Dodaj do ulubionych

Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze światł...

IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.02.04, 11:19
Ja jeżdzę cały rok na światłach.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.co.pl 29.02.04, 11:33
      Obowiazkowa jazda na swiatlach przez caly rok, to bardzo dobry pomysl. Kazdy kto
      jeździ duzo samochodem sie ze mna zgodzi.
      • Gość: Andrzej Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiatla... IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.02.04, 12:15

Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiatla...

I to ma miec sens? Chyba tylko dla PKN Orlen.

Czy ten przepis obowiazuje w jakims normalnym kraju?
        W USA na 100% nie.
        • 01boryna Re: Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiat 29.02.04, 12:27
          Gość portalu: Andrzej napisał(a):

>
          > Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiatla...
          >
          > I to ma miec sens? Chyba tylko dla PKN Orlen.

Wplyw wlaczonych swiatel na zuzycie paliwa jest prawie zaden. Jak chcesz
          oszczedzac to nie wlaczaj lepiej radia i klimy.
          A jezeli tylko jeden jedyny raz w piekny sloneczny dzien wjedziesz w cien i
          wlaczone swiatla uchronia cie przed wypadkiem, bedzie to warte calej benzyny
          wypalonej przez cale twoje zycie.

pozdrowienia
          • remo29 Re: Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiat 02.03.04, 10:20
            [...]
            > Wplyw wlaczonych swiatel na zuzycie paliwa jest prawie zaden. Jak chcesz
            > oszczedzac to nie wlaczaj lepiej radia i klimy.

Dokładnie. Rada dla boryny: pamiętaj, jak nie patrzysz na nic, to zdejmuj
            okulary.
            • remo29 Sorry - rada miała być dla Andrzeja :) [n/t] 02.03.04, 10:21
          • Gość: zych Re: Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 00:26
            To zrób eksperyment: zostaw samochód na noc z włączonymi światłami mijania i
            porównaj z analogicznym czasem pozostawienia włączenia radia. Pytanko: czy
            łatwiej zapalisz po światełkach czy radyjku? To tak a propos demagogii.
        • Gość: Joasia Re: Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiat IP: *.dip.t-dialin.net 29.02.04, 12:33
          Swiatla w dzien przez caly rok obowiazuja w:
          Dania
          Islandia
          Szwecja
          Norwegia
          Estonia
          Lotwa

caly rok po za terenem zabudowanym
          Finlandia
          Slowenia

caly rok tylko na autostradach i drogach szybkiego ruchu
          Wlochy

Sa to dla Ciebie "normalne kraje"?
          • Gość: camillo Re: Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiat IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.02.04, 12:51
            > Swiatla w dzien przez caly rok obowiazuja w:
            > Dania
            > Islandia
            > Szwecja
            > Norwegia
            > Estonia
            > Lotwa

Nie jest przypadkiem, że co do jednego są to kraje skandynawskie i bałtyckie, o
            chmurnym klimacie, gdzie często także latem jest ciemno.
            Niekoniecznie stanowią analogię dla Polski.
            • Gość: Toni Re: Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiat IP: *.telia.com 29.02.04, 13:10
              Ale dajesz popalić, przez szereg miesięcy mamy białe noce, jasno 24/dzień !
              Światła za dnia POWAZNIE zmniejszyły ilośc wypadków i śmierci na drogach !
            • Gość: pawel Re: Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiat IP: 62.233.233.* 29.02.04, 20:33
              Do tego jeszcze Wegry. Poza terenem zabudowanym. To nie jest ani kraj
              skandynawski ani nadbaltycki.
              • Gość: zych Re: Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 00:22
                Ale postkomunistczny, pełen niekompetentnych i skorumpowanych urzędników.
                Epitet 2 i 3 odnosi sie też do Włoch. Obligatoryjne jeżdżenie z włączonymi
                światłami w słoneczny dzień to nabijanie kabzy firmom paliwowym.
          • Gość: bolo Re: Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiat IP: *.polkomtel.com.pl 01.03.04, 09:22
            I co z tego Joasiu ?
            A ile jest państw w Europie w których ten kretyński nakaz NIE obowiązuje?
            Pewnie ponad 20 co ?
            bolo
          • Gość: Tomek Re: Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiat IP: 212.160.235.* 04.03.04, 14:53
            Droga Asiu,
            Jak najbardziej są to normalne kraje i Grenlandia też. Spójrzx tylko na
            szerokość geograficzną i wysokość Słońca nad horyzontem to bedziesz wiedziała
            dlaczego tam obowiązuje właczanie świateł. Nie rozumiem sensu wlaczania swiateł
            w Warszawie w korkach. Poza terenami zabudowanymi też jestem zdania ze lepiek
            żeby byłu włączone swiatła ale w miastach zdecydowanie nie !!!
            Pozdrawiam.
          • Gość: Tomek Re: Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiat IP: 212.160.235.* 04.03.04, 14:54
            Droga Asiu,
            Jak najbardziej są to normalne kraje i Grenlandia też. Spójrzx tylko na
            szerokość geograficzną i wysokość Słońca nad horyzontem to bedziesz wiedziała
            dlaczego tam obowiązuje właczanie świateł. Nie rozumiem sensu wlaczania swiateł
            w Warszawie w korkach. Poza terenami zabudowanymi też jestem zdania ze lepiej
            żeby byłu włączone swiatła ale w miastach zdecydowanie nie !!!
            Pozdrawiam.
            • niknejm Re: Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiat 04.03.04, 15:21
              Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Droga Asiu,
              > Jak najbardziej są to normalne kraje i Grenlandia też. Spójrzx tylko na
              > szerokość geograficzną i wysokość Słońca nad horyzontem to bedziesz wiedziała
              > dlaczego tam obowiązuje właczanie świateł. Nie rozumiem sensu wlaczania
              > swiateł
              > w Warszawie w korkach.

Kontrasty 'światło-cień'. Już o tym tu pisano.

Pzdr
              Niknejm
        • Gość: Andrzej Re: Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiat IP: *.nll.se 29.02.04, 14:02
          Ma sens dla kazdego myslacego czlowieka! Przepis o wlaczonych swiatlach mijania
          przez caly rok obowiazuje w w i e l u bardzo normalnych krajach, z dobrym
          skutkiem dla wszystkich, ktorzy tam mieszkaja!
          Pozdrowienia
          Andrzej
        • Gość: Olaf światła w USA IP: 62.233.164.* 29.02.04, 16:13
          Czy USA to normalny kraj? Ja mam wątpliwośći.

Na światłach jeżdzę przez cały rok.
        • Gość: M4b Re: Bialy dzien, slonce swieci a ja wlaczam swiat IP: 217.8.168.* 01.03.04, 16:23
          Oczywiście że ma to sens. Zerknij na drodze jak w słoneczny dzień z daleka
          widoczny jest nadjężdżający samochód z włączonymi światłami a jak z
          wyłączonymi - niebo a ziemia.
          A co do obowiązywania przepisów i normalnych krajów - co do normalności USA
          można mieć wiele wątpliwości ;)
    • Gość: Toni Zawsze trzeba ! IP: *.telia.com 29.02.04, 11:37
      Jeden z najbardziej idiotycznych przepisów pogarszający znacznie tragiczną
      statystykę wypadków na polskich drogach. Przepis wprowadzony wbrew zaleceniom
      expertów na zasadzie ; my, głosujący wiemy lepiej, bo mamy "ukochane autka" i
      jesteśmy, bez wyjątku , najlepszymi kierowcami.
      I niestety, od 1 marca znowu będzie na szosach kupa "myślicieli", co to
      myślą, zamiast odpowiedzialnie prowadzić samochód. Część z nich zostanie
      wyeliminowanych, niestety skasują też innych.
      Technicznie, halogeny żyją dłużej jak zapalone, chłodna temperatura je
      niszczy (wumieniam lampy co 3,4 lata), akumulator żyje dłużej, łagodniejsza
      charakterystyka ładowania, nikomu jeszcze nie udało się wyliczyć zużycia
      paliwa, alternator i tak się kręci bez przerwy.
      A najwazniejsze, zamiast wypatrywać do bólu w oczach "myślicieli" co to
      myślą, że jeszcze nie trzeba zapalić świateł o zmierzchu, w deszczu, we mgle
      itp. jadę sobie spokojnie i mogę się skupić na pokonywaniu trasy.
      Podstawaowa rola świateł, to "być widzianym", samemu widzieć to dopiero
      potem.
      Miłośnikom "autek" i wszystkim kierowcom gorąco polecam zainstalowanie
      jednego przekaźnika za parę groszy, tak, aby zapalił światła mijania po
      włączeniu silnika, a potem już na ten temat nie trzeba myśleć, są inne sprawy
      na drodze wymagajace uwagi.
      Posluchajcie chociaż raz, fachowców, policji drogowej.
      • Gość: AdM Re: Zawsze trzeba ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 11:25
        Alternator i tak się kręci bez przerwy??? Prądzik z darmo? Nikomu nie udalo sie
        wyliczyc zuzycia paliwa, wiec ono nie istnieje? Halogeny zyja dluzej
        zapalone??? Lagodniejsze ladowanie akumulatora? Tak nie mozna pisac majac
        wiedze z chociazby z podstawowki!!! Bydury. Ale faktycznie pasuje to do wywodu
    • Gość: zebur w mieście to bez sensu IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 29.02.04, 11:48
      w mieście to bez sensu, a poza miastem cały rok jeżdżę na światłach mijania,
      wydaje się to najrozsądniejszym wyjściem
      • Gość: Toni Re: w mieście to bez sensu IP: *.telia.com 29.02.04, 13:19
        Napisz bliżej gdzie ten brak sensu ? Czy w mieście nie ma deszczu, mgły,
        zmroku, jest idealne oswietlenie ulic i wszystcy jeżdżą 50/godz ?
        A czy warto się zastanawiać nad takim detalem, jak prosty przekaznik
        automatycznie zrobi to za Ciebie ?
        Koszty ? 100 Wat przy 50 000 Wat w silniku ? (w najgorszym razie, ba tak
        naprawdę nadmiar prądu ładownie i tak jest schładzany w alternatorze).
        • Gość: Andrzej Re: w mieście to bez sensu IP: *.nll.se 29.02.04, 14:06
          Brawo Toni!
    • Gość: Ja też Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.04, 11:49
      Ja też zazwyczaj mam je właczone, a w szczególności gdy mam słaońce za plecami,
      wtedy dla jadących z przeciwka jestem słabo widoczny i nie chciałbym zostać
      kiedyś nie zauważony np. przez kogoś kto właśnie skręca w lewo.
    • Gość: sirk Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 11:54
      Światła powinny być obowiązkowe przez cały rok. Już nie raz i nie dwa przeżyłem
      niebezpieczna sytuację przez jakiegoś bubka, co to patrzy na kalendarz a nie na
      pogodę.
    • Gość: gosc5000 Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.org 29.02.04, 12:01
      Obecne rozwiązanie jest chyba najgorsze - część samochodów ze światłami, część
      bez! To tylko dezorientacja kierowców i pieszych. Powinno być jednolicie.
      Może światła cały rok?
    • Gość: Miccyg Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.mila.edu.pl 29.02.04, 12:14
      Uważam, że poza terenem zabudowanym to światła cały rok i tak jeżdżę, natomiast
      w mieście - no jak kto uważa, sam niezawsze mam włączone.
    • Gość: Joe z Teksasu Re: samochody z wlaczonymi swiatlami mijania IP: 5.5R* / *.ext.ti.com 29.02.04, 12:19
      Sejm powinien wprowadzic nakaz, ze wszystkie samochody sprzedawane w Polsce
      automatycznie wlaczaja swiatla mijania przy wlaczeniu silnika. W Stanach tak sa
      budowane sa samochody dla firm wypozyczajacych samochody. Firmy, ktore
      wypozyczaja samochody nie lubia aby ich samochody byly rozbijane. Samochod
      mojej zony, Chevrolet Cavalier, tez ma te ceche. Eliminuje to zastanawianie
      sie - wlaczyc swiatla czy nie wlaczyc.
    • Gość: cenia Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.multicon.pl / *.karwiny.multicon.pl 29.02.04, 12:23
      Na światłach od marca do marca - tak czuję sie bezpiecznie!
    • Gość: Kierowca Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.pl 29.02.04, 12:32
      I tak będę jeżdził na światłach
      • Gość: Rycho Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.02.04, 12:43
        Dwa razy w roku zawsze ktoś rozpocznie dyskusję o światłach,za miesiąc
        natomiast ok.90% kierowców nie będzie włączało świateł w dzień.Zgadzam się
        natomiast że jest to gorsze niż jakby wszyscy mieli wyłączone.Moim zdaniem albo
        należy wprowadzić obowiązek jazdy na światłach zawsze,albo tylko od zmieszchu
        do zmroku oraz w przypadku złych warunków atmosferycznych.Pozdr
    • Gość: Commo Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 29.02.04, 13:06
      A ja jeszcze proponuje, by ograniczyc maksymalna predkosc do 5km/h, wprowadzic
      obowiazkowe podwojne pasy(rowniez dla rowerzystow), i kaski dla pieszych. Ilosc
      wypadkow znacznie spadnie
      • Gość: Toni Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.telia.com 29.02.04, 13:13
        Idź do spowrotem do piaskownicy Como, tutaj dorośli dyskutują.
        • Gość: bolo Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.polkomtel.com.pl 01.03.04, 09:13
          Idź do okulisty Toni jak w biały dzień samochodu bez świateł nie widzisz.
          Żaden z Ciebie dorosły - oszołom raczej.
          I nie mądrz się bo Ci łopatką przy...ę.
          bolo
          • Gość: kpt. Żbik Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 14:43
            Cienki bolek jesteś Bolo i tyle.

Pojedź sobie w słoneczne, czerwcowe popołudnie na droge, gdzie po obu stronach
            rosną piękne drzewa dające miły cień. I z naprzeciwka jedzie autko - raz jest,
            a raz znika w cieniu. O. I tyle.
            • niknejm Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa 01.03.04, 14:48
              Gość portalu: kpt. Żbik napisał(a):

> Pojedź sobie w słoneczne, czerwcowe popołudnie na droge, gdzie po obu
              > stronach
              > rosną piękne drzewa dające miły cień. I z naprzeciwka jedzie autko - raz
              > jest,
              > a raz znika w cieniu. O. I tyle.

A w mieście role drzew przejmuja budynki. Ten sam efekt.

Pzdr
              Niknejm
            • Gość: bolo Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.polkomtel.com.pl 01.03.04, 14:51
              tee, Kapitan
              Za mało jeszcze Ci gwiazdek na pagonach nas...ło aby braki w samodzielnym
              myśleniu zrównoważyć. Jak będziesz pułkownikiem wtedy pogadamy.
              Ot co.
              • Gość: kpt. Żbik Teee. bolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 15:09
                Gość portalu: bolo napisał(a):

> tee, Kapitan
                > Za mało jeszcze Ci gwiazdek na pagonach nas...ło aby braki w samodzielnym
                > myśleniu zrównoważyć. Jak będziesz pułkownikiem wtedy pogadamy.
                > Ot co.

Hihi. Kto ma braki w samodzielnym myśleniu to widać ;-)

A co do bycia pułkownikiem... To liczy bardziej liczy się stanowsiko aniżeli
                stopień :-P . Zresztą, jak cie bolo wezwe na Mostową to taki hardy nei
                bedziesz. A pułkownik Czeladka nie jest już tak miły jak ja.
                ;-)
    • Gość: aaaa Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.proxy.aol.com 29.02.04, 13:09
      Mozna wiedzic po co?
    • Gość: Maks Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.elb.vectranet.pl 29.02.04, 13:20
      Jazda na światłach w zimę to wymysł lobby paliwowego i elektrycznego. Chcieli
      by oni aby to obowiązywało cały rok.Opowiadanie że to zwiększa bezpieczeństwo
      to jest wierutna bzdura. W Niemczech ten przepis nie obowiązuje, a wypadków
      mają zdecydowanie mniej.
      • 01boryna Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa 29.02.04, 14:07
        Gość portalu: Maks napisał(a):

W Niemczech ten przepis nie obowiązuje, a wypadków
        > mają zdecydowanie mniej.

A nie pomyslales ze mniejsza ilosc wypadkow w Niemczech moze byc zalezna od
        lepszych drog, wyzszej kultury, lepszego stanu technicznego aut itp?

A tak wogole porownywanie Niemiec do Polski (w sprawach motoryzacyjnych) jest
        bez sensu.
      • Gość: J.R. Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 15:11
        Gość portalu: Maks napisał(a):

> Jazda na światłach w zimę to wymysł lobby paliwowego i elektrycznego. Chcieli
        > by oni aby to obowiązywało cały rok.Opowiadanie że to zwiększa bezpieczeństwo
        > to jest wierutna bzdura.

Sam wypisujesz bzdury. W Skandynawii trzeba jezdzic na swiatlach w dzien i w
        nocy przez caly rok. Prawda jest taka, ze samochod z wlaczanymi swiatlami jest
        DUZO lepiej widoczny niz samochod bez wlaczonych swiatel.
    • Gość: 130rapid Uważajcie po 1 marca! IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 29.02.04, 13:28
      Pierwszy tydzień, dwa, po 1 marca jest najgorszy!

Przez pół roku człowiek przyzwyczaił się, że wszystko co ma silnik i turla się
      po drodze ma włączone światła. Teraz znów trzeba się przestawić na tryb letni,
      czyli towarzystwo mieszane - świecący i cichociemni.

Więc od nowego tygodnia uważajcie wyprzedzając, włączając się do ruchu,
      wyjeżdżając z podporządkowanych ulic - żebyście nie dali się grzmotnąć komuś
      kto oszczędza prąd i żarówki (bo rachunki ma w domu za duże ;-)
    • Gość: nessus Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.02.04, 13:29
      I słusznie. Ja teź. A jak mi padną żarówki (co w peugeocie 306 zdarza się co
      jakiś czas) to od razu je wymieniam.
      Pozdrawiam
      • Gość: zycia Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.damovo.com 29.02.04, 13:40
        Ja tez jezdze przez caly rok z wlaczonymi i jest to o wiele bezpieczniejsze bo
        wiem ze mnie inni widza i prosze nie pisac teorii o dodatkowym zuzyciu paliwo
        bo to LOL pozdrawiam
      • Gość: lik5 Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 13:45
        A ja będę jeżdził tak jak pozwalają mi przepisy. Jednak ludziom o małej
        wyobrażni i iteligiencji ( typu takiego "Peugeot ma słabe żarówki, Punto dla
        ludzików, auto dla samców, jakimi autami jeżdżą pedały, samochody na gaz to
        wiocha, Skoda to buraki i wiele wiele innych bredni }zalecałbym nie tylko
        jeżdżenie na światłach ale także w kasku. Tak na marginesie .W Niemczech jest
        dużo mniej wypadków bo wyższa jest kultura .Nie tylko zreszto jazdy
    • Gość: JVS KIEROWCO NIE JESTEŚ SAM IP: *.city.net.pl / *.city.net.pl 29.02.04, 15:56
      A ja śmiem twierdzić,że w okresie zimowym jest mniej wypadków bo, znaczna część
      kierowców w zimie nie jeździ - to po pierwsze.Po drugie denerwóją mnie
      kierowcy "ignoranci",co z tego że ma zaświecone jak ma je zaśnieżone.Nie rzadko
      zdarza się taki, co ma wszystkie szyby zaśnieżone tylko przednią nie.I po
      trzecie jedzie taki, ma światła zaświecone, tylko jednym leflektorem świeci w
      nadjeżdżających z naprzeciwka kierowćów, oślepiając ich.A drugim świeci w
      niebo.Ustawienie świateł kosztuje 5 zł.Czy każdy kierowca pamięta, że po
      wymianie żarówki powinno się ustawić światła ? NAPEWNO NIE !!!
    • Gość: po Swiatla w dzien dobra rzecz IP: *.tor.primus.ca 29.02.04, 16:28
      Nie zwracam w dzien uwagi na swiatla, zapalaja sie po przekreceniu kluczyka
      samoczynnie, wiec nie ma z tym problemu. Jak gdzie indziej na swiecie,
      wystarczy nakazac producentom nowych samochodow instalowanie tegosystemu, i po
      kilku latach ten problem zniknie.
    • guest_of_honour A właśnie że od DRUGIEGO marca :P 29.02.04, 19:24
      poczytałem trochę burzawki, a nikt nie zwrócił uwagi, że w wątku jest błąd. Wg
      przepisów obowiązek jazdy na światłach 24/24 jest do 1 marca (włącznie). A
      zatem dopiero we wtorek można wyłączyć :P
      • Gość: jankes Re: A właśnie że od DRUGIEGO marca :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 20:35
        che che do ostatniego dnia lutego
        • Gość: mak Re: A właśnie że od DRUGIEGO marca :P IP: *.proxy.aol.com 29.02.04, 20:50
          w niektorych krajach nie trzeba wlaczac zadnych swiatel,same sie wlaczaja po
          uruchmieniu silnika,jakie to proste,nie!!
      • Gość: wredny Re: A właśnie że od DRUGIEGO marca :P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 01:28
        guest_of_honour napisał:

Wg
        > przepisów obowiązek jazdy na światłach 24/24 jest do 1 marca (włącznie). A
        > zatem dopiero we wtorek można wyłączyć :P

Oj ,nie zna sie aktualnych przepisow ?
        Kiedys byl przepis ze do 1-go marca ( jednak bez slowa "wlacznie")ale ludziska
        mieli problem co znaczy "do" - to zmienili na "do konca lutego".
        Swoja droga tworzacy ten poprzedni przepis tez mieli widac problem z
        uwzglednieniem tego ,ze luty ma raz 28 a raz 29 dni.

• Gość: 9ton Re: A właśnie że od DRUGIEGO marca :P IP: *.wil.pk.edu.pl 01.03.04, 08:50
          głupotą jest jazda na światłach po mieście podczas ładnej pogody. Poza miastem
          zawsze używam świateł.
          swoją drogą, ciekawe jest podawanie przykładów krajów europejskich. nakaz jazdy
          obowiązuje tylko w krajach skandynawskich (i u madziarów - tu przynajmniej
          rozsądnie). Zastanawia mnie jeden fakt. skoro włączone światła tak poprawiają
          widoczność to dlaczego w hiszpanii czy we włoszech (gdzie słońce świeci "bez
          przerwy") nie ma takiego nakazu? nie sądzę by włosi czy hiszpanie jeździli
          lepiej od nas (buraków i debili im też nie brakuje).
          wydaje mi się ,że twierdzenie o poprawie bezpieczństwa (przy włączonych
          śwaitłach) jest lekko naciągane. dopóki nie będzie wiarygodnych statystyk
          potwierdzających tę opinię, słuszność całorocznych świateł można sobie włożyć
          między bajki. to że komuś się wydaje, że lepiej widzi takie auto to trochę za
          mało (jest to tylko subiektywne odczucie!)
          u nas zawsze znajda się tacy co wiedzą najlepiej...
        • Gość: janek Re: A właśnie że od DRUGIEGO marca :P IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 01.03.04, 22:59
          z tym zrozumieniem słowa do 1-go marca jest dziwnie...
          no bo gdyby ktoś dostał zwolnienie z pracy do 1-go marca to ciekawe
          czy w tym dniu byłby w domu czy w pracy...

• Gość: Darek Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.gl.digi.pl 01.03.04, 09:30
      Ja od 1-go marca będę ubierał spódniczkę i nie będę palił.Może to będzie coś
      innego niż iść w zapartego.Wracasz do tematu jak śnieg w zimie.
      • Gość: mak re:problem swiatel IP: *.proxy.aol.com 01.03.04, 09:56
        nie ma znaczenia jaki jest dzien,jezdzi sie na swiatlach i kropka,w wiekszosci
        aut swiatla i tak sie same wlaczaja po uruchomieniu motoru.
        • klemens1 Re: re:problem swiatel 01.03.04, 11:08
          Gość portalu: mak napisał(a):

> nie ma znaczenia jaki jest dzien,jezdzi sie na swiatlach i kropka,w
          wiekszosci
          > aut swiatla i tak sie same wlaczaja po uruchomieniu motoru.

To ja mialem chyba do czynienia z mniejszoscia - bo jezdzilem juz 9
          samochodami, a znam ich duzo wiecej i w zadnym swiatla nie wlaczaly sie same po
          uruchomieniu silnika.
    • Gość: rebus Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.04, 12:55
      Skoro od 1 października, to powinno być do końca marca.
      Marzec w Polsce klimatycznie odpowiada listopadowi. Nieco dłuższy dzień tu ma
      niewiele do rzeczy - zobaczcie jaka teraz jest pora roku za oknem.
    • sojomail wiecie co 01.03.04, 14:24
      jezdze od zawsze 24h przez 365 dni w roku na swiatlach,
      bo uwazam ze gdy bede lepiej widoczny na drodze,
      jakis dziadek lub babcia mnie zauwazy odpowiednio wczesniej
      i mi nie wyjdzie tudziez wyjedzie przed maske.

ale wiecie co mnie najbardziej wku...a w temacie swiatel ?
      2 rzeczy.

1. argumentacja ludzi o zwiekszonym zuzyciu paliwa
      (do tramwaju albo busa, auto bylo kupowac ?? !!)

2. moj przyszly tesc. za kazdym razem jak widzi ze podjezdzam pod dom,
      a podjezdzam od blisko 6 lat, za kazdym razem mi macha reka i wrzeszczy
      ze sie zagapilem i mam wlaczone swiatla.
      nawet nie wiecie jak to wku...r....a
      i tyle lat mowie, ze ja tak specjalnie,
      nawet nie staram sie go przekonywac, wali mnie to.
      chlop jezdzi jak ostatnia ofiara, ale to niewazne.
      wazne jest to ze zawsze wrzeszczy pod domem ze mam swiatla wlaczone,
      a gdy mowie ze jak tak specjalnie to on mowi
      ze to bez sensu kompletnie.
      jezu i jeszcze przyszla tesciowa,
      kiwa glowa (nie ma nawet prawa jazdy),
      i mowi ze zle robie, ze tesc (przyszly) ma racje,
      a ty jestes dziwak jakis (w domysle).
      boze. a gdybyscie widzieli te miny.
      zreszta nie jestem pewien czy oni zostana moimi tesciami.
      rozumiecie co mam na mysli ?
      no. to pa.
      musialem sie wyzalic
      :)
      • Gość: kpt. Żbik Re: wiecie co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 14:59
        A co na to przyszła żona? Stoi po stronie rodzicow czy przyszłego męża ;P

pozdrawiam
      • stewald Re: wiecie co 01.03.04, 15:55
        Jest na to rada, jak podjeżdżasz pod dom teścia wyłączasz światła i tyle, albo
        najlepiej jak już wiesz że jedziesz do teścia po poprostu ich nie włączaj. Teść
        powie, o zmądrzał narzeszcie a ty i tak będziesz górą.
        A co do włączania świateł, jak jadę w trasę poza terenem zabudowanym mam je
        zawsze włączone. W mieście różnie, zależnie od pogody, ale generalnie jak
        widoczność spada to je zawsze włączam. Kierowca zawsze powinien wiedzieć kiedy
        należy je włączyć.
    • edek40 Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa 01.03.04, 15:35
      Jezdze z wlaczonymiswiatlami caly rok.

Na temat bezsensu wlaczania swiatel wypowadaja sie moim zdaniem albo miejscy mistrzowie prostej, albo ludzie pozbawieni nadmiaru wyobrazni. Bo jak mozna w sprawie ewidentnej poprawy bezpieczenstwa wysuwac argument np. paliwowy?
    • Gość: trooper Drogi lokalne IP: *.revers.nsm.pl 01.03.04, 15:57
      Zapraszam w słoneczny, letni dzień na dość krętą drogę, przy której rosną po
      obu stronach drzewa. Zaręczam, że samochody, zwłaszcza szare, granatowe, itp.
      ciemne, są momentami niemal niewidoczne, czasami zdradza je chwilowy refleks
      świetlny na szybie.

Zatem światła mijania tylko 24/7/365 !!!!!!!!!!! Do tego wszędzie. Bo słońce
      potrafi razić także w mieście... Nie ma doprawdy żadnego argumentu za
      wyłączaniem świateł. Jazda z włączonymi zazwyczaj pomaga, a czasami nie szkodzi.
    • Gość: Odin Re: Od 1 marca nie trzeba jeździć w dzień ze świa IP: *.telia.com 01.03.04, 16:11
      Jadac na urlop do Norwegi-Szwecji-Finlandi trzeba jezdzic na swiatlach mijania
      wzglednie specjalnych swiatlach dziennych przez caly rok,-jezeli policaje
      zlapia wygaszonego "pirata" = mandat 400 sek w Szwecji ,w pozostalych dwuch
      krajach ,nie wiem ile oszczedzanie zarowek kosztuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka