Dodaj do ulubionych

Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys

22.05.11, 12:46
witam szanownych,

Mam panowie i panie dylemat, i mam nadzieję, że pomożecie....

Z potrzeb różnych trzeba zmienić stare i dość ciasne autko na coś większego. Wybór padł na VW Sharan, Ford Galaxy lub... Renault Espace.
W przypadku dwóch pierwszych - diesel 1,9 110km
W drugim przypadku - diesel 2.2 (mniejszych nie widziałem).
Ograniczeniem jest niestety cena - mogę wydać maksymalnie 13 tysięcy złotych (wliczając wszelkie koszty zarejestrowania), może ciut więcej, ale bez szaleństw.

O ile wiele osób poleca Sharana, to niestety w MAZOWIECKIM (wawa i okolice) praktycznie nie ma nic interesującego, zreszt i tak nie wierzę w przebiegi poniżej 200tys km w aucie 98.

Co do Renówki - opinie są różne - jedni odradzają a'priori bo to "francuz", za dużo elektroniki itp, inni wręcz odwrotnie....

Bardzo Was proszę o pomoc w wyborze, bo niestety jest to już sprawa bardzo pilna, ewentualnie jeśli ktoś ma propozycję - proszę kierować na mail.

Z założenia: diesel, klima, rejestroany na 7 osób, może mieć 5 foteli, BEZ WKŁADU WŁASNEGO, wszystkie naprawy eksploatacyjne robione na bierząco. Dobre wyposażenie mile widziane. Kolory: srebrny, niebieskie, czarny - broń Boże czerwony! :)

Z góry dziękuję za pomoc,

Adrian
Obserwuj wątek
    • ulubiony19 Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 22.05.11, 15:03
      Na Twoim miejscu zdecydowanie kupiłbym Renault. Dobrze zachowany egzemplarz może być stosunkowo pewnym autem, poza tym ten wóz trapi czasem kilka charakterystycznych usterek, które są pierdołami wobec całokształtu. Espace ma świetnej jakości zabezpieczenie antykorozyjne, poza tym poszycie nadwozia jest wykonane z tworzyw sztucznych, of koz za wyjątkiem maski. Auto jest sztywne, całość waży niewiele jak na vana, w środku jest przestronnie i wygodnie. W sumie jako koncepcja, auto jest bardzo udane. Najważniejsze, że podróżuje się tym przyjemnie. Nie wiem, czy tyle kasy to jest mało czy dużo, ale może nie warto szukać auta z dieslem? Najbezpieczniejszym wyborem jest wybór auta z silnikiem benzynowym 2.0, (stary 8V ma 113-115 KM, nowszy 140 KM) najlepiej tym mocniejszym, bo też bardzo trwały, ale oferujący lepsze osiągi (spalanie, dynamika). Właściwie to można oczekiwać, że jak coś, to najprędzej się cewki spsują. Poza tym podobno nieźle znosi LPG.
      Diesel o poj. w granicach 1900 ccm był - 1.9 dTi 98 KM. Łatwiej jednak o lepiej radzącego sobie 2.2 dT 113 KM.
      Ogólnie w Espace najłatwiej o usterki zawieszenia, które niespecjalnie dobrze znosi jazdę po typowych polskich asfaltach. Wymiany moga wymagać różne elemnty, łącznie z np. poduszkami amortyzatorów. Poza tym istnieje spore ryzyko, że wyświetlacz kiedyś zacznie cyrkować lub padnie na dobre.
      Parkę Sharan/Galaxy można w sumie olać. Sharan aż tak bardzo nie wpisywał się kiedyś w standardowy wizerunek aut VW, że aż żal pisać. Nawet mnie, człowieka często lejącego na fakt, że dane auto jest wysokiego ryzyka, ciekawi fakt, że VW wypuścił bubel w takiej ilości.
      Ja wiem, że kupa ludzi ma te auta, ale to nic dobrego nie musi oznaczać. W końcu kupa ludzi lubi też salceson:)
      Te auta są naprawdę marnej jakości, z grubsza może się w nich zepsuć/rozlecieć wsio. Jeśli pod maską dudni niestyrany 1.9 TDI, to pewnie będzie to najbardziej pewny i przewidywalny element całego auta. Jak się można domyślić, korozja też im nie obca. A ja już wolę, jak mi się coś zepsuje w "zdrowym" aucie, niż jak coś się rozleci z powodu rdzy (a przez rdzę też pewnie kijowo się to będzie wymieniać).
      Generalnie jakość tych aut to ich największa wada, bo jako projekt, były przyzwoite.
      Po tylu latach utarła się opinia, że jeśli ktoś chce kupić Sharana, to najlepiej jak najmłodszego. I faktycznie lifting zajebiście dobrze poprawił te konstrukcje.
      • adrian4u Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 22.05.11, 17:51
        No wlasnie o elektronice w Espace słyszałem najmniej dobrego, za to wczoraj mnie "uświadomił jeden były posiadacz, że nie licząc tego, że TRZEBA stosować się do wskaźników - to się nic nie dzieje.
        Jemu ok. 240.000km "zapalił" się olej, gość to olał zamiast pojechać do serwisu i skończyło się na zarżnięciu silnika.

Benzyna ODPADA z prostego powodu - ładowanie jeszcze 2000pln w gaz i zabieranie miejsca mija się z celem, 140km nie potrzebuję, za to potrzebuję właśnie miejsca.
        Tydzień temu zabraliśmy się ze znajomym na Mazury grać na jednej imprezie (z grubsza - muzycy) - Oplem Vectrą. I bardzo się cieszę, że to tylko 220km było, bo zapakowani byliśmy po dach.

Akurat z całej wymienionej w pierwszym poście trójki najbardziej podoba mi się Espace, "niestety" zostałem zasugerowany przez paru posiadaczy Sharane, w tym jednego właściciela stacji diagnostycznej, żeby pod żadnym pozorem w Espace się nie ładować...

Bardzo proszę o Wasze opinie, najlepiej obiektywne...

A jak się trafi ciekawa oferta - to tymbardziej :)
        Przegoląd w "pożyczaku" kończy mi się dosłownie za 3 tygodnie i absolutnie nie chcę dalej kombinować.
      • gyroscope Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 22.05.11, 19:31
        ulubiony19 napisał:

> Na Twoim miejscu zdecydowanie kupiłbym Renault.

niewiele wniosłeś ;)
        • adrian4u Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 22.05.11, 22:05
          Wnieś proszę więcej - wszelkie opinie mie widziane :)

bądź jak fajerwerk:
          żyj w pełni blasku,
          umrzyj z hukiem
          • gyroscope Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 23.05.11, 00:11
            Ulubiony to miłośnik tej marki. Zawsze z przyjemnością czytam jego barwne wypowiedzi, jednak gdy pisze o Renault - wtedy czytam ostrożnie ;).

Na autocentrum można poczytać, co niezainteresowani motoryzacją użytkownicy mają do powiedzenia (duża próba).
            www.autocentrum.pl/oceny/renault/espace/iii/
            Pozdr
            • adrian4u Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 23.05.11, 08:03
              czytam czytam... opinie tak rozbieżne, że ciężko je w ogóle interpretować....

W każdym razie z Espace,po wstępnych rozmowach z dwoma sprzedającymi, stoję przed wyborem (cena podobna - ok. 13tys)
              - Grand Espace 2.2 diesel 130km 2000
              - Espace 1,9 diesel 115km 2001

Z "Szaraniastymi" jest inny kłopocik - po prostu ich nie ma, a jak są to gdzieś po Polsce - i to raczej w "zagłębiach" taksówkarskich. Zresztą i w mojej mieścinie te autka najczęściej można spotkać właśnie u taksówkarzy.
              • ulubiony19 Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 26.05.11, 22:23
                adrian4u napisał:

> W każdym razie z Espace,po wstępnych rozmowach z dwoma sprzedającymi, stoję prz
                > ed wyborem (cena podobna - ok. 13tys)
                > - Grand Espace 2.2 diesel 130km 2000
                > - Espace 1,9 diesel 115km 2001

Z tych dwóch Grand będzie lepszy, bo może więcej zabrać i ma odpowiedniejszy silnik.
                Poza tym takiego silnika chyba w Espace nie było: "1,9 diesel 115km"
            • ulubiony19 Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 26.05.11, 22:11
              gyroscope napisał:

> Ulubiony to miłośnik tej marki. Zawsze z przyjemnością czytam jego barwne wypow
              > iedzi, jednak gdy pisze o Renault - wtedy czytam ostrożnie ;)

To są of koz pomówienia, więc dajmy temu spokój:)

Ale przyznaj, że polecanie Sharana/Galaxy tej generacji jest nietrafione.

Pozdr
    • galtom Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 23.05.11, 12:06
      Generalnie z vanem w sensownym stanie za taka kase jest problem.
      Raczej nie liczylbym na to, ze za 13 tys znajdziesz cos co bedzie sie nadawac do jezdzenia przy zerowym wkladzie wlasnym.

Tak jak pisal Ulubiony... moze jednak beznyna? Latwiej powinno byc (nie koniecznie tak faktycznie bedzie) znalezc auto mniej zuzyte.
      Co do moejsca to u mnmie butla wyladowala pod samochodem (starcza na ok. 220km przbiegu) a w "bagazniku" mam fabryczna (mala ) dojazdowke - nie ma problemu. Co pradwa perkusji i innych gratow nie wrzucalem ale rower, walizy, torby, niezlowony wozek dzieciecy i lozeczko turystyczne - no problem i meiejsca zostanie duzo. tego kola sie nie zuwaza.
      W Sharanie moze gorzej bo to takie dizny VAN ale w Grand Espace nna pewno nie bedzie to klopot.
      Bez wzgledu na to jaka marke i jaki model bedziesz chciec kupic... 3 tyg. to moze byc o 2-3 miesiece za malo na takie ato za takie pieniadze w dobrym satnie - ale nigdy nic nie wiadomo!

Poszukaj sprzedjacych na forach mkilosnikow danego modelu. Swojego modelu nawet Ci nie sugeruje bo w 3 tyg. sie go nie kupi i nie ma diesla do wyboru.
      • zenon77 Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 23.05.11, 22:23
        Jak się chce kupić auto używane w cenie +/- 10% nowego, to naprawdę nie ma co marudzić;-)
        Kup pierwszy egzemplarz, który się będzie w miarę trzymał kupy. Nawet czerwonego Espaca z benzynowym sinikiem...
        • galtom Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 24.05.11, 10:11
          No rada świetna!!!

Wydaj wszystko co masz na pierwsze lepsze auto. Jak juz w przyszlym roku nazbierasz na naprawy to wtedy sobie pojezdzisz. (zakladajac, ze nie potrzebujesz auta do pracy).

Kolega Zenon jak widać tylko w nowych autach sie rozbija. - gratulujemy!

Jak sie kupuje uzywane, stare i to z drozszej klasy tym bardziej trzeba uwazac. Id wyzsza cena wyjsciowa auta, klasa, itd... tym (z reguly) drozsza eksploataca, dobre czesci, itd...). tym samym kazdy kolejny (biedniejszy) wlasciciel ma mniejsze szanse na utrzymanie takiego auta w sensownym stanie.
          • zenon77 Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 24.05.11, 12:55
            Kolego Galtom,
            Nie ma znaczenia czym ja jeżdżę. Może niedokładnie się wyraziłem, a może trochę mnie źle zrozumiałeś. Nigdzie nie napisałem, że polecam cokolwiek, byle szybko.
            Moim zdaniem, kupując dość stare auto (a tu auto musi być już leciwe) nie należy zbytnio się ograniczać marką, kolorem czy rodzajem paliwa. Po prostu vanów za 12 tysięcy w dobrym stanie technicznym prawie nie ma. I jak się trafi czerwony, benzynowy Espace w miarę ładnie utrzymany to trzeba go brać, a nie poszukiwać srebrnego Sharana tdi, bo tu szansa trafienia czegoś poniżej pół miliona km przebiegu jest bliska zeru. Oczywiście dobrze byłoby zostawić sobie 2-3 tys. na niezbędne naprawy tuż po zakupie, ale czy autor może sobie na to pozwolić?
            Zupełnie off topic są tu rozważania na temat kosztów eksploatacji takiego auta i ogólnie sensowności kupowania samochodu za 10% jego pierwotnej wartości.
            Może warto poszukać czegoś importowanego z USA (Dodge Voyager)? A może rozważyć coś z pary Citroen C8/Peugeot 807 (to właściwie jedno auto) lub Chrysler Grand Voyager? Jest jeszcze Kia Carnival. Naprawdę znalezienie czegokolwiek sensownego w tej grupie pojazdów za 12 tysięcy jest zajęciem karkołomnym. I dlatego polecam spojrzeć szeroko na rynek i nie ograniczać swoich poszukiwań oczekiwaniami odnośnie koloru...
            • galtom Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 24.05.11, 13:28
              Fakt nie zrozumielismy sie. Pod wypowiedzi powyzej sie podpisuje.

Jesli ktos upiera sie przy tak waskiej grupie zainteresowania to 3 tyg. to o wiele za malo aby kupic auto ktore nie okaze sie skarbonka i totalnym zaskoczeniem.
              • adrian4u Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 25.05.11, 11:57
                domyślam się, że zabawa z szukaniem auta może być przednia, i pewnie trafi się kupę okazji (z przewagą kupy), ale jednak Grand Espace trafiłem, w miarę niedrogo... czy jednak jest w takim stanie jak opisuje go właściciel i tak w miarę bezawaryjny jak zapewnia właściciel - tego przez telefon się nie dowiem.
                Dokładnie to 2.2 w dieslu, 130KM, rocznik 2000, przebieg ok. 235tys km.
                z rzeczy, które "zawiodły" dwa razy na przestrzeni kilku lat, właściciel wymienia w zasadzie tylko czujnik turbiny (whatever), który 2 razy w ciągu 3 lat zmieniał.

Natomiast nieco zniechęca mnie ta lista skarg i zażaleń, a zwłaszcza wpis o tym konkretnym silniku ("przekręca się panewka i korbowód się idzie kochać"). Szkoda że nikt nie napisał, jak częste jest to uszkodzenie i jak można mu zapobiec....
                autokult.pl/2011/05/20/renault-espace-iii-awarie-i-problemy
                Idąca dalej: Caravelle odpada ze względów takich jak Vito - jak się trafi to zarżnięte po jakimś "pan Józek i spółka".
                Nad koreańcami czy japońcami ciężko się zastanawiać, bo nic sensownego nie widziałem (stary van Mitsubishi czy inna Toyota?), choć bardzo podoba mi się Previa.

Opel Zafira czy inne nadmuchane kombi (jak Dacia Logan), może, ale to przesunięcie się klasę niżej, zresztą Zafira niestety zrywa z opinią o Oplu jako aucie tanim i naprawialnym w każdym garażu....

btw. budżet idzie do 15 tys pln, ale naprawdę =- biorąc pod uwagę koszty ubezpieczenia i dalszyhc jakichś napraw czy poprawek - nie chcę iść jeszcze dalej w górę....
                • jerzyk.eu Fiat Scudo, Citroen Jumpy, Peugeot Expert 25.05.11, 12:13
                  Można kupić za niewielkie pieniądze. Nieskomplkowana konstrukcja, cynkowane nadwozie. Jeśli ma być tani w eksploatacji i niezawodny proponuję z silnikiem 1,9 D (niestety słaby).
                  Są też wersje bardziej komfortowe: Fiat Ulysse, Citroen Evasion, Peugeot 806.
                  • adrian4u Re: Fiat Scudo, Citroen Jumpy, Peugeot Expert 25.05.11, 12:30
                    Peżocinę oglądałem (zdaje się tylko, że 805) w jednym komisie, Lancię proponował znajomy. Brzydkie jak burek, ale na ich korzyść przemawiają odsuwane drzwi.

Na upartego szukałbym \berlingo czy coś, ale wielkość nie ta...

Zresztą - jakikolwiek duży samochód, któym co dzień mam robić ok. 100km w tym połowę przez Warszawę ma średnią rację bytu, ale bardziej mnie obchodzą wyjazdy weekendowe (od 200 do 500km), czasem z kobietką, 14-letnim dzieckiem i całym majdanem, czasem z kolegą-muzykiem i sprzętem....

Może faktycznie - w ramach kompromisu - szukać Grand Espace, ale w benzynie i zagazować? Nawet pełnowymiarowa zapasówka w takim aucie nie będzie przeszkadzała...
                    • jerzyk.eu Re: Fiat Scudo, Citroen Jumpy, Peugeot Expert 25.05.11, 12:51
                      A może chcesz zbyt dużo ?
                      Jeśli masz do wydania sumę która stanowi zaledwie niecałe 20 % wartości nowego auta to za bardzo nie marudź. Patrz na stan techniczny auta i koszty eksploatacji oraz ewentualnych napraw a nie zawracasz sobie głowę takimi duperelami jak kolor czy "piękność" auta.
                  • ulubiony19 Re: Fiat Scudo, Citroen Jumpy, Peugeot Expert 26.05.11, 22:38

jerzyk.eu napisał:

> Można kupić za niewielkie pieniądze. Nieskomplkowana konstrukcja, cynkowane nad
                    > wozie. Jeśli ma być tani w eksploatacji i niezawodny proponuję z silnikiem 1,9
                    > D (niestety słaby).
                    > Są też wersje bardziej komfortowe: Fiat Ulysse, Citroen Evasion, Peugeot 806

Te auta...

Fiat Ulysse, Citroen Evasion, Peugeot 806

to nie są jakieś tam wersje tych aut:

Fiat Scudo, Citroen Jumpy, Peugeot Expert
                    • jerzyk.eu Re: Fiat Scudo, Citroen Jumpy, Peugeot Expert 30.05.11, 09:54
                      To jest jak VW Transporter który też występuję w wielu wersjach.
                      Podobnie Scudo, Jumpy,Expert, Evasion, Ulyssem, 806 są zbudowane na bazie tej samej karoserii i mają te same silniki. Tylko nazw mają więcej
                      • ulubiony19 Re: Fiat Scudo, Citroen Jumpy, Peugeot Expert 30.05.11, 21:56
                        jerzyk.eu napisał:

Scudo, Jumpy,Expert, Evasion, Ulyssem, 806 są zbudowane na bazie tej s
                        > amej karoserii i mają te same silniki. Tylko nazw mają więcej

Dupa
                        Nie twierdzę, że te auta nie ma ze sobą nic wspólnego, w końcu jest to z grubsza jeden producent (nie jest, ale wiecie o co chodzi), ale taki Scudo nie jest żadną wersją Ulysse, czy też na odwrót.

Idąc dalej...

> To jest jak VW Transporter który też występuję w wielu wersjach.

...też piszesz głupoty. Of koz powyższe zdanie jest zgodne z rzeczywistością, ale ja wiem o co Ci chodzi. Wszystkie odmiany Transportera (dajmy na to Multivan, Rockton, DoKa...) to ciągle ewolucje jednego modelu.

pozdr

Przyjmę Ferrai 458 Italia jako darowiznę. Tylko poważne oferty.
                • galtom Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 25.05.11, 15:03
                  adrian4u napisał:

> Nad koreańcami czy japońcami ciężko się zastanawiać, bo nic sensownego nie widz
                  > iałem (stary van Mitsubishi czy inna Toyota?), choć bardzo podoba mi się Previa
                  > .

Koreance (przynajmniej pierwszy Carnival) to podobno straszna porazka.
                  Co do Previi to tak sie sklada, ze ja posowam takim jajeczkiem.
                  W tej chwilina foru, (www.previa.pl) sa 2 do sprzedanie - przy obu trzeba troszke pogrzebac ale wlasciciele wprost pisza co zrobic trzeba (bo juz troszke nimi jezdza) wiec nie bedziesz zaskoczony a ceny grubo ponizej tego co chcesz wydac.

Jedyne co moze ci nie pasowac to silnik 2.4 benzyna - dielsi nie ma. Zatem jedyna opcja na sensowne wydatki na spalanie jest porzadna instalacja LPG.

Jesli Cie temat interesuje dokonaj rejestracji i przegladnij dzial sprzedam (ewentualnie napisz w dziale kupie ;-) ).
                  • ulubiony19 Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 26.05.11, 22:59
                    galtom napisał:

pierwszy Carnival) to podobno straszna porazka

Zgadza się. Auto lipne jak "najlepsza muzyka" w RMFFM
                    Dużo miejsca, idzie się w nim przespać, o niebo bardziej komfortowe od Tico, nawet kubek jest gdzie postawić , ale nic poza tym. Auto źle zbudowane, wyprodukowane i takie tam.
                    Jedno z naprawdę niewielu aut, które spsuło mi się w trasie i jedyne z tych nie moich, które zrobiło to aż dwa razy:) (padła manetka kierunkowskazów, rozleciał się kompresor klimatyzacji i hit - pęknięcie tłoka, of koz wszystko w nowym aucie jeszcze bez przebiegu w normalnym ruchu drogowym i ze świadomością, że nowy; do awarii udało mi się przejechać chyba aż 700 km:)) To na pewno nie był odosobniony przypadek. Of koz mnie osobiście nawet ta sytuacja ubawiła, a Carnivala, jak każdy samochód i tak dalej lubię:)
                • ulubiony19 Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 26.05.11, 22:35
                  > Natomiast nieco zniechęca mnie ta lista skarg i zażaleń, a zwłaszcza wpis o tym
                  > konkretnym silniku ("przekręca się panewka i korbowód się idzie kochać"). Szko
                  > da że nikt nie napisał, jak częste jest to uszkodzenie i jak można mu zapobiec.
                  > ...
                  > rel="nofollow">autokult.pl/2011/05/20/renault-espace-iii-awarie-i-problemy

Chłopie, nie czytaj takich wypocin pisanych przez tłumoków fantastów, bo przy motorowerze zostaniesz;)
                  Jak chcesz, żeby "panewka i korbowód poszły się kochać", to sobie poradzisz. Jak nie chcesz, to też sobie poradzisz. Chyba że hebla kupisz. I po wszystkim wyżalisz się na forum.
                  Jak zapobiegać ewentualnym awariom, to nie wiem, ale jak umiesz jeździć i dbać o wóz, to powinien Cię wozić, a nie Ty jego po mechaniorach. Tyle.

• adrian4u Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 27.05.11, 00:33
                    Na tę chwilunię mam w sumie 3 auta do wyboru - i wszystkie trzy Espace, 2.0 16V 140 kucy.

a to dlatego, że co prawda diesel 2.2 130KM ma co prawda o prawie połowę większy moment obrotowy (270Nm kontra 190Nm w benzynie), ale spalani jest podobne, a benzynę można zawsze (tfu) zagazować.

autko 1: książka, 1 właściciel, sprzedający mówi, że spokojnie mogę sprawdzić po VIN stan napraw i ich zgodność z książką. Skórka itp, niestety najdroższe (13,500 do zapłacenia) plus opłaty itp. Niestety felgi stalowe, 15" i chyba jeszcze zimówki.

autko 2: zarejestrowany w Polsce, właściciel zarzeka się że wszystko robił na bieżąco łącznie z wymianą koła od faz rozrządu przy wymianie rozrządu. cena ok. 12 tys, felgi alu, opony letnie

autko 3: podobnie jak 2, tyle że z sekwencją założoną w zszłym roku. Cena też ok. 12 tys., felgi stal, opony letnie, 7 siedzeń, ale mi nie są potrzebne te dodatkowe.

kuźwa.

btw. jak ktoś popatrzy to wszystkie są na otomoto.

Może się mylę, że chcę benzynę, może ktoś mnie z błędu wyprowadzi, albo utwerdzi w słuszności wyboru....

Powiem Wam, że już głupieję.
                  • adrian4u Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 27.05.11, 00:44
                    sprawdź pocztę gazetową, plz.

A
                    • ulubiony19 Re: Sharan, Galaxy czy Espace? Autko do 13-14 tys 28.05.11, 16:12
                      Ja?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka