Dodaj do ulubionych

Używane | Citroën C5 2000-2008

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 21:37
Uuups. Zawieszenie HA3 nie pozwala ani zapomnieć o dziurach w asfalcie, ani znacząco obniżyć nadwozia, gdy mkniemy po autostradzie, a opisane usterki silników benzynowych i elektroniki (pełnej zagadek?!) są chyba wyssane z palca lub przepisane z równie wątpliwego źródła.
Obserwuj wątek
    • Gość: brainless Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 21:50
      Poza tym wypada ogólnie zgodzić się z artykułem, że jest to stosunkowo tani, obszerny, dobrze wyciszony i tandetnie wykończony samochód, którego dodatkowymi atutami są bogate wyposażenie, poziom bezpieczeństwa biernego, niezawodność oraz zawieszenie prostujące fałdy asfaltu i obniżające wszystkie krawężniki. :-)
    • Gość: berdys Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.multimo.pl 18.02.10, 00:07
      coś dla studenta,zamiennik Dacii Logan i Sandero.
    • Gość: asdf Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.isinfo.pl 18.02.10, 11:09
      Ma jeszcze jedna niebagatelna zalete - nie kradna go ;o)
    • Gość: Mateusz L Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.10, 11:11
      O ile można się spierać co do designu i jakości materiałów, to pod względem komfortu i ilości miejsca to auto dystansuje konkurencję, nawet tą spod znaku "Premium". Nowa C5 bije większość konkurentów w segmencie D i raczej można by ją pozycjonować wśród aut pokroju Volvo, Lexusa, czy Audi. Dacia? Kolego- widziałeś kiedyś C5 z bliska? Wiesz, że poza Citroenem tylko najdroższe modele MB mają aktywne zawieszenie? Wiesz jak droga i skomplikowana to technologia. (w wydaniu Citroena jest zresztą lepsza pod wieloma względami). Pozdrawiam. Mateusz L
    • Gość: berdys Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.multimo.pl 18.02.10, 11:28
      Widzialem, nawet jezdzilem od nowosci C5. Ale popatrz rozsadnie w cennik Dacii- ile kosztuje Nowe auto ? Popatrz na cenniki gieldowe- ile kosztuje C5 po modrnizacji z benzyna ? I juz masz odpowiedz :) Ja nie porownywalem nic , poza cena. Takze, ja to auto bdb znam i lubie.
    • Gość: Mateusz L Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.10, 14:35
      Pod tym względem się zgadzam. Myślałem, że trafiłem na przeciwnika aut na "f". Pozdrawiam. Mateusz L :)
    • Gość: ja Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.torun.mm.pl 18.02.10, 17:25
      Mój wspólnik miał takiego (3.0 V6) i był to wyjątkowo wygodny samochód. Niestety jego kupowanie jest złym pomysłem ze względu na awaryjność. Teoretycznie zakup samochodu na gwarancji mógłby mieć jakiś sens, gdyby nie kosmiczna utrata wartości.
    • Gość: brava Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.10, 07:31
      a mnie sie bardzo podobaja tylne lampy w kombi, takie bumerangi od dolu do gory, swietnie to wyglada
    • Gość: jezdzilem tym Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.ibd.gtsenergis.pl 09.03.10, 15:06
      autem z początku produkcji, bez liftu od nowości. Komfort, przestronność - duzo lepsze niz w passacie, avensis, accordzie lub vectrze (brane pod uwage). Kiepsko wgląda spawa z usterkami. Wiele razy odwieziny w serwisie. Auto nie zacheca do szybkiej jazdy ale silnik diesla dwa litry jest ok. Ponoc benzynaki sie czesciej psuja.
      Auto ma potezny bagaznik i co wazne zawieszenie mozna podniesc jadac droga w lesie, gorach, czy gdzies na wsi. Samo zawieszeniejest bezobsugowe i po 200 000 km spisuje sie b. dobrze. Acha zawiesznie wcalenie jest takie, ze sie plynie nic nie czując.
      Regulacji zawieszenia nie oferuje nikt z konkurentow.
    • Gość: gość Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.nat.tvk.wroc.pl 21.12.10, 08:56
      u mnie w domu jest C5 od 2002 roku (2.0 benzyna) i C5 z 2003 (2.0 HDI). w tej klasie cenowej nie ma samochodu ktory zapewnia lepszy komfort jazdy. bez porownania lepszy niz A4 czy Avensis. Jeżeli chodzi o usterki to sądzę ze ze wzgledu na to, iż mam dwa modele C5 moje zdanie jest miarodajne :) Psują się tak samo jak inne samochody. nie bylo zadnych kosztownych napraw. Polecam i już powoli szykuje się do nowej C-5tki...
    • Gość: AS Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.lomza.mm.pl 06.01.11, 20:46
      2.0 benzyna spala o wiele za dużo. Miałem Vectrę 1.8 spalała (7-8l gazu). Citoen bierze od 12 do 14litrów ! Silnik mało żwawy tj. 136 koni nie zapewnia takiej atrakcji jak 125 koni Vectry. Jest też głośniej niż w Vectrze. Pozostałe kwestie są z korzyścią dla Citroena oprócz awaryjności. Vectra przejechała blisko 450tys. km i zaczęły się kłopoty z korozją.
    • norbuko Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 14.01.11, 17:13
      Powiedzcie mi o czym świadczy fakt, że C5, czy rodzima Laguna, kosztuje mniej niż połowę ceny Passata, czy Avensis z tego samego rocznika? Można by powiedzieć, że ludzie są uprzedzeni do francuskich, ale z kolei - gdyby francuskie dorównywały niemieckim, czy japońcom, to sami zainteresowani citroenami, czy renówkami. napędzaliby ceny na rynku... Skąd ta różnica?...
    • Gość: Walek Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: 80.50.230.* 17.01.11, 15:04
      Nie ma co się podniecać komfortem skoro psuje się w każdym calu, nie ma mowy o komforcie :-) wsiadasz do auta cieszysz się, że wygodnie, cicho itp a silnik przestaje pracować i co mi po komforcie? no chyba, że komfortowo, wygodnie będę czekał na lawetę :-) hehhee
    • Gość: Tom Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: 94.75.88.* 20.01.11, 22:24
      Ciekawe, że tak psują się ale tylko na papierze. Cztery znajome osoby jeżdżą lub jeździły C5 z pierwszej i drugiej generacji i nigdy nie maiły awarii wymagającej wzywania lawety. Aż sam żałuję, że nie kupiłem takiego auta jak miałem okazję.
    • Gość: 44 Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.11, 12:11
      KupięC5 w super stanie

sebastian.nizinski@gmail.com
    • Gość: gość Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.stk.vectranet.pl 09.06.11, 13:59
      Artykuł na pewno nie odzwierciedla idealnie zalet jak i wad C5, ale to jest po prostu niemożliwe, faktycznie do zalet należy komfort jazdy jaki oferuje C5, ale niewątpliwie największą wadą tego samochodu jak i innych modeli producenta są tzw. "drobne usterki" głównie związane z elektryką/elektroniką, jest to chyba największa bolączka nękająca C5, od problemów z klimatyzacją automatyczną wersji MkI (wyrabianie zębatki regulacji temp. od strony kierowcy - poprawione w MkII) po wiele innych pierdołek jak sterowanie szyb, czy czujniki w szczególności turbodoładowania. Są to usterki trudne do zlokalizowania i wychwycenia przez "mało obeznanego w temacie" mechanika i niejednokrotnie kończą się wymianami turbin co niczym nie skutkuje poza odpływaniem pieniędzy z portfela użytkownika. Właśnie te usterki są denerwujące. Dlaczego inne marki nie są tak awaryjne w tym obszarze - odpowiedź jest bardzo prosta np. Passat ma ok 50% mniej czujników i czujniko-zaworów w układzie turbo i silnika, stąd prawdopodobieństwo awarii jest o połowę mniejsze. Nie wiem dlaczego francuzi tak sobie upodobali obwieszanie wszystkiego czujnikami, ale tak jest. Jako ciekawostka dla tych co nie wiedzą cała ta elektronika pochodzi praktycznie od 3 producentów Bosh, MM i Siemens jeszcze trochę pierdołek od Valeo (to akurat francuska firma) i każda marka korzysta z tych samych producentów elektroniki.
      Zawieszenie - HA3 lub HA3+ w C5 faktycznie nastąpiła rewolucja, awaryjność układu zawieszenia jest tak mała, że przez 200000km możemy nie mieć problemów - chyba żaden amortyzator nie jest w stanie prześmigać takiej liczby kilometrów, natomiast w C5 zawieszenie jest bardziej twarde niż w poprzedniczce Xantii o Xm nie wspomnę, ale coś trzeba było zostawić dla C6. Natomiast komfort i tłumienie nierówności jest i tak ponadprzeciętne w klasie samochodu. Dziwi mnie natomiast droga modelu MkIII w którym mamy do wyboru zawieszenie "standardowe" bądź HA, ktoś tutaj pisał że HA jest bardzo drogie w produkcji - pewnie tak, ale Citroen w modelu C5 nie zszedł z ceną w wersji "zwykłej" tylko pozostał na tym samym poziomie co MKII które miało HA. Czyli takie gierki. Najciekawsze jest to że w końcu jak udało się skonstruować i potestować przez kilka lat najmniej zawodzące HA, nagle proponuje się zamiennik - tego nie rozumiem, nigdy nie kupiłbym C5 bez HA - kto miał okazję pojeździć "pontonem" a nie ma sportowych wymagań do zawieszenia nie zamieni tego na sprężyny.
      Wyposażenie - tutaj mamy naprawdę wręcz nadmiar, mnóstwo nowych (niesprawdzonych) rozwiań które znów mogą zaowocować wpadkami - jest dużo, jest fajnie dopóki się nie zepsuje, ale jest bajerancko.
      Utrata wartości - tu jest chyba największy ból - 10 letni samochód który kosztował około 100000PLN jest war 10% swojej ceny początkowej, niestety ale z biegiem lat jak w każdym aucie wzrasta awaryjność i liczba usterek (często powodem są mało sprawdzone "wynalazki"), do tego mało kto chce to naprawiać i zastanawiać się nad tym jak zrobić to tanio. Stąd pewne uprzedzenia spowodowane mało pochlebnymi opiniamii i powiem szczerze grubo przasadzonymi kosztami napraw przez bajkopisarzy - znawców tematu którzy C5 widzieli, albo coś tam słyszeli od znajomego (znajomy tak naprawdę nie istnieje). Ale opinia tworzy rynek.
      Jeżdżę "cytrynami" już wiele lat, cenię te samochody za komfort jaki oferują (nie tylko C5), jak kupiłem pierwszą "cytrynę" od razu się dowiedziałem - "Coś ty kupił, to auto cie zeżre w naprawach, wiecznie się psują, części nie ma a do tego drogie" - przestraszyłem się, po 6-ściu latach eksploatacji tamtego autka zrozumiałem że ludzie powtarzają głupoty, benzyniak którego sprzedawałem, miał najechane 400000km i poza olejem, paliwem, filtrami, tarczami, klockami i innymi materiałami eksploatacyjnymi nie robiłem przy nim nic, jak go sprzedawałem miał 13 lat, blacha nie tknięta przez rdzę - czy to było złe auto?, obecnie mam C5 MKI z 2001 roku, jeżdżę nim 4 lata, faktycznie pojwiawją się pewne "wpadki" ale nie jest to tragiczny koszt.
      Powiem szczerze - nowego bym nie kupił, ale już rozglądam się za 2-3 letnim MkIII, stracił wystarczająco na wartości względem auta nowego, a jeszcze 5-6 lat posłuży.
    • Gość: gość Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.stk.vectranet.pl 09.06.11, 14:10
      Dodam tylko tyle że Citroen urzekł mnie komfortem jaki oferuje za niewielkie pieniądze - cena używanych, faktycznie uzywany samochód za niewielkie pieniądze oferuje komfort dla rodziny, o jeździe sportowej można zapomnieć, szczególnie C5 jest bardziej "hamakiem" w którym odpoczywamy niż tworzącym adrenalinę zwrotnym i pewnym w prowadzeniu wehikułem, ale mnie już minęły lata "ścigania się" na wąskich i dziurawych drogach, wolę wygodnie pomknąć na drugi koniec Polski i być pewnym że jajka w bagażniku sie nie stłuką, a to właśnie oferuje C5 jaki by nie był, ze swoimi bolączkami, komfortem za te pieniądze nadrabia wszystko.
    • Gość: Gość Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.11, 12:13
      Mam C5 MKI z 2003 r. HDI 2.0. Kupiłem go z przebiegiem 180.000, jezdziłem 3 lata. Przejechałem do tej pory 232.000 km. Wymieniłem przepływomierz za 600 zł, reszta to eksploatacja - rozrząd, klocki, tarcze, olej. Czasem jest tak, że przy dużych mrozach wyświetli sie jakiś komunikat na komputerze, ale potem znika i się jezdzi. Samochód jest bardzo wygodny, części nie są drogie. W mieście pali 8,2 litra (raczej deptam ile wlezie :) Planuje pojezdzić nim jeszcze trochę bo sprzedaż jest nieopłacalna, a z jazdy jestem zadowolony.
    • Gość: gościyu Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.12, 11:06
      ja mam c5 2.0 HDI z 2004 z końca produkcji mk1. kupiony został w 2006/07 roku (nie pamiętam) z przebiegiem 140 tyśięcy km. w tej chwili auto ma na liczniku 255tyś. przy samochodzie nic poważnego sie nie działo poza wymianą filtrów oleju itp. :) A co do tego co napisał kolega na górze o passacie że jest 50 % mniej awaryjne. Guzik prawda. Nawet niemieckie testy wykazały że passat jest bardziej awaryjny od c5 . chodzi nawet o koszty cześci. w c5 zawieszenie jest trwałe jeździ sie nim z 300 - 400 tyś i nic sie nie dzieje i nie trzeba naprawiać wiem bo miełem c5 mk1 z 2001 ale niestety na światłach ciężaróka mnie przycelowała . A wracając do passata to ma on awaryjny silnik 2.0 TDI który czesto jest w serwisie u mojego ojca. A jesżeli chodzi o awaryjność c5 to są to głównie pierdoły związane z elektroniką . DROBNOSTKI. A nawet te głupoty króte moto,.pl napisało o 3,0 v6 że nie lubią dużych prędkosci. HAHAHA chyba pomyliły im sie modele citroena c5 z 2cv sztuką jest jechać 2cv 130 km/h bo tyle nie wyciągnie . ale 3.0 v6 pojedzie 240 i nic mu nie będzi tyle mam do powiedzenia na ten temat.
    • valdziu Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 14.01.12, 11:32
      Jedyne auto które w tej wartości/roczniku oferuje zawieszenie aktywne, lecz uważałbym na silniki diesla szczególnie 1.6 HDI koło dwumasowe/ turbina szczególnie w autach powyzej 150 tyś km!
      www.moto-opinie.eu
    • Gość: Gość Re: Używane | Citroën C5 2000-2008 IP: *.home.aster.pl 22.02.12, 23:09
      Mam takiego citroena 2.0 HDI z 2003 roku. Obecnie ma 246.000 Przy tym przebiegu pierwszy raz wymieniłem sprzęgło i dwumase (ok. 2,5 tys.zł). Pojawiły się pewne usterki w przekładni kierowniczej (1 tys.zł), rok temu wymieniłem przepływomierz (600 zł). O ile sprzęgło potraktujemy jako część eksploatacyjną (wydaje mi się, że 246.000 to dużo jak na sprzęgło) to samochód niewiele się psuł. Lałem olej, zmieniałem filtry, klocki, tarcze, rozrząd i opony, dolewałem płynu LHS - zgodnie z zaleceniami mechanika. Korzystałem z dobrych warsztatów, ale nie ASO. Obecnie chcę go sprzedać i wymienić na C5 III 2.0 HDI ale w sumie jak doinwestowałem to troche mi szkoda bo nic się nie powinno dziać. Samochodem zjeździłem pół Europy - jeździ się wygodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka