Dodaj do ulubionych

Megane II Sedan czy Ford Focus

IP: *.crowley.pl 04.02.04, 09:30
No właśnie, utknęłam w procesie decyzyjnym na tym etapie i nie mogę się
zdecydować. Oba samochody w wersji ze 100-konnym silnikiem, Ford jest trochę
lepiej wyposażony (klimatyzacja), ale najważniejsza jest dla mnie
bezawaryjność. Chciałabym przez te 5-6 lat, dolewać tylko to wszystko co
dolewać należy. Serdecznie proszę o rzeczowe argumenty, a specjalistów od
mądrości ludowych typu Ford, Fiat i francuskie bardzo proszę o powstrzymanie
polemicznych zapędów.

Emilia
Obserwuj wątek
    • lolo75 Re: Megane II Sedan czy Ford Focus 04.02.04, 09:36
      Przepraszam, ale czego w takim razie oczekujesz? Jeśli najważniejsza dla Ciebie
      jest, jak rozumiem, niezawodnoiść to właśnie francuskie i włoskie wyroby Ci
      tego nie zapewnią. W takiej sytuacji masz statystyki awaryjności (TUV, DEKRA,
      ADAC) i tam szukaj odpowiedzi a nie na forum. Ja już wielokrotnie pisałem -
      jednostkowe doświadczenia poszczególnych użytkowników nie mają żadnego
      znaczenia oprócz informacji nt. ich konkretnego pojazdu. Wnioskowanie na takiej
      pdst. o danym modelu jest głupawe, raczej.

pozdro

LOlo
      • robke Re: Megane II Sedan czy Ford Focus 04.02.04, 09:41
        Lolo ma rację. Jeżeli chodzi Ci przede wszystkim o niezawodność to dlaczego
        wybierasz tylko spośród tych aut? Mam Corollę i przyznaję, że kierowałem się
        podobnymi kryteriami.
        • Gość: Emilia Re: Megane II Sedan czy Ford Focus IP: *.crowley.pl 04.02.04, 09:45
          To akurat jest bardzo proste, bo te dwa mi się podobają, a aktualny model
          Corolli nie.

Emilia
      • Gość: Emilia Re: Megane II Sedan czy Ford Focus IP: *.crowley.pl 04.02.04, 09:43
        Teraz jeżdżę Megane kupionym w 96 roku i nie miałam z nim żadnych kłopotów,
        podobne doświadczenia mają inni rodzinno-znajomi użytkownicy. Liczyłam po
        prostu na jakieś uwagi użytkowników tych dwóch modeli. Może ktoś miał podobny
        dylemat i zechciałby podzielić się swoim doświadczeniem.

Emilia
        • wiktor_l Re: Megane II Sedan czy Ford Focus 04.02.04, 09:48
          Bierz raczej focusa. Megane I to był dobry samochód, mimo że wielu twierdzi
          inaczej - odebrał dużo klienteli golfa, astry itp. Megane II - za krótko na
          rynku, jeszcze nie jest sprawdzony - bolączką teraźniejszych czasów jest krótki
          czas życia produktu, a co za tym idzie - jego walidacją na klientach.

Focus jest sprawdzony, dobry, ma ciekawe wyposażenie - schodzi z rynku, są
          promocje.

Pozdrawiam
          Wiktor
          • niki27 Re: Megane II Sedan czy Ford Focus 04.02.04, 15:45
            Ponioważ tak się składa że też stałem przed takim dylematem, to sobie
            policzyłem: jeśli kupisz Focusa 1.6 z kilmatyzacją automatyczną, lakierem
            metalic, ESP, dokupisz radio + CD (o duperelach typu przeciwmgielne nie
            wspominając) - to za Focusa zapłacisz drożej. I to nawet z rzekomym rabatem, bo
            ja porónywałem wersję Megi z Focusem X100!!!
            Focus to dobry samochód, ale ja akurat uważam, że w wersji 1.6 jego silnik ma
            wszelkie charaktersyki muła (gdzieś to już pisałem) a niby takie cudowne
            zawieszenie - jakoś w niczym nie potrafiłem odróżnić od Megi.
            Lolo75 twierdzi, że należy się słuchac statsytyk. Może i ma rację, ale ja też
            wiem swoje - to już dróga renówka w moim życiu i wszystkim życze takiej
            bezawaryjności.

Pozdrawiam i doradzam: bierz renówkę.
            • niki27 Przepraszam za obrzydliwy błąd orto 04.02.04, 15:50
              niki27 napisał:

> > wiem swoje - to już dróga renówka w moim życiu i wszystkim życze takiej

za karę napiszę w kajecie tysiąc razy DRUGA

;D
            • lolo75 Re: Megane II Sedan czy Ford Focus 04.02.04, 15:53
              niki27 napisał:

> Ponioważ tak się składa że też stałem przed takim dylematem, to sobie
              > policzyłem: jeśli kupisz Focusa 1.6 z kilmatyzacją automatyczną, lakierem
              > metalic, ESP, dokupisz radio + CD (o duperelach typu przeciwmgielne nie
              > wspominając) - to za Focusa zapłacisz drożej. I to nawet z rzekomym rabatem,
              bo
              >
              > ja porónywałem wersję Megi z Focusem X100!!!
              > Focus to dobry samochód, ale ja akurat uważam, że w wersji 1.6 jego silnik ma
              > wszelkie charaktersyki muła (gdzieś to już pisałem) a niby takie cudowne
              > zawieszenie - jakoś w niczym nie potrafiłem odróżnić od Megi.
              > Lolo75 twierdzi, że należy się słuchac statsytyk. Może i ma rację, ale ja też
              > wiem swoje - to już dróga renówka w moim życiu i wszystkim życze takiej
              > bezawaryjności.
              >
              > Pozdrawiam i doradzam: bierz renówkę.

A może najpierw przejedź się tymi autami. To, że przedmówca w odróżnieniu od
              testujących te auta redaktorków, nie czuł różnicy w zachowaniu układu jezdnego
              pomiędzy Megane a Focusem - o niczym nie świadczy. Moja znjaoma też koniecznie
              chciała francuza, bo to takie śśśśliczne i ładniuuuutkie autka dla kobitek, ale
              po jeździe próbnej odpuściła i jest szczęśliwą posiadaczką japońca.

pozdro

LOlo
              >
              • Gość: Emilia Re: Megane II Sedan czy Ford Focus IP: *.crowley.pl 04.02.04, 16:57
                No przecież się przejechałam, bez przesady. Mój problem jest typowy dla
                gospodyń z Gdańska - nie widzę różnicy - oba równie mi się podobają. Wśród
                znajomych facetów mam samych miłośników przykręcania jakichś rurek, szlifowania
                (albo robienia czegoś innego) kolektorów, excusez le mot, dolotowych i w
                ogólności prymatu koni mechanicznych nad użytecznością. No nic, to może pójdę
                jeszcze raz zobaczyć tę corollę. Dziękuję wszystkim za rady.
            • Gość: guest Re: Megane II Sedan czy Ford Focus IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.02.04, 16:50
              Wersji X100 już nie ma. Nie wiem jakim cudem Ci się udało porownać ceny tak że
              megi okazała się tańsza, może FF a Megane I??
              Jak Foka może wyjść drożej jak na starcie Meganka jest około 2000 droższ od
              golda (RM nie ma klimy itp)?
              • niki27 Re: Megane II Sedan czy Ford Focus 04.02.04, 17:01
                To był czerwiec 2003. Wyraźnie napisałem, że porównywałem X100 (takie wówczas
                były) i Megankę II. Wogóle nie interesowało mnie porównanie golców.
                Porównywałem samochody 1.6, metaliczny lakier, radioCD, automatyczna klima, ESP
                + kilka pierdułek (wśród nich przeciwmgielne oraz wszystkie szyby elektryczne).
                Focus BYŁ droższy - bodajże o 1100 zł. Corolla była droższa o, bodajże, 3 tys.
                zł. A jak przyszło do upustów, to różnica jeszcze się pogłębiła, oj i to
                mocno...
                Czyżby teraz sytuacja aż tak bardzo się zmieniła? Cóż, muszę wam wierzyć na
                słowo.
                Forda sprawdzałem w salonie na Ursynowie (UrsynCar? - tak się chyba salon
                nazywa), a następnie w AutoPlaza (Włochy). Tam też odbyłem jazdę próbną.
                Notabene, tylko w R. i w Toyocie dano mi po prostu kluczyki do auta.
                W Fordzie (oraz w Oplu) musiał mi towarzyszyć misio z obsługi. W Fordzie
                miałem "całe" 20 minut na przejażdżkę, a w salonie Renault - w którym autko
                ostatecznie kupiłem - rzeczony model powierzono mi na... 12 godzin.
                Macie jeszcze jakieś pytania?

pozdrawiam
        • robke Re: Megane II Sedan czy Ford Focus 04.02.04, 09:49
          Zdecyduj się czy kupujesz bo Ci się podobaja jak piszesz wyżej czy chodzi Ci o
          niezawodność jak piszesz w temacie. A w ogóle chcesz kupić?
    • greenblack Re: Megane II Sedan czy Ford Focus 04.02.04, 09:48
      Czy myślisz o 1.4 95 KM? Weź lepiej większy silnik. Z tych dwóch wiąłbym
      Megane.
      • stadox Re: Megane II Sedan czy Ford Focus 04.02.04, 10:36
        Witam,
        Ja miałem podobny dylemat równo rok temu. Jeździłem od salonu Forda do Renault
        i z powrotem :)))

Zdecydowałem sie dzięki:

- świadomości, że Focus "pożyje" juz niedługo (zmiana modelu w 2004 r.) =
        nowoczesniejsza konstrukcja francuza i lepsze wyposazenie w stosunku do ceny;
        - wiekszy upust, który dostałem w Renault;
        - subiektywnie lepsza obsługa klienta;
        - ciekawsze wrażenia z jazd próbnych pomimo tego, że Ford miał mocniejszy
        motor - 1.8 tdci 100 KM a Renault 1.5 dCi 80 KM;
        - bezkompromisowy design Megane II;
        - dobre opinie o Renault wśród znajomych (mój pierwszy samochód tej marki).

Jeżeli myślisz o dieslu i wybierzesz Megane II, to zastanów sie nad
        sensownością dokładania AFAIK 4.000 zł za silnik 100 KM, który różni sie od 80
        KM bardziej wyrafinowana konstrukcją (m.in. turbina z łopatkami o zmiennej
        geometrii) ale w baaardzo mały sposób przekłada sie to na osiągi. V max jest
        tylko o 10 km wyższa, a Max moment obrotowy, który decyduje o elastyczności,
        jest wyższy tylko o 15 Nm (razem 200 Nm w stosunku do 185 Nm w silniku 80-
        konnym). To słabiutka poprawa osiągów. IMHO - nie warto dopłacać. Czytałem
        ostatnio w L'AUTOMOBILE test wszystkich motorów wysokopręznych montowanych w
        Megane II, z którego wynikało, że jedyne sensowne silniki to:

- 80 KM - niezbyt mocny ale wystarczający do sprawnego poruszania się, a przy
        tym bardzo oszczędny i w atrakcyjnej cenie (chyba od 52 000 zł);

- 120 KM - rewelacyjny pod wzgledem osiągów (lepszy o dwulitrowego wlnossącego
        benzyniaka), świetny jeśli chodzi o oszczędność, ale dość drogi w zakupie;

100 KM jest rozwiązaniem najgorszym. Raczej warto dorzucić jeszcze raz 4 czy 5
        tysięcy zł zł i kupić auto z sinikiem 120 KM ( AFAIK jeżeli porównujemy wersje
        z klimatyzacją to różnica między Confort Expression 1.5 dCi a Lux Expression
        1.9 dCi wynosi ok. 9.000 zł)

pozdrawiam,
    • Gość: greg999 Re: Megane II Sedan czy Ford Focus IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.02.04, 12:02
      Na początku roku miałem podobny dylemat. Zwiedziłem wszystkie salony w
      Warszawie i oto wnioski. W renaul'cie u większości dealerów niewiele
      wytargujesz, w tym roku postanowili nie stosować super rabatów i jedyne co
      możesz oczekiwać to alarm + chlapacze (ewentualnie jeszcze dywaniki). Opisane
      jest to w najnowszym wydaniu giełdy samochodowej www.ct.com.pl W fordzie też
      są niezbyt chętni do negocjacji, ale to za sprawą fx silver i gold. Jednak jak
      się postarasz to możesz otrzymać alarm + dywaniki +chlpacze + felgi stalowe.
      Następnym moim wnioskiem jest inna jakość obsługi potencjalnego klienta. W
      Fordzie (szczególnie autoplaza na bielanach - POLECAM) klient jest szanowany,
      obsługiwany rzetelnie, sprzedawcy nie tylko starają się wcisnąć samochod ale
      starają się doradzić jaki i z czym, podpowiedzieć najlepsze roziązania (które
      pakiety, jaki alarm, czy alarm w kluczyku czy brelok itp).
      Silnik w FF nie jest suprnowoczesny ale to dobra jednostka, którą trzeba
      trzymać na obrotach, jeśli nie masz zapędów da najszybszego startu ze
      świateł ...itp... to w zupełności wystarcza.
      Porównując koszty zakupu fxgolda 100KM kombi do megi 1.6 z w miarę podobnym
      wyposażeniem różnica wychodzi około 7000.
      Ford systematycznie podwyższa ceny (wejście do UE i zrównanie cen) i na
      bieżącą partię FF jest 500 złotowa podwyżka (samochód do odbioru kwiecień).
      Koszty serwisowania dużo niższe w fordzie.

Mam nadzieję, że moje przemyślania pomogą Ci w wyborze (ja wybrałem FF, co
      chyba widać po poście). Jeśli chcesz czegoś dowiedzieć się o FF to zobacz
      www.focusklubpolska.com.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka