qqbek Re: Boxer 26.04.10, 08:44 agoge napisał: > Co daje mi silnik typu Boxer?? Bardziej skomplikowany rozrząd i nieporównanie ładniejszy odgłos pracy :) Link Zgłoś
crannmer Re: bokser 26.04.10, 08:52 Dwu- lub czterocylindrowy daje charakterystyczne wibracje. Szesciocylindrowy i wiecej daje brak wibracji. Poza tym: - charkterystyczny odglos pracy - plaski silnik pozwalajacy na obnizenie srodka ciezkosci pojazdu - wieksze koszty produkcji - typowo nieco wieksze zuzycie paliwa w por. do silnikow rzedowych o tej samej liczbie cylindrow - wiecej miejsc podzialu silnika, z ktorych moze cos cieknac - szeroki silnik ograniczajacy kat skretu kol, a wiec powiekszajacy promien skretu - utrudniona realizacja przedniego napedu I nie "silnik typu Boxer", lecz "silnik w ukladzie bokser" Link Zgłoś
trypel Re: Boxer 26.04.10, 12:30 porównując 3 silniki o podobnej pojemnosci i podobnej mocy: R4 1125 ccm i 100 KM, R3 955 ccm i 107 KM i B2 1085 i 90 KM mogę powiedzieć że najsilniejszy dół ma bokser (kiedyś miałem singla i był jeszcze lepszy) ale najszybciej kończy sie mu para (nie ma czegu szukac w górnych rejestrach a wchodzenie na czerwone nie ma sensu), oczywiscie kultura pracy jest najgorsza w bokserze (antenka mi malowniczo lata na wolnych po 10 cm w każdą stronę) a przy 5000 obr czuje sie jak na wielkim wibratorze, za to bokser pali zdecydowanie najmniej (ale to już spece w bmw go takim stworzyli) róznice siegają 2 l/100 przy masie wiekszej o 100 kg przy tej samej predkosci. Ogólnei ideałem łączącym zalety B2 i R4 jest R3. Link Zgłoś
crannmer Re: Boxer 26.04.10, 12:40 W Twoim porownaniu wplyw wielkosci i liczby cylindrow jest wiekszy, niz wplyw ukladu silnika. Ergo wprowadza wiecej zamieszania, niz informacji. Link Zgłoś