Dodaj do ulubionych

Hyundai Santa fe

11.09.10, 23:20
rocznik ok. 2004-2006. co sądzicie o tym aucie? jakie plusy/minusy?
czy sa duże różnice jakościowe między I a II generacją? czy warto dopłacać do nowszego modelu?
czy sorento jest lepszą czy gorszą propozycją?
zainteresował mnie ten pojazd bo okazuje się, że wychodzi nawet kilkanaście tys. taniej od Hondy CRV (z tego samego rocznika)
Obserwuj wątek
    • maras2011 Re: Hyundai Santa fe 12.09.10, 01:40
      Nie wiem jak druga generacja, ale pierwsza to nic ciekawego, materiały wykończeniowe katastrofa, dużo usterek po 100tyś. przebiegu, wycieku ze skrzyni biegów, z układu wspomagania itp., nie ekonomiczny i głośny w środku, jeździłem takim (2005) w se.
      Tam Hyundai jest dość popularny.
      • maras2011 Re: Hyundai Santa fe 07.12.10, 18:24

• tocqueville Re: Hyundai Santa fe 12.09.10, 22:52

a słyszałem, że dosc mało awaryjne auto
    • eg.olsen Re: Hyundai Santa fe 13.09.10, 14:09
      Moze to ci troche pomoze - oprocz oczywiscie autocentrum.

www.whatcar.com/car-reviews/used/hyundai/santa-fe-4x4/summary/23612-3
      Jedynke tylka widzialem. Dwojka jezdze. Tak, sa duze roznice - dwojka jest duzo lepiej wykonczona, cichsza itp. Czy sie oplaca, nie wiem. Ja bym doplacil :) , ale jak zwykle zalezy od potrzeb i budzetu (SF II koniecznie z dieslem i automatem!).

Oczywiscie, zalezy od potrzeb, ale wg mnie Sorrento (stare) jest na pewno mniej wygodna i gorsza od SF II do normalnej jazdy tj asfalt, drogi gruntowe, snieg. Jest po prostu za ciezka (rama). Od SF I bedzie na pewno drozsza w utrzymaniu.

Pozdrawiam
    • cloclo80 Re: Hyundai Santa fe 13.09.10, 22:47
      Plus - kawał auta, minus - auto dla staruszka.

Co do różnic w jakości trudno coś powiedzieć, ale za sam wygląd wersji II warto dać więcej kasy.
      Sorento z tamtego rocznika wygląda jak auto dla rolników, daj se siana.

Achtung. Dużo aut na rynku zostało sprowadzone z USA, co może rodzić pewne problemy (wymiana świateł, zegary w milach, klima niemal na pewno manualna).
      • tocqueville Re: Hyundai Santa fe 13.09.10, 23:03

chyba w ogóle dam se siana z suvami :)
        co mnie zaczyna ciągnąć w tę stronę, to po analizach wychodzi, że żaden nie jest idealny (po prostu oferują jednak za mało w relacji cenowej) - w przeciwieństwie do większości wypowiadających się mam bardzo ograniczony budżet... :)

• ola1-111 Re: Hyundai Santa fe 14.09.10, 14:51
          Włąśnie kupiłem Mitsubishi ASX naprawde super auto -brałem pod uwage tiguana ale po jazdach próbnych stwierdziłem ze prawie 30 tys dac wiecej za tiguana to głupota bo ASX lepiej si eprowadzi i jest cichszy
          • tocqueville Re: Hyundai Santa fe 14.09.10, 15:40
            a jak pojemność wnętrzna/bagażnik?
            asx bardoz mi się podoba, ale wygląda jakoś mało
            • ola1-111 Re: Hyundai Santa fe 18.09.10, 18:34
              nonie jest duży, ale jak na suv-a to ok. Napradwe super autko za tą kasę
              • tocqueville Re: Hyundai Santa fe 18.09.10, 18:37

no właśnie jak na SUVA to nie ok, jest mniejszy/mniej pojemny, od standardowego SUVA (Outlandera, X-traila, CRV, Touarega)
          • lukka74 pytanie o ASX 21.09.10, 12:30
            Jestem ciekawy, jak wyglada stacyjka w Twoim autku. Ostatnio bowiem podczas Motor Show w Sopocie siedzialem w ASX (o ktorym mysle jako autku dla zony). I ktos mi zwrocil uwage na wyglad stacyjki, ktora wygladala strasznie tandetnie (zeby nikogo nie urazic ale poziom Taty albo Lady). Oczywiscie nikt nie kupuje auta dla stacyjki i nie bedzie ona kryterium wybory, ale zawiodlem sie troche.
        • galtom Re: Hyundai Santa fe 09.12.10, 11:00
          Sorento I mialem nieprzyjemnosc jechac (diesel i automat).
          Tragedia. Glosno jak w traktorze a amiana biegow chce wybic zeby o kierownice/przednia szybe (zalezy gdzie sie siedzi).
          Co do Santa Fe sam mam mieszane uczucia - opinie sa bardzo rozbiezne.
          Osobiscie gdybym sie decydowal to na 100% z automatem i na 100% z beznynowym silnikiem + wysokiej jakosci sekwencja (mozez ze wspolpraca z OBD - tak sie to chyba nazywa?). Odpada problem doboru mieszanki LPG i regulacji - o ile elektronika auta pozwala na bardziej zaawansowana rodzaj instalacji LPG.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka