Dodaj do ulubionych

Top Gear stawia na Skodę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.09, 14:13
Skoda to dobre samochody z Czech, ktore cierpia z powodu logo i powiązań z Volkswagenem. Po pierwsze marka nie posiada tak ważnego dla niektórych kierowców prestiżu, po drugie VW, nie oferuje pełnej palety swoich nowoczesnych silników dla skody, przykład: Octavia 2.0 TDI, z denerwujacym klekotem starej, ale jeszcze jarej jednostki. Suberb, ma wiecej miejsca na tylnej kanapie niż S klasa w wersji Long. Jeszcze jakieś argumenty po stronie Skody. Testy niezawodności, dosyć dobre. Niskie ceny, a także najważniejsze, poparcie ze strony zadowolonych użytkowników samochodów z Czech. Czego chcieć więcej?...
Obserwuj wątek
    • Gość: dość Re: Top Gear stawia na Skodę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 14:26
      @matt89
      nie zapominaj, że bez VW marka Skoda zapewne by juz nie istniała. A już na pewno nie miałaby pieniędzy na rozwój, badania a co za tym idzie nowe technologie - czyli nowe modele. Mam ostatnio wrażenie, że narzekanie na VW stało się obowiązkowe, a co najmniej modne...
    • Gość: Kuba Re: Top Gear stawia na Skodę IP: 87.204.33.* 30.12.09, 15:11
      Porównanie Superba do sporo większej S klasy to spora przesada. Nie zmienia to jednak faktu, że Skoda produkuje dobre auta w przyzwoitej cenie. Mają do tego w miarę prostą receptę: sprawdzona technologi i spore nadwozie z szczególnym uwzględnieniem bagażnika. Z aktualnie produkowanych modeli nie zachwyca za bardzo Fabia, która jest moim zdaniem trochę za droga. VW ostatnio opuścił ceny i jeżeli nie zależy nam tak bardzo na bagażniku w Octavii to za podobne pieniądze mamy Golfa VI. Skoda może mieć w przyszłości problemy z Koreańczykami produkującymi auta na Słowacji coraz lepsze auta.
    • Gość: szmelcwagen Re: Top Gear stawia na Skodę IP: *.multimo.pl 30.12.09, 15:20
      ha ha skoda to z założenia ''tania marka ochłapy vw na wagę dla ludzi którym marketingowcy wmówili że oszczędzają'' co w praktyce nie zawsze się sprawdza ale przynosi zyski bo koncernowi vw ma 10% udział w rynku a drugie 10% skoda a to bardzo dobry wynik
    • Gość: ciułacz Re: Top Gear stawia na Skodę IP: *.lublin.mm.pl 30.12.09, 17:09
      Skoda ma niskie ceny??? Chyba Favorit....
    • Gość: RPWL Re: Top Gear stawia na Skodę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.12.09, 17:09
      Kolejne potwierdzenie tego, ze Czesi swietnie zrobili sprzedajac Skode za psie pieniadze solidnej firmie nie dajacej zadnych gwarancji socjalnych. My sprzedalismy FSO Daewoo z wiadomym skutkiem...

Szkoda, ze Skoda nie produkuje vanow - moja ulubiona kategoria samochodow rodzinnych.

Gratulacje!
    • Gość: brainless Re: Top Gear stawia na Skodę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.09, 05:34
      Nowy superb kombi wygląda dla mnie na naprawdę udany i ładny samochód. Nie wiem tylko w jaki sposób jest on luksusowy, bo przecież to klasa średnia i nawet nie wyższa.
    • Gość: mk Re: Top Gear stawia na Skodę IP: *.ghnet.pl 31.12.09, 11:51
      superb sedan/liftback to designerskie nieporozumienie, i nieinteresuje mnie tlumaczenie, z jakim sie spotkalem ze linia nawiazuje do jakiegos czeskiego auta sprzed wieku. auto jest po prostu nieproporcjonalne i wyglada jak banka - ktora tworzy przedzial pasazerski - z doczepiona mala dupka, i bardzo za krotkim przodem.
      zeby to jakos wygladalo to musialoby byc 10cm dluzsze z tylu i ok 20 dl. maska.

auto faktycznie ma ogromna ilosc miejsca na nogi pasazerow z tylu, tyle ze skorzysta z tej wygody max 2 osoby, bo w srodku tylnia kanapa jest po prostu niewygodna a auto jest za waskie zeby 3 dorosle (nie mowiac o takich ktorych nogi wykorzystaja przestrzen) osoby tam podrozowaly na dluzszych odcinkach.

marka skoda to w ogole przedziwny eksperyment w koncernie VAG, tworzone tam auta wymykaja sie schematom danych klas i nie jest to cos zlego, do momentu w ktorym nie twierdzi sie ze octavia to klasa D a superb E,

oba auta maja cechy ktore moglyby je tam plasowac, ale kiedy spojrzymy na to chlodno kalkulujac, wyjdzie ze nie ma cudow i za wiekszy bagaznik i rozciagnieta plyte podlogowa oraz nizsza cene dostajemy produkt mniej prestizowy, o starszej technologii i gorszym wykonczeniu (np skora w suberbie zupelnie mnie nie przekonuje jakoscia) i tak byc musi by VW nie wychodowwal sobie za silnego konkurenta.

aha zeby nie bylo ze jestem anty-skoda, to superb w wersji kombi jest calkiem calkiem, i pewnie jakbym potrzebowal tego typu auta to bym nie pogardzil, zlwaszcza w atrakcyjnej cenie - tylko ten czarny grill b y jakos podrasowali:)
    • eryczekk13 Re: Top Gear stawia na Skodę 03.01.10, 21:44
      @matt89

Zastanów się dlaczego VW nie ,,daje" wszystkich swoich silników Skodzie? Bo VW nie chce żeby Skoda miała większe powodzenie wśród klientów niż Volkswagen (chociaż ponoć już je ma), ja osobiście nie preferuję Skody choć to dobre samochody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka