drwallen 15.01.10, 19:37 Jak to jest jak się bierze w leasing furmankę? Lepiej wychodzi niż na raty? Link Zgłoś Obserwuj wątek
bmwracer Re: Auto w leasing 15.01.10, 19:58 Wszystko zalezy jaka jest Twoja definicja "lepiej wychodzi" Link Zgłoś
jbl25 Re: Auto w leasing 15.01.10, 20:30 Zależy, co za fura, ile warta, jakie przeznaczenie, na ile lat i czy przede wszystkim masz firmę. Link Zgłoś
jbl25 Re: Auto w leasing 15.01.10, 20:31 Ty być poczytać: www.rp.pl/artykul/55974,167733_Kiedy_kupic_samochod_na_kredyt__a_kiedy_wziac_w_leasing.html Link Zgłoś
arnoldboczek Re: Auto w leasing 15.01.10, 23:17 najlepiej na tym wychodzi leasing i bank (przy ratach) a najgorzej jeleń który za to płaci... Link Zgłoś
swan_ganz Re: Auto w leasing 16.01.10, 08:14 polski system podatkowy został skonstruowany w taki sposób, że nawet jeśli możesz auto kupic za gotówkę to i tak zrobisz to w leasingu bo finansowo firma wychodzi na tym do przodu... I dzięki temu potem przerózne bloczki moga potem błysnąć "racjonalnym" punktem widzenia :-) Link Zgłoś
arnoldboczek Re: Auto w leasing 16.01.10, 19:30 swan_ganz napisał: > polski system podatkowy został skonstruowany w taki sposób, że nawet > jeśli możesz auto kupic za gotówkę to i tak zrobisz to w leasingu bo > finansowo firma wychodzi na tym do przodu... I dzięki temu potem > przerózne bloczki moga potem błysnąć "racjonalnym" punktem > widzenia :-) błysnąć to ja ci mogę długimi z mojego auta za gotówkę... (słowo mojego nieprzypadkowe)bo z tego co wiem ty jesteś tylko ujeżdzaczem firmy leasingowej, czyli prawie właścicielem, a firma zyskuje owszem , tyle że leasingowa... Link Zgłoś
kontik_71 Re: Auto w leasing 16.01.10, 21:07 Trzeba byc lekko kopnietyma aby wydac gotowke, zamiast uzyc jej tak aby ZARABIALA.. z kazdy kilometrem tracisz pieniadze, gdy my w tym czasie ja inwetujemy i zarabiamy.. i kto tu moze "blyskac" ? Link Zgłoś
kontik_71 dodatek 16.01.10, 21:11 Pewnie nie wiesz co znaczy termin "outsourcing", co? pl.wikipedia.org/wiki/Outsourcing Link Zgłoś
jbl25 Re: Auto w leasing 16.01.10, 21:15 Panowie, rozmawiajcie jak dorośli, ładnie was proszę. Temat leasingu to jest drażliwy temat, chociażby dlatego, że generalnie ludki dzielą się na takich co rozumieją jak działa system podatkowy i prowadzenie dział. gospodarczej, jak i na takich co to dostają pensję i się niczym innym nie interesują. Arnold, no pomyśl: jeśli masz w oszczędnościach 100 tyś, i kupujesz nową furę (*), to ponieważ normalnie nie możesz od niego odliczyć VATu więcej niż 6000, to wygląda to mniej więcej tak (bardzo luźno): 100k - 6k - 19% + ten cały VAT którego nie odliczysz, bo nie wziąłeś maszyny w leasing (który płacisz co miesiąc i to jest traktowane jako usługa na fakturę vat, odliczasz wszystko). Dodatkowo, kasa która masz na koncie (bo nie kupiłeś za gotówkę) może cały czas pracować na odsetkach, w skali kilku lat używania auta jest to parę ładnych tysi, akurat na naprawy itp. Możesz też mając taką gotówkę zainwestować w firmę, a wydając całą gotówkę na służbowe auto, trochę się blokujesz w tym momencie. Jeśli coś skopałem to proszę szanownych kolegów o sprostowanie. *co jest samo w sobie mało oszczędne itp, tzn. tracisz już pierwszego dnia :) Link Zgłoś
kontik_71 Re: Auto w leasing 16.01.10, 22:01 Ciezko rozmawiac powaznie gdy czyta sie w watku slowa takie jak "ciul".. Niestety nie wszyscy chca zaakceprowac fakt, ze sa ludzie, ktorzy podejmuja duze ryzyko wlasnej dzialalnosci i dzieki temu maja pewne ulatwienia. Dla wiecznych pracownikow jest to forma zlodziejstwa bo traktuja auto jako czesc swojego jestestwa a nie narzedzie wykonujace pewna okreslona prace. I oczywiscie nie zdaja sobie sprawy z ryzyka jakie ponosi pracodawca.. Link Zgłoś
jbl25 Re: Auto w leasing 16.01.10, 22:21 Ja to się już różnych obelg nasłuchiwałem, w tym "Jugol", co jest o tyle śmieszne, że dla mnie bycie "Jugolem" jest powodem do dumy. Ale ok, nie każdy to zrozumie. Ważne, żeby przynajmniej kolega Arnold zrozumiał, dlaczego akurat w Polsce, akurat w naszym systemie podatkowym, lepiej jest kupować na leasing niż gotówkę. Chyba, że auto za 100-200k to się płaci z drobnych ;) Link Zgłoś
kontik_71 Re: Auto w leasing 16.01.10, 23:12 Nie tylko w polskim systemie podatkowym jest to jedyne rozsadne wyjscie. Arnold musi zrozumiec, ze na rynku przezywaja tylko takie uslugi i produkty, ktore znajduja odbiorcow. A akurat przedsiebiorcy sa przewaznie (nie zawsze oczywiscie) ludzmi, ktorzy potrafia liczyc bo licza wlasne pieniadze i kazda srobka, kazdy papier to jest ich wlasna kasa, kasa ktora caly czas ryzykuja i nikt im tego ryzyka nie zmniejszy. Link Zgłoś
swan_ganz Re: Auto w leasing 17.01.10, 14:48 > Jeśli coś skopałem to proszę szanownych kolegów o sprostowanie. wszystko sie zgadza z jednym wyjątkiem; kształt prawa podatkowego jaki dziś mamy jest w tym miejscu skutkiem raczej patologii niz reacjonalnego stanowienia prawa.... Jeśli przy okazji inwestcji chciałbym ominąć "fundusze leasingowe" i np; bezpośrednio korzystać z kredytu w banku to oczywiście moge to zrobić ale w takim przypadku nie będę mógł odliczyc kosztów uzyskanie przychodu jakie odliczam gdy otrzymuje fakturę od leasingodawców bo w takim przypadku mówimy wtedy o kredycie a rat kredytu w koszty wrzucić nie można... Sami leasingodawcy, którzy tak naprawdę niczego nie ryzykuja bo oni kapitał na sfinansowanie mojego zadania pozyczają z tego samego banku z którego i ja mógłbym bezposrednio skorzystać sa tylko i wyłącznie niepotrzebnym obciążeniem bo gdybym mógł bezposrednio załatwic swoje finansowanie z bankiem to nie musiałbym darmozjadom (funduszom leasingowym) płacic ich prowizji za friko... Po prostu; kolesie politycy zadbali o swoich kolesi w biznesie i podatkowymi przepisami zmusili nas do finansowania grup pasozytów i na dokładkę każą nam to cos co oni stworzyli nazywać "wolnymn rynkiem"..:-) Link Zgłoś
jestklawo Re: Auto w leasing 18.01.10, 10:30 jbl25 napisał: >ludki dzielą się na takich co rozumieją jak działa system podatkowy np. jb125 :) >to ponieważ normalnie nie możesz od niego odliczyć VATu więcej niż >6000 tak sformułowane zdanie sugeruje, że od osobówki w leasingu można odliczyć więcej niz 6 tys., a to nieprawda >ten cały VAT którego nie odliczysz, bo nie wziąłeś maszyny w > leasing (który płacisz co miesiąc i to jest traktowane jako usługa >na fakturę vat, odliczasz wszystko). no więc właśnie że nie wszystko. Pouczasz innych, a sam dajesz doopy >w skali kilku lat używania auta jest to parę ładnych tysi jest to pozorna oszczędność. Zapołaciłeś te pieniądze funduszowi tylko po to, żeby zapłacić mniejszy podatek. >wydając całą gotówkę na > służbowe auto, trochę się blokujesz w tym momencie. ale jest jego własne. W razie poważnych uszkodzeń nie ma nawet jego trupa, tylko świadomość że wynajmował furę za 3 tysie miesięcznie Link Zgłoś
jbl25 Re: Auto w leasing 18.01.10, 10:50 Masz firmę ? Leasingujesz auto? Ja nie napisałem, że jestem ekspertem, ale mniej więcej się interesowałem tematem swego czasu i tyle. Link Zgłoś
remo29 Re: Auto w leasing 17.01.10, 00:09 > Trzeba byc lekko kopnietyma aby wydac gotowke, zamiast uzyc jej tak aby > ZARABIALA.. Podpisuję się oburącz. Link Zgłoś
jasmin711 Re: Auto w leasing 16.01.10, 10:18 arnoldboczek napisał: > najlepiej na tym wychodzi leasing i bank (przy ratach) a najgorzej > jeleń który za to płaci... Gdybyś nie był najemnym kajdaniarzem pracującym u kogos od 8 do 15- tej, gdybyś miał trochę oleju w głowie i odwagi żeby założyć firmę, to wiedziałbyś co to jest księgowość, co to są koszty uzyskania przychodu i dlaczego można płacić mniejsze podatki, a wtedy nie pisałbyś może takich bzdur na forum.... Link Zgłoś
swan_ganz Re: Auto w leasing 17.01.10, 14:54 co to są koszty uzyskania przychodu i dlaczego można płacić mniejsze podatki, a teraz załóżmy, że mam "bezrobotny kapitał" (bo nie mam pomysłu co z nim zrobić) i prowadząc firmę chciałbym kupić auto za gotówkę ale nie chciałbym tracić z tego powodu na wysokości płaconych podatków; dlaczego ustawodawca zmusza mnie po przez podatkowe przepisy do finansowania ludzi mi zupełnie do niczego nie potrzebnych? Link Zgłoś
hrderduch Nowy wymysł trolla. Lepsze to niż kołpaki. 16.01.10, 10:36 Jak kiedyś przestaniesz być robolem a zaczniesz być człowiekiem, w co wątpię, to sam na to wpadniesz albo będziesz płacił durniom podatki. Całkowity koszt w moim wypadku to 105%, odliczam VAT, raty leasingu w koszty uzyskania przychodu. Odlicz sobie od ceny paliwa VAT i 19% dowiesz się ile mnie kosztuje. Po dwóch latach sprzedam za tyle co mnie tak na prawdę kosztował nowy, i wezmę drugi, jak właśnie robię. Link Zgłoś
miesz31 Re: Nowy wymysł trolla. Lepsze to niż kołpaki. 16.01.10, 14:16 I ubezpieczenie samochodu tańsze niekiedy o ponad połowę w stosunku do ceny dla osoby prywatnej. Weźmy samochód za 100 tys. zł. Ubezpieczamy w leasingu na ok. 3% wartości brutto. Zatem koszt roczny ubezpieczenia to 3000zł + 22% VAT = 3660 zł. Od tego odejmujemy VAT, a następnie podatek, czyli wychodzi 2521zł rocznie. Proszę odważnych o przedstawienie konkurencyjnej oferty dla osoby prywatnej nie posiadającej żadnych zniżek. Link Zgłoś
drwallen po kolei 16.01.10, 14:39 To zróbmy tu kurs krok po kroku jak wziąść auto w leasing mając na ten cel 1000zł miesięcznie i w planach sprzedaż auta za 2 lata bez strat. 1. Zakładamy firmę (płacimy ZUS 230zł miesięcznie przez 24 miesiące, bo jesteśmy już na etacie) 2. wybieramy sobie formę działalności jaką? żeby być vatowcem i mieć auto w koszty itd? Link Zgłoś
qqbek Re: po kolei 17.01.10, 03:18 drwallen napisał: > To zróbmy tu kurs krok po kroku jak wziąść auto w leasing mając na ten cel > 1000zł miesięcznie i w planach sprzedaż auta za 2 lata bez strat. > > 1. Zakładamy firmę (płacimy ZUS 230zł miesięcznie przez 24 miesiące, bo jesteśm > y > już na etacie) > 2. wybieramy sobie formę działalności jaką? > żeby być vatowcem i mieć auto w koszty itd? ad1. 224,24 ostatnio (więc nawet nie 230), ale strać ten etacik, to jak zobaczysz ile ZUS sobie życzy na tzw. "społeczne" to się tobie scyzoryk w kieszeni otworzy ;) ad2. I tak na formę działalności bez VAT, to trzeba mieć niuniuś kwalifikacje (zdaje się, że jest teraz tylko dla wolnych zawodów i drobnej sprzedaży obwoźnej/chałupnictwa). Więc wpisz sobie wysyłkową sprzedaż czegośtam i już jesteś VAT-owcem z kasą fiskalną. No, ale na auto w koszty to musisz mieć przychód z działalności niuniuś. Bo nie puścisz w koszty czegoś, jeżeli nie masz przychodu. Nie odpiszesz też więcej, niż płacisz zaliczek. Zaliczki płacisz od sprzedaży opodatkowanej VAT. No i kółeczko się zamyka. Poza tym w koszta możesz puścić samochód też będąc ryczałtowcem. Tylko całości kosztów nie odliczysz (18% całej raty leasingowej a nie 22%, zakładając, że masz z czego odliczyć- od zaliczki na PIT odliczasz wtedy 18% od rachunków... ale za każdy miesiąc odliczasz ponad 190 zeta składek zdrowotnych i koło 100 społecznych, więc progiem dla odliczenia czegokolwiek będzie jakieś 2,500-3,000 zeta przychodu miesięcznie). Słowem- co wolno wojewodzie :) Link Zgłoś
waldi_hej Re: Nowy wymysł trolla. Lepsze to niż kołpaki. 16.01.10, 18:11 Perpetuum mobile normalnie... Link Zgłoś
mameja21 Re: Nowy wymysł trolla. Lepsze to niż kołpaki. 17.01.10, 20:41 hrderduch napisała: > Po dwóch latach sprzedam za tyle co mnie tak na prawdę kosztował nowy, i wezmę drugi, jak właśnie robię. Tylko następnym razem kup prawdziwe Audi,z quattro, a nie takie z napędem na jedną oś czyli półSkodę hehe. Link Zgłoś
pampleluna Re: Auto w leasing 17.01.10, 15:08 Nie trzeba miec działalności, zeby miec auto w leasingu. Jest także leasing konsumencki dla osoby fizycznej. Plusy? - uproszczone formalnosci, szybszy odbiór samochodu - lepsza cena bo firmy mają duże upusty u dealerów Minusy? - nie ma zniżek przy ubezpieczeniu bo samochód nie jest "nasz" więc nie mamy ciągłości ubezpieczenia - nie można rat wrzucic w koszty Link Zgłoś
zibin4 Re: Auto w leasing 17.01.10, 16:20 pampleluna napisała: > Nie trzeba miec działalności, zeby miec auto w leasingu. Jest także > leasing konsumencki dla osoby fizycznej. Pytanie 1. Jak to osiagnac? Czy taki LK przyznaje ktos (instytucja, sprzedawca ,...) > - nie ma zniżek przy ubezpieczeniu bo samochód nie jest "nasz" więc > nie mamy ciągłości ubezpieczenia Czyli ze jak prywatnie mam 70% znizki to za auto w LK nie bedzie nic? Przepraszam za te laickie pytania alemoze jakis link do szczegolow prosze. Z Link Zgłoś
pampleluna Re: Auto w leasing 17.01.10, 16:27 tu trochę teorii znalazłam: www.motoekspert.mojeauto.pl/cms/index.php/261/leasing_konsumencki/ a tu praktycznie jak to wygląda: www.finanse.egospodarka.pl/34541,Leasing-konsumencki-samochodow-czy-warto,1,48,1.html Jeśli chodzi o konkretną firmę leasingową to nie polecę ale każda powinna zawierac tego typu umowy więc nie będzie problemu ze znalezieniem najbardziej pasującej. Warto zapytac z jakimi dealerami współpracuje jeśli mamy upatrzony już konkretny samochód. pozdrawiam P. Link Zgłoś