Dodaj do ulubionych

mazda 3, astra IV lub giulietta

12.05.10, 20:47
Tak jak w temacie, co według Was wydaje się być najrozsądniejszym wyborem. Co
do silników i wyposażenia. Mazda dwu litrowa benzyna z i-stop i wyposażeniem
exclusive plus, astra z 1,4 doładowaną benzyną, cosmo albo sport, a giulietta
z 1,4T multiair 170KM i wersja wyposażenia distinctive. Serce podpowiada alfa,
silnik najoszczędniejszy z danych producenta i nietuzinkowe, ale tamte dwa też
fajne. Wszystkie w zbliżonej cenie. No chyba, że jeszcze coś innego, na co nie
zwróciłem uwagi.
Obserwuj wątek
    • cloclo80 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 12.05.10, 21:56
      Jak dla ciebie to 15 letnie BMW za 10 kPLN.
      • czonk86 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 12.05.10, 23:15
        Nie sącz jadu, tylko postaraj się coś konstruktywnego ukulać. Ale co do bmw, to
        faktycznie myślałem o 3 letniej jedynce, ale omówienie jej w top gear,
        utwierdziło mnie w przekonaniu, że jednak sporo się płąci za sam znaczek.
        • wicehrabia.julian Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 12.05.10, 23:39
          czonk86 napisał:

> Nie sącz jadu, tylko postaraj się coś konstruktywnego ukulać.

na twoim miejscu wybrałbym Alfę
        • cloclo80 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 00:10
          Technologicznie najbardziej zaawansowana jest Alfa. Problem w tym, że na dzień
          dzisiejszy to kupowanie kota w worku, auta nawet nie ma jeszcze w ofercie firmy.
          Prawie na pewno dane o spalaniu będą zaniżone, choć w przypadku AR nie jest to
          parametr krytyczny. Nie jest też znana cena auta a mocno wątpię, żeby cena tak
          wyposażonej AR nie poruszała się w przedziale 90-100kPLN.
          • jestklawo Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 07:57
            cloclo80 napisał:

> ... Alfa. Problem w tym, że na dzień
            > dzisiejszy to kupowanie kota w worku

jak to, przecież wszyscy wiedzą że to włoski szajs jest

• cloclo80 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 10:08
              Że to szajs wyjdzie już wkrótce, gdy okaże się, że ta przeróbka Bravo (czytaj
              Stilo) ma paliwożerne motory benzynowe (nie dziwota, wszak to kolejne wcielenie
              motorów FIRE starszych od niejednego czytelnika tego forum), byle jakie diesle,
              auto jest drogie, ciasne w środku i nawet w przybliżeniu nie jeździ tak jak AR147.
              Cena, cena i jeszcze raz cena. Inaczej nie mają tutaj czego szukać.
              • bandit600 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 12:31
                wiesz, mam od dwunastu lat przeróbkę poprzedniego bravo, czyli alfę
                145. nie jeden raz miałem okazję też jeździć zwykłym bliźniaczym
                bravo i prawdę mówiąc trudno zza kierownicy znaleźć wspólne cechy
                tych samochodów. właściwie wszystko drastycznie się różni - wnętrze,
                fotele, prowadzenie, skręcanie, hamowanie, komfort. więc nie byłbym
                taki pewien czy twoje teoretyzujące obawy mają jakiekolwiek
                podstawy. tym bardziej, że 145 i stare bravo mają wiele wspólnych
                podzespołów, nawet wspólne konstrukcyjnie zawieszenia i różnią tam
                się właściwie tylko sprężynami i amortyzatorami.

tak się składa, że ilość różnic pomiędzy nowym bravo i giuliettą
                jest znacznie większa i obejmuje zmodernizowaną płytę podłogową,
                multilink zamiast belki skrętnej i wiele innych rzeczy. nawet we
                wnętrzu trudno znaleźć jakiekolwiek optyczne podobieństwa. więc te
                same są tak naprawdę tylko niektóre silniki, o których już dziś
                wiadomo, że wcale nie są paliwożerne tak jak piszesz. a to, że w
                niektórych silnikach pozostał blok rozwijany ze starych silników
                fire w czym niby miałoby umniejszać wartość konstrukcji? zwłaszcza,
                że były to silniki całkiem udane, a cała góra wliczając w to
                zasilanie multiair, nie tylko jest zupełnie nowa, ale częściowo
                można uznać ją za kolejny kamień milowy silników benzynowych.

no to skąd właściwie wiadomo, że to szajs, skoro nikt tym nie
                jeździł? i skąd wiadomo, że niektóre inne auta są świetne... skoro
                nikt ich nie miał?

pozdrawiam
                b600
                • cloclo80 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 13:19
                  Pisząc swój post miałem na myśli wyliczenie potencjalnych miejsc do których
                  czepiać się będą zwolennicy opinii o włoskim szajsie. AR nie ma i nie miała do
                  tej pory zbyt wiele wspólnego z autami Fiata (poza motorami 1.9JTD). A i teraz
                  wspólne są tylko motory.
                  To co interesuje mnie najbardziej to porównanie własności jezdnych AR147 i
                  Giulietty.
                  Co do właściwości Multiair opinie są sprzeczne, przynajmniej jeśli chodzi o
                  wersje wolnossące. Z jednej strony chwali się lepszą pracę motora na małych
                  obrotach, z drugiej nic a nic nie widać wpływu systemu na zmniejszenie zużycia
                  paliwa. Motory turbo z tym systemem już teraz uważa się za lepsze od niemieckich
                  TSI (szybsza reakcja na pedał gazu, przesterowanie zaworów trwa szybciej niż
                  rozkręcanie turbiny, kompresora).
              • jestklawo Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 14.05.10, 07:48
                cloclo80 napisał:

>ta przeróbka Bravo

to zaleta czy wada? Do bravo chyba nie można się za bardzo
                przypieprzyć?

>to kolejne wcielenie motorów FIRE

jedne z lepszych konstrukcji w małych benzynach

> nawet w przybliżeniu nie jeździ tak jak AR147.

tak podejrzewałem, nikt tym jeszcze nie jeździł, ale z góry wiadomo
                że to kiszka :)

• czonk86 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 08:25
            Silnik z giulietty jest już wsadzany do mito, więc nie będzie to jakaś super
            niespodzianka. Ceny startują na zachodzie od 80koła, w Polsce diler wspominał,
            że od 70koła może. Dodatkowo alfa ma super rabaty i cena wyjdzie zbliżona.
            • cloclo80 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 14.05.10, 20:15
              W okolicach 70kPLN można dostać dobrze wyposażonego Golfa z motorem 1.4 TSI.
              Mało prawdopodobne aby Alfa marketingowo poradziła sobie z tym. Jedynie obniżka
              ceny może coś pomóc.
              • czonk86 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 14.05.10, 20:23
                cloclo80 napisał:

> W okolicach 70kPLN można dostać dobrze wyposażonego Golfa z motorem 1.4 TSI.
                > Mało prawdopodobne aby Alfa marketingowo poradziła sobie z tym. Jedynie obniżka
                > ceny może coś pomóc.

1.4 TSI 160KM, highline 76koła, mam nadzieję, że by coś zeszli. Też do
                rozważenia. Jednak mnie strasznie nakręcił ten multiair, bez turbiny nie robi
                szału, z turbiną już jest konkretny.
    • alfik7 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 07:42
      Porównaj gwarancje, częstotliwość przeglądów i ich koszty.
      Zwróć uwagę na drobiazgi, typu: czy sam wymienisz spaloną żarówkę.
      Przejedź się każdym z tych samochodów. Sprawdź, w którym ci się najlepiej
      siedzi, pracuje kierownica i cała reszta.
      Zobacz, do którego będziesz chciał wsiąść i jeździć, na widok którego będziesz
      się cieszył.
      Dorzuć do porównania nowego Golfa 6kę, najlepiej w najwyższej wersji Hihgline, z
      silnikiem TSI.
      • czonk86 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 08:31
        Prawda jest taka, że od początku się zakręciłem na alfę, a dopiero teraz tak
        trochę na siłę szukam alternatyw. Co do alfy to mnie najbardziej ciągnie, wiele
        osób mówi, że jest brzydka i ma zeza, no i dzięki mito jest ich coraz więcej.
        Gwarancja w niej jest na dwa lata. Z jazd to robiłem tylko mito, jako taka
        namiastka giulietty i wkurzało mnie wspomaganie, które na parkingu chodziło
        zdecydowanie za lekko, potem się usztywniało na szczęście. Poważnie mogą być
        duże różnice w cenach serwisowania auta? Alfa co 30 koła. Na golfa patrzyłem,
        jeździłem silnikiem 1,4 TSI 122KM(chyba) i bardzo kulturalny, ale golfy są
        drogie, jest mniejszy, wolniejszy i gorzej wyposażony no i jest ich jak mrówków.
        • jestklawo Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 08:43
          czonk86 napisał:

>golfy są drogie, jest mniejszy, wolniejszy i gorzej wyposażony

nie żartuj, w Auto Świecie nie mogą sie mylić :)
          • cloclo80 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 10:04
            Marketing wirusowy Alfa Romeo który nasłał tutaj chonka86'a sądzi, że jest inaczej.
        • alfik7 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 12:40
          Miałem niedawno podobny dylemat, więc trochę się rozeznałem.
          Giulietta wg mojego czucia, wystartuje od 70 tys. zł. za wersję T-Jet 120 KM,
          koła stalowe 16ki, klima manualna, bez skóry na kierownicy (będzie zbliżona lub
          identyczna z Lancią Deltą Argento 1.4 T-Jet).
          Po dołożeniu niezbędników typu alusy, lakier, skóra na kierę, spokojnie dobije
          do 80 tys. zł. (silnik 1.4 T-Jet 120 KM).
          To jest nowe podwozie z elementami aluminiowymi w przednim i tylnym zawieszeniu
          (tył wielowahacz).
          Za poórownywalne pieniądze można mieć Golfa VI Highline 1.4 TSI 122 KM, z
          alcantarą na siedzeniach, alusami, klimą automatem i jeszcze sporą ilością
          ekstrasów.
          6ka jest cicha w środku, świetnie jeździ (sprawdziłem), ma kapitalne fotele
          przednie i pozycję za kierą, silnik jest dieslowsko elastyczny, cichy,
          oszczędny, z łańcuszkiem rozrządu, przeglądy co 30 tys. km. (olej co 15 tys.),
          możliwość przedłużenia gwary do 5 lat. Jedyna niewiadoma to reakcja silnika z
          bezpośrednim wtryskiem na polskie paliwko. Instrukcja podaje, że lejąc Pb95
          należy się liczyć z pogorszeniem osiągów.
          Alfę chyba lepiej początkowo odpuścić (wpadki wieku dziecięcego).
          Astra i Mazda to moim zdaniem takie wozidła bez charakteru. Opel ma fiksa na tle
          eko, więc te jego silniki nie wiadomo ile będą miały werwy. Mazda nie wiadomo
          czy uporała się z rdzą, nie każdemu też odpowiada ten uśmiechnięty ryjek,
          obłości jak w almerze i specyficzne wnętrze.
          Ale tak naprawdę wszystko zależy co i komu się podoba, w czym i z czym będzie
          się czuł najlepiej.
          Ja bym poczekał do przyszłego roku i wziął Julkę z Multijetem 2.0 170 KM albo
          dla równowagi Golfa TSI, w wysokiej wersji.
          Ewentualnie Bravo Sport Multijet 165 KM (3 lata gwary) albo Deltę Multijet (2
          lata gwary) - z przeglądami co 35 tys. km..
          • czonk86 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 12:50
            A jak z rabatami w salonach VW? Bo alfa daje tak kosmiczne, że to mnie trochę
            zamroczyło. W takim razie karnę się obejrzeć też golfa. Silnik znany, wujowi go
            poleciłem do octavii :) zamiast diesla, bo nie robi konkretnych przebiegów.
            • alfik7 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 14:45
              VW daje rabaty na swoje produkty. Trzeba trochę pomarudzić.
              Rozeznaj dobrze temat paliwa do tego TSI. Bo w tym przypadku to jest chyba
              najważniejsza kwestia.
              Żeby nie było: nie jestem maniakiem VW i nie mam Golfa. Za dużo tego jeździ
              wokół, super wygodne fotele i świetne prowadzenie tego nie zrekompensują. Piszę
              o nim, ponieważ na tle konkurencji jest bardzo ciekawą ofertą, i co niepodobne
              do VW - przyjazną finansowo.
              • dark13 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 15:51
                Moze Ciebie zainteresuje ofeeta Seata

seat.pl/wyprzedaz/exeo/
                Silnik slaby ale za takie pieniadze taki samochod z takim wyposazeniem jest
                warty przemyslenia.
          • markusss1 Re: przglądy 14.05.10, 14:08
            mozesz mi powiedziec co w praktyce oznacza przeglądy co 30 tys. km.
            (olej co 15 tys.)?
            • czonk86 Re: przglądy 14.05.10, 14:34
              www.alfagiulietta.de/media/share/Preisliste_Giulietta_FINAL.PDF
              strona 16, tyle wiem i póki co tym się kieruję, no i zasłyszanymi rzeczami od
              dilera.
              • markusss1 Re: przglądy do alfik7 14.05.10, 14:43
                moze alfik7 powie nam cos wiecej na ten temat?
              • alfik7 Re: przglądy 14.05.10, 19:04
                Ten niemiecki cennik potwierdza moje przypuszczenia.
                Julka wystartuje z ceną 70 tys. za 1.4 TB 120 KM, bez alusów, skóry na kierze i
                auto-klimy.
                Wersja MultiAir 170 KM z tym "lepszym" pakietem wyposażenia to już będzie cenowy
                poziom Alfy 159 (i konkurencji), która ma praktycznie to samo co Julka w serii.
                Warto wtedy rozważać Giuliettę?
                • czonk86 Re: przglądy 14.05.10, 19:53
                  Licząc, że za lepsze wyposażenie i lepszy silnik dojdzie po 10 tysiaków, daje
                  Nam to 90koła, lakier i kilka bzdetów 5 koła, razem 95 tysiaków. Za 159 z
                  podobnym wyposażeniem i podobnej dynamice muszę dać o 20 koła więcej. Licząc
                  rabaty, jakie oferuje salon, powinno wyjść poniżej 80 koła. Głównie rabatami
                  mnie przyciągnęli, upust w okolicach 10% i jakieś małe gratisy jest chyba
                  zachęcający.
                  • alfik7 Re: przglądy 14.05.10, 20:14
                    Jak ci się jeszcze będzie chciało to zerknij na nową Lagunę Coupe.
                    Po rabatach wyjdzie pewnie podobnie jak Julka.
                    • czonk86 Re: przglądy 14.05.10, 20:20
                      alfik7 napisał:

> Jak ci się jeszcze będzie chciało to zerknij na nową Lagunę Coupe.
                      > Po rabatach wyjdzie pewnie podobnie jak Julka.

Lagunę nie da rady, z renault patrzyłem na megankę 5D z dwulitrową benzynką
                      180KM, topowe wyposażenie i wyjdzie niecałe 75koła, czyli w budżecie. Jutro z
                      rana myślę, że odwiedzę salon zapoznać się z autem.
            • alfik7 Re: przglądy 14.05.10, 18:51
              > mozesz mi powiedziec co w praktyce oznacza przeglądy co 30 tys. km.
              > (olej co 15 tys.)?

W praktyce: po przejechaniu 15 tys. km. (albo raz w roku, albo po zapaleniu
              kontrolki) wymieniasz olej i tylko za tą czynność płacisz.
              Po 30 tys. km. poza olejem, ASO wykona szereg czynności serwisowych, np.
              kontrola nasmarowania zamków, stan zawieszenia, hamulców, spaliny, stan klocków,
              wymiana, filtra pyłkowego,świec, itd. itp. - zależnie od danego auta i silnika.
              I znowu: po 45 tys. km. (albo jw.) wymieniasz olej.
              Po 60 tys.: olej, kontrola zawiasu, hamulców itp.
              Itd.
              Jest to bardzo wygodne i dobre dla kieszeni, bo nie ganiasz do ASO raz w roku,
              tylko po przejechaniu 30 tys. km., więc jak robisz 15 tys. w roku, to przegląd
              masz raz na dwa lata. Proste.
              Olej oczywiście wymieniasz wg wskazań kompa albo wieku (1 w roku) lub przebiegu
              (co 15 tys. km.).
              Z tego co pamiętam, jeszcze niedawno VW zapraszał na przegląd bezwzględnie raz w
              roku albo co 15 tys. km. - co pierwsze nastąpi i kasował za tzw. przegląd z
              wymianą oleju.
              Zresztą Honda i Toyota do dzisiaj tak robi: przegląd raz w roku albo co 15/20
              tys. km. Podobnie chyba ma KIA i Hyundai z tego co kojarzę.
              Dla porównania: FIAT w nowych silnikach diesla MultiJet II z DPF (2.0, 1.6,
              1.3), zrobił interwały międzyprzęglodowe, co 35 tys. km., natomiast wymiana
              oleju następuje wg kompa, nie rzadziej jednak niż co 2 lata.
              • czonk86 Re: przglądy 14.05.10, 18:59
                Coraz więcej aut ma przeglądy co 30kkm plus olej dwa razy częściej. W skodzie to
                samo, nie wiem czy nie w renault, bo obiło mi się to o oczy już w kilku markach.
    • toreon Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 08:41
      Najbezpieczniejszy wydaje się zakup Mazdy, przez dwa lata obecności na rynku
      prawdopodobnie wyeliminowano już choroby wieku dziecięcego, najładniejsza
      subiektywnie rzecz biorąc wydaje się Astra a katalogowe dane techniczne
      rzeczywiście przemawiają za Alfą. Może rzucić monetą? Jak stanie na kancie, to
      Alfa:)
    • czonk86 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 13.05.10, 17:42
      Mazda obejrzana, ale lipa, bo sprzedawca się kurczowo trzymał ceny katalogowej,
      więc wypad. W astrze totalny zwis co do klienta, no i ten zapach, miałem to
      kiedyś przy vectrze, nie do wytrzymania. Ale na tapecie pojawiła się impreza
      2.0D w wersji RA z kratką, albo civic type-s. Jednak póki co, wszystko idzie w
      stronę alfy, jeszcze ją sobie odświeżę, jak się pojawi siatka giulietty i
      odwiedzę salon. aaaa, no i jeszcze niedługo wizyta w salonie VW, zapoznać się z
      golfem VI, zobaczyć jak działa dsg, tylko to TSI 122KM za mało, a o 160KM
      słyszałem też kiepskie opinie. Do dsg strasznie ciągnie, bo tak to bym golfa
      dawno odrzucił.
      • k2i Alfa/subaru/honda 13.05.10, 23:38
        z tych trzech skoro na tapecie zostały to porządnie bym się zastanowił na civikiem type-s, naprawdę radocha straszna jest tym jeździć:)
        Ale może wróć myślami do mazdy z tym uśmiechniętym pyszczkiem;)
        • mameja21 Re: Alfa/subaru/honda 14.05.10, 08:32
          Nad czym tu się zastanawiać: Opel czy Alfa to normalne europejskie
          auta, a Mazda to china automobile.
    • persnkp Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 14.05.10, 09:30
      Alfa to padaka, Honda lub Mazda,ew. Mitsubishi. Reszta to kicz i bubel
      • czonk86 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 14.05.10, 09:45
        persnkp napisał:

> Alfa to padaka, Honda lub Mazda,ew. Mitsubishi. Reszta to kicz i bubel

Rozwiń, bo bez poparcia argumentami nie jestem wstanie brać na poważnie, tego co
        piszesz.
    • czonk86 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 23.05.10, 11:42
      No i jest mniej więcej znany cennik giulietty. Startuje od 70koła, za silnik
      multiair dopłata w granicach 6 tysiaków. Chyba jest konkurencyjna. Czekam na
      oficjalne dane i podejmuje ostateczną decyzję. Trochę wstyd, ale ostatnimi czasy
      urzekł mnie golf VI. Konserwatywnie, bez fajerwerków, ale wzbudza zaufanie.
      • alfik7 Re: mazda 3, astra IV lub giulietta 23.05.10, 13:08
        A nie mówiłem (o cenie Julki i Golfie)?
        ;)
        Dobrego wyboru życzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka