alex-ja
07.09.10, 19:31
Witam,
mam dylemat, prosze o pomoc/sugestie:-)
Chcemy kupic nowe auto dla rodziny 4 osobowej (drugie dziecko urodzi sie wkrotce). Mamy ograniczenia finansowe powiedzmy 67tys.
Potrzebujemy i chcemy - duzą przestrzen bagażową od 500l (wozek, wakacje, itp), auto stosunkowo duze(od ok 4500 i rozstaw osi ok 2600-2700), zawieszenie nie jest bez znaczenia (mieszkamy na wsi i dojezdzamy co dzien do miasta po drogach niekoniecznie asfaltowych:-) )
Nie musimy: wyprzedzac wszystkich na trasie, lansowac sie na miescie i wsrod znajomych.
Mam mozliwosc kupienia Opla Zafiry z rabatem 15% co dla wersji Enjoy daje kwote ok 67000 (silnik 1,6/115KM).
Opcjonalnie rozwazamy Kia Ceed SW z podobnym silnikiem za 5X000zl , lub silniejszym za ok 60000-63000. Wersji silnika i wyposażenia jest tu sporo dlatego nie podaje jakiejs konkretnej.
Tansze auto pozwoli nam np na zrobienie ogrodu wokol domu, wiec kusi:-)
Nie jestesmy moto-specami. Zasadniczo pytanie jest jedno: czy warto zaplacic 10.000 wiecej za Zafire czy odpuscic? Dodatkowe 2 miejsca nie sa tu czynnikiem rozstrzygajacym, sa niejako dodatkowo (wybor padl na zafire ze wzgledu na dosc duzy rabat ktory moge miec) - zakladam ze oba auta maja porownywalna wielkosc (zafira jest wyzsza), mozna dobrac podobne w miare wyposazenie. Bardziej chodzi mi o klase aut/niezawodnosc/wytrzymalosc zawieszenia - parametry niezalezne od standardu wyposażenia.
Bede wdzieczna za wszelkie sugestie. Dziekuje!