Dodaj do ulubionych

mandat za zły adres na prawie jazdy?

20.09.10, 10:28
mąż dostał 200 zł? czy mozna się jakoś od tego odwołać, nie znalazłam takiej kwoty w taryfikatorze, tam za brak prawa jazdy jest tylko 50 zł, a za stary adres tak dużo? i na podstawie jakich przepisów oni to wystawiają?
Obserwuj wątek
    • bimota Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 20.09.10, 12:24
      Po ch. przyjmowal...
      • qqbek Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 20.09.10, 12:34
        bimota napisał:

> Po ch. przyjmowal...

Nie po ch., bo jak przyjął to i tak już po ptokach ;)
        • swan_ganz Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 20.09.10, 12:45
          > Nie po ch., bo jak przyjął to i tak już po ptokach ;)

nie koniecznie bo może sie odwoływać.... Tak na marginesie; jakos dziwnie jestem przekonany, że ten co przyjął ten mandat to "młody, wykształcony z dużego miasta..."
          To znaczy z tej samej grupy społecznej pochodzi co to furki za połowe realnej ceny kupowali w tej firmie z "International" w nazwie a teraz sie skarżą na forum, że ich wydymali :-)
    • jestklawo Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 20.09.10, 12:49
      > na podstawie jakich przepisów oni to wystawiają?

art 97 kodeksu wykroczeń (wykraczanie przeciwko przepisom o porządku ruchu na drogach publicznych), w związku z art 98 prawa o ruchu drogowym. Art ten mówi o obowiązku niezwłocznego dokonania zmian w prawie jazdy
      • swan_ganz Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 20.09.10, 12:56
        Art ten mówi o obowiązku niezwłocznego dokonania zmian w prawie jazdy

a artykuł precyzujący to; "niezwłocznie" znasz jakiś? Jak nie znasz takiego to weź i mnie teraz za zwlekanie ukaraj...:-)
        • jestklawo Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 20.09.10, 13:17

swan_ganz napisał:

> a artykuł precyzujący to; "niezwłocznie" znasz jakiś?

nie znam:)

> to weź imnie teraz za zwlekanie ukaraj

ale dlaczego ja? :)
          Termin ten należy interpretować, zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego (to takie dodatkowe źródło prawa, tłumaczące co posłowie mieli na myśli), jako „bez zbędnej zwłoki”, uzasadniony okolicznościami danej sprawy
        • wielki_czarownik Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 20.09.10, 22:24
          Niestety, ale tu nie musi być konkretnego przepisu. Rozumienie takich pojęć nieostrych ustala doktryna. Niezwłocznie oznacza bez zbędnej zwłoki, czyli bezpośrednio po zakończeniu czynności związanych z przeprowadzką. Zwłoka 1 czy 2 miesięcy żadną miarą nie kwalifikuje się jako niezwłoczna i niestety ale żaden sąd nie uwzględni w tym wypadku tłumaczenia.
          • swan_ganz Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 21.09.10, 02:19
            Zwłoka 1 czy 2 miesięcy żadną miarą nie kwalifikuje się jako niezwłoczna i niestety ale żaden sąd nie uwzględni w tym wypadku tłumaczenia.

moment ... nie rozpedzaj się tak bardzo; myslisz, że za brak dowodu osobistego, którego zg. z litera prawa nosić przeciez nie musze, skończę w sądzie?
            Wiesz.. chyba chciałbym zobaczyc mine sędziego, który zajmowałby sie tą sprawą...:-)
            • wielki_czarownik Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 21.09.10, 14:00
              A kto każe nosić dowód? Jak się adresy nie zgadzają, to dowodu nie pokazuj i tyle.
              A tak dla własnego bezpieczeństwa dowód lepiej mieć. Ułatwia sprawę, jak np. zawału dostaniesz, ktoś Cię potrąci, albo po prostu policjantowi przypominasz poszukiwanego zbira i zamiast spędzić kilka godzin na dołku lepiej pokazać dokument.
              • kontik_71 Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 21.09.10, 14:12
                Zawsze mozna miec dowod BEZ adresu... tak jak na przyklad ja :)
      • nazimno Przepisy umozliwiajace zerowanie na obywatelu. 20.09.10, 12:56
        To, ze prawo jazdy zawiera adres obywatela jest z gory zaplanowanym szantazem
        ze strony aparatu urzedniczego, polegajacym na wyciskaniu pieniedzy za wydanie
        nowego dokumentu.

Ten adres jest tam calkowicie niepotrzebny.
        Prawo jazdy jest informacja, ze danym obywatel posiada okreslone uprawnienia.
        To, gdzie obywatel mieszka, nie ma zadnego znaczenia.
        Jednak pazernosc panstwa doprowadza do oczywistych wynaturzen.

Zerowanie na obywatelach jest wiec z gory zamierzonym przez ustawodawce
        procederem.

• kontik_71 Re: Przepisy umozliwiajace zerowanie na obywatelu 20.09.10, 13:00
          Przygotowales juz "koktaile molotowa"? Masz niezly potencjal rewolucyjny w tych swoich wypowiedziach :D
          • nazimno Zdrowy rozsadek i logika zamiast "cocktailu"... 20.09.10, 13:12
            To jest tak proste, ze tylko potulne owieczki beda akceptowac obecny stan rzeczy.

Jednak rzadza skasowania od kazdego obywatela odpowiedniej sumy w PLN
            nie zmieni predko tego stanu rzeczy. Panstwo ma sie dobrze w swoich pomyslach.

Zalosne jest to, ze ani zaden posel ani zaden klub, nie zabrali sie za ten problem.
            Maja "wzniejsze" sprawy na glowie, nieprawdaz?

Widocznie maja niewiele do czynienia z logika.
            • nazimno 84 PLN od lba: 20.09.10, 13:15
              A wlasciwie za co?

eboi.powiatslawno.pl/dokumenty/karta/171.dhtml
              PS
              Wyobraz sobie, ze radzie miejskiej juz przestal sie podobac np.
              niejaki F.Dzierzynski jako patron ulicy, nawiasem mowiac slusznie.
              To co, obywatel ma poniesc konsekwencje?
              Bzdura oczywista.
            • kontik_71 Re: Zdrowy rozsadek i logika zamiast "cocktailu". 20.09.10, 13:19
              W kazdym kraju biurokracja ma "naturalna" tendencje do zawlaszczania coraz to nowych obszarow. Czesc tych dzialan ma sens a czesc nie... W kazdym kraju biurokraci sa osobna kasta i politycy maja maly wplyw na dzialanie tej kasty... Moglbym Ci dlugo opowiadac o roznych dziwnych dzialaniach ktore zauwazylem w czasie zycia poza Polska..
              • analny_wybawca Re: Zdrowy rozsadek i logika zamiast "cocktailu". 20.09.10, 18:22
                kontik_71 napisał:

> W kazdym kraju biurokracja ma "naturalna" tendencje do zawlaszczania coraz to n
                > owych obszarow.

I dlatego trzeba to popierać ile się da? Dorośnij ciemna maso
                • kontik_71 Re: Zdrowy rozsadek i logika zamiast "cocktailu". 20.09.10, 20:14
                  Dajesz rady ktorych sam sie nie trzymasz.. aby cos moc zrobic, trzeba poznac mechanizm.. samym krzykactwem jeszcze nikt nigdy nic nie zalatwil..
                  • nazimno Eurokolchoz juz "zalatwil": 22.09.10, 14:39

auto.dziennik.pl/artykuly/153120,uwaga-prawo-jazdy-do-wymiany.html
                    15 mln kierowcow razy po ok. 100 PLN (zrobienie zdjec tez sie wliczy) to....

UWAGA.......

1 500 000 000 PLN

Tak to wyglada w praktyce.

PS
                    Czy bedziesz krzyczec, czy tez bedziesz siedzial cichutko, czy tez udasz sie do biura
                    poselskiego jakiegos posla - skutek bedzie ten sam.
                    beda miec Twoje zale gleboko w ....

I to by bylo tyle "w tym temacie".
            • nazimno err: [żądza] miala byc oczywiscie. 20.09.10, 16:54
              A nie [rzadza] jak napisalem.
      • bimota Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 20.09.10, 23:15
        A PRZEWIDUJE ZA TO JAKAS KARE ?
    • kontik_71 Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 20.09.10, 12:52
      A co maz zrobil ze wszedl w kontakt z policja? Tak z ciekawosci pytam...
      • analny_wybawca Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 20.09.10, 18:21
        kontik_71 napisał:

> A co maz zrobil ze wszedl w kontakt z policja?

No tak, na każdego znajdziemy jakiegoś haka. Policja go zatrzymała bo pewnie gnał jak wariat i mandat mu się i tak należy, prawda?
    • qqbek Nowa wątpliwość. 20.09.10, 19:14
      Ostatnio, w trakcie kontroli Policyjnej (akurat po wypadku, ale mniejsza o to) zostałem poproszony:
      "Od Pana poproszę prawo jazdy, dowód rejestracyjny, dowód osobisty, dowód ubezpieczenia OC"
      Dostał smerf pozycje 1,2,4 (daleko nie jechałem, dowód osobisty w domu został), był usatysfakcjonowany (nawet zapytałem, czy ktoś ma podrzucić, popatrzył w DR, w PJ... właściciel ten sam- stwierdził "nie, nie będzie potrzebny"). Po co więc dawać im do wglądu dowód osobisty, skoro im niepotrzebny w trakcie kontroli drogowej?
      • swan_ganz Re: Nowa wątpliwość. 20.09.10, 19:18
        Po co więc dawać im do wglądu dowód osobisty, skoro im niepotrzebny w trakcie kontroli
        > drogowej?

bo te komunistyczne łby tak przywykły a ludzie z reguły spełniaja ich oczekiwania..
        W Polsce nie ma obowiazku noszenia przy sobie dowodu osobistego więc tylko od ciebie zalezy czy im go pokażesz czy tez nie...
        • maciekqbn Re: Nowa wątpliwość. 20.09.10, 20:08
          Dokładnie. Po kiego dawał DO.
          Ja przy kontroli daję prawo jazdy, dowód rejestracyjny, OC.
          Jedeyn zapytał o dowód, powiedziałem, że został w domu i więcej pytań nie było.
          Od 6 lat mam różne adresy w DO i PJ.
          Po co wywalać kasę na zmianę dobrego PJ?
      • bimota Re: Nowa wątpliwość. 20.09.10, 23:22
        No ja sie do dzis nad tym astanawialem, teraz juz wiem... Zawsze klamalem, ze nie mam. Pani od religii mowila, ze to nie klamstwo.. :P
      • hazzard Re: Nowa wątpliwość. 21.09.10, 11:27
        też mam taką wątpliwość, a przez obawę kontroli drogowej zwlekam z wymianą dowodu osobistego, chociaż w czerwcu wyszłam za mąż i zmieniłam nazwisko. Natomiast ważność PJ upływa w styczniu 2011, więc jaki był sens (poza nabijaniem kasy urzędowi) wymieniać, aby za kilka m-cy wymieniać po raz kolejny? A z dowodem nie spieszę się, żeby nie wyszło na jaw, że w 2 dokumentach są 2 różne nazwiska. Niby można powiedzieć, że odebrałam dowód, a na nowe PJ czekam, ale jak się trafi jakiś nadgorliwiec...................
    • thorpe Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 21.09.10, 09:35
      To jest skutek zmiany art. 97 kodeksu wykroczeń. Dotychczas wykroczeniem było tylko złamanie innych przepisów przeciwko bezpieczeństwu lub porządkowi na drodze (najczesciej chodziło np. o prędkość). Teraz wykroczeniem jest złamanie JAKICHKOLWIEK przepisów z ustawy Prawo o ruchu drogowym lub rozporządzeń wydanych na jego podstawie. To oznacza, że policjant może się przyczepic absolutnie do wszystkiego, również braku zmiany adresu w prawie jazdy. Wiedziałem, że skutkiem będzie dawanie mandatów dosłownie za wszystko, co tylko fantazja policjantowi podpowie. Jestem pewien, że w 90% pojazdów można znaleźc coś, co nie jest zgodne z którymś z rozporządzeń np technicznym. Można tu podać milion przykładów - wykroczeniem będzie teraz wycięcie katalizatora, nawet jak pojazd spełnia normy emisji spalin, naklejenie nalepki w nieprawidłowym miejscu, no dosłownie cokolwiek. A mój obłożnie chory 80-letni dziadek popełnia obecnie w myśl tych przepisów wykroczenie, bo za głębokiej komuny miał prawo jazdy, którego nie wymienił, nie zgosił tez zmiany adresu, bo od jakichś 30 lat niczym nie jeździ i prawko leży gdzies w jego szpargałach. To SKRAJNIE IDIOTYCZNY, REPRESYJNY I GROŹNY przepis. Oczywiście media informując o tej zmianie piały z zachwytu, że można dawac mandaty na parkingach supermarketów i za parkowanie na miejscach dla niepełnosprawnych, a istoty zmiany przepisów i problemów z tym związanych nikt nie dostrzegł. Jak zwykle w POLSCE, kraju gdzie państwo jest wrogiem obywatela.
      Polecam Dziennik Ustaw nr 152 poz. 1018
      • nazimno Re: mandat za zły adres na prawie jazdy? 21.09.10, 11:15
        Cytuje
        "Jak zwykle w POLSCE, kraju gdzie państwo jest wrogiem obywatela.
        Polecam Dziennik Ustaw nr 152 poz. 1018"

Niestety ta wrogosc ma swoje konsekwencje.
        Upierdliwosc panstwa ma swoje rozsadne granice.
        Niestety nie w Polsce.
        Czemu "zurnalisci" nic nie dostrzegaja?

• ab_extra "żurnaliści" 21.09.10, 11:41
          He he, żurnaliści są akurat rzuceni an odcinek smarowania wazeliną władzy. Nie oczekuj cudów, naprawdę nic sie nie zmieniło od dziesięcioleci. Napiszą, napiszą, jak będzie zlecenie, przeciek i "odpowiednia atmosfera".
          • nazimno "kariera"... 21.09.10, 11:52
            Kazdy z nich marzy, aby zostac kiedys "rzecznikiem....du".
            Niepokorny nie ma takiej szansy, musi sie zachowywac jak potulna owca, inaczej klapa.

Zaczelo sie od pewnego rzecznika, przypominajacego postac z dzieciecych
            dobranocek. On dal przyklad "jak to sie robi".
            "Wiernosc idei" sie liczy, tylko to.A media i tak zrobia z ludzmi, co beda chcialy.
            Samodzielnie myslacych jest niewielki procent. Nie licza sie zupelnie.

• nazimno Uwaga na koniec. 21.09.10, 12:35
        Sa inne kraje, gdzie w prawie jazdy

NIE MA ZADNEJ ADNOTACJI O ADRESIE ZAMIESZKANIA.

I wystarcza to calkowicie do funkcjonowania administracji.
        Niestety u nas tak nie jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka