Dodaj do ulubionych

a jednak Mondeo!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 16:28
Porównanie trzech niemieckich samochodów: Opel Vectra1,8 16V Elegance; Ford
Mondeo 1,8 16V SCI Trand oraz VW Passat 2,0 20V Trendline przeprowadzone w
najnowszym numerze "Auto Świat" wykazało, że najlepiej z tej trójki
prezentuje się Ford. Uzyskał on najwięcej punktów i szczególne uznanie
jeżeli chodzi o przestronność z tyłu, hamulce, silnik, zachowanie podczas
jazdy, układ kierowniczy i w tych kategoriach zdecydowanie pobił konkurencję.
Drugie miejsce zajął VW, szczególnie doceniony za przestronność i dobre
właściwości silnika (prędkość, przyspieszenie, elastyczność, kultura pracy).
Pewną niespodzianka jest 3. miejsce Opla Vectry.
Wbrew pozorom nie zaskakuje ona niczym specjalnym, pomimo że jest najnowszym
modelem w teście, a w niektórych porównaniach, np hamulce, została wręcz
zmiażdżona przez konkurencję. Poza tym zwrócono uwagę na zbyt małą jej
przestronność z tyłu, mniejszą ładowność oraz wyraźnie najsłabszy silnik z
całej trójki, o najgorszej ponadto kulturze pracy. Na plus Vectry zaliczono
bagażnik, wszechstronność (?), oraz wyposażenie, w tym zwiększające
bezpieczeństwo...
Ciekawy test, moim zdaniem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wiktor Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.netia.pl 29.01.04, 16:39
      Test uwzględniał też kryterium ceny. To jest ważne żeby nie liczyć tego dwa
      razy tzn. nie myśleć "nie dość, że najlepszy to jeszcze najtańszy". Mam
      wrażenie, że za darmo to każdy by wolał odwrotnie niż w podanej kolejności, ew.
      Pasat na pierwszym miejscu.
      • Gość: Odin Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.telia.com 29.01.04, 20:07
        Z powodu wkladek (wew.blotn.)filcopodobnych na tylnych kolach ,wszystkie "Fordy"
        z tego powodu "gnija" w tych partiach karoserji juz po trzech latach,lecz mozna
        naprawic blad konstrukcyjny,-niedrogo,oto tips; 1)wyjmnij wkladki filcopodobne.
        2)posprayaj najpierw z gory,puzniej z dolu i znowy z gory,-uzyj "Corlofon" Body
        Plast,wzglednie podobny plast stosowany do sprayania dolnej czesc progow.3)nie
        spiesz sie ,sprayaj cienko-daj szanse na wchloniecie plastu.4)zaloz tak jak
        poprzednio bylo. Nie bedzie "pilo" wilgoci-mniejsze ryzyko korozji. Pzdr.
        ________________________________________________________________________________
    • greenblack Re: a jednak Mondeo!!! 29.01.04, 16:41
      Jak ten testowany Pasek ma opony 205/60 R15, to ja jestem święty. Mnie to
      wygląda raczej na 225/45 R17. Poza tym rozśmieszyło mnie zdanie o najcichszym
      silniku w Mondeo. Dane dają się temu przeczyć.

dB przy 50/100/130 km/h:
      Mondeo 59/69/73
      Vectra 58/68/70
      Passat 59/67/71
      • Gość: FF Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 17:41
        Poza tym rozśmieszyło mnie zdanie o najcichszym
        silniku w Mondeo.

Nie znalazlem takiego zdania w tekście!

Jest jedynie wzmianka iż "Fordowskie SCi niezwykle cicho i równomiernie
        rozwija swą moc do 130 KM, bardzo żwawo i swobodnie radząc sobie z 1445
        kilogramami Mondeo, a zadowala się przy tym średnio 8,5 l benzyny na 100 km."
        A to chyba nie jest równoznaczne ze stwierdzeniem, iż silnik Mondeo jest
        najcichszy.

Zresztą w punktacji nie przyznano Fordowi nienależnych punktów za niski hałas,
        albowiem nie uzyskał on w tej kategorii najwyższej noty.
        • greenblack Re: a jednak Mondeo!!! 29.01.04, 17:45
          Przeczytaj tekst nad tabelką z decybelami. Poza tym Passat i Mondeo dostały po
          4 punkty za poziom hałasu, mimo że Passat jest o 2 dB cichszy przy 100 i 130.
          • Gość: FF Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 19:12
            greenblack napisał:

> Przeczytaj tekst nad tabelką z decybelami. Poza tym Passat i Mondeo dostały
            po
            > 4 punkty za poziom hałasu, mimo że Passat jest o 2 dB cichszy przy 100 i
            130.

Rzeczywiście, nie zauwazyłem tego tekstu. Wygląda to na pomyłkę.
            Zreszta, jak już pisałem, zostalo to (w stosunku do Mondeo) sprawiedliwie
            oddane w punktacji. Nawet gdyby fordowi jeszcze obniżyć tę punktacje o 1-2
            punkty, lub zwiekszyc VW, i tak nie zmieniłoby to wyniku końcowego.
            • greenblack Re: a jednak Mondeo!!! 29.01.04, 19:16
              Punkt tu, punkt tam i robi się 15 punktów. Zresztą, tej punktacji nikt normalny
              nie bierze na poważnie. Jedynie nad danymi mierzalnymi można się zastanawiać.
              • Gość: FF Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 19:41
                greenblack napisał:

> Punkt tu, punkt tam i robi się 15 punktów. Zresztą, tej punktacji nikt
                normalny
                >
                > nie bierze na poważnie. Jedynie nad danymi mierzalnymi można się
                zastanawiać.

Jasne, można np "punkt tu , punkt tam i robi się 15" i dać je np oplowi.
                Tylko z kontekstu artykułu nie wynika aby były podstawy do takiej decyzji.

• Gość: bolo Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.04, 08:55
                  widziałem kiedyś test tych samych samochodów w innej gazecie i zwyciężcą okazał
                  się Opel...

pzdr
                  • Gość: FF Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 11:19
                    Gość portalu: bolo napisał(a):

> widziałem kiedyś test tych samych samochodów w innej gazecie i zwyciężcą
                    okazał
                    >
                    > się Opel...
                    >
                    > pzdr

Taaak? A w jakiej gazecie to było???
                    Wiem, wiem, powiesz że nie pamietasz...

Ja też widziałem testy, w których ford zdecydowanie umocnił swoja przewagę nad
                    oplem
                    • Gość: bolo Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.04, 11:34
                      pamiętam - Auto Bild, What Car (w GB nowa Vectra została uznana najlepszym
                      samochodem w swojej klasie)...

> Ja też widziałem testy, w których ford zdecydowanie umocnił swoja przewagę
                      nad
                      > oplem

chyba jednak bredzisz...
                      • Gość: Arturos Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.chello.pl 31.01.04, 12:44
                        W Angli produkuje sie oplem pod nazwą Vauxuall(czy jakos tak) wiec zdziwiłbym
                        się jak by nie wspierali rodzimego produktu. Poza tym Vectra ma strasznie
                        ciezki wyglad
      • Gość: pazdzioch. Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.chello.pl 29.01.04, 17:49
        Zgoda,silnik Mondeo nie jest najcichsza jednostką.Mam tylko pytanie,czy ktoś z
        Was sprawdzał na słuch/własny/różnice 58 a 59dB albo 70 a 71dB?
        Pozdr.
      • Gość: charlie_x Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.tvgawex.pl 29.01.04, 20:17
        ...w praktyce wzrost hałasu o 3 decybele w samochodzie kierowca odbiera jako o
        100% zwiększony hałas.Z tej tabelki wynika w praktyce, że opel jest znacznie
        cichszy od forda przy 130km/h.
    • ozlem Re: a jednak Mondeo!!! 29.01.04, 18:04
      etam, porównania Auto świata sa tak debilne, ze szkoda słów
      ale dobra, przynam sie, nie mam pojecia jak sie jexdzi Oplem Vectrą 1,8 i
      fordem Mondeo 1,8, ale dla odmiany wiem jak wyglada porównanie Vectry GTS 2,2
      DTR (automat, przejechałem nim juz ponad 70tys)) a 2-litrowym Mondeo (diesel,
      nie pamietam dokładnej specyfikacji, tez automat, przejechałem nim ok 30 tys))
      oba auta w podobnej cenie, i wiem jedno- Vectrą jeżdzi sie lepiej i odpukać, do
      tej pory nic się zepsuło sie, czego nie mozna było powiedzieć o MOndeo.

Gość portalu: FF napisał(a):

> Porównanie trzech niemieckich samochodów: Opel Vectra1,8 16V Elegance; Ford
      > Mondeo 1,8 16V SCI Trand oraz VW Passat 2,0 20V Trendline przeprowadzone w
      > najnowszym numerze "Auto Świat" wykazało, że najlepiej z tej trójki
      > prezentuje się Ford. Uzyskał on najwięcej punktów i szczególne uznanie
      > jeżeli chodzi o przestronność z tyłu, hamulce, silnik, zachowanie podczas
      > jazdy, układ kierowniczy i w tych kategoriach zdecydowanie pobił konkurencję.
      > Drugie miejsce zajął VW, szczególnie doceniony za przestronność i dobre
      > właściwości silnika (prędkość, przyspieszenie, elastyczność, kultura pracy).
      > Pewną niespodzianka jest 3. miejsce Opla Vectry.
      > Wbrew pozorom nie zaskakuje ona niczym specjalnym, pomimo że jest najnowszym
      > modelem w teście, a w niektórych porównaniach, np hamulce, została wręcz
      > zmiażdżona przez konkurencję. Poza tym zwrócono uwagę na zbyt małą jej
      > przestronność z tyłu, mniejszą ładowność oraz wyraźnie najsłabszy silnik z
      > całej trójki, o najgorszej ponadto kulturze pracy. Na plus Vectry zaliczono
      > bagażnik, wszechstronność (?), oraz wyposażenie, w tym zwiększające
      > bezpieczeństwo...
      > Ciekawy test, moim zdaniem.
      • Gość: FF Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 19:06
        ozlem napisała:

> etam, porównania Auto świata sa tak debilne, ze szkoda słów

Sorry, ale po tym co napisałeś, dochodzę do wniosku że Twoje porównanie jest w
        tym wypadku nie mniej debilne od tego, jak piszesz, w "Auto Świecie".
        • ozlem Re: a jednak Mondeo!!! 30.01.04, 08:32
          oczywiscie, że jest debilne, bo jest to porównanie bardzo dokładnie
          odzwieciedlajace moje osobiste potrzeby w stosunku do samochodu, i nie wrzuca
          do jednego wora wszystkich możliwych kryteriów oceny- bo co mnie np obchodzi,
          ze jakis tam samochód jest przestronniejszy z tyłu kiedy ja 95% czasu jeżdze
          sam i mi to generalnie zwisa ile miejsca jest na tylnym siedzeniu, że ten czy
          tamten samocód pali mniej czy wiecej, co też mnie mało obchodzi bo mnie na to
          stac aby płacic wiecej- wiec po odjeciu punktów przyznanych za takie kryteria i
          dodaniu masy innych za cos co w ogóle nie zostało uwzglednione, wygrywa
          zupełnie inny samochód!
          • Gość: FF Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 11:38
            ozlem napisała:

> oczywiscie, że jest debilne, bo jest to porównanie bardzo dokładnie
            > odzwieciedlajace moje osobiste potrzeby w stosunku do samochodu, i nie
            wrzuca
            > do jednego wora wszystkich możliwych kryteriów oceny- bo co mnie np obchodzi,
            > ze jakis tam samochód jest przestronniejszy z tyłu kiedy ja 95% czasu jeżdze
            > sam i mi to generalnie zwisa ile miejsca jest na tylnym siedzeniu, że ten
            czy
            > tamten samocód pali mniej czy wiecej, co też mnie mało obchodzi bo mnie na
            to
            > stac aby płacic wiecej- wiec po odjeciu punktów przyznanych za takie
            kryteria i
            >
            > dodaniu masy innych za cos co w ogóle nie zostało uwzglednione, wygrywa
            > zupełnie inny samochód!

Zgadza się. Tylko oba testy nie przystaja do siebie.
            Test w magazynie stanowi obiektywna ocene porównawczą, opartą na kilku
            wybranych parametrach, takich samych w stosunku do każdego samochodu.
            Twój natomiast uwzględnia tylko te elementy, które tobie pasuja.
            Dlatego przeciwstawianie jednego sposobu oceny drugiemu wyglada raczej na
            dziecinadę, niz próbe powaznej dyskusji.
            To, że nie w smak ci, że akurat w teście AŚ lepszy okazał sie ford, nie
            znaczy że powinienes jaxdzic tym właśnie samochodem. Każdy jeździ tym czym
            lubi i na co może sobie pozwolic. I nikt nie może zabranić ci uważac swojego
            auta za najlepsze.
            Natomiast próba prezentacji swojej własnej subiektywnej oceny "swojego"
            samochodu jako odpowiedź na obiektywny test, w którym samochód ten zajął
            OSTATNIE miejsce, wygląda dość śmiesznie.
            Przyznaj się, jednak trochę zdenerwował cię ten test i podświadomośc porażki
            nie daje ci jednak spokoju.
            Własnie w tej kategorii upatruję twoje reakcje w tym wątku...
            • ozlem Re: a jednak Mondeo!!! 30.01.04, 12:30
              bez przesady, gdybym miał świadomośc porażki to Vectrą na pewno bym nie jeździł

• greenblack FF, czy Ty jesteś dilerem Forda? 30.01.04, 12:32
              Co tak się podnieciłeś tym testem?
              • Gość: FF Re: FF, czy Ty jesteś dilerem Forda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 12:42
                Nie, nie jestem!!! I nie będę!!!
    • kag Re: a jednak Mondeo!!! 29.01.04, 19:19
      czytajac czesto testy zastanawiam sie czy naprawda mowa o tych samych
      samochodach ;o do przestronnosci i silnika nie mam zastrzezen ale jesli
      zarzucanie tylem i nadsterownosc przy hamowaniu swiadcza dobrze o ukladzie
      kierowniczym to oO no chyba ze mnie sie trafil taki model akurat.. a tak ogolnie
      co do testow i recenzji w gazetach - nie raz jest tak ze niektore rozwiazania sa
      krytykowane w 1 samochodach jakos zle podczas gdy przy innym tescie innego
      samochodu takie samo roziwazanie jest chwalone ;d najlepiej samemu weryfikowac
    • krzysztof_burasiak A Skoda? 29.01.04, 21:04
      Gość portalu: FF napisał(a):

> Porównanie trzech niemieckich samochodów: Opel Vectra1,8 16V Elegance; Ford
      > Mondeo 1,8 16V SCI Trand oraz VW Passat 2,0 20V Trendline przeprowadzone w
      > najnowszym numerze "Auto Świat" wykazało, że najlepiej z tej trójki
      > prezentuje się Ford. Uzyskał on najwięcej punktów i szczególne uznanie
      > jeżeli chodzi o przestronność z tyłu, hamulce, silnik, zachowanie podczas
      > jazdy, układ kierowniczy i w tych kategoriach zdecydowanie pobił konkurencję.
      > Drugie miejsce zajął VW, szczególnie doceniony za przestronność i dobre
      > właściwości silnika (prędkość, przyspieszenie, elastyczność, kultura pracy).
      > Pewną niespodzianka jest 3. miejsce Opla Vectry.
      > Wbrew pozorom nie zaskakuje ona niczym specjalnym, pomimo że jest najnowszym
      > modelem w teście, a w niektórych porównaniach, np hamulce, została wręcz
      > zmiażdżona przez konkurencję. Poza tym zwrócono uwagę na zbyt małą jej
      > przestronność z tyłu, mniejszą ładowność oraz wyraźnie najsłabszy silnik z
      > całej trójki, o najgorszej ponadto kulturze pracy. Na plus Vectry zaliczono
      > bagażnik, wszechstronność (?), oraz wyposażenie, w tym zwiększające
      > bezpieczeństwo...
      > Ciekawy test, moim zdaniem.

Nie rozumiem, dlaczego nie testowali Octavii.
      Przeciez to lepsze auto od calej wymienionej trojki.
      • x-darekk-x Re: A Skoda? 30.01.04, 11:43
        z ta octavia, to zart, prawda?
        • krzysztof_burasiak Re: A Skoda? 30.01.04, 13:14
          Jaki zart?
          NIe rozumime po prostu dlaczego najchetniej kupowany samochod klasy sredniej nie
          zostal uwzgledniony w tym tescie.
          Czyzby ktos sie bal, ze Skoda wygra?
          Dla mnie w tej chwili Auto Swiat staje sie niewiarygodnym pisemkiem.

• x-darekk-x Re: A Skoda? 02.02.04, 10:06
            a od kiedu octavia jest w tej samej klasie co vectra czy mondeo?

tak, to na pewno zart.
      • Gość: pazdzioch Re: A Skoda? IP: *.chello.pl 30.01.04, 12:51
        SKODA - powinni tego zabronić!!!!!!!!!!!!
        A jednak MONDEO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Pozdr.-)
    • Gość: magnum123 Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.lcs.net.pl / 195.205.150.* 30.01.04, 21:55
      greenblack napisał:

> Co tak się podnieciłeś tym testem?

No właśnie ... więcej spokoju FF.

Pozdrawiam

P.S.1.
      Autorzy tego testu są zdecydowanie mniej "kategoryczni" od Ciebie w końcowej,
      opisowej ocenie tych aut. Poza tym - duża doza subiektywizmu i brak
      profesjonalizmu.
      Od razu zaznaczam, że nie będę się wdawał w szczegóły (to sprawa na książkę) i
      nie chcę dyskutować przez kilkadziesiąt następnych postów o tym, co ma a czego
      nie ma poszczególne auto.
      Zasygnalizuję tylko jedną rzecz, która dotyczy akurat Vectry, która jako
      przykład świadczyć może o braku profesjonalizmu autorów rzeczonego testu:
      W ogóle nie wzięto w tym teście pod uwagę niewątpliwej zalety i wyróżnika
      Vectry C a mianowicie programu zapewniania stabilności jazdy tzw. "ESP Plus" -
      kontrola nad trzema kołami, a nie nad jednym, wewnętrznym kołem, dzięki czemu
      tor jazdy jest znacznie dokładniej i skuteczniej korygowany, a pojazd dysponuje
      lepszymi możliwościami manewrowania.
      To przykład kwestii, która nie powinna "umknąć" w takim teście.
      Dla jasności - nie jestem dealerem żadnej marki tylko "konsumentem".
      Przykład ten podałem zaś dlatego, że akurat ta cecha Vectry przy bodaj podobnym
      porównaniu w "Bild am Sontag" była jedną z ważniejszych, które przesądziły o
      jej "wyższości" a nie dlatego, że uważam że Vectra jest "lepsza" lub "gorsza"
      od innych samochodów.
      Nie przesądzając znaczenia tego systemu uważam jednak, że profesjonalista w
      ocenie aut nie powinien pominąć milczeniem tego systemu.
      Tymczasem w AŚ można było przeczytać wiele zdań o ... milszym lub brzydszym
      odgłosie takiego, czy innego silnika i innych bzdur dotyczących subiektywnych
      doznań testujących.
      Wszystkie testowane samochody uważam za na prawdę bardzo dobre auta w swojej
      klasie. Każde z nich ma zapewne swoje mocne i słabsze strony (stąd mowa
      o "książce" na ich temat).
      Nie podjąłbym się jednak samodzielnie wygłosić jednoznacznej i tak
      kategorycznej opinii o wyższości jednego auta nad drugim jak to uczynił
      rozentuzjazmowany/a FF. AŚ nie może być zaś protezą zastępującą własną wiedzę
      dotyczącą badanych kwestii.

P.S.2.
      Na marginesie dodam - ze s. XII dodatku "Rynek" w tymże numerze AŚ dowiedziałem
      się n.p., że Skoda Octavia to auto klasy średniej (D) [sic!] i jest liderem
      tego segmentu w zakresie liczby sprzedanych egzemplarzy w 2003 r.
      Cóż, powodzenia ... AŚ to naprawdę profesjonalne pismo ...
      • Gość: Tomek F. Re: a jednak Mondeo!!! IP: 195.116.99.* 02.02.04, 12:10
        ktos tam napisal:
        > Nie rozumiem, dlaczego nie testowali Octavii.
        > Przeciez to lepsze auto od calej wymienionej trojki

nie ma oktawi bo Mondeo i reszta to za niska klasa dla oktawi. Oktawie
        (szczegolnie 1.4) mozna porownywac z Mercedesem E i z BMW 5. A Superba z
        Maybachem i RR.
    • krzew Re: a jednak Mondeo!!! 02.02.04, 12:17
      Dla mnie i tak Passat jest najlepszy :) jeszcze do tego silnik 1.8T
      ewentualnie 1.9TDI (130KM)i jestem w 7 niebie :).... Choc najbardziej podobal
      mi sie model przed liftingiem... aktualny do mnie nie przemawia ( fefe przod ),
      Pozdrawiam
      • Gość: ONA Re: a jednak Mondeo!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 20:42
        Passat i owszem - najlepszy dla emerytów.
        A w oczach pozostałych: najgorsze (najmniej precyzyjne i pozwalające na
        wychyły karoserii) zawieszenie, najnudniejsze design
    • greenblack A jednak Vectra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.02.04, 15:17
      www.auto.mpp.pl/sekcje.htm?s=3&akcja=pokaz1&nrmag=f3ec2800f3&strona=1

Vectra pierwsza, Passat drugi, Mondeo tzrecie i ostatni Accord. I co Ty na to?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka