Dodaj do ulubionych

Furia Komentatora

29.12.02, 16:40
Co Komentatora wyprowadza permanentnie z rownowagi? Co lezy u podstaw jego
furii, gdy pisze bez konca o “umacnianiu podstaw
makroekonomicznych” w Polsce, przyprawiajac to sosem “slabnacej ekonomii
amerykanskiej”?(Forum Gospodarka)
I nie zrozumcie mnie zle- w dazeniu do swych swych typowo propagandowych
celow operuje faktami i czasem nawet, wybiorczo, liczbami.
Tak, wzrosl eksport Polski. Tak, dolar oslabl. To wszystko prawda.
Nasz Komentator stosujac liczby i fakty,
przyznaje rowniez otwarcie, ze dokladnego termunu, gdy te pozytywne trendy
beda mialy
widoczny wplyw na zycie szarego polskiego obywatela, NIE ZNA.
On go zna. On rowniez jest na tyle rozgarniety ze wie ze go podac nie moze.
A przynajmniej nie powinien, by nie zostac osadzonym juz jawnie o dewiacje
psychicze.
No, ale wrocmy teraz do tego, co wywoluje szal u omawianego. Skad biora sie
posty na forum “Polonia”, skad wmawianie emigrantom ze sa idiotami, ze sa
para- psycho I para-lotnia wink), ze mieszkaja w “piwnicy na Griponcie jak
szczury”?
To proste. Komentator i tu ma w pewnym sensie racje. Czesc imigrantow
zaczynala “bolesnie”, czesc – mala- skonczyla zle. Czesc-jeszcze mniejsza-
zlozyla bron i wrocila do Polski. Na tarczy.
Ale gros pozostalo “na Grinponcie”. To znaczy, juz nie na Greenpoincie, bo
wiele osob z niego zrywa sie gdy tylko moze. Czesc WRACA. Kupuja domy,
inwestuja, wynajmuja mieszkania.
Ciagle kraze w kolo tych Komentatorskich nerwow, ale zaraz uderze w sedno,
serio.
Polska grupa etniczana zalicza sie do najbogatszych w Stanach. I
najoszczedniejszych oraz najzasobniejszych w dobra. A jesli ktos nie ma checi
sie dorabiac i bogacic, to jego sprawa. Moze sobie po prostu spokojnie,
dostatnio i beztrosko.zyc . Niby tak niewiele, a w Polsce nie do osiagniecia !
Komentator, to tez fakty, chocby z ostatniego Census.(Spisu Powszechnego)
Ci ludzie, co zadziwiajace, doszli do swej zasobnosci bardzo szybko.
Emigracja lat 80 jest dzis zasobna, mimo ze nie zorganizowana politycznie i
malo solidarna.
Wiekszosc tych, ktorzy wyjezdzali wiedziala, ze dojda do swego godnego zycia
w ciagu kilku, kilkunastu lat. I doszli. Nieraz niweykwalifikowana praca
fizyczna, nieraz prowadzac wlasne firmy w malo “ambitnych” branzach.
Z tego zdaje sobie sprawe Komentator, gadajac nam o “normalnosci” Polski
i “para-psycho” emigracji. Bo slepcem nie jest i wie, ze w USA osobnik ktory
nie jest niedojda bedzie funkcjonowal NORMALNIE, bo zyje w systemie
NORMALNYM. Tu i teraz a nie za lat 30, 50 albo 100.
NORMALNIE to slowo, ktorego zapomnial juz polski biznesman roku 2002. Tak
samo jak bezrobotny od wielu lat, tak jak absolwent lub emeryt. NORMALNIE,
NORMALNIE , NORMALNIE Komentator, dzis a nie ch..j wie kiedy !
Gdy chory slyszy od lekarza “bedzie lepiej” to odruchowo pyta:” kiedy”. Czy
lekarz mu powie:” No wie pam, w zasadzie to moze pan wczesniej umrzec”?
Tego jednak zaden polityk glosno nie powie, bo bylby skonczonym idiota. I
skonczonym na arenie politycznej.
Dlatego tez Komentator nigdy nie przyznal, ze obecne polskie pokolenie jako
calosc nie doczeka wzglednej normalnosci, bo po prostu predzej wymrze.
A emigrant doczekal. I ma ja teraz i tu gdzie jest. Na tym swiecie a nie na
tamtym. W USA, Knadzie, Niemczech. To wlasnie jest ta sol w oczku Komentatora.
Tego rowniez nie napisze Komentator. Dlatego wlasnie tak sie gotuje , wyzywa
i prycha.
Z luboscia wtyka szpile na “Polonii” Staremu Wiarusowi, wmawiajac psychoze
paszportowa emigrantowi z podwojnym obywatelstwem. W koncu, skoro ktos moze
zyc NORMALNIE, to czemu by mu nie doj…ac raz na jakis czas? Niech ma jak my
mamy….
To tyle, wybaczcie przydlugi wywod.
Podejrzewam, ze komentator go przemilczy i tak, moze troche przejasni sie zas
tym, co z nim polemizuja na rozne tematy tutaj, nie zagladajac nigdy na
forum "Gospodarka". A czasami warto.

Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: Furia Komentatora IP: *.dialo.tiscali.de 29.12.02, 17:27
      BRAVO Macacz!
      • Gość: Nemo Re: Furia Komentatora IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.12.02, 18:01

Dodam do siebie ze komentator to gosc na placowce (lub na niej byl), potomek
        nomenklatury, tzw zachod to on zna tylko z tego co przeczyta i ogladnie.
        Zapomina by poznac NORMALNY kraj G7 trzeba tu mieszkac jako czynny uczestnik
        tutejszego zycia. Ja zycze rodakom w kraju jak najlepiej i jak NORMALNIEJSZEGO
        zycia bo wtedy i latwiej bedzie nam ktorzy na stale mieszkaja w swoich nowych
        krajach przy odwiedzaniu starego kraju a nie tego CYRKU. Pol biedy ze tworza
        oni go sobie tam ale wara z lapami od tego co ja mam robic. Jestem o tyle w
        dobrej sytuacji ze moje dzieci nie beda musialy byc PODDANYMI tego cyrku.
        • _komentator Re: Furia Komentatora 29.12.02, 18:21
          No, trafifes mnie macacz. Myslalem ze sie jednak polepszy ale widac, ze
          leperowcy i ta cala zgraja wola sobie napchac kiesszenie.

Najbardziej podobalo mi sie twoje stwierdzenie ze polska grupa etniczana
          zalicza sie do najbogatszych w Stanach. I najoszczedniejszych oraz
          najzasobniejszych w dobra.

Przyznaje, ze masz tu racje. SPojrz na liste milionerow... nie, nie to chcialem
          powiedziec.

Tak, jak Polak to juz musi byc bogaty a przynajmniej srednio. Polak potrafi na
          parafii. Wal Krama do rana. Kazda puszka czy butelka to 10 centow.

Car bo kopiejke sie schyli a po dolara ukleknie juz to widze). Grosik i grosz a
          zbierze sie trzos. Widac wiec ze mamy glebokie tradycje historyczne w kierunku
          robienia pieniedzy. Acha, co masz zezrec dzis zjedz jutro. Nie zjedz a kup
          telewizor. Wiekszy. Dwa kolety mielone to prawie tak jak maly stek.
          Hamburger helper to jest to. Zaklad Zosiu, ze sie nie polapia na party ze
          dolozykismy wieprzowiny do hamburgerow. Tylko daj wiecej pieprzu kochanie.
    • Gość: jot-23 Re: Furia Komentatora IP: *.dyn.optonline.net 29.12.02, 18:36

hehe, odpowiedz pojeba byla bardzo szybka... dla mnie te jego pierdoly to
      nudna laktura...no za wyjatkiem jak tak pieknie pisze o cyklach
      ekonomicznych...hehe mam nadzieje ze polacy w kraju moga sie najesc taka
      pozywna proza.
      • roadkill ty, hehehehe 29.12.02, 18:42
        watch your mouth, kid!
        • Gość: jot-23 Re: ty, hehehehe IP: *.dyn.optonline.net 29.12.02, 18:55
          roadkill napisał:

> watch your mouth, kid!

ja nic nie wymyslam! 1.5 roku temu 16% bezrobocia , to byl "wy paranoidali
          idioci!!!" wynik NORMALNEGO cyklu ekonomicznego, dzisiaj 18% to jest oznaka "
          niezmiernie pozytywna i swiadczy o wzmacnianiu podstaw makroekonomicznych"

heheh zlac sie ze smiechu mozna...gdyby chodzilo tylko o infantylna glupote
          mendy. ale tam w kraju, jak ich nie podepna szybko pod kroplowke z EU to
          bedzie przedwczesny pogrzeb.
          • john_kowalski KURVVA JOTEK byl juz INS po ciebie ????? 29.12.02, 18:58
            na ciebie kutasie tez donioslem! rzygam na was polaczki grinpojciaki!
    • Gość: wowa Re: Furia Komentatora IP: *.dial.mtl1.sprint-canada.net 29.12.02, 20:23
      namowilem jedngo 15 lat temu na wyjazd .byl po ogolniaku po wojsku z nedzna praca i mieszkal z zona
      dzieckiem ze szwagrem z zona i 2 dziecmi u tesciow nnna 48 m mieszkala z nimi siostra zony panna
      Mial tez przechlapane u sswoich starych bo ozenil sie u robotnikow .Rodzice byli nauczycielami
      Dodam tez ze mial dwie lewe rece i mieszkal w inym miescie
      w usa ma 2 samochody nowa maxime nisana dom 250 tysiecy prawie splacony ,tokarke za 30 10tys
      na ktorej dorabia w wolnych chwilach .Obecni od maja do lutego siedzi na bezrobociu za przeszlo 400 dol
      .
      na tydzien ,dalej jak ma przybic gwozdzia albo uciac galaz wola kuzyna
      Przez 10 lat po przyjezdzie ameryka syf wraca do polski namowil kolege co wrocil mial prace za 20 $
      i utopil kupe forsy ,teraz wrocil do usa zpowrotem ,pacuje za 10 $ na 2 zmiane kupil sobie toyote ze skora
      w srodku za 40 tys ma teraz dom w kolobrzegu w stanie surowym do sprzedania .
      Moj kolega byl w listopadzie na 10 dni istwierdzil ze to za dlugo obecnie o polsce czy o usa nie chce
      rozmawiac Wiec tow. przestancie bo jak czytam to mnie krew zalewa
      • roadkill wowa i jot-23 29.12.02, 20:31
        jot-23: ! 1.5 roku temu 16% bezrobocia , to byl "wy paranoidali
        idioci!!!" Rzeczywiscie, jak przewidywales
      • Gość: wowa Re: Furia Komentatora IP: *.dial.mtl1.sprint-canada.net 29.12.02, 20:57
        kolega nie wrocil tylko jego kumpel , moj kolega ma gadane a sprawy zalatwia zona zona skonczyla szkole w usa
        ksiegowosc w colleg i nie pracuuje w manufakturze teraz maja problem co robic z pieniedzmi bo na gieldzie strach
        grac Ja natomiast w canadzie mam dom w polowie splacony ,place duze podatki ale wydaje mi sie ze mam wiekszy
        komfort tutaj ludzie w wiekszosci nie gonia za pieniadzem jak w usa Mieszkam w montrealu to chyba dlatego
        mniej pieniedzy nie znaczy ze masz sie czuc gorszy
        • roadkill Re: Furia Komentatora 29.12.02, 21:03
          mnie sie wydaje ze kanadyjczycy maja wiekszy kompleks z pieniedzmi niz
          amerykanie. Wiesz, w USA tez sa ludzie z mala forsa i dwiema nerkami oraz
          ludzie z jedna nerka ale za to z duza forsa.
    • Gość: John Kowalski Re: Furia Komentatora IP: *.wpt.ptd.net 29.12.02, 20:37
      Ppor. komentator cale zycie mial i ma kompleks nizszosci z tego powodu ze
      Polska zawsze byla kiblem Europy, musial tam mieszkac i nie mial odwagi ulozyc
      sobie nowego zycia na Zachodzie. Teraz, kiedy sprawy wygladaja lepiej niz w
      komunie, popadl w chora euforie. Przykre bedzie widziec jak sie rozczaruje za
      kilka lat pod zimnym przysznicem realiow ekonomicznych w UE.
      • canadian Szmata Kowalska o zdanie nie jest proszona 30.12.02, 07:22
    • Gość: echo dobrze robisz komentator, tak trzymaj IP: *.sympatico.ca 29.12.02, 21:37
      My jak mamy kryzys na emigracji to rząd nasz mówi nam o osłabieniu
      gospodarczym, zwolnieniu, cofnięciu, lecz nikt nigdy tego nie nazwie po
      imieniu, bo słowo „kryzys” ma negatywny wpływ na „consumers confidence”
      I tak jest w wielu innych kwestiach.
      • roadkill najtajniejsze slowo to 29.12.02, 23:17
        R-word
    • Gość: wowa Re: Furia Komentatora IP: *.dial.mtl1.sprint-canada.net 30.12.02, 01:03
      drugi przyklad dla tow .do analizowania tez prawdziwy
      kolega z canady tez 15 lat na amigracji troye dzieci bardzo obrotny Zona tez bo od poczatku pracuje w banku
      Komputery zmieniaalo sie czesto .przebijanie bylo na kazdym kroku zwlaszcza z drugim takim co na zasilku z zona
      i 2 dzieci a oboje pracowali nna czarno .prace mial za 25 na godz maszyna niby roibila a on czytal gazete
      Aby to finnansowac zaczeli sie okradac . SRzedali co bylo wartosciowe i zglaszali do asuransu ze ich okradli ,po
      kilku dniach mieli zmienony sprzet i czek na 5tys za bizuyterie zony A by wyremontowac dom zalewalo sie woda
      niby rura pekla .Zaczelo sie symulowanie w pracy aby ssssiedziec w domu na chorobowym bo placa 90 %
      zarobkow brutto i nie plaacisz podatkow co wkanadzie podwaja zarobki aaby nie bylo malo otwiera sie firme nocna
      sprzatajaca biura Myslal ze w nocy oni nie widza , aoni widzieli i kazali zwracac .Jako obbywalel normalnego kraju
      skarzy sie do sadu , ale wie ze przegra i mu siada na dom wiec co robi tow.nie zgadniecie sprzedaje dom i wraca
      no gdzie ? do bagna bo tam bedzie sie czul dobrze czyli tow .do was najlepsi wyjechali i beda wyjezdzac nawet
      ciemniaki ze wschodu dadza sobie rade,wam zostaly obpady europy.
      • _komentator Re: Moja tzw.Furia 30.12.02, 04:19
        A co nie wolno sie czlowiekowi pomylic? Wiem ze tu wszystko sie rozwala z
        minuty na minute to co mam robic? Zalamywac sie?? Oczywisciee, ze nie. Trzeba
        myslec pozytywnie. Na razie wszystko sie kolacze. A zacznie sie na dobre dziac
        jak nas nie wpuszcza do Unii i w NATO zrobia male nato a tam wsadza nas.

Przestancie na mnie psy wieszac!
      • _komentator Odczepcie sie ode mnie! 30.12.02, 04:20
    • luiza-w-ogrodzie Re: Furia Komentatora 30.12.02, 03:48
      Macacz, trafiles w sedno. Tylko czy taki Komentator ma jakies sedno? Dla mnie
      to taki twor bezpostaciowy, uderzony w centrum pogladow lize rany, leci po nowe
      dyrektywy i otwiera nastepny watek, w ktorym probuje atakowac emigracje.

Tymczasem emigranci z polski w wiekszosci ciesza sie, gdy w Polsce sie
      poprawia: mniej wolania o pieniadze z zagranicy, jedno wiecej miejsce, gdzie
      mozna spedzic wakacje...

Pozdrawiam swiatecznie
      Luiza-w-Ogrodzie
      • john_kowalski luzia ty suko 30.12.02, 04:31
        ile sie lozylas ze swoich grosikow na Polske ? Ktos cie kiedys poprosil o
        pieniadze ? Maszerujesz kurwo w parze z Kowalskim - powinni was za to powiesic.
        • lolo271 Ploszysz Luize! 30.12.02, 04:36
          <>...Nawet jak chciala cos dac to nie da............
        • john_kowalski ta zdzira gorsza od kowalskiego 30.12.02, 04:41
          kowalski do INS donosi a on jeszcze rzga na Polske!
          • Gość: Wolny Re: kto donosi ? IP: *.dialsprint.net 30.12.02, 06:21
            Mylisz sie facet.
            Zaraz zobaczymy kto pluje i rzyga na Polske:

Kowalski nie donosi bo glupotami sie nie zajmuje. Ani Kowalski ani ja nie ma
            czasu na to aby jezdzic do INS i donosic bo nas to ani ziembi ani grzeje. Nie
            mamy zadnego interesu, a mowimy o tym i uzywamy tego tylko jako argument
            odzwierciedlajacy polska rzeczywistosc.

Zastanow sie przez chwile komu tak bardzo zalezy na zniesieniu wiz do USA, kto
            ma interes w tym aby dopelnic obowiazku likwidacji nielegalnych co jest powazna
            przeszkoda do eliminacji wiz. Ani wladza w kraju ani p. Kwasniewski sie nie
            przyznaja publicznie, ze obiecali zrobic z tym porzadek. Ja sam przyznam nie
            raz slyszalem po zlosci ktos mowil wywalic tych nielegalnych, ale nie widzialem
            odwaznego aby zadzwonil do INS.

Podpowiem ci tyle , ze konsulat w NYC najwiecej sie kontaktuje z INS nie po to
            by stanac w obronie wlasnych obywateli (oni dla "swoich" albo nie maja czasu i
            pieniedzy albo telefon nie dziala), wspolnie z Nowym Dziennikiem wypisujacym
            glupoty, ze to Polonia donosi - kiedy juz publicznie taka powazna gazeta pisze
            te glupoty…wiesz co ci powiem jest takie powiedzenie "na zlodzieju czapka gore".

Dalej zapytam sie czy prezydent albo ministerstwo wystosowala jakas oficjalna
            note, ze sa niezadowoleni z traktowania nielegalnych w Stanach? Prosze mnie tu
            nie mylic z jakims malo do powiedzenia spikerem pastuchem o ktorym i tak sluch
            zaginal, a na jego glupkowate pismo nie ma odpowiedzi - z prostej przyczyny:
            glosno krzyczal a niczego nie wyslal.

Mnie bardzo zalezy na tym aby PRZECIETNEGO Polaka bylo stac na przyjazd tutaj
            na urlob, oplacenie sobie biletu w obie strony, hotelu, wynajecie samochodu aby
            na wlasnych nogach i wlasnych silach mogl przyjechac jak prawdziwy turysta.
            Niestety prawda jest taka, ze sprzataczke ktora czysci kible co nie jest tu
            uznawane za jakies ponizenie (kazda prace i czlowieka tutaj sie szanuje) stac
            na to aby oplacic bilet do polski, wynajac auto hotel itd… na skromne mowiac
            dwa tygodnie wakacji w RP. Czy te sama sprzataczke w Polsce na to stac by raz
            do roku udac sie za ocean ????

Prawda jest taka, ze w tym roku zglosilo sie 6 miljonow na STALY wyjazd w
            loteri wizowej. Gdyby zalozyc, ze zachod przyjmnie tylu emigrantow to zanim
            Polska wejdzie do Unii zostanie sie tylko 550tys. skorumpowanych urzednikow.
            Oczywiscie bedzie tylko kilku szczesliwcow- ale swiadczy to o mniemaniu
            przecietnego obywatewla w kraju nad Wisla, kandydata do wolnej Unii
            Europejskiej, przedewszystkim ucieczka do Ameryki -a dlaczego, acha bo tu sa
            tylko te perspektywy jakich nie zapewnia zaden inny kraj…

Teraz na zakonczenie, opisze autentyczne, prawdziwe wydarzenie na czasie,
            ktore kazdego postawi w stan oslupienia.

Gosc siedzi w US w jednej z bardzo skupinej metropoli polonijnej. Nielegalnie
            juz kilka lat. Przyjechala do niego zona -jak je sie udalo tego nie wiem -ale
            ma jeszcze wazna wize, wiec ta mataka jest niby turystycznie jeszcze legalnie.
            Sprowadzili juz dwoje dzieci przez granice z Meksykiem. Zostala im sie
            dziewczynka ~10lat. Matka pojechala do AZ by ja odebrac od przemytnika na
            granicy. Niestety wpadka, dziecko sie zaplatalo w zeznaniach przed urzednikiem,
            dziecko siedzi - matak zrozpaczona, dopadla Polaka ktory jest moim znajomym i
            tlumaczyl jej w kontaktakch z prawniczka. Przy okazji znalazly sie pieniadze
            kilkadziesiat tys. dolarow, poniewaz sprzedali sklep, ktory prowadzili w
            Polsce (hmm wiec o dziwo nie bylo im tam wcale zle -prawda ze nie zle , a moze
            jednak zle??? -wiec uciekaja do jackowa) Padla propozycja ze strony prawniczki
            by starali sie o azyl -ooo!?!?
            -sam sie zdziwilem jak mozna byc przesladowanym w RP -wolnym kraju….
            Jest -padla odpowiedz - przesladowanym religijnie- teraz beda udawadniac przed
            INS, ze maja pochodzenie zydowskie. Dziecko juz wypuscili, ktore mialo tylko
            dostemp raz dziennie 1godz. widzenie z matka.

Cdn, pewnie nastapi…
            • Gość: Wolny Re: kto donosi ?-PS IP: *.dialsprint.net 30.12.02, 06:28
              Ps.
              Prosze sie nie szamotac i wysilac z tym opluwaniem Polonii, bo w najblizszej
              przyszlosci zasilicie szeregi. Wasze odreagowanie jest wprost smieszne bo
              rzeczywistosc jest jak na dloni.
              To, ze wam wizy nie dali do USA to zadna strata - nadal sa rozne szanse - Polak
              potrafi chociazby mial przeplynac przez Rio Grande, a pomyslow i kretactwa to
              juz narodowa specjalnoc.
              Ja tylko patrze na to z politowaniem.
    • Gość: wowa Re: Furia Komentatora IP: *.dial.mtl1.sprint-canada.net 30.12.02, 22:41
      tow. odkryli ameryke bieda polska to pozostalosc komunizmu!
      nie moge wrecz uwierzyc jak mozna w jeden dzien przeobrazic sie z comunisty w capitaliste
      tak samo nie wierze ze w komuniste katolika wiec tow. do robboty prosze o wytlumaczenie mi tego
      niespotykaalnego w normalnym swiecie zjawiska
      • Gość: ., Re: Furia Komentatora IP: 208.4.21.* 31.12.02, 00:22
        up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka