Dodaj do ulubionych

Przygotuj auto na zimę

IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.10, 09:30
Trzeba byc totalnym dziwakiem zeby spedzic caly dzien na recznym pucowaniu samochodu. A najlepszy byl tekst o automatycznych myjniach, ktorych unika wlasciciel, bo tak sie tzresie nad lakierem. Przezciez to auto wyglada jakby bylo czyszczone z brudu papierem sciernym. Czego tu sie jeszcze mozna bac?
Obserwuj wątek
    • Gość: loony Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.ghnet.pl 07.11.10, 10:05
      Dwa deszczowe dni i caly syf jest znowu na samochodzie...chyba sa lepsze zajecia na caly ladny dzien.
    • Gość: m Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.centertel.pl 07.11.10, 10:50
      Ja swoje autko myje recznie raz w miesiącu ... szkoda przepłacać kilkaset złotych za myjnie samochodowe, woski, i inne chemiczne środki które czasami zjadają zamiast chronić nasze autko ...
    • Gość: fox Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.10, 11:16
      Tekst ciekawy, auto zajebiste, ale zeby tak zajechac lakier w 2 letnim aucie... wstyd. Moj furacz ma niecale 3 lata i lakier wyglada duuuuuuuzo lepiej. No chyba ze to wina slabej jakosci lakieru w mito.
    • Gość: pozdrawiam Re: Przygotuj auto na zimę IP: 94.254.233.* 07.11.10, 11:44
      albo slaby lakier
      albo ktos uczyl sie woskowac
      i go zniszczyl.
      co do pana Hmm to trzeba byc kompletnym dziwakiem zeby cale zycie w syfie życ
    • Gość: ffffffff Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.multimo.pl 07.11.10, 12:51
      oj nie miało łatwego życia to autko :)
    • Gość: Ambitny Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 12:52
      Niestety, nowe "eko" lakiery sa duzo mniej wtrzymale, wystarczy niewiele, zeby je zarysowac.
      --------------------
      Wygraj w konkursie F1 2010. Wiecej info:
      www.facebook.com/pages/F1-2010-Gra/149181418444071?ref=sgm

• Gość: m Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.10, 13:55
      Zamontowałem podgrzewanie foteli przenich w Polo (termowentylator na 12v pod każdym) , wymienilem wycieraczki, kupiłem używane opony Continental po dziadku z Austrii, przyciemniłem szyby, bo światło od śniegu razi i łatwo o wypadek. Zdam relacje w grudniu
    • Gość: alt Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 13:56
      super tekst. bardzo dużo przydatnych informacji w jednym miejscu. brawo!
    • Gość: Hmm Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.10, 14:14
      pozdrawiam@ a jestes w stanie dostrzec roznice miedzy myciem samochodu na myjni, a nie robieniem tego w ogole?
    • Gość: zorg Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.10, 15:48
      "a jestes w stanie dostrzec roznice miedzy myciem samochodu na myjni, a nie robieniem tego w ogole?"
      I gó... ci po tej myjni. Po 2-3 latach lakier jest tak zjebany że nadaje się tylko do gruntownej polerki, a jak jest wodny to już w ogóle nędza. Z resztą szkoda kasy na obsrany automat, dojże jebie lakier to nie domywa dokładnie i kosztuje niemało.
    • Gość: RPWL Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.10, 15:59
      Bzdety dla maniakow blysszczacego lakieru. Samochod to przedmiot do jezdzenia, a nie blyskotka do polerownia. Samochod mozna czasem umyc, ale generalnie szkoda na to czasu. Naprawde to trzeba dbac o zmiany oleju, filtrow rozrzadu itp. rzeczach, o ktorych milosnicy pieknego wygladu zwykle nie maja pojecia.
    • Gość: zorg Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.10, 16:55
      Ty, organizmie wielokomórkowy, zapominasz, że prawdziwy samochodziarz dba o każdy aspekt swojej maszyny. Nie każdy traktuje swoje auto jak taczkę, która ma tylko jeździć z punktu A do B, ale co ty możesz wiedzieć...
    • Gość: RPWL Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.10, 18:39
      @zorg
      Jestem prawdziwym samochodziarzem, tylko szkoda mi czasu na poprawianie wygladu. Samochod to przedmiot uzytkowy, estetyka ma trzeciorzedne znaczenie. Naprawde dbam o stan techniczny. Gdyby chociaz samochod psul sie z brudu to bym go czesciej myl ;-)
    • Gość: m Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.182.135.248.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.11.10, 18:50
      Po co przepłacać i dbać o lakier, skoro można go zdrapać całkiem i problem z głowy! Ja tak zrobiłem i nie muszę wydawać kasy na myjnie i środki czyszczące. Zaoszczędziłem 30 tysięcy i wyjechałem na wakacje do Anglii na zmywak
    • Gość: Praciownik Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.wroclaw.mm.pl 07.11.10, 19:16
      Pracowałem na renomowanej myjni w województwie opolskim i powiem krótko. Jak chcesz zeby coś było zrobione dobrze to zrób to sam. Właściciel zamiast szampony używał mydła, a zamiast wosku do maszyny wstawiał osuszacz z nabłyszczaczem, co łączyło krople wody i zostawiało połysk podobny do wosku. Frajerzy płacili za program od 15 do 18 zl a dostawali program za 11zl. Najlepsze było mycie reczne za 20zl gdzie pucowalismy autko gąbką ,gdzie w dłoni było czuć drobinki piasku rysujące lakier. Dlatego najlepiej kupić rekawice z mikrofibry,lub szczotke z włośiem z powłoką teflonową i samemu z wiaderkiem umyc furke..dla mnie to czysta przyjemność:) Jakbym miał taka Alfe to mogłbym ja myć nawet codziennie bo nie ma nic lepszego nic obcowanie z pięknem.. Pozdrawiam frajerów z myjni automatycznych;)
    • Gość: zorg Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.10, 21:33
      Słusznie prawisz. Jak ktoś jest wyczulony na partactwo to często nie ma innego wyboru jak DIY. Chociaż są specjalne warsztaty, gdzie kładzie się szczególny nacisk na jakość i dokładne wykonanie, ale i tak bardziej się opłaci jak zrobisz to sam.
    • Gość: Gość Re: Przygotuj auto na zimę IP: 77.236.26.* 07.11.10, 23:18
      oddać na myjnie ręczną z woskowaniem i po sprawie... szkoda dnia marnować :)
    • Gość: zorg Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.10, 00:42
      O ile na tej myjni nie pracują małpy i nie myją syfem.
    • Gość: :/ Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.multimo.pl 08.11.10, 13:12
      woskowanie auta przed zimą to jakby przygotowanie auta i ma sens

tak samo jak dokładne mycie całego auta po zimie, przyjemne i pożyteczne :)

na marginesie z tym ręcznym myciem gąbka z piaskiem to przesada, 18 złotych za mycie to nie majątek, a na czymś zarobić trzeba to się oszukuje... szkoda tylko, że nigdy nie można być pewnym czy wykonana usługa będzie wykonana dobrze... nawet jak się sporo zapłaci...
    • kudlatynaklacie Re: Przygotuj auto na zimę 08.11.10, 13:33
      Do malkontentów - nie wiecie, że czyste auto od razu zaczyna lepiej przyspieszać? :) Moje tak ma. Poza tym - czy spędzenie jednego dnia na 2-3 miesiące na świeżym powietrzu, w ruchu, najlepiej z kumplem z drugim autem i zainwestowanie łącznie pewnie 30-40 zł na łba to jest takie wyrzeczenie? Mam wrażenie, że ci, którzy marudzą udają zapracowanych po to, by spędzić więcej czasu przed telewizorem/komputerem. Dla mnie to akurat frajda. I mam pewność, że o każdy element zadbałem a nie zdałem się na nieznaną osobę, która tu i tam pochlapała, zmyła i zainkasowała parę złotych.
    • Gość: mistrzkierownicy Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.10, 13:46
      Ja też od kilku lat oddaję swoje auto na myjnię ręczną z woskowaniem, polecam wszystkim! blog.mistrz-kierownicy.com.pl/
    • Gość: ptak027 Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.rzeszow.vectranet.pl 08.11.10, 14:58
      wszystko ok, ale niektórym zależy, żeby autko poza dobrą jazdą także dobrze wyglądało. mam 3-letniąibizę (czarną) - lakier wodny oczywiście i teraz oddałem autko na polerkę. coś za coś. Ale powoli zaczynaja mi się podobac białe samochody :)
    • Gość: witol Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.chello.pl 10.11.10, 20:27
      @Fox: na brudnym aucie nie widać wielu uszkodzeń lakieru. Przede wszystkim widać brud.
    • Gość: Czujny Re: Przygotuj auto na zimę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.11.10, 21:45
      1. Nikt normalny, za własne pieniądze i do prywatnego użytku nie kupuje ciemnego auta - albo się jest masochistą albo ma się własnego kierowcę, służącego,
      2. Kupuje się auta jasne, najlepiej białe lub jasno-srebrne,
      3.Normalny człowiek kupuje sobie mały odkurzacz w markecie za 20-30 złotych i sam w wolnych kilku minutach odkurza auto, zwłaszcza fotele i tapicerkę pod dywanikami, a dywaniki trzepie się np. pod marketem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka