Dodaj do ulubionych

Tanie Porsche Cayenne??

05.07.11, 08:19
Czemu auta pierwszej generacji są takie tanie?? Szukam auta dla rodziny na weekendowe wyjazdy, więc czemu sie nie skusić... Rozważam jeszcze Volvo XC90 i Mercedesa ML . Na tym tle chyba Cayenne nie jest bardziej awaryjny ;). Czy ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić??
Obserwuj wątek
    • xystos Re: Tanie Porsche Cayenne?? 05.07.11, 09:17
      karoseria z Porsche a silnik z Fiuta 126P

sportowy luksus i ekonomia jazdy !
    • robert888 bo to auto bez charakteru i do tego paskudne 05.07.11, 11:05
      a poza tym ktoś jadący starym kajenem wygląda wypisz wymaluj, jak posiadacz budżetowej, zagazowanej, "luksusowej lymuzyny" BMW E38 z zeszłego millenium. Jednym słowem aspirujący fajansiarz he he:)
      XC90 to przy starym kajenie to szykowne auto. ML, to szkoda gadać - kijem bym tego nie tknął.
      No i pewnie trudniej o tanie zamienniki do serwisowania takiego kajena.
      • prom2 Re: bo to auto bez charakteru i do tego paskudne 05.07.11, 11:17
        Nie rozumiem. Czemu właściciel cayenne 2005r. aspiruje na fajansiarza a właściciel XC jest zacny gość, czy innego Civika, golfa czy coś? Rozumiem ze ty i twoi znajomi jeżdza tylko pieknymi dla ciebie autami z rocznika conajmniej 2010 bo reszta to fajansiarze;). a propo Fiuta 126p czy on miał 500 koni hmm - bez komentarza.
        Szukam autka którym bede jeździł mało, z rodzina ale chce by prowadzenie dawało przyjemność nie szukam toczydła typu Sharan.
        Pytanie brzmiało czemu są takie ceny tych aut skoro XC i Ml są zapewne tak samo bezawaryjne hahah
        • robert888 no to ja też nie rozumiem po co komuś 05.07.11, 11:40
          rodzinne auto do wypadów za miasto z 500KM he he. Komu to potrzebne jeśli nie aspirującym fajansiarzom?
        • adrian_ktostam tylko nie Volvo XC90 05.07.11, 12:03
          Nie słuchaj tych "fachowców" od siedmiu boleści, bo się ośmieszają. Z tej trójki aut Volvo jest o dwie klasy niżej. Staram się być tolerancyjny, ale na kierowców XC90 patrzę z pewnym politowaniem. Trzeba być kompletnym dyletantem, by kupić kombi z napędem na jedną oś z haldexem. Taki wynalazek zupełnie się nie sprawdza zimą, nie mówiąc już o nawet lekkim terenie. Już kilka takich wynalazków wyciągałem z zasp. Gdy haldex dołącza drugą oś na zakręcie, szarpie i rzuca samochodem, w zaspie ciągłe załączanie i wyłączanie osi może doprowadzić do wściekłości, tym bardziej że samochód i tak z zaspy nie wyjeżdża.

Co innego Cayenne z torsenem. Świetna konstrukcja znana z Audi Allroad czy Q5, z którą może tylko konkurować S-AWD z Subaru. Wbrew opiniom forumowych krzykaczy świetnie wykończone wnętrze, do tego jeden z najmniej awaryjnych samochodów na świecie.

Wbrew krzywdzącym opiniom, ML też ma bardzo dobry napęd. Współpraca z Jeep-Chrysler zrobiła swoje. Stałe a nie dołączane AWD i do tego możliwość blokady osi i tyłu w trudnych sytuacjach. Czego jeszcze chcieć?

Jeżeli masz okazję, bierz w ciemno Cayenne. Uważaj tylko, bo świetna trakcja prowokuje do szybkiej jazdy, więc wiele porszaków jest po dzwonie. Chociaż nie jestem fanem Mercedesów, śmiało brałbym także i ML, bo to dobry samochód. Nie patrz na opinie buraków jeżdżących zdrapanymi z drzewa BMkami czy Wieśwagenami, bo przecież psy szczekają a karawana jedzie dalej...
          • adrian_ktostam Re: tylko nie Volvo XC90 05.07.11, 12:32
            Nie pat
            > rz na opinie buraków jeżdżących zdrapanymi z drzewa BMkami czy Wieśwagenami,

Oczywiście Touareg jest tu wyjątkiem. Ma przecież też torsena, i swego czasu do niego się nawet przymierzałem. Wybór padł na Forestera ze względu na cenę.
      • szymizalogowany hehe a co do E38... 05.07.11, 11:30
        ...to mimo że stary trupiszon to kiedyś mnie naszła ochota na kupienie takiej 740i

tzn nie zagazowanej, nie ze zjebanym wyglądem po polskim tjuningu tylko takiej jak najbardziej fabrycznej wersji

zajebiście mnie się ta fura podoba - do tej pory mimo 2 generacji nowych siódemek dalej żadna nie przebiła E38

ale to tylko takie moje postękiwania - takiego oldtimera E38 z V8 to ja bym chciał mieć

o takego:

Tekst linka
        • dr.buzz Re: hehe a co do E38... 05.07.11, 13:08
          sprzedaj araba, to se kupisz hehe

• josner Re: bo to auto bez charakteru i do tego paskudne 05.07.11, 11:33
        robert888 napisał:
        > ML, to szkoda gadać - kijem bym tego nie tknął.

...powiedział Robert, po czym wsiadł na pożyczony rower kolegi z klasy :)
      • dr.buzz Re: bo to auto bez charakteru i do tego paskudne 05.07.11, 13:21
        to szykowne XC ma juz problemy z podjechaniem pod wiekszy kraweznik...

generalnie ADW w wydaniu Volvo to pic...
    • smierdzimizjapy Re: Tanie Porsche Cayenne?? 05.07.11, 17:21
      Proponuje Citroena C-15. Bedzie pojemnie, tanio i szykownie.
      BTW gdzie chcesz tego porsze serwisowac? Sprawdziles ile kosztuje RBG w ASO?
      • prom2 Re: Tanie Porsche Cayenne?? 05.07.11, 21:52
        Nic nie wnosisz kolego, ASO Volvo tez słynie z dobrych cen. Raczej ASO jest dobre tylko na gwarancji- wystarczy dobry mechanik plus i elektromechanik z powołaniem mający własny zakład. W ASO umieja tylko podlączyc do kompa przeczytac wymontowac zamontowac. A co ich to ze usterka nadal bedzie wystepowac, klient płaci.A kto serwisuje 6 letnie auto w Aso?? Posiadam auta do codzienne jazdy, ten ma jezdzic max 1000 miesięcznie.

Pytanie było o ceny używek a nie o RBG- ale podejrzewam ze jeszcze bys sie zdziwił bo drogie auto nie oznacza drogiego serwisu , co innego drogie części.
    • prom2 Re: Tanie Porsche Cayenne?? 07.07.11, 16:49
      To nikt mi nie udzieli odpowiedzi czemu Cayenne jest taki tani?? Auto jeśli wierzyc rankingom niezawdności nie jest tak awaryjne jak ML i XC...
      Wy tu chyba tylko o Skodzie Golfach i Toyotach haha, a i o Volvo ...
      • v-6 Odpowiedź jest chyba trywialna. 07.07.11, 23:30
        prom2 napisał:

> To nikt mi nie udzieli odpowiedzi czemu Cayenne jest taki tani?? Auto jeśli wie
        > rzyc rankingom niezawdności nie jest tak awaryjne jak ML i XC...

I pewnie sam to wiesz ...
        Cayenne zostało skonstruowane na inne czasy (i inny rynek - amerykański). To były czasy prosperity i taniej ropy. W Ameryce panowała moda na wielkie SUV-y, im wiekszy, tym lepszy. I generacja cayenne w wersji V6 jest wołowata (zwłaszcza jak na Porsche), a w wersji V8, nie wspominając o turbo, strasznie paliwożerna. Całkiem dobrze przystosowana do off-roadu ( szczególnie po dokupieniu paru ekstrasów), ale przez to ciężka i niezbyt poręczna. Z kolei na pojazd dla fana jazdy terenowej za droga. A takie skomplikowane i mocno "zaawansowane elektronicznie" auto, w wieku np. 7 lat, może się zacząć psuć. Nie sądzę, żeby naprawy aut marki Porsche były tanie, a ponoć tylko 30% części jest wspólnych z touaregiem. Tak więc w dzisiejszej Europie to na pewno nie jest hit rynku wtórnego.
        Z innej beczki: miałem okazję jeździć nowym cayenne s (V8 wolnossący), w bardzo bogatej wersji, m. in. z pneumatycznym zawieszeniem i regulacją nastawów podwozia. Dla mnie bomba. Znam dowcipy nt. tego auta, np. że jest bezpieczny dla dzieci, bo uciekają na jego widok. Albo że to droższy sposób na kupienie sobie volkswagena (touarega). Gadka-szmatka. Nie chciało mi się wysiadać z tego samochodu. Przy okazji mogę rozwiać mity o "tandetności" jego wykończenia, wywodzące się ze stwierdzenia dużej ilości plastiku wewnątrz (np. klamki, ramki nawiewów). Owszem, ale jaki to plastik! Projektanci nowej generacji cayenne włożyli ogromny wysiłek w zmniejszenia masy tego olbrzyma, stąd takie pomysły. Ale tego samego dnia oglądałem SUV Lexusa (GX), też z silnikiem V8 i muszę stwierdzić, że w porsche materiały były nie tylko lepszej jakości, ale też wyglądały bardziej "classy". Nawet skóra, która w lexusach jest z reguły lepsza niż w autach niemieckich.
        Niestety, ofiarą odchudzania padł także tak wychwalany przez adriana torsen c. Zostało sprzęgło wielopłytkowe obłożone elektronicznymi czujnikami i blokadami. Cóż, takie czasy.
        Pozdrawiam
        v-6

• toreon Re: Tanie Porsche Cayenne?? 08.07.11, 08:18
        >> Wy tu chyba tylko o Skodzie Golfach i Toyotach haha<<

Ja bym się tak nie wywyższał. Faktem jest, że większość z tutejszych bywalców potrafi tylko wiarygodnie ponawijać o golfach i octaviach ale to nie znaczy, że interesujący się cayennem to jakaś elyta.

Cayenne jeśli jest tańszy to tylko dlatego że jest uważany za auto egzotyczne i niszowe, panuje też zapewne lęk przed drogim serwisem. Poza tym czy on rzeczywiście jest taki tani? Egzemplarze z początku produkcji za mniej niż 70 k raczej nie chodzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka