Dodaj do ulubionych

LPG w Europie

29.03.04, 09:16
Coraz powazniej mysle o instalacji gazu...
Wiekszosc mojego przebiegu odbywa sie poza Polska. Ceny gazu w Europie sa
wieksze niz u nas i do kalkulacji (kiedy mi sie zwroci) moge je uwzglednic.
Natomiast chcialbym sie dowiedziec od doswiadczonych jak wyglada w praktyce
siec stacji LPG (moze jest stronka z takowymi). Mysle, ze przecietny przebieg
na butli to jakies 300km. Czy na szlakach:
Pl-RFN-Francja

PL-Cz-Austria_Wlochy

jest latwo jezdzic tylko na gazie, czy tez sa powazne dziury w sieci stacji z
LPG?
Czy takie stacje sa otwarte 24h na dobe?
Co z przejsciowkami do tankowania?
Slyszalem, ze trzeba miec taka przy sobie na RFN. Co z innymi krajami?
Czy taka przejsciowke sie kupuje, czy trzeba sobie zrobic samemu?
Gdzie znajde ewentualnie rysunek techniczny przejsciowki?

Dzieki za info.Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joasia Re: LPG w Europie IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.04, 11:08
      Spis stacji LPG w Niemczech
      www.langegas.com/tankst.htm
      w Holandi i Belgi na prawieze kazdej stycji benzynowej we Francji przy
      autostradzie tez bez problemu.
      • staruch5 Re: LPG w Europie 29.03.04, 11:18
        dzieki. mam troche obaw co do Austrii. We Wloszech tez powinno byc OK.
    • Gość: MIG Re: LPG w Europie IP: *.zapora / 212.160.172.* 29.03.04, 12:10
      NA TRASIE AUT-ITA OPRÓCZ WIEDNIA JEST STACJA Z LPG OK. 100KM ZA WIEDNIEM 0,60
      EUR/LITR. WE WŁOSZECH BEZ PROBLEMU OK.0,50 EUR/LITR (2003)
      • staruch5 Re: LPG w Europie 29.03.04, 12:49
        ogladnalem info przyslane przez Joasie.
        tak, jak sie obawialem. Siec stacji w RFN na trasie Olszyna hamburg wyglada
        gorzej, niz zle. A ponadto prawie wszystkie sa w nocy nieczynne. Jest cienko...
        • Gość: greg Re: LPG w Europie IP: *.acn.pl 29.03.04, 20:43
          W Niemczech lepiej dać sobie spokój jak tylko przez nie przejeżdżasz bo wiecej
          czasu stracisz na poszukiwaniu stacji. Ja tankowałem tam kilka razy i zawsze do
          godziny 15-ej, 16-ej potem jestzamkniete wiec lepiej od razu założyć, że
          przelatujemy na benzynie to tylko 400 km,
          Natomiast w Belgi są problemy z przejściówkami trudno dostać, Holandia duzo
          lepiej zresztą oni z reguły maja swoje zależy jaka masz instalacje może być
          problem z LOVATO.
          W Austri też jest cienko ale duzo lepiej niż w Niemczech,
          Włochy i Francja spokojnie zatankujesz bez przaejściówek dystrybutory jak w
          Polsce.
          W Angli jakbyś się zapóścił jest kilka stacji w Londynie ale także trzeba mieć
          przejsciówkę, ja miałem szczęście bo mieli na jednej stacji koło mojego miejsca
          pobytu, ale mówili, że często giną i zanim znowu dorobia to mija z kilka m-c.

PZDR
    • Gość: Krzys99 Re: LPG w Europie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 01:01
      W ubiegle wakacje zrobilem autem na gaz trase po europie i powiem tak:
      Slowacja, sa stacje, ale nie tak duzo jak w polsce. Wegry: Troche gorzej ale w
      sumie ok. Chorwacja, tu bardzo kiepsko, lepiej wziasc spis stacji(tylko stacje
      jednej firmy INA PLIN). Wlochy, lepiej niz w polsce (stacja LPG doslownie co
      kilometr:)) Slowenia, tragedia, ledwo znalazlem jedna stacje, a gaz najdrozszy!
      Austria, przy glownej drodze nie spotkalem zadnej stacji, musialem troszke na
      benzynie. Czechy, tu nie ma problemu.
      • staruch5 Re: LPG w Europie 30.03.04, 10:16
        No i pewno znowu sie nie zdecyduje na ten gaz. Wiekszosc moich podrozy wiedzie
        przez Niemcy lub Austrie, takze Danie. W Pl mozna dosc prosto oszacowac
        oplacalnosc takiej imprezy (no nie wiadomo, co bedzie z akcyza na LPG w
        najblizszej przyszlosci). Na Zachodzie, oprocz Holandii i Wloch (do Hiszpanii i
        Portugalii malo sie jezdzi) cena LPG jet malo ciekawa. Poza tym dostepnosc
        stacji LPG w RFN czy A jest beznadziejna.Oplacalnosc instalacji gazowej jest
        niewielka, przy wszystkich jej minusach.
        Zatem, twierdze, ze przy jezdzie po Europie to sie nie oplaca, albo oplaca
        minimalnie. Przynajmniej mam jasnosc.Pozdrawiam.

Przyblizone ceny LPG:
        Niemcy 0.77€/l, Wlocy 0.52€/l Austria 0.6€/l, Dania drozej niz benzyna!!
        • Gość: nubira Re: LPG w Europie IP: 193.11.46.* 30.03.04, 12:02
          czesc
          jesli chodzi o moje zdanie to oplaca Ci xsie zainstalowac LPG. Jesli chodzi o
          przejsciowki to z mojego doswiadczenia wynika,ze:
          1 Nasze stosowane w Polsce sa to wloskie koncowki, wiec bez problemu
          zatankujesz we Wloszech,Francji czy Skandynawii.
          2 W Belgii sa koncowki belgijskie-kupilem przejsciowke za 55zl na jakiejs
          wiejskiej stacji z gazem przy granicy naszego panstwa z Niemcami,przy okazji
          dostalem ksiazeczke ze wszytskimi stacjami Lpg w niemczech
          3 Niemcy i Holandia- koncowka niderlandzka-w Niemczech przewaznie maja na
          stacjach ta koncowke tak samno jak tankowale w holandii przy granicy z
          Niemcami. Ale nawet jak masz koncowke belgijska to zatankujesz w holándii bo sa
          4 rodzaje dystrybutorow prawie na kazdej stacji LPG.

jesli chodzi o ceny gazu-trase robilem w listopadzie 2003 to Niemcy 0.56 Euro,
          Francja Pln 0.42 i drozej im blizej Paryza, Belgia 0.36 heeh tak jak w polsce
          prawie no i Holandia 0,42. Oczywiscie sa drobne wachania.
          Wiec jesli robisz duzo tras na zachod mozesz sobie wymierzyc i upatrzyc
          szczegolnie w niemczech stacje z gazem i smialo jechac. We francji belgii i
          holandii nie ma z tym problemu sa wszedzie

• marynarz007 Re: LPG w Europie 30.03.04, 17:05
      Heja!
      Ja wybieram sie za tydzien na "zachod" do Belgi i tez sie szykuje na szukanie
      LPG. Od znajomego z Belgi dostane wlasnie 2 rodzaje reduktorow zeby nie bylo
      problemu na stacjach. Przegladalem w internecie spis i mapke stacji LPG w
      Niemczech i zobaczymy jak sie sprawdzi. Bede jechac od Swiecka. Po swietach
      zrelacjonuje jak wyglada sytuacja. Pozdrawiam
      • Gość: nubira Re: LPG w Europie IP: 193.11.46.* 30.03.04, 20:05
        marynarz sprobuj przed granica z niemvami zpytac o ksiazeczke ze wszytskimi LPG
        e Niemczech-bardzo ci ulatwi droge a tak poza tym zalejsie wpolsce gazem na
        full i benzyna tez z pol baku trzeba miec.
        Pzdr
        • staruch5 Re: LPG w Europie 31.03.04, 12:23
          mapke stacji LPG w RFN przyslala Joasia (2 post w tym watku).pzdr.
        • marynarz007 Re: LPG w Europie 31.03.04, 15:50
          Dzieki za info, tydzien tepu znajomy przeslal mi wlasnie taka ksiazeczke "LPG
          gids, LPG-tankstations in Europa" 2002, wiec ja posiadam. Jest po niemiecku -
          ale nie trzeba mi tego rozumiec. Rowniez sciagnalem sobie ze wspomnianego juz
          wczesniej linka spis i mapke stacji w Niemczech. A i tak zapytam na ostatniej
          stacji przed granica o najnowsze wydanie takiego "gazowego" przewodnika,
          zatankuje na maxa i heja. Jak sie sprawdzi planowanie trasy w/g stacji LPG - to
          sie okaze.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka