Dodaj do ulubionych

Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę prywatną

18.10.10, 17:13
Oglądałem dziś fajnego focusa którego właścicielem jest mała, chyba nawet jednoosobowa firma. Autko mi się podoba ale nie wiem jak jest z tą kratką. Nie oglądałem niestety dowodu i nie wiem czy jest to auto ciężarowe czy osobowe. Czy ktoś wie na co mam się przygotować w przypadku zakupu. Dodam, że nie mam działalności i kupować będę jako osoba prywatna. Czy muszę robić jakieś dodatkowe badanie techniczne czy opłaty a może po prostu faktura i rejestracja w urzędzie i tyle.
(uprzedzę pytania. Na forum i w necie nic nie znalazłem)
Obserwuj wątek
    • tocqueville Re: Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę pry 18.10.10, 17:25
      normalnie kupujesz tak jak bez kratki

jak chcesz się pozbyć kratki (przerejestrować na osobowe) to musisz zrobić bad. techniczne i zlecić demontaż kratki (możesz ścignać samemu, ale i tka ktoś musi podbić, ze kratki nie ma - 150 zł) - łącznie ok. 300-400 zł
      • llaszczewski Re: Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę pry 18.10.10, 17:28
        a jeśli kratka mi nie przeszkadza to mogę zarejestrować jako ciężarowe i jeździć normalnie jak osobówką?
        • tocqueville Re: Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę pry 18.10.10, 18:06
          tak, bez problemu
          ale pamiętaj o dwóch ograniczeniach:
          a) auto jako cieżarówka pewnie jest zarejestrowane na 2 osoby
          b) cieżarówką nie możesz parkować 4 kołami na chodniku (tylko dwoma) :) - ale nie widziałem jeszcze nikogo kto by się tym przejmował

• tocqueville na 4 osoby ! 18.10.10, 18:07

miało być - auto jako cieżarowka zarejestrowane pewnie na 4 osoby
            • llaszczewski Re: na 4 osoby ! 18.10.10, 18:53
              bardzo Ci dziękuję! Z tego co wiem to focus jest zarejestrowany na 5 osób ale jeszcze sprawdzę
              POZDRAWIAM!
          • abartosz Re: Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę pry 19.10.10, 13:11
            pewny jesteś tego parkowania na chodniku? Z tego co pamiętam, to ograniczenia są dla samochodów o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 2.5 tony. Czyli niektóre osobowe, ale duże auta już się w to ograniczenie łapią. Ale auta z kratką chyba nie.
            • tocqueville Re: Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę pry 19.10.10, 13:51
              Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 2,5 t, (...)
              2. Dopuszcza się (...) zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.
              • pitbull Re: Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę pry 19.10.10, 17:42
                no rzeczywiście... nie miałem o tym bladego pojęcia...
                • tocqueville Re: Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę pry 19.10.10, 18:47

ale chodnik jest jedynym ograniczeniem
                  wszystkie inne przepisy są jak przy zwykłych osobówkach
                  • v-6 Re: Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę pry 19.10.10, 21:43
                    tocqueville napisał:

> ale chodnik jest jedynym ograniczeniem
                    > wszystkie inne przepisy są jak przy zwykłych osobówkach

Jeszcze trzeba częściej robić dopuszczające badania techniczne. Ale po 5 latach to się wyrównuje.
                    Pozdrawiam
                    v-6

• emeryt46.2 Re: Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę pry 23.10.10, 15:56
            Jeżeli był to wcześniej pojazd 5 osobowy to z kratą będzie 4 osobowy.
    • el.commandante Re: Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę pry 22.10.10, 11:13
      ważna sprawa - ubezpieczenie
      samochody z homologacją na ciężarowe są traktowane inaczej przez ubezpieczyciela (czyt. wyższą stawką)

ale agenci niejednokrotnie przy zawarciu umowy traktują jak osobowe
      nie mniej trzeba o tym pamiętać by zwrócić na to uwagę
      • llaszczewski Re: Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę pry 22.10.10, 21:52
        Dzięki! Właśnie rozglądam się za OC.
      • tocqueville Re: Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę pry 24.10.10, 09:23
        jeździłem autem z kratką i była taka sama stawka jak na osobówkę - żadnej zwyżki (allianz)
    • emeryt46.2 Re: Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę pry 23.10.10, 15:53
      Kiedy zakupisz auto z kratką musisz wykonać następujące czynnośći:
      1.Zdemontować kratkę
      2.wykonać badanie techniczne-koszt pewnie 100zł-pojazd z kratką jest zarejestrowany na 4 osoby.
      3.wykonać badanie techniczne dopuszczające do przewozu 5 osób.
      4.ztym badaniem oraz innymi dokumentami zakupu samochodu udać się do WK celem
      przerejestrowania-na tym kończy się cała procedura związana ze zdjęciem kratki
      • llaszczewski Re: Zakup auta firmowego/z kratką przez osobę pry 23.10.10, 22:37
        Ale po co skoro kratka mi nie przeszkadza a auto jest zarejestrowane na 5 osób?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka