Dodaj do ulubionych

OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO

IP: *.uwoj.krakow.pl 08.08.01, 19:41
Witam. Intereuje mnie Wasze zdanie na temat tych dwoch aut.Konkretnie Corsa z
silnikiem 1.2 75KM i Punto 1.2 80KM. Ktory Waszym zdaniem jest lepszy i pod
jakim wzgledem. Jak sie do tego ma Punto 1.2 60KM (na razie tylko na to mnie
stac i czy to jest dobry wybor). Mowa o samochodach nowych. Moze jakies inne
typy. Dzieki za odzew.POZDROWIENIA.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.mediacom.pl 08.08.01, 19:49
      Wydaje mi sie ze w Twojej sytuacji nie kupilbym tych aut. Mam teraz Fiata i
      wiem co sie z tymi autkami dzieje po przebiegu rzedu 40 kkm. Nowe Clio jest
      chyba najladniejsze i najlepiej wyposazone. Ja zamieniam Fiata na uzywane Clio
      II. Zreszta zrobisz jak zechcesz. Popatrz takze na inne posty np. wybralem nowe
      Clio itp. PZDR
      • Gość: Franek Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.mannesmann.de 09.08.01, 13:01

> Wydaje mi sie ze w Twojej sytuacji nie kupilbym tych aut. Mam teraz Fiata i
        > wiem co sie z tymi autkami dzieje po przebiegu rzedu 40 kkm. Nowe Clio jest
        > chyba najladniejsze i najlepiej wyposazone. Ja zamieniam Fiata na uzywane Clio
        > II. Zreszta zrobisz jak zechcesz. Popatrz takze na inne posty np. wybralem nowe
        >
        > Clio itp. PZDR

jedyne co mi przychodzi na mysl to zamienil stryjek sikierke na kijek...
        • Gość: ja Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.mediacom.pl 09.08.01, 16:02
          Gość portalu: Franek napisał(a):

> jedyne co mi przychodzi na mysl to zamienil stryjek sikierke na kijek...

Kolego moglbys rozwinac swoja mysl??? serdecznie dziekuje.

• Gość: Franek Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.mannesmann.de 09.08.01, 17:58

> > jedyne co mi przychodzi na mysl to zamienil stryjek sikierke na kijek...
            >
            > Kolego moglbys rozwinac swoja mysl??? serdecznie dziekuje.
            >
            Nie sadze po prostu by w czym kolwiek renowka mialaby byc lepsza od fiata (poza cenami czesci ktore sa na pewno
            wyzsze). Swego czasu podobala mi sie meganka, ale po pierwszej jezdzie zdecydowanie stwierdzilem ze wnetrze
            nie dorasta do budy, po prostu takiej tandety w srodku dawno nie widzialem. Nie sadze by clio mialo lepsze plastiki od
            meganki;) awaryjnosc statystyczna na pewno gorsza od fiata...
            Nie pochwaliles sie jakim fiatem jezdzisz, ja przyznam sie ze pomyslalem o punto ale jesli jestes posiadaczem nie daj
            boze 126, to wtedy przepraszam:)

• Gość: ja Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.mediacom.pl 09.08.01, 18:10
              hm czy clio ma gorsze plastyki od megane? clio bylo konstruowane pozniej od
              megane to nie wiem jak to jest. Jezeli chodzi i porownanie punta II do Clio to
              moim zdaniem punto to jakies stylistyczne zboczenie :) czy widziales to auto
              gdy na tyle siedza 2 dorosle osoby? podoba Ci sie taki kapec? Co do awaryjnosci
              to Clio nie jest tak awaryjne jak inne modele tej marki a notowania awaryjnosci
              dotyczace megane zawieraja modele z roku 96 kiedy meganki wchodzily na rynek.
              fiat punto II hm.... czy wykonczenie wnetrza jest rzeczywiscie lepsze od clio
              II? a spojrz np. na ten tylny slupek punto od wewnatrz. widzisz tam takie
              okragle slady mocowania? Kojarzy mi sie to z jakas ciezarowka. Co do tapicerki
              na drzwiach np. Uwazam ze Clio jest przytulniejsze wewnatrz i ciekawsze
              stylistycznie. Jednak gusta sa rozne i pamietac o tym nalezy. Kazdy woli co
              innego. Ja cie do moich opinii przekonywac nie moge. PZDR
              • Gość: ja Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.mediacom.pl 09.08.01, 18:13
                aha i jezdze fiatem uno 30 kkm i wiem jak zuzywa sie ten samochod w trakcie
                eksploatacji takze wiem cos o sienie i punto II (po 80 kkm) nie mam zaufania do
                fiatow. One nie staja w czasie jazdy ale chodzi o takie szczegoly denerwujace
                kierowce. PZDR
                • Gość: Franek Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: 162.70.10.* 13.08.01, 23:19
                  Uwazam ze kwestia materialow i ich podobania sie to tylko kwestia osobnicza, ja
                  uwazam ze wszystkiego rodzaju weluru kojarza mi sie nie najlepiej (japonska
                  stylistyka z konca lat 80), ale jak mowie to sprawa osobista. Oddzielna kwestia
                  jest jak sie danym autem jezdzi, mozesz byc pewien ze do clio jak wsiada 2
                  dorosle osoby to tez wozi ''tylek'' po ziemi. Prowadzenie i porecznosc w punto
                  uwazam za duuuzo lepsze, naprawde jak na klase samochodu prowadzi sie bardzo
                  dobrze, wyciszenie wnetrza tez naprawde ok. Myslisz ze clio po 80 tys to jak
                  sie trzyma, lepiej od fiata? ja mialem troche do czynienia z poprzednia laguna
                  (moj byly wspolnik tym jezdzil), juz nie jezdzi, samochod byl dobry do pewnego
                  czasu, po ok 90 tys zaczal sie naprawde sypac. Sprzedal jak mu siadly hamulce
                  (jego zona akurat jechala), jakis przewod pekl i nie bylo cisnienia w ukladzie
                  (jak na filmie...), na szczesicie jakos stanela.
                  I tak uwazam ze samochody kupuje sie oczami, inne argumenty to sprawa co
                  najmniej drugorzedna:)))
                  • Gość: Michal Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.mediacom.pl 14.08.01, 09:04
                    Gość portalu: Franek napisał(a):

> Myslisz ze clio po 80 tys to jak
                    > sie trzyma, lepiej od fiata? ja mialem troche do czynienia z poprzednia laguna
                    > (moj byly wspolnik tym jezdzil), juz nie jezdzi, samochod byl dobry do pewnego
                    > czasu, po ok 90 tys zaczal sie naprawde sypac. Sprzedal jak mu siadly hamulce
                    > (jego zona akurat jechala), jakis przewod pekl i nie bylo cisnienia w ukladzie
                    > (jak na filmie...), na szczesicie jakos stanela.

Clio nie jest juz tak awaryjne jak laguna, no chyba ze patrzysz na raporty adac i
                    tuv zawierajace usterki clio pierwszej generacji. zauwaz ze te hitlerowskie
                    instytucje faworyzuja niemcow. Jak chcesz to mozesz kupic i punto ja ci nie
                    zabraniam przeciez ale ja nigdy nie kupie juz fiata moze za kilka lat kiedy
                    jakosc sie poprawi. PZDR
              • Gość: malko Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 10:02
                Co do wykończenia wnętrza, to kolega ma zupełną rację. Tapicerka w Punto, Punto
                S ? To może nie jest najgorszy materiał, ale wzorek przypomina skarpety z lat
                70tych. Clio II wygląda zdecydowanie lepiej. W wersjach punto od SX jest dużo
                lepiej, bogate wersje moim zdaniem są rewelacyjne (tylko kto je kupuje :-)). Co
                ciekawe tapicerki w miarę upływu czasu są zmieniane w punto i seicento na coraz
                bardziej "podmiejskie", na początku były naprawdę ładne. Wypas w Clio jest
                niezły, ale jak dozbroić punto to wychodzą podobne pieniądze (należy uwzględnić
                jeszcze zniżki, które w fiacie są zawsze). Moim skromnym zdaniem pod względem
                ergonomi i przestronności, nie dorasta punciakowi do pięt, jakikolwiek
                konkurent w tej klasie. Samochód nie jest piękny, ale tak naprawdę to samochody
                które mi się podobają (w cenie do 60tys.) mogę policzyć na palcach jednej ręki.
                Inną świetną rzeczą w punto są rewelacyjne światła. Nie jestem fanem Fiata i na
                samochody staram się patrzeć obiektywnie (także przez kwestię finansową)- każdy
                ma coś lepszego i gorszego niż konkurencja. Uważam że wszystkie samochody z
                silnikiem 60KM nadają się tylko do jazdy po mieście i nie ma najmniejszego
                sensu wydawać na nie dużych pieniędzy. W tym przypadku bardziej liczy się
                ekonomia niż bajery z których w miejskich warunkach się nie korzysta. A jeżeli
                ktoś dużo jeździ w trasę, to wtedy warto wydac pieniądze na wypasione auto, ale
                z konkretnym silnikiem. Wtedy nikt nie myśli o punto, corsie czy clio VI.
    • Gość: malko Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 09.08.01, 12:58
      Mam fiata i zmieniam na kolejnego fiata. Punto 60km odpuść sobie. 80tka jest
      ok. Jeździłem i chcę taki samochód. Porównania z corsą 75KM nie mam bo w
      dealerniach jako demo są tylko 60KM. Mając do wyboru Corsę i punto z silnikami
      60KM wybrałbym punto. Na punto do 25 sierpnia dostaniesz 4000pln zniżki. Ja
      kupie później - zbieram na klimę.
    • Gość: Wojciech Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.kvarner.net 09.08.01, 13:28
      Wzialem ostatnio jazde probna Corsa, chyba 1.2, full wypas oprocz klimy. I
      rozczarowalem sie... Po zapaleniu silnika prawie nie slychac, natomiast jesli
      tylko zacznie pracowac pod obciazeniem, staje sie bardzo glosny. Podczas
      ruszania, podczas jazdy... Efekt jest taki, jakby byly jakies przedmuchy w
      wydechu. A to bylo nowe auto. Osobiscie bym nie kupil.

Trudno mi mowic o Punto, bo nie jezdzilem, natomiast Punto I raczej ludzie
      sobie chwala. Sam jezdze Brava ''96, 80.000 km, na gwarancji bylo z nia troche
      problemow, pare razy po gwarancji tez, ale mimo to jestem zdania, ze za te
      pieniadze nie kupilbym wtedy lepszego samochodu. Samochodami Fiata generalnie
      przyjemnie sie jezdzi. Po tym co tu przeczytalem na forum, to serwis Fiata nie
      jest az taki zly... Pozdrowienia!
      • Gość: Arti Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: 192.168.0.* / *.tempservice.com.pl 09.08.01, 14:43
        A ja kupiłem nową Corsę 1.2 75KM i jestem bardzo zadowolony. Jestem wysoki
        (188cm) i mieszczę się w niej bez problemu zarówno z przodu jak i z tyłu, czego
        nie można powiedzieć o Clio. Silnik jest w porządku, przyspieszenie przyzwoite
        a kultura pracy nie zostawia wiele do życzenia. Po przejechaniu prawie 5000km
        autko chodzi ciszej i płynniej, pali mniej o ok.1l. a w mieście nawet 1.5l
        mniej. Najlepsze jest w nim zawieszenie - znakomite trzymanie się drogi.
        Clio I ma mój kuzyn i też jest zadowolony, choć miał kilka usterek na gwarancji.
        Fiatem Punto jeździ mój brat już pół roku i szybko go sprzeda. Miał problemy ze
        skrzynią biegów i alternatorem. Poza tym w rodzinie jest jeszcze Palio - a to
        już kompletna porażka. Tak więc jak widzisz nie mogę mieć dobrej opinii o
        fiacie. Osobiści Punto nie jeździłem - więc wrażeń z jazdy nie mam.
        Wiem tylko, że w tej chwili najlepszą ofertą na rynku w tym segmencie wydaje
        się być Clio II. Bardzo dobre wyposażenie za tą cenę.

Polecam Corsę ze względu na najmniejszą awaryjność (opinie na stronie
        www.motoforum.pl)
        • Gość: Michal Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.telia.com 09.08.01, 16:20
          Ani jeden ani drugi. Chociaz ostatni Punto ma fantastyczna sprzedaz w calej
          europie. Zostaly ponoc wyeliminowane te bledy ktore byly poprzednio . Kolezanka
          w pracy wczoraj przyjechala wlasnie takim tylko z motorem 1.6 nie pytalem ile
          koni i co bo unas to nie wypada. Trzeba chwalic kolor ze pasuje jej do wlosow
          iubrania iladnie w nim wyglada. Powiedziala ze fantastyczna axa iprawie nic nie
          pali.Pytalem co mysli wartosciprzy sprzedazy za dwa lata powiedziala ze narazie
          o tytm nie mysli. Przedtem Ona jezdzila Eclyps rasowanym do 220KM z ilomas
          turbami itp ale to bylo stare auto 95 sprowadzone z Reichu. Za te pieniadze
          kupila te PUNTO i jest zadowolona. Ot i tyle o Punto pozdrawiam Michal Sverige
          • Gość: Wojtek Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.tele2.pl 10.08.01, 03:05
            > w pracy wczoraj przyjechala wlasnie takim tylko z motorem 1.6 nie pytalem ile
            > koni

Od baaardzo dawna nie ma czegos takiego jak Punto z silnikiem 1.6. Chyba, ze jest to stare auto...(?)
            Wtedy ilosc koni = 88.
            • Gość: malko Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 09:33
              No chyba, że jest to nowe punto to silnik jest 1,8, a koni jest 130. Te konie
              nieźle ciągną i nieźle piją. Na prawym posladku napis HGT.
            • Gość: ^^ Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: 213.77.77.* 12.08.01, 15:49
              Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> > w pracy wczoraj przyjechala wlasnie takim tylko z motorem 1.6 nie pytalem
              > ile
              > > koni
              >
              > Od baaardzo dawna nie ma czegos takiego jak Punto z silnikiem 1.6. Chyba, ze je
              > st to stare auto...(?)
              > Wtedy ilosc koni = 88.

• Gość: Michal Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.telia.com 12.08.01, 16:10
                Zapytam sie jej jutro to Ci odpowiem. Michal
                • Gość: Michal Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.telia.com 14.08.01, 11:58
                  Gość portalu: Michal napisał(a):

> Zapytam sie jej jutro to Ci odpowiem. Michal
                  Zapytalem Ona powiedziala szczerze i prosto nie wiem. Dowiedzielem sie ze koni
                  jest 80 i w Szwecji sa w sprzedazy dwa modele 60KM i 80KM zdziwi Was to ale na
                  rynek szwedzki auta sa troszke rozprezone ochrona srodowiska. Ten 130 konny jest
                  tylko na specjalne zamowienie. Tym niema gzdzie jezdzic. Od piewszego lipca
                  wystartowal nowy program Euro ktory zezwolil na uruchomienie automatycznej
                  kontroli predkosci we wszyskich krajach EU.System zostal zbudowany ponad rok
                  temu,ludzie sie przywzwyczaili no iterz potrafia prawa jazdy leciec. Tak ze
                  uwazajcie na automatyczne kamery jestescie kandydatem do EU i moze Was to tez
                  dotyczyc. Jak jest 110km/h do 139km/h na mandat lub sprawa sadowa powyzej prawo
                  jazdy administracyjnie cofniete i sprawa sadowa i naogol 3 miesiace do pol roku
                  trzeba rowerem do pracy jezdic a jak daleko sie mieszka to sie traci prace.
                  Przepraszam nie na temat sie rozgadalem Michal.

• Gość: malko Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 14.08.01, 13:35
                    To Wy w tej Szwecji poza seksem macie niewiele przyjemności. W Polsce zaraz
                    wiara zrobiłaby wirtualne mapy punktów kontroli prędkości i dalej wszyscy
                    cieliby 150km/h. Zwalniając, ale nie w terenie zabudowanym tylko przed taką
                    kamerą. Modele silnikowe fiata punto macie takie same jak w Polsce tylko pewnie
                    z lepszym wyposażeniem i za większe pieniądze. Może faktycznie kupię samochód
                    ze słabym silnikiem. Same oszczędności: na paliwie, na mandatach. Tylko trochę
                    bardziej nerwowy będę jadąc przez pół Polski za kopcącym starem.
            • Gość: Joasia Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.01, 19:38
              > Od baaardzo dawna nie ma czegos takiego jak Punto z silnikiem 1.6. Chyba, ze je
              > st to stare auto...(?)
              > Wtedy ilosc koni = 88.
              A ktory Punto byl z silnikiem 1,6 i 88 KM???

• Gość: Michal Re: OPEL CORSA kontra FIAT PUNTO IP: *.telia.com 14.08.01, 18:24
                Gość portalu: Joasia napisał(a):

> > Od baaardzo dawna nie ma czegos takiego jak Punto z silnikiem 1.6. Chyba,
                > ze je
                > > st to stare auto...(?)
                > > Wtedy ilosc koni = 88.
                > A ktory Punto byl z silnikiem 1,6 i 88 KM???
                > Asiu nie wiem.Wlascicielka sama niewiedziala ile ma pojemnosci wystarczylo jej
                80KM i auto kupila. Jest zadowolona,chwali ze bardzo malo pali a do pracy ma
                ponad 40km w jedna strone i szose 90-siatke. Szybciej sie nie jezdzi chociaz
                szersza niz poznanska trasa.Paliwo unas naprawde jest drogie kosztuje mniejwiecej
                1 us dollar za 1 litr. Teraz przezywamy niska koniukture ktora tez do Was sie
                zbliza duzymi krokami.Wszyscy sa niepewni i automatycznie duze bryki tanieja i
                nikt tego niechce kupic a takie brzeczyki ida w cene. Chwalila sie ze pali o,5
                ltra na mile, ale mile szwedzka ktora ma 10km.Czyli poprostu 5l na
                stokm.Pozdrawiam Michal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka