Dodaj do ulubionych

Opony niskoprofilowe 45 lub 50 POMOCY

IP: 150.254.212.* 26.02.02, 15:08
Cześć wszystkim.
Proszę o wypowiedz osób które jeździły lub jeżdżą po polskich drogach na
oponach o podanym powyżej profilu.
Che założyć do swojego samochodu alufelgi o rozmiarze 17 cali. Mogę założyć
opony 205x45 lub 205X50. Wszystko przeliczone z wymiarem nie ma problemu.
Niepokoi mnie niski profil opony. Możecie podzielić się ze mną ewentualnymi
wrażeniami z jazd na takich gumach.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
PS. Ewentualnie mogę dać 205x55x16. Ale wydaje mi się że różnica pomiędzy 55 a
50 nie jest jakaś oszałamiająca w kulturze jazdy.
Obserwuj wątek
    • Gość: jurek Re: Opony niskoprofilowe 45 lub 50 POMOCY IP: *.chello.pl 27.02.02, 21:10
      niech ćię ręka boska broni od takich eksperymentów. Niski profil to zawsze wóz
      drabiniasty niezależnie od szerokości. Sprawdza się wyłącznie na autostradach i
      równych jak stół nawierzchniach. Uwierz mi i zapomnij. Pozdr.
      • Gość: spirit Re: Opony niskoprofilowe 45 lub 50 POMOCY IP: *.polhost.pl 27.02.02, 23:49
        Ja mam oponki 195x45x15 i nie narzekam... a efekt wizualny pozostawie bez
        komentarza... :)

Pozdrawiam!
    • Gość: gak Re: Opony niskoprofilowe 45 lub 50 POMOCY IP: 2.2.STABLE* 28.02.02, 14:51
      To zawsze kwestia wyboru: wygląd i sport albo komfort jazdy.
      Jest to uproszczenie, ale profil 45 nadaje się tak naprawdę tylko na
      autostrady. Owszem 'kąt ścinania' opony jest niski, w zakrętach daje to pewne
      prowadzenie, ale wystarczy zaliczyć kilka dziur i krawężników i felga do
      naprawy lub wymiany. "Twardość" jazdy i odczuwanie nierówności drogi jest przy
      tym odpowiednio proporcjonalne.
      Sam jeżdzę latem na profilu 55 i nie zdecydowałbym się na niższy, choć zależy w
      jakim aucie.
      Poza tym jeszcze to - nie jest wszystko jedno czy profil będzie 50 czy 45, ze
      wzgl. na obwód koła i w zw. z tym wskazania licznika czy prędkościomierza.
    • Gość: sand Re: Opony niskoprofilowe 45 lub 50 POMOCY IP: *.acn.waw.pl 28.02.02, 18:04
      sam mam standardowe oponki (65), ale tez nosze sie z zamiarem kupna alufelg
      (wiekszych-tzn 16 [moze17])i zalozenia opon o nizszym profilu, ale uwazam, ze
      zejscie ponizej 50 jest niemadre-chyba,ze jezdzisz 20km/h, ja bym nawet
      sprobowal 55 (moja dobra rada) ale zrobisz, jak bedziesz chcial
      PZDR
      sand
      • Gość: Andrzej Re: Opony niskoprofilowe 45 lub 50 POMOCY IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 08:08
        Latem jeżdżę na oponach 195/50/15R 82V i napewno komfort jazdy jest mniejsza
        niż na wyższych , miękkich zimówkach. Jednak trzymanie w zakrętach mają bardzo
        dobre nawet bez zdejmowania nogi z gazu! Poza tym niski profil szybciej i
        dokładniej przenosi ruchy kierownicy. Atrakcyjny wygląd to też zaleta. Jeśli
        zaś chodzi o jazdę po dziurach ,to niezależnie na jakich oponach jadę, zawsze
        staram się przed nimi zwalniać lub omijać(za dużo wyobrażni?).Największym
        minusem tych opon jest nie jednak profil a szerokość - na nierównościach i
        koleinach trzeba trzymać kierownicę dwoma rękami (lubi sciągać).Pozdrawiam!
    • Gość: cossie Re: Opony niskoprofilowe 45 lub 50 POMOCY IP: *.toya.net.pl 21.03.02, 21:37
      Fajnie wygląd i jezdzi sie dobrze ja mam 195/50 R16 i jestem zadowolony.
      Prawda jest ze mozna ja sciąc lub fele zepsuc ale od czego sie ma rece i oczy
      aby dziury wyminac. A na krwezniki nie trzeba wjezdzac szybko i to wsjo
      stawima na 45
    • Gość: robert Re: Opony niskoprofilowe 45 lub 50 POMOCY IP: *.astercity.net / 10.129.132.* 24.03.02, 20:48
      Bez paniki, żadna pomoc nie jest potrzebna. Koła o szerokości 205 wcale jeszcze
      nie zciągają - chyba, że zbieżność w aucie jest zła (szczególnie jeśli koła są
      rozbieżne to auto lubi myszkować). Mam w jednym z aut 17-ki (245) i wydaje mi
      się, że można przy nich zasnąć po tym jak przejadę się drugim samochodem, w
      którym mam koła 19 calowe. Tam to dopiero trzeba trzymać kierownicę!
      Jeśli samochód ma dość bezpośredni układ kierowniczy to jazda nie jest wielkim
      problemem, natomiast jeśli się szerokie koła założy do takiej kanapy jak
      Laguna, to rzeczywiście auto gania gdzie chce.
      Natomiast co do dziur i zdobywania chodników - no cóż przy kołach większych od
      17 cali o zdobywaniu krawężników lepiej zapomnij. Nie warto niszczyć kordu w
      oponie.
    • Gość: keyser co to jest profil 45.... IP: *.pkobp.pl 02.04.02, 10:25
      ludzie podstawowa informacja....
      205/45/17
      205 to szerokość opony w mm
      17 to obwód obręczy w calach
      a 45 to nie wysokość opony w mm, tylko stosunek
      wysokości opony do szerokości czyli... 9,225 cm
      tak więc opona 265/35/19 będzie prawie tak samo wysoka,
      a nawet ciut wyższa...

najważniejsze co mówi producent samochodu, jaki jest max, aby niebyło
      przekłamań licznika.... chyba że wam to nie przeszkadza....

Pozdrawiam
    • Gość: sand Re: Opony niskoprofilowe 45 lub 50 POMOCY IP: *.acn.waw.pl 06.04.02, 22:21
      od przedwczoraj mam nowe oponki 16" 205/55 Barum Bravura (szkoda, ze nie
      bravuris ale w tym rozmiarze beda dopiero produkowac od lipca- co za polityka
      firmy)

na twoim miejscu nie bralbym tych 17 .
      powody:
      -duzo dziur na polskich drogach
      - roznica w cenie opon juz znaczaca

te moje barumy wygladaja spoko!!!
      PZDR
      sand
    • Gość: Stanik Re: Opony niskoprofilowe 45 lub 50 POMOCY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.02, 21:46
      Ja zmienilem opony z 185/55/14 na 195/50/15. I roznica jest zauwazalna.
      Musialem podpompowac cisnienie do 2,5 bara rzeby felg w wawie nie pogiac. Bo
      przy predkosci 60km/h, jadac za innym samochodem nie zawsze da sie ominac
      dziure. Poza tym trzeba trzymac kierownice dwoma rekoma, szczegolnie przy
      zmianie pasa, co by tyl nie znalazl sie z przodu.
      Trzymanie to poprostu rewelka. Ale cos za cos, komfort cierpi. Ale zalezy
      wszystko tekze od samochodu. Moj to VW POLO wiec samochod maly i z dosc twardym
      zawieszeniem. Natomiast np. francuskie same w sobie maja miekkie zawieszenia,
      wiec komfort wiele nie ucierpi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka