Gość: xyz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.10, 18:48 Pewnie jakiś arab kupi sobie komplet :p Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ala Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: *.202.116.195.easy-com.pl 23.06.10, 21:37 i jak ja tym pod sklep podjadę? 500 ładnie parkuję - a jeżdżę i tak po szczycie bo mi jeszcze zarysują. Link Zgłoś
Gość: zal Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: *.96.80.17.telemedia.pl 24.06.10, 09:52 pewnie większość samochodów pojedzie do ameryki ale o nas to niepomyślą Link Zgłoś
onemescal Re: Ford Focus RS Le Mans Classic 24.06.10, 10:31 Nie kupię już nigdy Forda. W 2006r kupiłem nowe Mondeo TDCi w salonie. Po przejechaniu 2000 km pierwsza wizyta w serwisie z powodu dziwnych dźwięków pod maską. Wizyta nie dała efektu. Po niej nastąpiły kolejne, w różnych serwisach. Na 3 miesiące przed końcem gwarancji postanowiłem stanąć na głowie i usunąć usterkę, zanim skończy się gwarancja. W efekcie moich nacisków, próśb i bezsilnych starań Ford Polska znalazł wyjście z sytuacji - zaocznie cofnął mi gwarancję na silnik, sugerując (ustnie - na piśmie nie mogłem tego dostać), że silnik ma usterkę spowodowaną zassaniem wody do cylindrów (!??!). To był początek gehenny. Przez kolejne 3 lata odwiedziłem w sumie 6 różnych serwisów, w różnych częściach kraju, konsultowałem się z Rzeczoznawcami PZMOT, pisałem pisma do Forda, także w Niemczech. Bez żadnego efektu. Sprzedałem, parcha i teraz pluję 3 krotnie przez lewe ramię mijając salony Forda. Z żadnym autem w życiu (to Mondeo było moim 8. samochodem, przejechałem w sumie około 700 tys km) nie miałem takich przejść i nigdy nie potraktowano mnie tak jak w Fordzie. Przestrzegam przed tą marką i jej niekompetentnymi autoryzowanymi serwisami. Link Zgłoś
onemescal Re: Ford Focus RS Le Mans Classic 24.06.10, 10:46 Wpisałem przed chwilą krytyczny, obiektywny komentarz dotyczący dyskusyjnej jakości samochodów tej marki. Po paru minutach komentarz zniknął. Czyli ten artykulik to po prostu krypciocha? Trzeba Forda pogłaskać to komentarz zostanie? Śmieszni jesteście - po co w ogóle dawać komentarze do kryptoreklamy? Sami sobie je piszcie, pod różnymi nickami to będziecie mięć pełną kontrolę nad merytoryczną stroną tekstu i krypciocha wam piękna wyjdzie. Więcej waszych wypocinek auto- moto nie będę czytać. Wszystko jasne - nie jest obiektywnie, bo jest zamówione i napisane pod dyktando - broszurkę w autosalonie sam sobie mogę wziąć ze stojaczka. A Forda i tak już nigdy nie kupię (mam niemiłe doświadczenia z jakością auta i ASO) pomijam, że to rdzewiejący szmelc... Link Zgłoś
onemescal Re: Ford Focus RS Le Mans Classic 24.06.10, 10:52 Ale ładne autka - takie kolorowe i w ogóle cacy... Zapewne się nigdy nie psują i mają bardzo miłą, kompetentną obsługę w ASO. Dlatego Forda sobie nie kupię - zbyt idealny dla mnie. Wolę marki, które się często psują, mają chamską, niekompetentną obsługę w ASO i szybko redzewieją. Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: *.ingbank.pl 24.06.10, 11:06 a ja mam focusa od trzech lat i oprócz dolewania benzyny i płynu do spryskiwaczy niczego nie muszę w nim robić. Nawet oleju nie bierze. W serwisie forda jestem obsługiwany szybko i fachowo (bywam tam z okazji rocznych przeglądów) Link Zgłoś
Gość: do onemescal Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: 195.205.251.* 24.06.10, 11:10 rozumiem twoje rozgoryczenie marką, ale nie dotyczy to wszystkich pojazdów tej marki. Ford Focus RS, Ford Mustang GT i kilka innych są to perełki motoryzacji, które z seryjnie produkowanymi mondeo nie mają nic wspólnego :-) proponuję przejażdżkę RS...od razu zapomnisz o wszystkich żalach kierowanych do Forda :-) Link Zgłoś
onemescal Re: Ford Focus RS Le Mans Classic 24.06.10, 11:26 To fakt - o Focusie mówi się dobrze i rzadko słyszy narzekania. Już wyraźnie gorzej jest z Mondeo (mój egzemplarz miał w sumie 4 poważne awarie, oprócz wspomnianego powyżej hałasu w silniku), słyszy się o problemach z Transitem (legendarna korozja blach na przykład). Nie tylko ja miałem problemy z ASO - jeden z moich klientów jest od ponad roku w trakcie sporu prawnego z Ford Polska. Wszystko jest OK, dopóki auto sprawuje się poprawnie i nie pojawią się nietypowe usterki. Wtedy zaczyna się odwlekanie i gra na czas ("zrobimy to przy następnej wizycie", "musimy ściągnąć z centrali informacje nt. tego problemu, więc przygotujemy się na to przy następnym przeglądzie", "nie ma dziś diagnosty, który może zweryfikować co jest problemem", itp. itd.). A czas do końca gwarancji mija szybko... Link Zgłoś
Gość: st Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: 109.243.154.* 24.06.10, 11:57 Świetne malowania dla tych, którzy w ramach kryzysu wieku średniego chcą się cofnąć aż do przedszkola. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.10, 12:35 Mam dwóch znajomych, którzy w swoich fordach (focus i mondeo) z silnikami Diesla wymieniali dwumasy. W ASO powiedziano im, że to oczywiście wina użytkownika, bo dwumasa w fordach ponoć leci później. Po tych "doznaniach" z panami z forda, powiedzieli - nigdy więcej takiego parcha. Link Zgłoś
Gość: ex Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: *.wroclaw.vectranet.pl 24.06.10, 13:33 "Każdy z nich malowaniem nawiązuje to samochodów, które kiedyś odnosiły sukcesy - Ford Mk II, Ford Mk IV, GT40, Ford Capri RS 2600, Ford Mk IIB" Jezu co za bełkot! Autorowi chodziło pewnie o: Ford GT MkII, Ford GT Mk IV itd a tu skrót myślowy z którego nic nie wiadomo. Tak na marginesie "Mk" oznacza "Mark" czyli "wersja"/"ewolucja" (kolejne wersje). Z kolei GT oznacza Grand Touring a 40 sto jego wysokość (w calach) - ciut ponad 1 m ech... Link Zgłoś
Gość: gold Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: 94.127.109.* 24.06.10, 13:48 To nie ford jest be tylko fatalna jakość obsługi w polskim ASO. przykład - jeśli jesteś Niemcem, i użytkujesz forda, a nie daj boże pojawi się rdza, w ASO wymieniają cały element np. drzwi, a nie bawią się w malowanie jak w polskim ASO. Podobnie jest z innymi markami, np. z Mercedesem. Kupiłeś nową E-klasę CDI w roku np. 2002 ? Spodziewaj się problemów z wtryskami, pompą, elektroniką. Serwisowałeś w polskim ASO? Napewno nie usunęli usterki. Dlaczego? Bo musieli by usunąć na swój koszt a to kosztuje więc dealer ściemnia swojego klienta. I czeka aż skończy się gwarancja. Link Zgłoś
el_kooba Re: Ford Focus RS Le Mans Classic 24.06.10, 13:53 No generalnie rzecz biorąc, to dwumasowe koło zamachowe jest elementem, który się zużywa (zwłaszcza jak się nie umie jeździć) i jako taki nie podlega naprawom gwarancyjnym. Link Zgłoś
Gość: do: el_kooba Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: 194.120.16.* 24.06.10, 14:45 Jakie są objawy zużytego kola dwumasowego? Jaki sposób jazdy może doprowadzić do awarii tego elementu ? Link Zgłoś
Gość: do_do Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: *.as.kn.pl 24.06.10, 23:21 Dwumasa (a właściwie jej konstrukcja) ma za zadanie tłumić przeciążenia pomiędzy silnikiem a skrzynią, a docelowo całym układem napędowym. Wszystkie mocne szarpnięcia - "strzelanie ze sprzęgła", gwałtowny start czy redukcja na za niski bieg. Również rozruch auta bez wciśniętego sprzęgła. To wszystko może przyczynić się do zabicia dwumasy nawet w 30..50tys km. Przy normalnej/uważnej jeździe przeżyje i 200tys km. Pamiętaj, że małe diesele mają teraz moment 250..300Nm, a to ogromna siła, która musi być przeniesiona na koła. Link Zgłoś
desperato Re: Ford Focus RS Le Mans Classic 25.06.10, 10:07 akurat o dwumasie mogę coś napisać. mam leona TDi stuningowanego z 110kM/235Nm na 180kM/330Nm (moment 330Nm w zakresie 2200-3500). Dla 1800 obr. jest 280Nm. I dwumasa jakoś trzyma, a jeżdżę już 3-rok. tuning ali, jak ktoś się interesuje, to wie kto to. wszystko jest kwestią wytrzymałości materiałowej, odpwiedniego oprogramowania i stylu jazdy. nigdy "nie pałuję" od dołu. Zabójstwem dla dwumasy jest pedał gazu w podłogę od niskich obrotów. Link Zgłoś
harrysilver Re: Ford Focus RS Le Mans Classic 26.06.10, 07:53 Chcialem nawiazac do wypowiedzi onemescal i gold. Z fordami obecnie nie jest zle (choc przyznam ze nie mialem jak dotad doswiadczen z mondeo). Obecnie mam focusa ghia 11-letniego, ktorego kupilem nie tak dawno w prawie idealnym stanie. Jak to mozliwe? Wwszak auto swoje lata ma. Odpowiedz jest prosta: auto kupione za zachodnia granica. Ksiazka serwisowa, pojazd zadbany, w srodku wyglada jakby mial 2-3 lata. Nigdy tego nie stwierdze na pewno, ale sadze ze gdyby to samo auto uzytkowane bylo przez ten czas w Polsce (przy nadzorze autoryzowanych serwisow) nie wygladaloby tak dobrze. A przedstawione wersje RS-ow podobaja mi sie bardzo:) Link Zgłoś
Gość: fordowner Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.10, 20:24 Ja mam mondeo 2.0 tdci z 2008 roku ghia x, auto na początku miało usterkę, której serwis również nie potrafił zdiagnozować, jednak za każdym razem, gdy auto zostawało w serwisie (raz nawet 2 tygodnie, a wizyty były 4) dostawałem za darmo auto zastępcze, a usterkę usunięto za 4 razem... autem robię 50000 km rocznie po polskich drogach (głównie) i nie mogę narzekać na jego jakość. Świetne prowadzenie, jak i dynamika, przy zadowalającym spalaniu (na trasie prędkości 180-210 km/h), które wynosi wtedy ok 8 litrów ON na 100km. Wnętrze duże, bardzo wygodne, po 120000km nic nie stuka nie puka i nie skrzypi. Ford się bardzo poprawił. Mam też od nowości Scorpio z 96 roku, który już po 80000 zamienił się w środku w grzechotkę. Właściwie każdy element wnętrza wydawał jakieś dźwięki. Podsumowując, nowe mondeo jest świetnym autem, mimo początkowej wpadki, i jeśli wejdzie następna generacja tego auta, to na pewno rozważę jego zakup. Link Zgłoś
Gość: Seba Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: *.chello.pl 01.07.10, 07:08 Ford to niestety szajs, piszę to niechętnie bo sam miałem dwa fordy (Focus MK1 i Mondeo MK2) oba miały trwałe i niezawodne silniki benzynowe (1,6 i 2,0) natomias reszta to rdza, awarie drobnych ale kosztownych podzespolów itp.) Teraz mam służbowego Golfa VI kombi i po 70 tys km przebiegu powiem że to dobre auto, nie zepsuło się jeszcze nic i nie rdzewieje ... Link Zgłoś
Gość: zaq Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.10, 14:42 Brak napędu na cztery koła przekreśla Focusa, coś co ma Golf i tym wygrywa w dalszym ciągu. Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: 94.254.165.* 06.07.10, 14:04 do onemescal: a nie mówił ci nikt że silniki TDCI są trochę zawodne jeśli chodzi o markę forda?tak jest bynajmniej w focusach mk1.Ja jeżdżę benzyniakiem i na szczęście nie mam problemów. Link Zgłoś
Gość: Yaa Re: Ford Focus RS Le Mans Classic IP: *.chello.pl 08.07.10, 06:55 Kupa plastikowych spoilerów,dyfuzorów itp. a osiągi gorsze niż w Golfie R ... Link Zgłoś