Dodaj do ulubionych

Focus TDCi

25.01.04, 20:04
Witam!
Czy ktoś z Was jeździ Focusem 1.8 TDCi w wersji 115 konnej?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi dotyczące silnika.
Samochód (w tym zawieszenie w wersji Trend) dobrze znam, gdyż użytkuję od 3
lat wersję benzynową, teraz mam ochotę na Diesla, stąd moja prośba do
posiadaczy.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: kiki Re: Focus TDCi IP: *.local.pl / *.zigzag.pl 26.01.04, 16:05
      HEJ,NIE WIEM CZY CHCESZ KUPIĆ AUTO NOWE CZY UZYWANE..JA W KAŻDYM RAZIE
      POZBYŁAM SIE TAKIEGO WŁAŚNIE AUTA JAKIES PÓŁ ROKU TEMU..POWÓD:TEN TYP SILNIKA
      JEST BARDZO WRAŻLIWY NA NASZE RODZIME PALIWO,KTÓRE JAK PEWNIE WIESZ BYWA
      RÓŻNEJ JAKOŚCI.AUTO NABYŁAM UŻYWANE I OBAWIAM SI, ŻE KTOŚ TAM NALEWAŁ JAKIEGOŚ
      NIEZŁEGO DZIADOSTWA!EFEKT:BIAŁY DYM Z RURY,RZĘŻENIE SILNIKA, PROBLEMY Z
      ODPALENIEM NA ZIMNYM SILNIKU.(NIE ŻEBY W ZIMIE,ALE NORMALNIE W ŚRODKU LATA!)
      TEORII NA TEMAT AWARII BYŁO WIELE:OD TURBOSPREŻARKI PO POMPĘ I
      WTRYSKI.DIAGNOŻA W ASO:ZANIECZYSZCZONY UKŁAD PALIWA.RADA:MOZNA WYMIENIĆ CAŁY
      ZA 10 000 ZL:))),REGULARNIE GO PRZECZYSZCZAĆ ZA 600 ZŁ ZA KAZDYM RAZEM:)LUB
      SPRZEDAC AUTO...WCALE SIE W ASO NIE DZIWILI TEMU ZJAWISKU,POWIEDZIELI,ŻE
      ZDARZA SIĘ TO BARDZO CZĘSTO ZWŁASZCZA W TYCH SILNIKACH.
      PRZESTRZEGAM WIĘC.PA
      • Gość: K Re: Focus TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 18:00
        Chcę kupić nowe.
        Do tej pory mam Fokę 1.6 benzyna, często brakuje mi pary :-(((

Pa
        • greenblack Re: Focus TDCi 26.01.04, 18:28
          Gość portalu: K napisał(a):

> Chcę kupić nowe.
          > Do tej pory mam Fokę 1.6 benzyna, często brakuje mi pary :-(((

To kup 1.8 albo 2.0.
          • Gość: Krzyś F Re: Focus TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 08:04
            2.0 diesla jeszcze nie ma :-((((
            • niknejm Re: Focus TDCi 27.01.04, 11:00
              Gość portalu: Krzyś F napisał(a):

> 2.0 diesla jeszcze nie ma :-((((

A ile jeździsz? Jeśli 10-20 tys. rocznie to kupno diesla ma umiarkowany sens.
              GB pisał o benzynowcu 2.0.

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: Krzys F Re: Focus TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 11:42
                Zgoda, ale póki co w temacie widnieje TDCi...
                Benzynę 1.6 eksploatuję od 3 lat (i 3 m-cy), natrzaskałem 147 tys km...

To dość sporo kosztuje, nawet biorąc pod uwagę ze uważam (niech bedzie ze
                subiektywnie..) swoją Fokę za najoszczędniejszy samochodzik w tej klasie
                (silnik i masa pojazdu.

Toteż by upiec 2 pieczenie chce autko zarówno oszzcedniejsze jak i z (o wiele)
                wyższym momentem :-)))
                I chyba mi sie to uda

POzdro!!!
                • greenblack Re: Focus TDCi 27.01.04, 14:13
                  Po pierwszych pięciu zgaśnięciach silnika przy ruszaniu, nie będziesz już mówił
                  o momencie diesli.
        • Gość: Gamling Re: Focus TDCi IP: *.comex.pl / *.comex.pl 27.01.04, 15:39
          Tez mam 1.6 a moj dobry znajomy ma TDDI i benzynka wypada sporo lepiej
          (wielkorotnie udowodnione ;))). Nie wiem jak bedzie z TDCI

Pozdr.
          • Gość: Krzys Re: Focus TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 16:36
            W jakiej kwestii benzynowiec wypada lepiej?
            Proszę o szczegóły.
            Bo jeśli tylko pod wzgledem ruszania to... chyba się przyzwyczaję.

W moim 1.6 drażni mnie najbardziej "mułowatość" silnika przy ok. 100km/h na V
            biegu (poniżej 3 tys obr). POwyżej 120 jest już ok.
            • greenblack Re: Focus TDCi 27.01.04, 16:39
              To oczywiste, że turbodiesel będzie przyspieszał lepiej na piątym biegu przy
              2000 obr. Ale jeśli umiesz wykorzystywać biegi, to benzyna 1.8 albo 2.0 będzie
              dynamiczniejsza, a z gazem znacznie bardziej opłacalna.
            • Gość: Gamling Re: Focus TDCi IP: *.comex.pl / *.comex.pl 27.01.04, 17:31
              Bo jesli chcesz szybko przyspieszyc przy 100 km/h to powinienes miec III bieg.
              Zawsze silniki diesla sa bardziej elastyczne. Ale przy trzymaniu wyzszych
              obrotow benzynka radzi sobie o wiele lepiej. Zreszta w porowaniu z TDDI duzym
              + benzyny przy przyspieszaniu jest to ze do 100 dochodzi na II biegu i jak juz
              wejdzie na obroty to roznica jest naprawde spora.

Pozdr.
            • niknejm Re: Focus TDCi 27.01.04, 17:46
              Gość portalu: Krzys napisał(a):

> W jakiej kwestii benzynowiec wypada lepiej?
              > Proszę o szczegóły.
              > Bo jeśli tylko pod wzgledem ruszania to... chyba się przyzwyczaję.
              > W moim 1.6 drażni mnie najbardziej "mułowatość" silnika przy ok. 100km/h na V
              > biegu (poniżej 3 tys obr). POwyżej 120 jest już ok.

Jak wspomnieli przedmówcy - naucz się wykorzystywać skrzynię biegów. Naprawdę
              NIE MUSISZ jechać na V przyspieszając od 100km/h - wrzuć po prostu III i...
              poczuj różnicę ;-)) Przy optymalnym wykorzystaniu skrzyni biegów możesz uzyskać
              swoim 1.6 znacznie lepsze przyspieszenia niż TDCi.
              Ewentualnie kup Focusa z automatyczną skrzynią biegów. Tam wystarczy, że
              depniesz gaz w podłogę, a automat zredukuje bieg za Ciebie.

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: Krzys F Re: Focus TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 21:17
                Nie o to chodzi Drodzy Koledzy zeby mi Foka łykała 10 litrów na każde 100 km
                przy jezdzie głównymi drogami krajowymi.
                A i jazda przez całą Polskę prawie stale na III biegu mi sie nie usmiecha :-))

Macie rację, że benzyniak potrafi pokazać co potrafi ale.... każe za to sobie
                dużo płacić i..... wymaga zbyt czestego "wachlowania" lewarkiem.
                Czyż nie?
                Tak mozna sprawnie jezdzić na krótkich dystanasach, ale zgodzicie sie ze mną,
                ze jesli macie zamiar przejechac w dobrej formie (zwłaszcza prawej ręki) 600
                km (i wysiedzieć za kółkiem te 6 godzin) to... tylko diesel.

PS. może po prostu już jestem za stary ;-)))

• Gość: Krzys F Re: Focus TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 21:27
                  Albo innymi słowy: idę o zakład, że jeśli 2 gosci ruszy w trasę np.. Katowice -
                  Poznań :-))))
                  Znacie tą drogę???????!!!!!??????

Jeden Foką 1.8 TDCi, 2gi Foką 1.8.. a niech bedzie nawet 2.0!!!!!

To jeśli nawet dojadą w tym samy czasie (choć przypuszczam ze dieselek w
                  takich akurat warunkach bedzie szybszy..) to ten w dieslu zapłaci połowe mniej
                  za paliwo i dojedzie o niebo mniej zestresowany....
                  Zgadzacie sie?

• Gość: Gamling Re: Focus TDCi IP: *.comex.pl / *.comex.pl 27.01.04, 22:41
                    Po pierwsze to nie ma wielkiej roznicy w spalaniu na III i V biegu jesli masz
                    noge w podlodze. A po drugie do benzyny mozesz zalozyc gaz i masz DUZO taniej
                    niz dieslem. Ja tak zrobilem i sobie chwale. A co do meczenia reki przy
                    zmianie biegow to wystarczy podlokietnik ;))

Pozdr.
                  • niknejm Re: Focus TDCi 28.01.04, 15:26
                    Gość portalu: Krzys F napisał(a):

> Albo innymi słowy: idę o zakład, że jeśli 2 gosci ruszy w trasę np..
                    > Katowice -
                    > Poznań :-))))
                    > Znacie tą drogę???????!!!!!??????
                    > Jeden Foką 1.8 TDCi, 2gi Foką 1.8.. a niech bedzie nawet 2.0!!!!!
                    >
                    > To jeśli nawet dojadą w tym samy czasie (choć przypuszczam ze dieselek w
                    > takich akurat warunkach bedzie szybszy..)

Przy Twojej tecnice jazdy (meczy Cię zmiana biegów) na pewno :-)

> to ten w dieslu zapłaci połowe mniej
                    > za paliwo i dojedzie o niebo mniej zestresowany....

Cóż, jeśli Twoim problemem jest zmiana biegów, to diesel niewielu tu zmieni, bo
                    zakres obrotów roboczych turbodiesla jest niestety wąski (chwilę nic sie nie
                    dzieje, potem nagle potężny kop przez chwilę i... znowu nic sie nie dzieje).
                    Jeśli Twoim problemem jest zmiana biegów - kup automat. Jeśli spalanie - kup
                    rzeczywiście turbodiesla. A jeśli obie te rzeczy - kup TD z automatem :-)

Pzdr
                    Niknejm
              • Gość: Woj Konkrety? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.04, 09:19
                > Jak wspomnieli przedmówcy - naucz się wykorzystywać skrzynię biegów.
                > Naprawdę NIE MUSISZ jechać na V przyspieszając od 100km/h - wrzuć po prostu
                > III i... poczuj różnicę ;-)) Przy optymalnym wykorzystaniu skrzyni biegów
                > możesz uzyskać swoim 1.6 znacznie lepsze przyspieszenia niż TDCi.

Jakie sa czasy przyspieszenia auta kompaktowego (powiedzmy o masie okolo 1200
                kg) z silnikiem benzynowym od 1.6 do 2.0 i mocy powiedzmy 100-130 KM na
                TRZECIM biegu w zakresie 80-120 km/h ?????????

Wiele to wniesie do dyskusji.

Pozdrawiam.
      • born_slippy Re: Focus TDCi 28.01.04, 11:27
        Witam!
        Ja co prawda o mondeo, ale z tym wlasnie silnikiem. Jeszcze nie dawno poruszala
        sie nim moja siostra. Przy 80 tys km (auto 1,5 roku) zdaje sie ze nalala gdzies
        jakiegos badziewnego paliwa i pojawily sie wlasnie takie same objawy. W
        serwisie stwierdzili ze to paliwo i zaproponowali wymiane wtryskiwaczy,
        przewodów itd,plukanie baku za jedyne 13000 zl, ostrzegajac zarazem ze jazda
        bez naprawy zakonczy sie awaria turbosprezarki. Awaria oczywiscie sie pojawila
        wkrotce potem, ford wycenil naprawe na 30 tys. Siostra juz nie ma forda, ale
        niesmak pozostal.
        Poniewaz wczesniej bylem w Niemczech, wstapilem do forda u nich pytajac jak u
        nich zalatwiliby taka awarie. Okazalo sie ze tam tez znaja ten problem i bardzo
        czesto musza wymianiac cały uklad. WYMIENIAC, a nie płukac. Kiedys plukali, ale
        oczywiscie nie da sie wymyc calego syfu z baku. U nas ciągle płuczą... Poza tym
        w Niemczech i reszcie Europy gwarancja jest 2 LETNIA, ciekawe czemu u nas tylko
        roczna? Pan stwierdzil, ze jezeli awaria taka zdarzy sie nawet po gwarancji,
        Ford niemiecki i tak pokryje 50% kosztow naprawy bo wiedza ze to wina silnika a
        raczej paliwa, i winy uzytkownika bezposrednio tu nie ma. Nie wspomne juz jaka
        mial mine slyszac jak sie zalatwia sprawy w fordzie w Polsce. A naprawe wycenil
        (jeszcze wtedy turbo sie nie spieprzylo) na jakies 3500 E. Czyli mniej wiecej
        porownywalnie. Kurna chata troche sie rozpisalem... w kazdym razie przy naszej
        jakosci paliwa z wszelkimi mozliwymi syfiastymi dodatkami zakup auta z takim
        silnikiem to niechybne klopoty predzej czy pozniek.
    • Gość: ok! Re: Focus TDCi IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.01.04, 22:03
      Czytalem ostatnio, ze zgodnie z jakąś tam dyrektywa, ma w Polsce wzrosnac
      akcyza , bardziej na ropę niz benzynę..Jesli to nastapi, to cena ropy zblizy
      lub zrowna sie z benzyna, pomijam wyzsze oplaty i podatki za Diesla.Wtedy ten
      zakup m oze nie byc az tak oplacalny, moze warto i o tym pomyslec?
      • Gość: Ryszard Re: Focus TDCi IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 27.01.04, 22:22
        Roznica w cenie pozostanie gdyz o to walcza producenci samochodow. Inwestycje
        w diesle zrobiono ogromne, silniki sa drozsze w produkcji i nikt tego tak
        latwo nie odpusci. Co do Tddi to jest bardzo zacny, oszczeny samochodzik.
        Troche wiecej spala w miescie ale poza miastem przy 90-110 km/h duza
        przyjemnosc z jazdy i omijania stacji benzynowych. Ryszard
        • Gość: pawe Re: Focus TDCi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.04, 01:54
          Ogólnie o wadach i zaletach focusa nie będę pisać, bo są to związane z karoserią i zawieszeniem.
          Silnik 1,8 TDCi jest wg mnie średnio udany i zgodził się chyba z moją opinia p. Ford :), bo nowe modele i c-max będą wyposażone (mimo, ze aktualne są relatywnie wciąż b. świeże) w nowe, opracowane wspólnie z Peugeotem diesle 1,6 i 2.0, które , zdaje się, mają być na rynku w tym roku.
          A co mi sie w nim nie podoba:
          1. Idiotycznie poprowadzony moment obrotowy- mimo ,że focus jest moim 5 dieslem przez pierwsze miesiące potrafił gasnąc przy ruszaniu, a i teraz czasem to się zdarza. Przeprogramowanie trochę pomogło. Jak już ma pewne obroty, to nawet jest całkiem dynamiczny. Ale w codziennym życiu to nie o taką elastyczność chodzi.
          2. Stosunkowo duże zużycie paliwa, ok. 8l w mieście, a więc zdecydowanie więcej, niż eksploatowane przeze mnie w tych samych warunkach diesle innych marek. W trasie jest juz lepiej, troche ponad 6,2l
          3. marne nagrzewanie wnętrza
          4. Głośna i niewydajna dmuchawa

Generalnie, jako diesel umiarkowanie polecałbym.

Ponadto wyjątkowy bęcwał (kicur) jako moderator forum Focus Polska:((
          • Gość: Krzys F Re: Focus TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 08:46
            Ja tam mógłbym wymienić pare innych wad ale nie o to chodzi....

To że moim następnym samochodem bedzie takjże Focus to przesądzone i nie
            podlega decyzji, nie śmiem twierdzić ze to najlepszy samochód w całej swojej
            klasie, ale że akurat dla mnie jest on najlepszy.

Początkowo chciałem czekać na Foke II ale nie bedzie ona dostepna w polskich
            samonach w tym roku....
            • Gość: K.F. Re: Focus TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 09:44
              miało być dyskusji.. nie decyzji hehehe

• Gość: luis Re: Focus TDCi IP: *.axelspringer.com.pl 29.01.04, 12:03
                wlasnie od kilku tygodni jezdze foka tdci 100 KM. wczesniej jezdzilem fabia tdi
                100 KM. silnik focusa nawet sie nie umywa do volkswagenowskiego pod wzgledem
                dynamiki, elastycznosci i spalania. Gasze go notorycznie na wolnych obrotach,
                sa klopoty z uruchomieniem zimnego. Przede mna wizyta w serwisie. focus ma
                rewelacyjne zawieszenie i uklad kierowniczy. komfort jazdy tez jest przyzwoity.
                najchetniej zanabylbym foke z silnikiem z fabii ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka