Dodaj do ulubionych

Podobno TMC juz u nas dziala??? Ktos cos wie?

07.09.10, 21:34
Tu info wg EuroRtvAgd :-)
Na foruum Garmina jest tu tez ktos cos pisal, ze mial sygnal.
Ktos z Was cos juz zlapal?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Podobno TMC juz u nas dziala??? Ktos cos wie? 07.09.10, 22:55
      Ja mam Navmana i odbiornik TMC... coś tam piskało w czerwcu o remontach na DK79... ale poza tym odosobnionym incydentem znaku życia w Polszy nie dawał :(
    • pocieszne cienko to widze 09.09.10, 04:26
      tiaaa
      nawet w 'starym' TP/TA nigdy i nigdzie nie doswiadczylem u nas tego dobrodziejstwa (podobno czasem 1 listopada RMF cos tak nadawalo lokalnie) to i nie wierze, ze z TMC bedzie inaczej
      ostatecznie .......ktos te komunikaty musi nadawac, by odbierac je mogl ktos :-)
      • jorn Re: cienko to widze 09.09.10, 12:56
        Dwa razy zdarzyło mi się w Polsce, że urządzenie łapało sygnał: jesienią 2009 w woj. lubuskim (czy gdzie indziej, to nie wiem, bo przyjechałem tylko do Zielonej Góry) i na przełomie lat 2009/2010 (jechałem DK8 od Kudowy do Warszawy, później DK2/A2 z Warszawy do Poznania i DK32 do Zielonej Góry i na koniec do granicy w Świecku - sprzęt łapał sygnał na całej trasie z wyjątkiem odcinka ósemki przechodzącego przez woj. łódzkie). Piszę, że nawigator łapał sygnał, a nie że system działał, bo akurat nic się na drogach niezwykłego nie działo i nie miałem jak sprawdzić, czy rzeczywiście działało, czy tylko sygnał leciał "na pusto". Od tego czasu byłem w Polsce kilka razy i już sygnału nie było.

Pozdrawiam
        • pocieszne Re: cienko to widze 10.09.10, 09:46
          To pewnie byl tylko sygnal TP.
          TP (Traffic Programme) nie jest u nas rzadkoscia, ale to tylko info, ze dana stacja czasami podaje informacje drogowe.
          Co innego TA (Traffic Announcement) ktory powoduje automatyczne przelaczenie sie odbiornika podczas sluchania tasmy czy CD na stacje nadajaca wlasnie komunikaty drogowe.
          Tego u nas nie doswiaczysz. ;-(
          • jorn Re: cienko to widze 11.09.10, 21:03
            Ale tu nie chodzi o sygnał przełączający radio na wiadomości drogowe, tylko o sygnał podający informacje drogowe do nawigacji satelitarnej.
            • pocieszne Re: cienko to widze 12.09.10, 04:43
              > Ale tu nie chodzi o sygnał przełączający radio na wiadomości drogowe, tylko o s
              > ygnał podający informacje drogowe do nawigacji satelitarnej.

Nie tylko.
              Te dane sa kodowane w sygnale radiowym FM (RDS FM) wiec i zwykle radia z zaimplementowanym RDS-TMC beda je tez pewnie odbierac.

"Na początku maja fińska firma Destia Traffic wraz z RMF FM uruchomiła płatną wersję systemu TMC w Polsce. Zakodowany system działa na falach radiowych wysyłanych przez radio RMF FM."
    • galtom Działa! :-) 09.09.10, 14:23
      Faktycznie działa.

Aby korzystac trzeba miec odbiornik TMC w GPS'e oraz subskrypcje. Nowe urzadzenia bada z nia sprzedawane (dozywotnia) do starcyh chyba trzeba bedzie dokupic.
      Wlascicle/klienci TomTom z systemu nie skorzystaja bo TT jest tym nie zainteresowany.
      A tu klika linkow:
      TMC 1
      TMC 2
      TMC 3

Dostawca całości jest Destia Traffic i wspolpracuje przy tym z RMF FM, Garmine i jeszcze kims.
      Jesli masz Garmina to zapewne tu lada chwila pojawi sie opcja dokupienia subskrypcji
      • jorn Re: Działa! :-) 11.09.10, 21:05
        Wlascicle/klienci TomTom z systemu nie skorzystaja bo TT jest tym nie zainteresowany.

A to ciekawe, bo ja właśnie Tomtoma mam i z tego systemu korzystam, choć nie w Polsce, z wyjątkiem sytuacji opisywanej wyżej.
        • pocieszne Re: Działa! :-) 12.09.10, 04:49
          W Polsce na razie tylko Garmin i Navigon
    • do.ki tmc to przezytek 11.09.10, 23:14
      nadal jestm pod wrazeniem Coyote Systems. Nie zarabiam na reklamowaniu ich, po prostu jestem zadowolonym uzytkownikiem. Info rownie aktualne jak przez CB radio, a bez tego calego zawracania glowy. Ten, kto to wprowadzi w Polsce, zarobi krocie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka