gość: E46 Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.10, 23:02
      Prawda taka, że zarówno golf jak i astra, to auta dla ..powstałej niedawno w europie klasy middle-middle (średniej niższej). Czyli dla biedaków. Golf to auto dla żenująych buraków i bezmózgowców, a astra to ..gokart, którego części zamienne po 5 latach stają się najtańsze w swojej klasie.
    • Gość: kobieta Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.chello.pl 22.01.10, 23:21
      kierownica przypomina.... męskie slipki ;))) serio!!!
    • Gość: ala Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.202.116.195.easy-com.pl 22.01.10, 23:41
      @kobieta - chyba męskie "jocksy"
    • Gość: Jato Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.chello.pl 23.01.10, 07:41
      Sam Opel przyznaje że docelowo chce sprzedawać ok. 180 tys sztuk Astry IV rocznie. A Golfa VI rocznie sprzedaje się ok. 650 tys sztuk zatem Astra Golfa zdetronizować nie może nawet wg. samych marketingowców Opla!
    • Gość: Rafał Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.220.111.197.umts.static.eranet.pl 23.01.10, 18:25
      E46 Ze sposobu w jaki się wypowiadasz wnioskuję że sam jesteś "burakiem". Natomiast ta klasa samochodów nie jest dla biedaków bo Ci jeżdżą zazwyczaj maluchami lub autobusami. Z resztą samo stwierdzenie że ktoś jest biedny bo nie stać go np na mercedesa jest debilne i dlatego uważam Ciebie E46 za debila. Z resztą Ciebie pewnie nie stać ani na Astrę ani na VW.
    • Gość: trawek Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 21:56
      Golf z zewnątrz jaki jest każdy widzi, ale wnętrze to już insza inszość. Np. w wersji highline wykończone jest aluminium, siedzenia są z alcantry, plastik nie przypomina plastiku - wszystko jest perfekcyjne. Jeździłem po 3 lata bmw3 i audi a3. a3 była wykonana lepiej niż bmka - mniej więcej ta sama klasa wyposażenia (to był mój najlepszy samochód do tej pory), ale mimo wszystko wnętrze golfa w tej wersji o której wspominam to klasa wyżej ! Poważnie, nie przesadzam - dla niedowiarków radzę to sprawdzić - byłem w szoku jak to zobaczyłem na własne oczy. Silniki astry ... no cóż spodziewałem się więcej, mieli czas, na wyprzedzenie wagów, to co zrobili to ledwie wyrównali do szeregu- muszę to jeszcze sprawdzić dokładniej, ale na pierwszy rzut oka - najmocniejsza jednostka 180km jest prawie tak mocna jak mocniejszy twincharger (chyba 160 km) - tylko tam roots ciągnie od najniższych zakresów (dwusprzęgłowe dsg i ten silnik to bardzo kuszący zestaw). Do 2.0tfsi nie będę porównywał, bo opel tej klasy jednostek nie posiada. Nadal zastanawiam się nad wyborem samochodu - nie będzie to z pewnością astra. Dostała ode mnie gigantycznego minusa za tandetne (polecam youtube) wnętrze. Poza tym ludzie - wyluzujcie trochę to samochody a nie żony :D.
    • Gość: zn4 Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.lanet.net.pl 31.03.10, 18:47
      Opel zrobił naprawdę duże postępy jeżeli chodzi o jakość wnętrza. Jeżdżę vectrą c i tam faktycznie skrzypi i trzeszczy, natomiast jak miałem okazję podróżować insignią to bez porównania. Wnętrze o klasę wyżej niż wcześniej. Astrę narazie widziałem tylko z zewnątrz ale na żywo znacznie lepiej niż na zdjęciach.
    • Gość: bob Re: Opel Astra - pierwsza jazda IP: *.net.autocom.pl 01.04.10, 22:58
      z takimi cenami to nie zdetronizują nawet poloneza...
    • destin Re: Opel Astra - pierwsza jazda 02.04.10, 11:04
      Zablokować tych spamerów z Getin Banku!!!To nie jest forum o kredytach samochodowych.A getin to złodzieje jakich mało.A co do samochodów - też mi się wydaje że Astra to raczej przeciwnik dla 307,Megane czy Focusa niż Golfa.Bo nie oszukujmy się- Golfa ze względu na delikatnie mówiąc mało porywającą stylistykę i "renomę" wybierają raczej starsze osoby(pomijam używane trupy dla małolatów).Ale juz silniki Ecotec od zawsze miały dobra opinię więc nie wiem skąd te obawy o ich żywotność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka