Dodaj do ulubionych

Czy silnik może się "trząść"?

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.04, 12:38
Jak bardzo silnik może się „trząść”? Mam megenkę 1.4 16V i jak spojrzałem pod
maskę to po odpaleniu autka silnik cały „chodzi” (wyczuwam to też trzymając
drążek zmiany biegów, który też się trzęsie) – robi się w miarę spokojny po
rozgrzaniu.
Miałem przedtem matiza i nie pamiętam , żeby coś takiego się działo - drążek
nawet nie drgnął, nie czułem najmniejszych wibracji.
Czy to normalne? Czy to zależy od silnika?
Obserwuj wątek
    • Gość: tyż mądry Re: Czy silnik może się "trząść"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 14:07
      Popieram pytanie :-) mój też się trzęsie. Mam wrażenie, że u mnie ma to związek
      ze świecami. Jedna czasami nie pali, zwłaszcza po długim postoju, jak załapie,
      to przestaje trząść.
      • Gość: Jesus Re: Czy silnik może się "trząść"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 15:52
        Sprawdzic trzeba sruby mocujace , i tez te poduszki na ktorych spoczywa silnik,
        to sa takie amortyzatory, moga juz byc wyrobione.
    • x-darekk-x Re: Czy silnik może się "trząść"? 24.02.04, 16:09
      kiedys mialem problem z samochodem. po odpaleniu (a nie jezdzil pare miesiecy)
      chodzil jak traktor. ruszam, a ten ledwo ciagnie 40 km/h. okazalo sie, ze nie
      dzialaja 3 na 4 swiece!!!
    • Gość: TO JA Re: Czy silnik może się "trząść"? IP: *.honeywell.com 24.02.04, 16:37
      Jezeli po rozgrzaniu robi sie w miare spokojny to ja podejrzewalbym ze benzyna
      zalewa swiece albo ktoras swieca ma za mala przerwe. Kompletnie zimny silnik
      zapal na 10 sekund, zgas i pomacaj kolektor wydechowy przy glowicy. Jak w
      jednym miejscu jest zimny a w trzech cieply to wiesz od ktorej swiecy zaczac.
    • bogaczv8 Re: Czy silnik może się "trząść"? 24.02.04, 17:38
      To może być z cewkami. Normalne w Renault.
      • papajpapaj Re: Czy silnik może się "trząść"? 24.02.04, 19:41
        Ja mam Megane II 1.6 16V i tez odczuwam lekkie drgania silnika na biegu
        jałowym. Dowiadywałem się w serwisie i podobno to normalne,że silnik 16V od
        czasu do czasu gubi zapłon co objawia się trzęseniem się silnika. Kolejnym
        powodem jest paliwo.Zaistalowałem gaz i z regóły nie jezdzę na benzynie.Odczuć
        mozna różnicę gazu na zwykłych stacjach a stacji Shell.Po zatankowanieu na
        Shellu silnikiem mi nie trzęsie,czego nie moge powiedzieć po tankowaniuen inych
        stacjach. Prędkość na biegu jałowym w Renault wynosi tylko 700 obr. i tym
        bardziej jest wazne jakie paliwo lejemy.
        • Gość: wredny Normalka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.04, 19:52
          papajpapaj napisa:

> Ja mam Megane II 1.6 16V i tez odczuwam lekkie drgania silnika na biegu
          > jałowym. Dowiadywałem się w serwisie i podobno to normalne,że silnik 16V od
          > czasu do czasu gubi zapłon ....

he he he normalne
          no chyba ze w Renault
        • Gość: Anty_Shell Gaz Shell IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.02.04, 21:47
          Ja kaurat miałem niemile doswiadczenia po zatankowaniu gazu na Shellu, ale
          pewnie mialem pecha. Co zabawne tankowalem pozniej na jakiejs "niemarkowej"
          stacji i zaraz odczulem roznice - autko szybciej sie zbieralo i rowniej
          chodzilo. A tak ogolnie to jak jestem np w Niemczech to tamtejsza benzyna 95
          jest lepsza niz nasz 98 - przynajmniej u mnie na 98 silnik chodzi rowniutko a
          95 juz nie tak rowno - w Niemczech na 95 jest idealnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka