Dodaj do ulubionych

Kupować nową Primerę czy nie?

IP: 62.233.233.* 11.04.04, 15:43
Zastanawiam się nad kupnem nowej Primery. Czy ktoś mógłby mi coś powiedzieć na temat tego samochodu? Chodzi mi o opinie obecnych użytkowników tego samochodu - dynamikę silnika Diesla 1.9 dCI (to chyba najsensowniejsza opcja), jakość materiałów, niezawodność, komfort i bezpieczeństwo jazdy - tego typu sprawy. Proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Księciunio Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.aster.pl 11.04.04, 18:22
      Bardzo fajny wózek, rzeczywiście silnik diesla jest najlepszy; ma super
      dynamikę i niezłego kopa. Co do komfortu to trzeba brać wersje acenta albo
      tekna. Niestety ten diesel z dobrym wyposażeniem będzie Cię kosztował koło
      stówy.
      • Gość: Mariusz Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: 62.233.233.* 11.04.04, 19:38
        Ale chyba Tekna z Dieslem nie jest w ogóle dostępna?

Właśnie myślałem o Acencie, choć jest dość droga. Jakiś user na tym forum mówił, że ksenony stosowane m.in. w C5, Lagunach i Primerze to badziew, bo to są jakieś soczewkowe nieryflowane. Nie bardzo się na tym znam i zastanawiam się, czy takie rankingi reflektorów ma jakiś obiektywny sens.... Dzięki za opinie, czekam na więcej. Jak spisywało wam się spalanie (słyszałem opinie, że komputer zawyża wyniki?) Jak ze skrzypieniem plastików, foteli (tego szczególnie nie lubię), awaryjnością?
    • Gość: Nibelung777 Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.acn.waw.pl 11.04.04, 18:48
      Tak, tylko jaki silnik? Jezdzilem 1 tydzien z silnikiem 1.9dCi i 10 dni 2.2dCi.
      Subiektywnie wole silnik 1.9 od 2.2 - ma pelna dynamike w calym zakresie
      obrotow (dobry dol) w przeciwienstwie do 2.2, ktora "odlatuje" pow. 3.5 tys
      obrotow. Cichutki, dynamiczny, ekonomiczny, tylna kamera to doskonale
      urzadzenie - po oddaniu obu Primer brakuje mi tego urzadzenia. Bardzo dobry
      wybor doskonalego samochodu, na pewno acenta i tekna sa dopieszczone, ale visia
      w zupelnosci by mi wystarczyla. Ksztalt nadwozia jest kwestia indywidualnego
      gustu - w moim przypadku nadwozie Primery bardzo mi sie podoba, uwazam ze jest
      jednym z ladniejszych obecnie produkowanych, choc Alfa (design) to Alfa! Dodam
      jeszcze, ze nie jezdze Alfa Romeo. Pozdrawiam, jesli chcesz jeszcze jakas
      opinie na temat to pisz, pozdrawiam - Nibelung777
      • Gość: Mariusz Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: 62.233.233.* 11.04.04, 19:41
        Nibelung777: pytania dodatkowe jak wyżej... i dzięki za twoją opinię ;) Ja też zakochałem się w tym nadwoziu, choć wiem, że ogólna opinia jest taka, że to brzydal. Wiecie, co ciekawego zauważyłem? Ten samochód najbardziej podoba się kobietom! Z moich znajomych, którzy doceniają walory estetyczne Primerki tak na oko 80% to kobiety. Czy to nie ciekawe?
    • Gość: AdM Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.04, 21:16
      wiem że: 1.9dci to fajny łagodny silnik, ale nie jest to diesel w typie
      porażająca dynamika, nissan jest b.mało awaryjny (na szczęście, bo mają serwisy
      na tragicznym poziomie) przypuszczam: prawie każdy xenon jast lepszy od
      zwykłych reflekt., w tej klasie znajdziesz wiele autek lepiej się prowadzących
      (ale nie wiem na czym zależy ci najbardziej). pzdr
      • Gość: Mariusz Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: 62.233.233.* 11.04.04, 21:55
        Sorki, że tak komentuję, ale na jakiej podstawie piszesz, to co piszesz? Skąd wiesz o jakości serwisów Nissana (i jaka firma w sumie ma serwisy, na które się nie narzeka? - myślę, że to bardziej kwestia konkretnego dilera, niż całej marki - np. ktoś tu bardzo chwalił Carolina Car Company na Warszawskiej Woli - Toyota - a jechał dilera Toyoty w innej części Wawy - chodzi o serwis). Zależy mi na opiniach użytkowników tego samochodu, ewentualnie ludzi, którzy mieli szansę nim pojeździć, bo statystyki momentu obrotowego i KM sam mogę sprawdzić. A propos: nie wiedziałem nawet, że w dCi jest overboost, ale z ostatniej recenzji w AutoMoto GW wynika, że jest i pozwala na chwilowe podniesienie momentu do "blisko 300 Nm" (autor nie sprecyzował do ilu). Zastanawiam się, na ile to prawda - instrukcja o tym milczy (przeglądałem).
        • Gość: AdM Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.04, 22:54
          serwis nissana nie działa najlepiej, nie mam na myśli konkretnego dilera, ale
          dostępność części od ręki, bałagan przy zamawianiu owych, zapominanie i
          terminy. to raczej problem ubogiego składu centralnego w Polsce, a raczej jego
          braku i logistyki. piszę tak bo mamy w firmie jednego nissana i kontakty z
          serwisem tej marki. I jeździłem laguną z tym silnikiem. cichy i łagodny. Ale to
          nie ta klasa mocy co tdi 130km/310nm czy tdci forda 130km/330nm
          • jan.kulczyk Re: Kupować nową Primerę czy nie? 11.04.04, 23:51
            Fakt, Mondeo to dobry silnik, ale nie wiem, czy czytałeś na tym forum opinie o jego awaryjności (np. pompa wysiada - 9 tys. wymiana - po przebiegu 20 tys.). Ponoć serwisy nie nadążają z wymianą, a Ford Deutschland umywa ręce odmawiając naprawy gwarancyjnej tłumacząc się "kiepską jakością benzyny" w Polsce. Nóż się w kieszenie otwiera...
            • Gość: AdM Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.04, 06:42
              zasilanie to on ma takie jak wiele innych diesli cr., więc nie powinno siadać
              częściej. po jakimś czasie robili akcję wymiany filtrów paliwa, może faktycznie
              coś było nie tak, zresztą znajomy mechanik z forda faktycznie polecił, żebym
              wziął przedłużoną gwarancję do 50tys., bo jak się coś ma wysypać to objawia się
              do 40tys przebiegu. Zresztą inny znajomy z renault kategorycznie nie polecał
              dci. ale to było kiedyś i pisanie do końca świata że jakiś typ silnika zawsze
              będzie siadał to spora przesada. fakt faktem, że mazda nie sprzedaje u nas tdci
              tłumacząc się jakościa paliwa
          • Gość: zbig Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: 212.160.128.* 21.04.04, 09:21
            Obecnie w Lagunach i Primerach jest oferowany silnik diesla 1.9 dCi,120 KM
            o max.momencie podniesionym z 270 do 300 Nm.Dynamika z pewnością na tym zyska.
            Według mnie Primera z tym motorem to optymalny cenowo/jakościowy wybór.
            Wersja 1.8 benzyna 114 KM trochę słabowita jak na ta masę.Wersje z silnikiem
            2.0,140KM drogie,a i tak ta jednostka napedowa jest subiektywnie mniej
            dynamiczna od diesla nie mówiąc o spalaniu.
            Pozdr
            • Gość: ptica Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 12:00
              > Wersja 1.8 benzyna 114 KM trochę słabowita jak na ta masę.

Bo, jak to ktoś napisał na forum nissana, wersja 1.8 łaczy w sobie cechy
              silnika 1.6 i 1.8 - spalanie jak w innych 1.8, osiągi jak w 1.6. :)
            • jan.kulczyk Re: Kupować nową Primerę czy nie? 23.04.04, 14:00
              Hmmm... nie wiem, czy to sprawdzona informacja, czy może jakaś prognoza, bo Primery cały czas oferowane są z silnikiem 270 Nm. Ale może to się zmieni.

Jako ciekawostka: Laguna i Megane oferowane są w Dieslu m.in. z tym samym silnikiem 120 KM, ale w Lagunce jest 270 Nm a w Megane 300 Nm. Ciekawe czemu?
        • Gość: rafal811@o2.pl Re: Kupować nową Primerę czy nie? - serwis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 12:48
          Nie broń tak tych serwisów, co w serwisie pracujesz? A nawet jeśli tak, to
          tymbardziej się to tyczy Ciebie! Np w Cz-wie w serwisie nissana, to pracują
          same nadęte barany, które nie dość, że robią skok na kasę, to jeszcze się na
          tym nie znają a próbują naprawiać. Ja awarię ogrzewania tylnej szyby musiałem
          usunąć sam (oddałem po wypadku moją primerkę na naprawę bezgotówkową gość mi w
          d. wjechał) a przedtem zapłaciłem dosłownie ZA NIC!!! (usterki nie usunięto
          wywalało bezpieczniki od ogrzewania tyl. szyby). Straciłem 3,5 godziny w
          serwisie + dojazdy i 50 zł "symbolicznie", żeby serwis nie tracił na tym, że
          nic nie umiał zrobić!!! Poza tym byli chamscy, wulgarni i ordynarni, w tych
          czasach, to dla mnie nie do pomyślenia. Mechanik grzebał w aucie, grzebał w
          schematach serwisowych, żeby móc zrozumieć... ale nie mógł. Wreszcie zabrałem
          się do tego z multimetrem, 20 minut, wymiana bezpieczników + kondensator i po
          sprawie. Dodam tylko Nissan Sobczyk.

Naprawa czujnika ABS-u - wskaźnik absu się pali(to się wywala non stop w
          primera p11)
          U nissana sobczyk - czujnik 900+piasta 400 +robota ok. 300-500 to jakieś 1600-
          1800 zł. No to wziąłem trochę kabla, poxiline, sciąłem izolację u końcówki
          czujnika dolutowałem przewody, poprzewlekałem kable, zaizolowałem - ponad
          3godziny (niestety, tyle ta zabawa u mnie trwała). Koszt licząc roboczo godziny
          po 50 to niech będzie 200zł. a po 100 to max 300-350zł. Niezła kasa za robotę,
          ale nie żałowałbym, gdybbym się nie znał. przewód 10-20zł. That's all!

Przykładów jest wiele.

• Gość: karol Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.cust.bredbandsbolaget.se 20.04.04, 18:48
      Nissanami jezdza w Szwecji emeryci.
      • Gość: ALFA Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 23:24
        najbrzydszy samochód w klasie!!!
        • jan.kulczyk Re: Kupować nową Primerę czy nie? 20.04.04, 23:39
          Konstruktywnością toś się nie popisał. Sądząc po twoim nicku, jesteś alfiarzem. Odsyłam cię w takim razie na inne forum, gdzie z pewnością dorzucisz swą cegiełkę:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=11903515&a=11903515
          Pozdrawiam
          • Gość: Alfa Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 23:43
            Nic bardziej mylnego:-))

Mam Forda, Alfy Romeo mieć nie mam i miec nie będę (względy praktyczne)

A co do oceny designy Nissana - jak najbardziej subiektywna oczywiscie :-))
            • jan.kulczyk Re: Kupować nową Primerę czy nie? 21.04.04, 00:14
              Jasne, że subiektywna, moja też ;)) (całkiem przeciwna)
              A za 'alfiarza' przepraszam (wg moich kategorii to epitet ;))
              • Gość: Alfa Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 10:10
                Nie ma sprawy
              • wojtek_blankietowy tak na marginesie 21.04.04, 10:33
                jan.kulczyk napisała:
                > A za 'alfiarza' przepraszam (wg moich kategorii to epitet ;))

hihi jak to w różnych środowiskach są różne epitety. Wśród moich znajomych
                takich najgorszym epietetem motoryzacyjnym jest golfiarz lub vwnowiec - symbol
                dresów i braku inteligencji
                • jan.kulczyk Re: tak na marginesie 21.04.04, 12:19
                  Golfiarz też oczywiście! I goście w Beemkach z workami od śmieci na szybkach również... Ale alfiarz to mój prywatny epitet - po prostu ludzie w alfach często lubią na mieście nimi szpanować (jakby było czym, np. wciska się taki na chama i jedzie jak nie przymierzając Ayrton Senna w swoim malutkim 147 z miną co najmniej herkulesową) - mam niemiłe wspomnienia z kontaktów na drodze z osobnikami w Alfach. No i nie podoba mi się ten samochód plus ogólny zachwyt, jaki budzi wśród gawiedzi... (nieuzasadniony - ale to tylko moja prywatna opinia ;)))
                  • Gość: ALFA Re: tak na marginesie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 12:43
                    Zgodzę się i.. nie zgodzę się...

Swiętej pamieci Alfa 155 była piękna - wg mnie (znów jak najbartdziej
                    subiektywnie) ostatnia piekna Alfa Romeo
      • Gość: Gienio Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.speed.planet.nl 21.04.04, 19:02
        W Holandii tez. Zreszta i moj ojciec emeryt preferuje Nissana rowniez w
        Polsce...
    • Gość: skandy Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: 195.205.81.* 21.04.04, 10:18
      test
    • jacekzom Re: Kupować nową Primerę czy nie? 21.04.04, 10:25
      Primera to jest bezguscie. Jedyny normalny osobowy Nissan to Almera. Primera i
      Micra to dramat, ale to tylko moje zdanie.
      • wojtek_blankietowy Re: Kupować nową Primerę czy nie? 21.04.04, 10:31
        Mom zdaniem to jeden z najładniejszych samochodów w klasie.
        Ja bym kupował
        • Gość: Oozie Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.handelsbanken.se 21.04.04, 10:55
          Dobry samochód tylko ktoś zapomnial zmienić układ zegarów na tablicy
          rozzielczej - obrotomierz najdalej od kierowcy, a najbliżej wskaźnik paliwa i
          temperatury.
          Poza tym - fajne wnętrze.
          • jan.kulczyk Re: Kupować nową Primerę czy nie? 21.04.04, 12:15
            Hihi ja na przykład jeżdżę Primerą 1,9dCi i mnie taki układ jak najbardziej odpowiada. Każdy wie, że w Dieslu obroty nie są najważniejsze (i tak nie można zdrowo "pociągnąć" dajmy na to do 7000, ale za to cieszysz się, że paliwa mało schodzi ;))) Natomiast dla benzyny można by to zmienić, ale nie sądzę, by się to komuś opłacało. Z tym że poza 2,0 wszystkie benzynki w nowej Primerze są strasznie mulowate, a 1,9dCi to chyba optymalny wybór.

• Gość: Oozie Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 23.04.04, 11:36
              jan.kulczyk napisała:

> Każdy wie, że w Dieslu obroty nie są najważniejsze

Ale chyba ważniejsze niż poziom paliwa??? Niepatrzysz na obrotomierz tylko na
              wskaźnik paliwa???

>Natomiast dla benzyny można by to zmienić, ale nie sądzę, by się to k
              > omuś opłacało.
              Nie byłoby problemu bo średnica obrotomierza i wskaźnika paliwo/temperatura
              jest taka sama - pozostaje kwestia kabli, ale to detal.
      • Gość: Alfa Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 12:45
        Hm... dla mnie Almera to także zupełnie nieudany stylistycznie (i nie tylko)
        samochód
        - brak wyważenia poszczególnych częsci sylwetki, zbyt długa maska w stosunku do
        reszty
        - jakies problemy z osiagami - jedyny silnik 1.8 w klasie który ledwo nadąza za
        motorami 1.6 konkurencji...
        • Gość: Milos Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: 193.19.140.* 21.04.04, 18:54
          - brak wyważenia poszczególnych częsci sylwetki, zbyt długa maska w stosunku do
          >
          > reszty

No, to akurat jest zaleta. Almera ma już swoje lata i w tej chwili jest to
          jeden z niewielu kompaktów o wyglądzie samochodu a nie minivana. Długa maska to
          elegancja, bardzo ubolewam nad skracaniem masek ze względów funkcjonalnych np.
          nowy Avensis czy Camry.

Pzdr
          • Gość: AdM Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.visp.energis.pl 21.04.04, 19:07
            dla mnie, odkąd przestali produkować poprzednią corollę, almera to najbrzydsze
            auto na świecie jeżeli chodzi o popularne kompakty
      • Gość: kolo Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 12:57
        No dobra, role się odwróciły, kompletne bezguście to były ALMERY do 1997 roku.
        Totalny chłam etstetyczny. teraz zgodzę się - primera wygląda jak jakiś
        napompowany trabant, dno całkowite (model p11.144 uważam za ideał piękna i
        estetyki dla tych lat - do 2003)
    • greenblack Re: Kupować nową Primerę czy nie? 21.04.04, 21:37
      Debilne zegary na środku i ESP tylko w 2.0 benzyna.
      • jan.kulczyk Re: Kupować nową Primerę czy nie? 22.04.04, 00:26
        Oj tak, tak, tak... mówiłeś to już na innym forum...
        Przy spokojnej jeździe brak ESP nieodczuwalny. A to nie jest samochód do wariackich popisów na naszych absurdalnych szosach.
    • Gość: Nibelung777 Suplement IP: *.acn.waw.pl 22.04.04, 06:52
      Plastiki nie trzeszczą i nie śmierdzą. Jeździłem tymi samochodami w styczniu i
      w lutym, czyli wchodziłem do zimnego i powoli wszystko sie rozgrzewało - nigdy
      nic nie zatrzeszczało w plastikach ani w fotelu. Bardzo dobre i wydajne
      ogrzewanie, klimatyzacja na poziomie a jesli chodzi o komfort jazdy to:
      najdluzsza moja trasa byla W-wa Poznan i powrot, jest to ok 600 km. Wysiadlem w
      W-wie i mialem dosyc, ale nie foteli, ktore spowodowaly iz nie czulem wogole
      przejechanych kilometrow, sa bardzo wygodne, dobrze dobrana twardosc, moze
      tylko ciut za krotkie siedzisko (na codzien jezdze maxima), doskonaly profil
      pod plecy, ale dosc mialem juz tej jazdy (jak wspomnialem) ze wzgledu na wojne
      wszystkich przeciwko wszystkim na drodze. Dawno nie jechalem poznanska trasa,
      jezdzilem to przez Gąbin, Łańsk, Inowrocław - od tej strony i juz zapomnialem o
      tym horrorze. Primera ma jeszcze jedna b.dobra rzecz - fabryczny sprzet audio.
      Doskonale dobrana charakterystyka glosnikow (pomimo iz w maximie mam
      BoseSystem) dobry sprzet i niewyżylowany, z zapasem wzmacniacz - chyba calosc
      Clarion. Ot i moje spostrzezenia. Odnosnie bezpieczenstwa ciezko mi cos
      powiedziec poza tym, ze czulem sie w srodku bezpiecznie. Naprawde, bardzo dobry
      wybor ta Primera, ale podkresle jeszcze raz, z silnikiem 1.9 - jest to znowu
      subiektywizm. Niezawodnosc, tez nie wiem, za krotko jezdzilem, ale znajac
      Nissana napewno duzo duzo powyzej statystycznej sredniej ADAC'u, na poziomie
      Toyoty a nie Forda. Pytaj dalej, pozdrawiam - Nibelung777
    • Gość: Kosiarz Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: 217.96.10.* 22.04.04, 09:56
      Jeżdżę już jakiś czas Primerą 1.9. Problemy z jakimi się spotkałem to
      zawieszenie. Cóż polskie drogi mogą wytrzymać tylko transportery opancerzone.
      Z wieloma wcześniejszymi opiniami zgadzam się, ale są też jakieś przekłamania.
      Ksenony w Primerze wykonane sa w technoligii tzw wolnych pól, nie ma tam
      żadnych soczewek, jakiś oświetlenia jest dobra, ale generalnie mogłyby się już
      pojawić biksenony. To co lubię w tym samochodzie to jego niebanalność, komfort
      jazdy ale najważniejsze to zużycie paliwa utrzymując prędkość 120-140 poza
      terenem zabudowanym spalanie jest na poziomie (wg komputera) 5,5l. Więc
      teoretycznie można spokojnie przejechać 1000 km na zbiorniku.
      Co do ESP ja mam w swoim samochodzie ten system...
      Teraz trzeba ponarzekać.
      Dość głośna praca zawieszenia, przy dużych prędkościach zwiększony hałas
      wywołany przez opływające powietrze. Połączony układ spryskawacza szyby i
      reflektorów - płyn znika wręcz błyskawicznie. Posługiwanie się intuicyjne
      panelem n-form można włożyć między bajki. O ile podstawowe funkcje (głośniej,
      temperatura) można nastawić sprawnie, ale już zamiana kierunku nawiewu wymaga
      obserwacji wyświetlacza. Jeszcze jedna rzecz, kiedyś sprzedawano tekne na 17'.
      Katastrofa, może i fajny wygląd, ale w Polsce podczas jazdy wypadały plomby z
      zębów.
      Osobiście polecam ten samochód i szczególnie z tym silnikiem, jednak bardzo
      uczulam na paliwo - tylko w pewnych stacjach. Wlanie jakigoś bełtu prędzej czy
      później odbije się czkawką.
      Pozdro,
      Kosiarz
      • greenblack Re: Kupować nową Primerę czy nie? 22.04.04, 10:29
        A skąd wytrzasnąłeś Primerę 1.9 z ESP?
        • shivyk Re: Kupować nową Primerę czy nie? 22.04.04, 11:26
          Jeden z pierwszych modeli z tym silnikiem w Polsce, chyba coś się pomyliło
          składaczom:)))
          Ale nie ma boju, będą w ofercie samochody z dieslem i ESP...
          Pozdro,
          Kosiarz
          • Gość: Nibelung777 A skąd Pan to wie? IP: *.acn.waw.pl 23.04.04, 07:44
            .
            • Gość: Kosiarz Re: A skąd Pan to wie? IP: 217.96.10.* 23.04.04, 09:05
              Zawodowe zainteresowania..... :)
              • jan.kulczyk Re: A skąd Pan to wie? 23.04.04, 14:21
                Czy jest możliwość doinstalowania ESP czy też raczej się to nie opłaca/jest niewykonalne?
                • Gość: Nibelung777 Re: A skąd Pan to wie? IP: *.acn.waw.pl 24.04.04, 21:15
                  ESP mozna "dolozyc", tak jak i bezsensowny moim zdaniem ABS, tylko w warunkach
                  fabrycznych. Pozdrawiam - Nibelung777
    • Gość: radek Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: 80.72.38.* 23.04.04, 08:31
      Mam pytanie do użytkowników nowych Primera. Jak rozróżniacie tył od przodu tego
      auta.
      ps
      Koszmarnie wyglądajace auto.
      • jan.kulczyk Re: Kupować nową Primerę czy nie? 23.04.04, 13:54
        Faktycznie, mam z tym problem... Podaj mejla, będę do ciebie z tym pisał o pomoc przed każdą jazdą... ;))
      • Gość: Nibelung777 Przod vs tył IP: *.acn.waw.pl 24.04.04, 21:19
        Z tyłu są czerone lampy a z przodu przezroczyste. A poza tym, co to za roznica?
    • Gość: maro Re: Kupować nową Primerę czy nie? IP: 213.77.17.* 24.04.04, 23:09
      Nowa primera po chorobach wieku dziecego wychodzi na prostą. Ale i tak o wiele
      lepszym i dopracowanym modelem jest tzw. przejsciowka 99/00. Mam to auto piec
      lat (2,0, 140 KM) i oprocz wymiany plynów i klocków, nic absolutnie nic nie
      bylo w nim robione - a przejechalem nim 100.000.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka