Dodaj do ulubionych

Dlaczego w Europie jest tak drogo?

10.01.11, 12:26
moto.pl/MotoPL/1,88389,8924198,Detroit_2011___Amerykanski_Passat.html
Jak to jest mozliwe, ze nowy Passat w USA kosztuje 60 tys. zl a u nas za to kupuje sie auto z przebiegiem ponad 100 tys. km podobnej klasy.
Dlaczego zamiast wyrzucac kase na idiotyczne programy doplat do samochodow po prostu nie zniesc czesci podatkow? Ludzie sami wymienia starocie na nowe, ekologiczne i ekonomiczne auta.

EU/UE tyle pisze o rownouprawnieniu, godnosci obywatela, o tym, ze konsument najwazniejszy, ze wszysko dla rynku, itd...
Po cenach auta/paliwa/alkoholu (i paru innych pie... jakos tego nie widac.

Co by sie stalo z Europa i budzetami naszych panstw gdyby - ceny i podatki zaczely dazyc do poziomu USA? Gdyby jednak troche zmienic system panstwowy UE (czyli rzad federalne i stanowe)? Nie wszystko w USA jest idealne (co po kryzysie czy opiece zdrowotnej widac) ale tez nie wszystko jest zle...
Obserwuj wątek
    • dr.buzz Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 12:51
      Fajny ten Passat...duzo fajniejszy od wersji EU...
      Nie rozumiem dlaczego nie wprowadzili tego modelu na europejski rynek zamiast liftingu obecnej wersji...wymiarami zbliza sie do Mondeo, wiec w czym problem?
    • jeepwdyzlu Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 14:31
      co za niemądre pytania
      w usa nie ma vatu
      akcyzy na paliwa
      unijnych przepisów

pytanie tylko czy jest lepiej
      może i taniej
      ale czy lepiej?
      bo tańsze państwo - nie zawsze znaczy lepsze państwo
      wystarczy porównać skandynawię z bangladeszem, etiopią czy usa w końcu...

stąd i ta cena
      a i pamiętajcie
      że auta w stanach mają inne nastawy zawieszenia
      inne plastiki
      inną jakość skóry
      jakość inaczej

ciao
      jeep
      • galtom Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 14:39
        jeepwdyzlu napisał:

> w usa nie ma vatu
        > akcyzy na paliwa
        > unijnych przepisów
        >
        > pytanie tylko czy jest lepiej
        > może i taniej
        > ale czy lepiej?
        > bo tańsze państwo - nie zawsze znaczy lepsze państwo
        > wystarczy porównać skandynawię z bangladeszem, etiopią czy usa w końcu...

troche off topic ale ilu amerykanow wyemigrowalo do polski czy europy i ilu polakow czy europejczykow do USA.

Jakos masowych powrotow nie widac a i masowej emigracji z usa w naszym kierunku tez nie.... (nadal).

Gdyby w EU racjonalniej wydawac kase z roznych podatkow (zamiast na takie wynalazki 672 tys zlotych na strone o kotach :-) to moze i podatki moglyby byc nizsze, paliwo i auta tansze a sluzba zdrowia lepsza?
        • jeepwdyzlu Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 14:56
          troche off topic ale ilu amerykanow wyemigrowalo do polski czy europy i ilu polakow czy europejczykow do USA.

Jakos masowych powrotow nie widac a i masowej emigracji z usa w naszym kierunku tez nie.... (nadal).
          ----------
          raz - to melodia przeszłości
          Od la nikt do stanów z europy nie emigruje
          Polacy - MILIONY - wybierają Europę

a Ci którzy wyjechali przed laty - są urządzeni
          powrót nie jest łatwy
          zwłaszcza, że wypada się z rynku pracy, biznesu, układów towarzyskich

nawiasem mówiąc - mam w stanach rodzinę, więc widzę to z bliska
          :-)
          aha - i jestem amerykanofilem
          ale moja miłość nie jest ślepa
          i niestety - jest nieodwzajemniona
          :-)
          ciao
          jeep

• galtom Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 15:01
            jeepwdyzlu napisał:

> raz - to melodia przeszłości
            > Od la nikt do stanów z europy nie emigruje

Fakt, teraz wszedzie jest zle (tyle, ze gdzieniegdzie gorzej) :-)

> Polacy - MILIONY - wybierają Europę
            Bo blizej i bez wiz. Czy lepiej??? Ci w Irlandii pewnie powiedza, ze tak.

> a Ci którzy wyjechali przed laty - są urządzeni
            > powrót nie jest łatwy

Z zadnej emigracji nie wraa sie latwo - cos o tym wiem.

> aha - i jestem amerykanofilem
            > ale moja miłość nie jest ślepa
            > i niestety - jest nieodwzajemniona

Ja generalnie nie jestem ale czasem uwazam, ze EU mogla by pare rzeczy dla nas zaadoptowac. Jakos nie bardzo widze przlozenie cen paliwa na jakosc uslug dentystycznych (na ten przyklad) a do tego sie to sprowadza czy wysokosc emerytury. Gdzie latwiej zabezpieczyc swoja przyszlosc w normalnej pracy w socjalistycznej europie czy kapitalistycznych stanach?
            • jeepwdyzlu @galtom 10.01.11, 15:27
              Gdzie latwiej zabezpieczyc swoja przyszlosc w normalnej pracy w socjalistycznej europie czy kapitalistycznych stanach?
              -----------
              teraz chyba nigdzie
              w europie za 20, 30 lat średnia emerytura będzie wynośić pewnie z 200 euro
              w stanach przynajmniej ludzie wiedzą, że MUSZĄ budować sobie fundusz emerytalny
              ale czy to się uda?
              jaka jest przyszłość dolara? cen nieruchomości? rynku akcji?

no właśnie
              może trzeba było mieć 11 dzieci...
              albo 15 ścioro...
              tylko powiedzmy o tym naszym żonom :-)
              ciao
              jeep
              • galtom Re: @galtom 10.01.11, 15:40
                jeepwdyzlu napisał:

> no właśnie
                > może trzeba było mieć 11 dzieci...
                > albo 15 ścioro...
                > tylko powiedzmy o tym naszym żonom :-)

Ja swoim Zonom tego nie powiem, jeszcze by sie chcialy spotkac :-)
              • ab_extra Re: @galtom 10.01.11, 16:54
                jeepwdyzlu napisał:
                > w stanach przynajmniej ludzie wiedzą, że MUSZĄ budować sobie fundusz emerytalny
                > ale czy to się uda?

Fakt, muszą. Ale robią to dla siebie. Państwo nie kradnie im ich kasy pod pozorem składki emerytalnej czy zdrowotnej. Oni naprawdę się ubezpieczają. Mnie moje państwo okrada, po czym uczciwie zapowiada, ze zobaczę g..., a nie emeryturę.
        • lapufkasz Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 15:05
          W Norwegii samochody kosztuja 5x tyle ile w USA i watpie czy tam przecietni ludzie beda chcieli wyemigrowac do USA

Zadajesz pytania tak dziecinne ze po odpowiedzi nalezy wyslac ciebie do przedszkolakow To jest mniej wiecej twoj poziom rozgarniecia jesli do tego czasu nie zrozumiales skad te roznice.

I zrozum ptysiu tamtejszy Passat to nie bedzie to samo co europejski . To ma byc takie gowno jak Camry - duze , tandetne i prymitywne
          Czemu tego chlamu typu Camry Toyota nie sprzedaje w Europie po 15 tys $ zamiast Avensis?
          • galtom Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 15:16
            Coz, tak sie sklada, ze mialem przyjmnosc obcowac z Camry w dosc konkretny sposob i na pewno chlamem bym tego nie nazwal.
            Osobiscie wolabym Camry za 15 tysiecy niz Logana w tej samej cenie.

Oczywiscie, ze wiem dlaczego u nas ten sam lub podobny produkt jest drozszy co nie oznacze, ze od czasu do czasu jak kazdy nie lubie/mam ochote/moge sobie ponazekac. Faktycznie, dla ptysi jak Ty (nieczytajacych miedzy wierszami) nalezalo dopisac w temacie ZE PYTANIE JEST RETORYCZNE!!! Nie chcesz dyskutowac, nie dyskutuj.

Tamtejsze auta sa w wiekszosci z gorszych materialow... ale Kia Ceed, Logan, Clio itp to tezn nie Bentley a kosztuje tyle co wieksze i wygodniejsze auto z rynku w USA.

Osobiscie wcale bym sie na Toyote czy Honde nie obrazil gdyby modele z USA wprowadzily do Europy. A Ty mozesz jezdzic Fiatem czy Renault czy VW skoro lepsze - obowiazku zakupu chlamu na szczescie nie ma.
            Poza tym, tam przyjamniej za ten chlam nie zadaja takiej kasy jak za prawdziwe auto (jak u nas) :-) Wiec osobiscie wolabym tani chlam niz drogi chlam.

Na wszeli wypadek - traktuj moja wypowiedz jak retoryczna. Nie musisz mnie przkownywac, ze tam jest zle a u nas dobrze.
    • robert888 passat kosztuje w USA 90 a nie 60 zyla 10.01.11, 14:38
      skonfiguruj se na vw.com i przestań się podniecać czyimś bełkotem.
      • galtom Re: passat kosztuje w USA 90 a nie 60 zyla 10.01.11, 14:42
        Faktycznie: web.vw.com/vwfeatures/passat/en/us/index_popup.html

27 tys $ x 3 zł = 81 a nie 90 a sadze, ze podstawowa wersja me wiecej dodatkow niz rower :-)

Co najlblizszego temu Passatowi mozna miec z noych aut u nas za 80k?
        • robert888 pisałem ci wykształciuchu "skonfiguruj" 10.01.11, 14:47
          a nie przepisuj najniższą cenę ze strony tytułowej (bez podatków, dywaników, kosztu dostawy i innych dupereli, które i tak będziesz musiał zapłacić).
          • galtom Re: pisałem ci wykształciuchu "skonfiguruj" 10.01.11, 14:57
            Ale ja nie chce nic konfigurowac - mnie pasuje wersja podstawowa!
            Myslisz, ze u nas jak pisza na stronie 60 tys. zl to juz wszystko jest wliczone?
            To jaka wg. Ciebie jest cena podstawoej wersji OTR ?
            WIdze, ze pisze, ze to cena sugerowana przez producenta bez podatkow, kosztow dostawy, itd... i ze dealer ustala cene. Ale jak vw reklamuje 27 na stronie to u dealera nie bedzie 2 razy wiecej.
            Zreszta u nas jest podobnie.

Poza tym 10 tys. zl w lewo czy prawo nie robi roznicy - zebyc nie wiem co napisal nie sprawisz, ze w USA bedzie drozej - ciagle bedzie znacznie taniej.
            Prawdopodobnie u nas trzeba by brac do porownania model za ok. 130 tys zl. wiec nawet jak w usa ta fura wyjdzie 100 to dalej 30 mniej niz u nas.
            • dr.buzz Re: pisałem ci wykształciuchu "skonfiguruj" 10.01.11, 15:16
              Tylko ze na stronie jest importowany europejski Passat, a to robi wielka roznice...

konkluzja: robert dal doopy...
            • celicaman Re: pisałem ci wykształciuchu "skonfiguruj" 10.01.11, 15:22
              > Prawdopodobnie u nas trzeba by brac do porownania model za ok. 130 tys zl. wiec
              > nawet jak w usa ta fura wyjdzie 100 to dalej 30 mniej niz u nas.
              Tylko, te 130 tysiaków to cena brutto, odejmij 22 czy 23% VATu i masz ok 107 tysiecy.
              W Stanach sales tax'u nie uwzgledniają w tych porównywarkach i cena jest netto. I jest porównywalna z tą netto EU. Oczywiscie przy kasie robi si mniej zabawanie, bo w takim NYC doliczą Ci jakieś 7-koma-cośtam % podatku, a nabywca w Białymstoku zabuli 23% fiskusowi. I tu jest różnica.
              • galtom Re: pisałem ci wykształciuchu "skonfiguruj" 10.01.11, 15:39
                No wiesz.... jak sie chce mieszkac w Bialymstoku - luksus wszedzie kosztuje ;-)
                • qqbek Re: pisałem ci wykształciuchu "skonfiguruj" 10.01.11, 15:46
                  galtom napisał:

> No wiesz.... jak sie chce mieszkac w Bialymstoku - luksus wszedzie kosztuje ;-)

Szczerze?
                  Wolałbym Białystok niźli Jackowo :)
                  I bez gromów proszę, ponad trzy lata spędziłem poza krajem :)
                  • galtom Re: pisałem ci wykształciuchu "skonfiguruj" 10.01.11, 15:49
                    Nie mam nic do Bialegostoku (podobno calkiem fajne miasto) ale NY to nie tylko Queens (itp) :-)
                    • celicaman Re: pisałem ci wykształciuchu "skonfiguruj" 10.01.11, 15:58
                      > ale NY to nie tylko Queens
                      No jest jeszcze The Bronx :-)
                    • qqbek Re: pisałem ci wykształciuchu "skonfiguruj" 10.01.11, 16:00
                      galtom napisał:

> Nie mam nic do Bialegostoku (podobno calkiem fajne miasto) ale NY to nie tylko
                      > Queens (itp) :-)

No tak, jest jeszcze Greenpoint, a to Brooklyn ;) Do tego Maspeth, Ridgewood... część ma nawet szczęście mieszkać w "slumsach" Staten Island.
                      Tyle, że ilekroć byłem w Stanach, wolałem się do Polaków nie przyznawać (nienaganny brytyjski akcent pomaga:)... zgadnij dlaczego?
                      • galtom Re: pisałem ci wykształciuchu "skonfiguruj" 10.01.11, 16:44
                        qqbek napisał:

> Tyle, że ilekroć byłem w Stanach, wolałem się do Polaków nie przyznawać (nienag
                        > anny brytyjski akcent pomaga:)... zgadnij dlaczego?

Don't have to :-)
                        BTW: Czy w NY Polacy tez mapki metra (innym Polakom) sprzedaja? W Londynie chodzily po funcie na Victorii :-)
                        • qqbek Re: pisałem ci wykształciuchu "skonfiguruj" 10.01.11, 16:51
                          galtom napisał:

> Don't have to :-)
                          > BTW: Czy w NY Polacy tez mapki metra (innym Polakom) sprzedaja? W Londynie chod
                          > zily po funcie na Victorii :-)

W Londynie (tak jak w NY) bywałem tylko turystycznie... nie wiem nic o mapkach metra (a metrem jeździłem jedynie w Londynie). Jeździłem z książkowymi przewodnikami najczęściej, a te miały wydrukowane mapy metra :)
                          A to, że darmowy schemat linii metra chodzi po funciaku na Victorii, świadczy jedynie o zaradności naszych obywateli :)
                        • dr.buzz Re: pisałem ci wykształciuchu "skonfiguruj" 10.01.11, 18:08
                          :D
                          Chyba jakims tepakom z Pierdziszewa co pierwszy raz granice swojej wiochy opuscili...Nie wiem jak mozna byc tak doornym, zeby kupowac cos, co lezy na kazdej stacji, za darmo...
            • szela81 Re: pisałem ci wykształciuchu "skonfiguruj" 14.01.11, 15:49
              100 000 + 23% VAT to 123 000 czyli już blisko naszego highline...
    • lew_ Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 15:48
      Zaden z was nie ma racji,cena passata w usa bedzie wynosic okolo 20 ty<siecy dolarow w salonie ,auto bedzie troche wieksze niz wersja europejska ,produkwane bedzie w USA w Tenessese z 3 silnikami,benzynowe 170 i 280 koni i diesel 140 koni. juz widze jak polaki te auta sprowadzaja du polski:)) od lata bedzie na rynku. Galtzom kup se:)
      • galtom Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 15:50
        A cene to skad wyssales???

Bo na oficjalnej strnie cena sugerowana (jak pisano wyzej bez podadktow - sratkow) to 27 tysiecy.
        • jackk3 Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 16:15
          W Stanach nikt nie kupuje auta za tzw. MRSP. Czesto jest to cena z 'invoice' plus pare stowek. No chyba ze komus nie chce sie targowac. Wiec cena bedzie jeszcze nizsza.
        • lew_ Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 16:24
          galtom napisał:

> A cene to skad wyssales???
          >
          > Bo na oficjalnej strnie cena sugerowana (jak pisano wyzej bez podadktow - sratk
          > ow) to 27 tysiecy.

Ceny znikad nie wyssalem madralo,to oficjalna informacja volkswagen na wystawie w Detroit,a 27 tysiecy dolarow kosztuje obecnie z europy sprowadzana wersja passata,zreszta juz nie oferowana na rynku amerykanskim.Od lata mozna zamawiac passata produkowanego w USA za 20 tysiecy dolarow,wersja podstawowa z ABS,kontrola cisniena w kolach,asystentem hamowania i ESP.
          • galtom Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 16:46
            No to czyli tyle ile pisalem w pierwszym poscie (za gazeta cytujac).
            Znaczy sie znacznie taniej niz u nas. Pytanie czy za ta ekstra kase (we wszystkich towarach) dostajhemy o tyle lepsza jakosc zycia?
            • lew_ Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 16:58
              Na pewno europejskie auta sa zrobione z lepszych matarialow i maja lepsze wyposazenie ,to wszystko ,ale kto potrzbuje np sensor deszczu ??
            • qqbek Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 17:15
              galtom napisał:

> Pytanie czy za ta ekstra kase (we wszystk
              > ich towarach) dostajhemy o tyle lepsza jakosc zycia?

Za swoje niewielkie (62mkw) mieszkanie w niewielkim mieście w Polsce (Lublin), mógłbym kupić dwa wolnostojące domy w USA gdzieś na względnym (w granicach 30 mil od jakiegoś większego miasta) zadupiu.
              Pieniądze są podobno ostatecznym miernikiem wartości (C) Adam Smith.
              • jeepwdyzlu Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 11.01.11, 15:15
                Za swoje niewielkie (62mkw) mieszkanie w niewielkim mieście w Polsce (Lublin), mógłbym kupić dwa wolnostojące domy w USA gdzieś na względnym (w granicach 30 mil od jakiegoś większego miasta) zadupiu.
                -------------
                założmy że to apartament
                i że cena oscyluje w okolicach 5000 zł za m2
                więc 300.000 zł
                czyli 90 tys $

to cena JEDNEGO domu, nie dwóch, nawet jak weźmiesz pd uwagę zadupia
                A nie powinieneś, bo Lublin to jedno z największych miast w Polsce więc adekwatnie byłoby porównywać z ceną domu np w Houston
                idąc zresztą tym tropem
                za 300 tys można kupić dom w Polsce
                albo dwa
                albo trzy
                Pytanie tylko gdzie i w jakim stanie...
                pozdr
                jeep
                • qqbek Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 13.01.11, 16:38
                  jeepwdyzlu napisał:

> założmy że to apartament

To wygodne mieszkanie w niskiej zabudowie, w centrum miasta.

> i że cena oscyluje w okolicach 5000 zł za m2

Powiedziałbym 6.200 szybciej.

> więc 300.000 zł
                  > czyli 90 tys $

Więc 340.000 zł
                  Czyli 115.000 $

> to cena JEDNEGO domu, nie dwóch, nawet jak weźmiesz pd uwagę zadupia
                  > A nie powinieneś, bo Lublin to jedno z największych miast w Polsce więc adekwat
                  > nie byłoby porównywać z ceną domu np w Houston

wybieraj

W 115 tysiącach dolarów zmieścisz się z dwoma domami.
                  • jeepwdyzlu @qqbek 13.01.11, 17:07
                    W 115 tysiącach dolarów zmieścisz się z dwoma domami.
                    ------------
                    jak wybierzesz Houston to domy zaczynają się od 115
                    średnia to pewnie z 250

wiec chyba jednak nie
                    ciao
                    jeep
                    • qqbek @Jeep 13.01.11, 17:37
                      jeepwdyzlu napisał:

> jak wybierzesz Houston to domy zaczynają się od 115
                      > średnia to pewnie z 250
                      >
                      > wiec chyba jednak nie
                      > ciao
                      > jeep

Sprawdziłeś link?
                      To tylko jedna z agencji pośrednictwa.
                      Dam sobie coś uciąć, że gdybym poszukał solidniej, to nawet na najbliższych przedmieściach Houston ze dwa niewielkie domki z "foreclosures" bym znalazł.
                  • jackk3 Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 13.01.11, 17:39
                    Uwierz mi za te pieniadze to bedzie rozpadajace sie rudera albo jakies 'foreclosure' w ktorej bys nie zamieszkal jakbys zobaczyl kto tam zyje. Jest masa domow za 'psie pieniadze' (recesja) ale wiekszosc z nich nie zostanie sprzedana nawet za takie pieniadze (te naprawde okazyjne sprzedaze zostaly w wiekszosci juz dawno wykupione przez sasiadow z polnocy).
        • dr.buzz Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 10.01.11, 18:11
          tyle kosztuje obecna wersja importowana z Niemiec...
    • ab_extra Bo jeszcze dotarł tam socjalizm 10.01.11, 16:58
      Ale Obama robi, co może...
      • waszprezydent.pl W Ameryce jest taniej bo DOLAR jest światow walutą 13.01.11, 13:08
        Wiecie dlaczego w Ameryce jest tańsza benzyna? Bo Amerykanie żyją w długu. Główną walutą handlową na świecie to jest dolar i Ameryka jako jedyny kraj na swiecie ma prawo do "drukowania" dolara .

Ameryka zapożycza się strasznie... wiecie co by się stało jakby dolar nie był główną walutą? nie mielibyscie tam tanszej benzny, zapewniam.

A sprowadzanie nowego samochodu z USA, nierozbitego samochodu, często się nie opłaca... zyskasz 10 tysiecy ale dostaniesz wersje na rynek Amerykanski i z dostepem do czesci w Europie nie bedziesz mial tak różowo

• dr.buzz Re: W Ameryce jest taniej bo DOLAR jest światow w 13.01.11, 13:14
          sa marki, ktore nie robia roznicy, czy na amerykanski czy na EU...nawet gwarancje honoruja...
        • celicaman Re: W Ameryce jest taniej bo DOLAR jest światow w 13.01.11, 13:34
          > Ameryka zapożycza się strasznie... wiecie co by się stało jakby dolar nie był g
          > łówną walutą? nie mielibyscie tam tanszej benzny, zapewniam.[/b]
          Czyżby? Benzyna u nas kosztuje ok 4,90 zł/l. Z czego 23% to VAT czyli 3,98 zł/l netto. Odejmijmy akcyzę 1,5 zł/l ( www.reflex.com.pl/page.php?id=604 ) i zostaje ok 2,5 zł/l czyli 0,83$/l. A ze galon to ok 3,8l daje to niecałe 3,2 $/galon. To porównaj to teraz z cenami np. z NYC:
          www.newyorkgasprices.com/
          Teraz rozumiesz, dlaczego w Stanach jest tańsze paliwo?
          • waszprezydent.pl Re: W Ameryce jest taniej bo DOLAR jest światow w 13.01.11, 13:55
            To co podałeś, czemu ma sluzyc? Rynek jest znacznie bardziej skomplikowany niz Ci sie wydaje.

Ameryka naduzywa swojej pozycji, to im się odbije czkawką, zreszta juz im sie odbija.

Notabene, jaką przeciętną pojemność mają samochody w Stanach? 4-6 litrów to nic nadzwyczajnego, prawda? Jest duzo wiekszy popyt na paliwo, stad tez nizsze ceny.
            • celicaman Re: W Ameryce jest taniej bo DOLAR jest światow w 13.01.11, 14:50
              > To co podałeś, czemu ma sluzyc?
              Te proste wyliczenia miały Ci uzmysłowić, że nizsza cena benzyny w USA wynika z dużo niższych podatków na paliwa w "hameryce"a nie z jakijś magicznych właściowsci ich światowej waluty.
              > Rynek jest znacznie bardziej skomplikowany niz Ci sie wydaje.
              Ja wiem, ze rynek jest bardziej skomplikowany niz mój przyklad, ale specjalnie to upraszczałem,żebyć Ty mógł zrozumiec pewne proste zalezności. A nie pisał takie głupoty:
              > Notabene, jaką przeciętną pojemność mają samochody w Stanach? 4-6 litrów to nic
              > nadzwyczajnego, prawda? Jest duzo wiekszy popyt na paliwo, stad tez nizsze ceny.
              Nie ma prawa ekonomicznego, które mówi, ze im większy popyt tym niższe ceny. W zależności od wielu czynników większy popyt moze spowodaowac niższe ceny, wyższe ceny albo ceny wogóle moga nie reagowac na zmany w popycie (przynajmniej w pewnym zakresie).
              • waszprezydent.pl Re: W Ameryce jest taniej bo DOLAR jest światow w 13.01.11, 16:46
                Niestety rynek Amerykanski jest dosc specyficzny, więc takie upłycenie tematu przez Ciebie to grzech na inteligencji. Tania benzyna zacheca do tankowania, Tania benzyna zacheca do kupowania Nowych paliwożernych Samochodow, w taki sposob ten rynek sie nakreca. Niskie podatki nakrecaja gospodarke.

Ale czy ten nadmiernie konsumpcyjny tryb życia w Ameryce jest dobry?

AMERYKA TONIE W DŁUGACH

Ameryka w samych Chinach jest zadluzona na ok. 900 miliardów dolarów.

A to dlatego, bo dolar jest waluta rezerwowa calego świata, idiota nie rozumie jak wielkie ma to znaczenie w samych Stanach.

- Ameryka robi to, co robiła Wielka Brytania – powiedział Winnifrith. – Amerykanie wydają znacznie więcej niż ich na to stać i się tym nie przejmują – dodał.

Tom Winnifrith, szef świadczącej usługi finansowe firmy New Rivington Street Holdings

USA SĄ WŁASNOŚCIĄ CHIN
            • jackk3 do specjalisty/ekonomisty 13.01.11, 15:52
              W Kanadzie benzyna tez nie jest droga a nasz dolar nie jest waluta 'swiatowa', wiec twoja teorie o d. mozna rozbic. Podatki kolego.
    • big.helmut Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 13.01.11, 16:01
      "Jak to jest mozliwe, ze nowy Passat w USA kosztuje 60 tys. zl a u nas za to kupuje sie auto z przebiegiem ponad 100 tys. km podobnej klasy. "

w usa "passat" to male auto-takie cienko-cienko,no i inne ceny/zarobki
      dyktuja ceny aut
      • galtom Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 15.01.11, 21:09
        big.helmut napisał:

> w usa "passat" to male auto-takie cienko-cienko,no i inne ceny/zarobki
        > dyktuja ceny aut

Znaczy co... tam zarabiaja malo wiec wszystko musi byc tansze zeby ludzi bylo stac - bo jak nie to nie kupia.... no cos w tym jest! :-)

W poniedzialek ide do Szefa, poprosze zeby mi uje...ał polowe pensji bo dom kupuje :-)
    • x-darekk-x Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 13.01.11, 18:11
      nie wiem skad takie wnioski

w usa jeszcze nie ma oficjalny kompletnych cennikow nowego passata, ale porownalem np cene passata cc w wersji 2.0tsi
      ten sam model po wyrownaniu roznic w wyposazeniu kosztuje
      w polsce 125 750 pln
      w usa 29 020 usd

ale. cena w usa podawana jest jako cena netto. po dodaniu podatkow stanowych itp. cena ta znaczaco wzrosnie. w chicago, gdzie mieszka najwieksza grupa polonii, taki podatek to obecnie 9,75% (oblizyli z prawie 12). wtedy cena passata wyniesie 31 849 usd. to oczywiscie nie zawiera oplat rejestracyjnych itp. w sumie mamy jakies 93 300 pln czyli o 1/4 taniej niz w polsce. sporo, ale jednak nie dwa razy taniej.
      • x-darekk-x Re: Dlaczego w Europie jest tak drogo? 13.01.11, 18:42
        ale jest w tym porownaniu pare "ale"

z tego co rozumiem, amerykanska wersja jest ubozsza (nie wszystko da sie dokonfigurowac) o wiele pozycji

- dcc (aktywne zawieszenie)
        - klimatyzacje automatyczna (tak, w stanach jest manualna)
        - itp itd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka