werter2001 22.03.03, 23:57 Czy istnieje taki zwrot "wkasać koszulę"? Zakasać rękawy - to ze wszech miar poprawne.. jednak wkasywanie brzmi dziwacznie, ale słyszę to czasem z pewnego źródła.. Jak to jest? Czy takie słowo istnieje w języku polskim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: 'Wkasywanie' 24.03.03, 10:45 werter2001 napisał: > Czy istnieje taki zwrot "wkasać koszulę"? Zakasać rękawy - to ze wszech miar > poprawne.. jednak wkasywanie brzmi dziwacznie, ale słyszę to czasem z pewnego > źródła.. Jak to jest? Czy takie słowo istnieje w języku polskim? To nie jest dziwaczne, to jest doskonałe! Umiejętność utworzenia słowa z martwego już w zasadzie rdzenia to jest dowód na intuicję językową. Oczywiście, próżno by szukać takiego sformułowania w języku ogólnopolskim, ale że jest ono stale używane przez pewnego Polaka, to bez wątpienia do naszego języka należy. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: 'Wkasywanie' 25.03.03, 13:52 Trochę to mi przypomina, co do zasady utworzenia, wyraz "zebuj się" zasłyszany w Tczewie. Oznacza on czynność odwrotną do "obucia się" czyli założenia butów. Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: 'Wkasywanie' 25.03.03, 23:08 > Trochę to mi przypomina, co do zasady utworzenia, wyraz "zebuj się" > zasłyszany w Tczewie. Oznacza on czynność odwrotną do "obucia się" czyli > założenia butów. Zwrócę uwagę, że od tego czasownika pochodzi imię znanego z Biblii Zebulona. A tak poza tym to mój ojciec zawsze nazywał buty bez pięt 'wzuwankami' zamiast 'wsuwanek', wychodząc ze słusznego założenia polegającego na rdzeniu 'zuć'. Odpowiedz Link Zgłoś