Dodaj do ulubionych

Wzrosła liczba smiertelnych wypadków

19.07.11, 09:42
Mają być podwyższone mandaty.Myslę, że chyba słusznie. Skandynawowie mają gigantyczne mandaty gęsty rój fotoradarów i śmiertelnych wypadków w roku tyle co u nas w jeden weekend.I proszę mi nie pisać że to kwestia jakości dróg bo na 3 na krzyż autostradach niemal codziennie słyszę:droga zablokowana bo zderzyły się 3 cięzarówki i 2 samochody osobowe.Prawie każdy mój kolega ma SB radio i szczyci się tym że 50 km wcześniej wie gdzie stoją.
Obserwuj wątek
    • swan_ganz Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 19.07.11, 11:48
      tak urzędniku; tylko podniesienie wysokości mandatów ma sens bo Norwedzy mają drożej i u nich to działa...
      A pewność przejechania zg. z przepisami 300 kilometrów w trzy godziny zamiast w siedem nie ma najmniejszego znaczenia dla podkręcania tempa jazdy.. :-)
      • wujaszek_joe Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 19.07.11, 12:38
        trzeba te siedem godzin uwzględnić w planowaniu trasy. I jeśli sami nie potrafimy się do tego zmusić, to państwo powinno ingerować. prawo do jazdy niezgodnej z przepisami trudno uznać za jakieś prawo obywatelskie.
        fredoo ma rację, w dużej części zabija nas nasz azjatycki styl jazdy
        • kontik_71 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 19.07.11, 12:46
          W takiej Szwajcarii jest pewnosc przejechania 300km w 3h (pomijam korki) a mimo wszystko sa drakonskie kary za przekraczanie dozwolonej predkosci. Czyzby to jednak ludzie byli problemem a nie drogi?
          Tu gdzie mieszkam jest fajna, nowa obsodnica. Zero korkow, dobra nawierzchnia i co? I zawsze znajdzie sie jakis kretyn, ktory uwaza, ze jemu wolno wyprzedzac na trzeciego, gnac grubo ponad 100 km/h itp...
        • swan_ganz Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 19.07.11, 12:47
          fredoo ma rację, w dużej części zabija nas nasz azjatycki styl jazdy

nie ma racji bo zaręczam ci, zę jak z Wawki do Wrocka będe mógł legalnie dojechać w trzy godziny zamiast w dziesiejsze pięć (i to tylko wtedy gdy zgwałcę przepisy i to mocno) to będe jechał zgodnie z literą prawa bo gdzieś w Jankach ustawie sobie tempomat i dopiero w okolicach Psiego Pola go wyłączę...
          A do tego czasu będę azjatą... :-)
        • nazimno A dlaczego ublizasz Azjatom? 19.07.11, 12:48
          Nas zabija nasz polski, rodzimy, zawziety, tepy i uparty, ... styl jazdy.

Dopoki tego ci wszyscy "szybcy i wscieki" nie dopuszca do swoich lbow,
          NIC SIE NIE ZMIENI.

Mandaty sa na nic.

• wujaszek_joe Re: A dlaczego ublizasz Azjatom? 19.07.11, 13:09
            bo im bardziej na wschód, tym gorzej mają np. piesi.
            Myślę, że ma to zastosowanie gdzieś do wschodnich granic b. związku radzieckiego.
            także faktycznie mnie poniosło, i przepraszam wszystkich urażonych Azjatów :)
          • kontik_71 Re: A dlaczego ublizasz Azjatom? 19.07.11, 13:09
            Ale jak "wychowac" tych szybkich i wscieklych? Co zrobic z durniami, ktorym sie wydaje, ze musza sie spieszyc i maja w doopie bezpieczenstwo swoje i innych?
            • nazimno Re: krotko 19.07.11, 13:24
              Dla wielu pedagogiczne metody sa bezsilne. jest juz za pozno.
              To tepo uparci idioci, do ktorych nic nie przemawia.
              Tych wyeliminuje natura.
              Ze bedzie to tragiczna eliminacja - nie ma watpliwosci.
              Tylko tak liczba idiotow zniejszy sie samoczynnie.

Co do innych, to istnieje nikla nadzieja, ze system szkolenia i uzyskiwania / zachowania uprawnien zostanie rozsadnie zmodyfikowany.

We Francji za jazde bez uprawnien grozi ponad czterotysiczna (€) kara i wiezienie,
              ktore jest obligatoryjne, gdy wypadek spowodowal sprawca bez uprawnien, a sa poszkodowani.

W Polsce kara za to samo to pikus.

System karania punktami jest ogolnie rzecz biorac bardzo skuteczny.
              Aby jednak uniemozliwic policji naduzycia,
              wykroczenie MUSI BYC UDOKUMENTOWANE materialem video.
              Tylko tak gra bedzie czysta.

• kontik_71 Re: krotko 19.07.11, 13:56
                Czyli jednak postulujesz zwiekszenie kar za wykroczenia. Z drugiej strony z kazdej strony slychac krzyki, ze jest to tylko "trzepanie" kasy i za mandaty sa za wysokie.. wiec co?
                Fakjtem jest, ze takie 500pln za szczegolnie drastyczne wykroczenia to jest malo. Moze jednak uzaleznienie wysokosci mandatu od dochodu rocznego np 15% oczywiscie z kwota minimalna np 10000pln ?
                • nazimno Re: trzepanie kasy 19.07.11, 14:01
                  Wlasnie, ze nie ma to byc trzepanie kasy.
                  To ma byc UDOKUMENTOWANY bezwwzglednie rachunek.
                  Naduzyc ma NIE BYC.
                  Klient MUSI wiedziec, za co ten rachunek dostaje.

Za jazde bez uprawnien powinno sie ostro karac.
                  To ostudzi tych, ktorym zabrano PJ, a mimo to dalej jezdza.

Nie postuluje zadnych kwot.
                  Jedyny postulat to czysta zasada wystawiania rachunkow.
                  Wiem dobrze, ze policja czasem dziala dyskusyjnie (eufemizm).
                  • swan_ganz Re: trzepanie kasy 19.07.11, 14:04
                    To ma byc UDOKUMENTOWANY bezwwzglednie rachunek.

weź ty się lepiej skoncentruj na poszukiwaniu fajnych dziurek a nie domagasz się podwyższenia w Polsce wysokości mandatów samemu siedząc w niemcowni...
                    Tak z czystej złośliwości masz czy żyjesz ze sprzedaży fotoradarów?
                    • nazimno re. 19.07.11, 14:19
                      Nie zyje ze sprzedazy radarow.

W "niemcowni" niektore mandaty sa NIZSZE niz w Polsce.
                      Z tego powodu nie domagam sie w Polsce wyzszych mandatow.

Jazda bez uprawnien, badz z cofnietymi uprawnieniami jest w Polsce sportem powszechnym.
                      I cieszyloby mnie, wziecie niektorych za du...e, za to wlasnie.

Nie wszystkie mandaty sa dokumentowane.
                      Czasem zdarza sie sytuacja, gdy padaja "propozycje negocjacji".
                      To mi sie nie podoba.

• swan_ganz Re: re. 19.07.11, 14:36
                        Jazda bez uprawnien, badz z cofnietymi uprawnieniami jest w Polsce sportem powszechnym.

tu akurat się zgadzamy choć z drugiej strony jak ktoś stracił prawko za 0,3 promila alkoholu to ja nie jestem przekonany czy interes społeczeństwa nie cierpi bardziej z powodu utraty kolejnego drivera i jego możliwości zarobkowych niż litera prawa wtedy gdy on jeździ "nielegalnie"... Po prostu mamy idiotyczny przepis, który należałoby zmienić bo nie ma najmniejszego powodu do szykanowania człowieka za czyn, który pięćset kilometrów dalej nie spwoduje najmniejszych nawet restrykcji.. To samo dotyczy szybkości i nie rozumiem zdziwienia ludzi, którzy na fragmentach dwupsamówki widzą poginających zdecydowanie za szybko driverów... Oni po prostu mają do przejechania np; 500 kilometrów i wiedzą, ze ta dwupasmówka to dwa kilometry ma i za chwilkę znowu zjadą na leśny dukt gdzie utkną za tirem.. Ja tam jakoś się nie dziwię, ze starają się "nadgonić czas tam gdzie warunki na to pozwalają... Zresztą miśki tez to wiedza i dlatego suszą głónie na takich odcinkach dróg, których stan pozwala na bezpieczną jazdę z niekoniecznie przepisową prędkością.. Gdyby naszym włądzom zalezało rzeczywiście na podniesieniu poziomu bezpieczeństwa a nie na wpływach budżetowych to w życiu nie zobaczył bys miska na takiej obwodnicy tylko właśnie na "lesnych duktach" bo to tam głównie rozgrywa się polski horror drogowy

Czasem zdarza sie sytuacja, gdy padaja "propozycje negocjacji".

dużo jeżdziłem w swoim czasie ale nigdy nie zdażyło mi się by to miśki wychodziły z taką inicjatywą... Zawsze to ja kuziwa musiałem pierwszy zacząć...:-)
                        • nazimno Kazdy ma wlasne doswiadczenie. 19.07.11, 14:43
                          Niekoniecznie musza one byc identyczne.
                          • robert888 jak mawia pan stasiek, dośfiatczenie uczy rze zafs 19.07.11, 15:12
                            ze umiera ktoś inny he he:)
                            • nazimno Re: jak mawia pan stasiek, dośfiatczenie uczy rze 19.07.11, 16:05
                              Pan Stasiek niech lepiej uwaza, aby nie naruszyc tej zasady.

• kontik_71 Re: trzepanie kasy 19.07.11, 14:07
                    A ktore wykroczenia nie sa udokumentowane? Wideo rejestrator jest udokumentowaniem, fotka z radaru tez. Wiec o co chodzi?
                    Naduzycia sa wszedzie gdzie cos jest robione przez ludzi.. i to bez wzgeldu na kraj lub narodowosc. W Niemczech tez, prawda?
                    • nazimno Tez krotko. 19.07.11, 14:12
                      W Niemczech NIGDY jeszcze nie zaproponowano mi "negocjacji".
                      Zawsze dokladnie wiedzialem, za co placilem.
                      Reszty domysl sie sam. To tyle, co do naduzyc.

• kontik_71 Re: Tez krotko. 19.07.11, 14:14
                        To, ze to bie nie zaproponowano nie znaczy, ze takich wypadkow nie ma. Mnie na przyklad NIGDZIE nie zaproponowano negocjacji.
                        • nazimno Poczekaj, na razie niedlugo mieszkasz... 19.07.11, 14:26
                          Wiec "NIGDZIE" jest jak na razie "czasowo relatywistyczne".
                          • kontik_71 Re: Poczekaj, na razie niedlugo mieszkasz... 19.07.11, 14:38
                            Mowiac nigdzi emam na mysli Europe jako taka. A to jak dlugo mieszkam w Polsce nie ma znaczenia bo, tak samo jak ty, czesto i duzo jezdzilem po Polsce w ciagu ostatnich 20 lat. A do tego dochodzi, ze obca rejestracja predzej moze "sklonic" do propozycji negocjacji niz swojska.
            • samspade Re: A dlaczego ublizasz Azjatom? 19.07.11, 13:38
              Na dobry początek policja z wideo rejestratorami mogła by raz na jakiś czas zjechać z ekspresówek i obwodnic i zacząć jeździć i patrolować drogi jedno-jezdniowe, na których regularnie odbywa się wyprzedzanie przed wzniesieniem, podwójne ciągłe itp. Myślę że zapuszczenie się do miast i wyłapywanie jeżdżących na wczesnym różowym, wyprzedzających/omijających na przejściach dla pieszych też mogło by przynieść skutek.
              • kontik_71 Re: A dlaczego ublizasz Azjatom? 19.07.11, 13:53
                U mnie w miescie policja robi to dosc regularnie i tubylcy wiedza o kontrolach w miescie.. i co? I nic, zawsze znajdzie sie jakis kretyn. Ogolnie policja jest bardzo widoczna tu i zdecydowanie nie opierdzielaja sie.
                • samspade Re: A dlaczego ublizasz Azjatom? 19.07.11, 14:09
                  U mnie w mieście nie robią tego wcale bądź bardzo rzadko.
                  Jeżdżę często "7" pomiędzy Warszawą a Kielcami, i tak się jakoś dziwnie składa że wideo rejestratory jeżdżą na odcinkach ekspresowych omijając najgorszy odcinek jedno jezdniowy pomiędzy Radomiem a Skarżyskiem. Tutaj poprzestają na suszenie z krzaków z tych samych miejsc.
        • emes-nju Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 11:31
          wujaszek_joe napisał:

> trzeba te siedem godzin uwzględnić w planowaniu trasy.

Oczywiscie. Jak jedzie sie do cioci na imieniny, a nawet na urlop.

Klopot w tym, ze znaczna czesc ruchu, to ludzie, dla ktorych haslo "czas to pieniadz" nie jest czcza forma retoryczna...
          • kontik_71 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 11:43
            I co w zwiazku z tym? Czyzby to powiedzenie bylo zezwoleniem na zabijanie innych?
            • emes-nju Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 16:17
              kontik_71 napisał:

> I co w zwiazku z tym? Czyzby to powiedzenie bylo zezwoleniem na zabijanie
              > innych?

Pozwolic? Nie! Wyeliminowac zabijanie? Powodzenia :P
              • kontik_71 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 16:32
                Oczywiscie, brak czasu jest najwazniejszym kryterium i nic innego sie nie liczy. To jest dokladnie podejscie tych wyprzedzajacych przed zakretem, wzniesiemie, na trzeciego itp, itd... A potem jest placz i rozpacz na pogrzebach.
                • emes-nju Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 16:48
                  kontik_71 napisał:

> Oczywiscie, brak czasu jest najwazniejszym kryterium i nic innego sie nie
                  > liczy. To jest dokladnie podejscie tych wyprzedzajacych przed zakretem, wzniesiemie,
                  > na trzeciego itp, itd... A potem jest placz i rozpacz na pogrzebach.

Jest wlasnie tak, jak piszesz. I smutne jest to, ze sobie tylko z tego kpisz. Ale wygodnie jest kpic sobie z polskiego np. REPa, dla ktorego warunkiem utrzymania pracy (a wiec dochodow!) jest spelnianie wymagan klientow (wlasnie klientow, a nie tego zlego krfjopijcy, ktory go zatrudnia) jak pisze sie z nad wyraz dostatniego kraju o doskonalej sieci drog...
                  • kontik_71 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 16:55
                    Z niczego sobie nie kpie.
                    Chcesz mi powiedziec, ze przepisy lamia tylko i wylacznie posiadacze aut sluzbowych? A co powiesz o tych, ktorzy prywatnie ryzykuja swoim, twoim, moim i innych zyciem? Co powiesz takich, ktorzy moja wiejska droga zapierniczaja ponad 100km/h mimo, ze jest tu jezioro i tlumy wypoczywajcych dzieci. Oni tez sa zmuszani do tych zachowan przez jakies osoby trzecie?
                    • emes-nju Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 17:09
                      Nie ma co bic piany. Dopoki nie bedziemy jezdzili po sieci drogowej choc w zarysie zblizonej do sredniej europejskiej (o srednim wieku i stanie aut tez warto wspomniec), dopoty nie zblizymi sie do srednich europejskich po wzgledem liczby zabitych. I juz.

Waaadza, zeby temu zaradzic moze robic stojki na intymnych czesciach ciala, a wyjdzie z tego co najwyzej zalosny pokaz dla laknacej igrzysk gawiedzi.
                      • kontik_71 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 17:14
                        No popatrz a ja myslalem, ze jesli jade po dziurawej drodze to kretynstwem jest gnac na zlamanie karku (nomen omen). Ale ja to dziwny jestem bo auto nie jest przeluzeniem zadnej z moich czesci ciala i moj honor nie jest zalezny od tego czy pobawie sie w "ulana" czy tez nie.

I znowu ktos inny jest winny, znowu jakies fajne wytlumaczenie dla zwyklego braku wyobrazni. Sporo polskich kierwcow jest mistrzami w wymyslaniu takich tlumaczen, szkoda, ze nie w prowadzeniu auta.
                        • emes-nju Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 17:29
                          Widze, ze nie zrozumiales.

Masz do przejechania 100 km. Mozesz jechac droga bezkolizyjna o oddzielonych kierunkach ruchu. Mozesz tez jechac jednojezdniowa waska droga, na ktorej nie dosc, ze skrzyzowania sa miejscami co 100 m, to jeszcze standardem sa rowerzysci i piesi.

Na ktorej z tych drog jest wieksze PRAWDOPODOBIENSTWO wypadku?

Co ciekawe pod wzgledem liczby wypadkow jestesmy bezpieczniejszymi kierowcami niz np. Niemcy. Na takich drogach powodoujemy mniej od nich wypadkow. Ale z racji specyfiki ruchu wypadki te maja powazniejsze konsekwencje.

I juz.
                          • kontik_71 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 20:07
                            To ty nie chcesz zrozumiec. Skoro druga droga nie nadaje sie do szybkiej jazdy to nie nalezy tego robic. W tym momencie pradwopodobienstwo wypadku jest podobne na OBU drogach.
                            • emes-nju Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 20:11
                              Zderzenie czolowe nawet przy 60-tce jest raczej z kategorii zabojczych. Zderzenie boczne nawet przy mniejszych predkosciach.

Z jakimi predkosciami mamy jezdzic po naszych drogach, zeby miec srednio europejskie wskazniki smiertelnosci? Bo wskazniki wypadkowosci juz mamy srednio europejskie.
                              • kontik_71 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 20:16
                                Moze zacznijmy od tych dozwolonych predkosci. Tak na dobry poczatek. Potem mozna przejsc do tworzenia stref 30km/h co jest dosc powszechne na tym czesto cytowanym i przedstawianym jako wzor zachodzie.
                                • emes-nju Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 20:28
                                  kontik_71 napisał:

> Moze zacznijmy od tych dozwolonych predkosci.

Ok. Zacznijmy. "Wskazniki" drgna. Minimalnie.

Zalozmy taki standardzik - pierwszy zabojca polskich drog, czyli zderzenie boczne. Skrzyzowanie, ograniczenie do 70 km/h, wysepki. Z podporzadkowanej wytacza mi sie samochod. Na hamowanie za pozno, ominac nie ma jak. Dzwon. Czy zachowanie przez mnie przepisowej predkosci ocali jakies zycie w srednio 14 letnim wraku? A moze lepiej zamiast zwezeania drogi wysepka, rozszerzyc ja o pas wlaczenia do ruchu, zeby slepak nie wjezdzal pod kola jadacych, zapewniajaca (na papierze) niesmiertelnosc, 70-tka...?

> Potem mozna przejsc do tworzenia stref 30km/h

Na krajowkach, prawda? Bo przygniatajaca wiekszosc smiertelnych wypadkow nie ma miejsca w wsrod gestej zabudowy, a "na prostych odcinkach drog, w czasie dobrej pogody".
                                  • kontik_71 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 22:20
                                    Tak, masz racje. nie robmy nic. Niech ludzie gina nie w tysiacach tylko dziesiatkach tysiecy. Jaka oszczednosc dla systemu emerytalnego.. wow.
                                    • emes-nju Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 21.07.11, 10:51
                                      kontik_71 napisał:

> Tak, masz racje. nie robmy nic.

Jak na razie jedyne (w znacznej czesci Polski) dzialania wladz sprowadzaja sie do powiekszania kolizyjnosci drog (wysepki, murki, slupki w osi jezdni) i stawiania masztow pod fotoradary (na przyklad na fotoradarowce gruntowny remont skonczyl sie w wielu miejscach wylaniem nowego asfaltu i postawieniem masztow ZAMIAST zrobienia pasow do skretu w lewo, co owocuje tym, ze smiertelne najechania na zatrzymujacych sie na lewym pasie, odbywaja sie przy nieco nizszych predkosciach :/ ).
                                      • swan_ganz Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 21.07.11, 11:05
                                        Jak na razie jedyne (w znacznej czesci Polski) dzialania wladz sprowadzaja sie do powiekszania kolizyjnosci drog (wysepki, murki, slupki w osi jezdni)

w tym nie ma żadnego przypadku; to celowa działanie władzy, która stara się zepchnąć kierowców na płatne drogi po przez właśnie budowę utrudnień na drogach alternatywnych..
                                        Ponoć maja takie zapisy w umowach z koncesnariuszami autostrad, które zobowiązują władze do budowy takich utrudnień powodujących spowolnienie ruchu...
                                        Dzięki temu miało być bezpieczniej a wyszło jak zwykle bo ruch wprawdzie spowolnili ale szybkiej alternatywy nie dali rady zbudować..
                                        • emes-nju Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 21.07.11, 12:36
                                          swan_ganz napisał:

> Jak na razie jedyne (w znacznej czesci Polski) dzialania wladz sprowadzaja
                                          > sie do powiekszania kolizyjnosci drog (wysepki, murki, slupki w osi jezdni)

>
                                          > w tym nie ma żadnego przypadku; to celowa działanie władzy, która stara się
                                          > zepchnąć kierowców na płatne drogi

Ale ja nawet nie bede protestowal przeciwko takiemu spychaniu! Tylko, ze na razie nic nie wskazuje na to, zebym w okolicach stolicy Polski mial na co byc spychany, a szykany powtaja jak grzyby po deszczu.

> Dzięki temu miało być bezpieczniej a wyszło jak zwykle bo ruch wprawdzie
                                          > spowolnili ale szybkiej alternatywy nie dali rady zbudować..

Zeby tylko spowolnili... Straz pozarna twierdzi, ze mimo ciaglych "modernizacji" i remontow rosnie liczba punktow kolizyjnych. To co sie dziwic, ze rosnie tez liczba ofiar...?
                                    • artie40 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 22.07.11, 13:15
                                      kontik_71 napisał:
                                      > Tak, masz racje. nie robmy nic. Niech ludzie gina nie w tysiacach tylko dziesia
                                      > tkach tysiecy. Jaka oszczednosc dla systemu emerytalnego.. wow.

Kontik, na studiach zwracano nam uwagę, aby nie projektować PRZECIWKO ludziom, ale DLA ludzi. Czyli - robimy maszynę taką, aby dało się ją włączyć tylko używając dwu rąk, żeby prasa nie przygniotła wolnej dłoni/ramienia. Plus myślimy o zabezpieczeniach aby nie dało się założyć jakiegoś obejścia. Dopiero jeśli to nie działa, pracodawca może walić kary.
                                      Ty zaś jesteś zwolennikiem szkoły - robimy maszynę na jedną rękę, jak robol podłoży łapę to nie będziemy go ratować (tzw złota godzina w Polsce), a przede wszystkim walniemy na froncie duży znak zakazu - nie wkładać rąk. Jak się coś stanie, to oczywiście - przecież był zakaz! To taka analogia do bez/małokolizyjnych dróg i związanych z tym działań, i do kiepskich duktów na których i tak muszą być wypadki, ale z dupochronami dla władzy (znaki, mandaty, itd). A i tak jak pisze emes, w stosunku do tego co mamy, to jesteśmy naprawdę nieźli ;-)))
    • szymizalogowany Dobrze że wzrosła.... 19.07.11, 13:35
      ...każdy pomroczanin powinien po osiągnięciu wieku dojrzałego spłodzić minimum 4 małych pomroczan a gdy one same osiągnął wiek dojrzały rodzice powinni sobie strzelić w łeb albo zginąć w wypadku, dzieci powinny mieć taki sam przebieg życia tzn każde ma spłodzić min. 4 pomroczan i się zajebać samochodem na drzewie

w innym przypadku największa kryminalna piramida finansowa w Europie zwana ZUS może mieć problemy z funkcjonowaniem
      • wujaszek_joe Re: Dobrze że wzrosła.... 19.07.11, 13:42
        U nas jest najgorzej w Europie z ubezpieczeniami społecznymi?
        • szymizalogowany Re: Dobrze że wzrosła.... 19.07.11, 13:47
          u nas jest najgorzej w europie pod każdym względem - oprócz dwóch które powodują że chce tu żyć: taniej wódki i tanich dziwek

a co do ZUS to jest to podręcznikowy przykład jak działa tzw Piramida Finansowa - pan Grobelny chciał zrobić swoją to go zamknęli za robienie konkurencji

Ale rząd nie odpowiada jak widać przed art. KK i piramidę prowadzić może, a nawet jeszcze ją "reklamować" - tutaj się wliczają wszelkie akcje typu "mamy niski wzrost demograficzny wszystkie Polki mają rodzić" hehe
          • swan_ganz Re: Dobrze że wzrosła.... 19.07.11, 13:52
            dwóch które powodują że chce tu żyć: taniej wódki i tanich dziwek

a mnie uczono, ze jak coś jest tanie to zwykle jest do doopy.... Ty w to nie wierzysz?
            To czemu nie jeździsz Polonezem?
            • szymizalogowany eee tam.... 19.07.11, 14:00
              dziwki są dobre i tanie - ostatnio kurna taką wychaczyłem a na ciśnieniu byłem żeby mogła na okładce plajboja być i za ful opcje bez patrzenia na zegar wzieła marne 200 zeta

wodka i wino tez są dobre bo są dobre i tanie hehe

samochody to już nie jest polska specjalność, to już trzeba z niemiec czy japonii i niestety jest drogie
              • swan_ganz Re: eee tam.... 19.07.11, 14:48
                ostatnio kurna taką wychaczyłem a na ciśnieniu byłem żeby mogła na okładce plajboja być

tia.. I jeszcze może dodasz, ze akcja działa się Rawie Mazowieckiej...:-)
                Znam trochę Rawę bo wy tam macie firmę medyczną, której w swoim czasie duzo napomagałem w rozwoju ich produktów... Dziś dzięki temu wygryzają moją firmę z np; niemieckiego rynku.
                To zdaje się jest najwięszky pracodawaca w regionie, któremu kłania się nawet wasz burmistrz (na własne gały widziałem jak to robił w Hotelu Ossa gdzie chlaliśmy po dogadaniu interesów...)
                Zapytam ich do przy okazji czemu nie zabralli mnie do "ekstasy" skoro lokalny high life tam bywa ..:-)
        • swan_ganz Re: Dobrze że wzrosła.... 19.07.11, 13:49
          U nas jest najgorzej w Europie z ubezpieczeniami społecznymi?

a jakie ma znacznie czy u nas jest najgorzej w UE czy też tylko trochę gorzej bo są jeszcze gorsi?
          Będziemy równać w dół a w między czasie cieszyć się z zielonej wyspy ?
          • wujaszek_joe Re: Dobrze że wzrosła.... 19.07.11, 14:06
            ostatnio sportem narodowym Polaków stało się wyczekiwanie końca świata, pod tytułem "jak to wszystko w końcu pierd.lnie"
            Nie znudzi się to?
            • kontik_71 Re: Dobrze że wzrosła.... 19.07.11, 14:08
              Niektorych po prostu boli, ze Polska nie wpadla w recesje jak wiekszosc Europy.. wydaje sie, ze ten bol jest coraz wiekszy :D
            • swan_ganz Re: Dobrze że wzrosła.... 19.07.11, 14:55
              wyborcza.biz/biznes/1,100896,9972553,Nagle_zalamanie_w_produkcji_przemyslowej.html
              to tylko preludium.... Prawdziwy koncert będziemy mieli za mniej wiecej rok; po Euro..
              Słuchaj się mądrzejszych to "będziesz w butach chodził"... :-)
              • wujaszek_joe artykuł idealnie trafiający w potrzeby 19.07.11, 18:05
                narzekaczy.
                Dwuprocentowy wzrost w czasie kryzysu przedstawiany jako katastrofa.
                • kontik_71 Re: artykuł idealnie trafiający w potrzeby 19.07.11, 19:17
                  Gdyby wzrost zostal przedstawiony jako cos pozytywnego to forum by zgrzmialo - propaganda sukcesu. . A tak to nikomu do glowy nie przyjdzie, ze moze byc cos pozytywnego.
                  • nazimno Realia: 20.07.11, 12:50

www.pzm.pl/,c,1,Europejski_Atlas_Bezpieczenstwa_Ruchu_Drogowego
                    • kontik_71 Re: Realia: 20.07.11, 12:53
                      Tym bardziej wlasnie myslenie jest w cenie. "Argument" - bo mi sie spieszy - jest proszeniem sie o powazne problemy.
      • swan_ganz Re: Dobrze że wzrosła.... 19.07.11, 13:46
        się zajebać samochodem na drzewie
        ale nie wcześniej niż gdzies tak koło 55 roku życia bo do tego czasu powinni płącić skłądki i podatki oraz przekraczać dozwoloną szybkość i płacić mandaty tak często jak się da bo w końcu ktoś musi utrzymać ten burdel...
        • nazimno Chyba 65 - tego roku zycia. 19.07.11, 15:28
          Tak, aby nie pobral juz zadnej emerytury.Zawsze to jest 10 lat "na ZUSIE/plusie"
          • swan_ganz Re: Chyba 65 - tego roku zycia. 19.07.11, 15:35
            Tak, aby nie pobral juz zadnej emerytury.Zawsze to jest 10 lat "na ZUSIE/plusie

nie, lepiej jednak nie tuż przed emeryturą ale nieco wczesniej... Tak po pięćdziesiątce zaczynają się ujawinać przeróżne raki czy zawały i trzeba wtedy dokładać do takiego człowieka.... Ekonomiczniej jednak będzie gdy przywali w to drzewo zanim zacznie się leczyć bo cham jeden z drugim będzie się potem dopominał, ze niby mu się cos od państwa nalezy...... :-)
            • nazimno Moze to nawet i racja. 19.07.11, 16:41
              Panstwo musi przede wszystkim utrzymac parlament na odpowiednim poziomie.
              A taki chory emeryt to kula u nogi.
    • babaqba Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 19.07.11, 16:50
      fredoo napisał:

> Mają być podwyższone mandaty.Myslę, że chyba słusznie. Skandynawowie mają gigan
      > tyczne mandaty gęsty rój fotoradarów i śmiertelnych wypadków w roku tyle co u n
      > as w jeden weekend.I proszę mi nie pisać że to kwestia jakości dróg (...)

Nie, to kilka kwestii. Po pierwsze Skandynawów jest o wiele mniej a żyją na o wiele większym terenie (zagęszczenie ruchu), po drugie mają sięc dróg urządzonych mądrze, po trzecie Polacy jeżdżą naprawdę dobrze powodując sześć razy mniej kolizji niż tacy Niemcy, po czwarte liczba ofiar wypadków jest duża, bo nie ma odpowiedniego ratownictwa drogowego - w podobnym wypadku Szwed czy Niemiec przeżywa, Polak umiera.

Kary za jazdę po kielichu są bezsensownie drakońskie, a efekty? Żadne! Co chwila liczba kierujących na gazie przekracza kolejne poziomy. Czy ten fakt nikomu nic nie daje do myślenia?
      • nazimno W warsztacie tez mozna... 19.07.11, 17:49
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9974417,Nowe_zdjecia_niebezpiecznego_zabojcy.html
        .... powiekszyc statystyke.
      • artie40 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 10:59
        babaqba napisała:

> Nie, to kilka kwestii. Po pierwsze Skandynawów jest o wiele mniej a żyją na o wiele większym terenie (zagęszczenie ruchu), po drugie mają sięc dróg urządzonych mądrze, po trzecie Polacy jeżdżą naprawdę dobrze powodując sześć razy mniej kolizji niż tacy Niemcy, po czwarte liczba ofiar wypadków jest duża, bo nie ma odpowiedniego ratownictwa drogowego - w podobnym wypadku Szwed czy Niemiec przeżywa, Polak umiera.

> Kary za jazdę po kielichu są bezsensownie drakońskie, a efekty? Żadne! Co chwil a liczba kierujących na gazie przekracza kolejne poziomy. Czy ten fakt nikomu nic nie daje do myślenia?

Nie no babaqba, zawiodłem się. Rozsądny post o wypadkach w PL, a później żądanie myślenia od posłów i urzędników ;-) Nie za dużo tej naiwności?
    • xystos Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 17:02
      fredoo 19.07.11, 09:42
      Mają być podwyższone mandaty.Myslę, że chyba słusznie.

.. ludzie kochani,dlaczego wysokosc mandatow Was bulwersuje ?
      przeciez tu chodzi o zycie,nietylko ludzkie
      o ew.kalectwo do konca zycia ...

czas urlopow,kochani zwolnijcie,do St.Piotra zawsze zdazymy-
      -niemusimy byc u Niego przedczasem .
      • kontik_71 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 17:09
        No co Ty? Piszesz jakbys nie czytal naszych forumowych kolegow. Podobno predkosc nie zabija, wszystcy i wszystko ponosi wine ale z cala pewnoscia nie kierowca. No i najwazniejsze, kontrole, mandaty i kary sa tylko i wylacznie proba ograniczenia wolnosci przecietnego Kowalskiego.

A Ty tu z jakas smiercia lub kalectwem wyskakujesz.. wstydz sie :/
        • mistrzseksu90 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 19:48
          Zabija brawura, nadmierna prędkość, brak wyobrazni i często głupota kierowców.
          • mistrzseksu90 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 19:54
            Zabija brawura, nadmierna prędkość, brak wyobrazni i często głupota kierowców.

To ja nauczyłem Włochów "Bunga Bunga" - sprawdź mistrzseksu.pl/
          • nazimno Juz raz pisalem. 21.07.11, 10:59
            "Brawura" pochodzi z jezyka francuskiego. Oznacza odwage w obliczu niebezpieczenstwa.
            Za te brawure otrzymuje sie medale.
            Polskie slowo - najblizej - to "dzielnosc".

Brawura ma w oryginale konotacje pozytywna.
            Na drodze mamy do czynienia glownie z glupota, co zreszta napisales.
            • swan_ganz Re: Juz raz pisalem. 21.07.11, 11:39
              Oznacza odwage w obliczu niebezpieczenstwa.
              > Za te brawure otrzymuje sie medale.

no patrz... a u nas za to samo chcą nas karać...
              Od dawna twierdzę, ze Polsce bardzo daleko do normalności... :-)
    • cloclo80 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 21:04
      Lewactwo szaleje. Nic tylko łupić lud i stosować odpowiedzialność zbiorową.
      • kontik_71 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 20.07.11, 22:19
        A gdzie tu odpowiedzialnosc zbiorowa? Czyzbys byl karany za wykroczenia innych? Jezdzij zgodnie z przepisami a nie bedziesz wiedzial co to mandat, proste prawda?
    • misiek4111 Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 21.07.11, 10:06
      fredoo napisał:

> Prawie każdy mój kolega ma SB radio i szczyci
      > się tym że 50 km wcześniej wie gdzie stoją.
      I to jest takze główna przyczyna wypadków w Polsce. Policja drogowa to bezwładna biurokratyczna instytucja, która od 2004r. (wejście Polski do UE) nie zdążyła przyjąć do wiadomości, że CB może mieć każdy i patrole na poboczu straciły sens, nawet już nikt nie miga światłami, wszyscy zainteresowani doskonale wiedzą gdzie "stoją". Do czasu gdy jeździli starymi gratami, była wymówka że się psują, teraz jednak żal patrzyć jak nowe, przystosowane do dokumentowania wykroczeń (kamera) radiowozy stoją niczym Warszawy i Fiaty 125p w latach siedemdziesiątych, a sami policjanci głupawo wymachują suszarkami, co z tego że laserowymi, i wychwytują wcale nie najgroźniejszych piratów. Przecież gdyby gdzie indziej, choćby na Słówacji policja działała w taki sposób, tam także byłby las antenek CB i kierowcy mieliby policję w d... A już chyba każdy policjant widział w życiu mądrzejszy czy częściej głupszy amerykański film i czy chociaż raz stał tam policjant i wymachiwał suszarką? Tam i wszędzie gdzie indziej, gdzie policja traktuje swoją pracę poważnie, niby jej nie ma, ale jakby co zjawia się nie wiadomo skąd i winowajca dostrzega ją w lusterku wstecznym.
      • misiek4111 Ilustracja 21.07.11, 10:13
        motoryzacja.interia.pl/wiadomosci-dnia/news/pomysl-rzadu-na-wypadki-podniesc-wysokosc-mandatow,1669915,415
        • 123alive Re: Ilustracja 21.07.11, 11:59
          Zachęcam do zapoznania się z urządzeniem, które minimalizuje ryzyko kolizji z dzikimi zwierzętami podczas jazdy. Aktywowane jest podczas jazdy z prędkością ponad 50 km / h. Emituje wysokiej częstotliwości gwizd, który ostrzega zwierzęta przed nadjeżdżającym pojazdem. Testowane na arenie międzynarodowej, teraz dostępne w Polsce. Można je znaleźć na Allegro wpisując: Urządzenie Odstraszające zwierzęta w czasie jazdy.
    • fredoo Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 21.07.11, 12:07
      Większość wypadków śmiertelnych wydarzyła sie na drogach krajowych czyli tych najlepszych a główna przyczyna jest brawura.
      Facet przekraczający dozwoloną prędkość o 100% powinien być traktowany jak potencjalny zabójca i karany dożywotnim odebtaniem prawa jazdy.
      A potem ciągle się słyszy ze z ogromną szybkością wjechał na przystanek itd....
    • 123alive Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 21.07.11, 13:52
      Zachęcam do zapoznania się z urządzeniem, które minimalizuje ryzyko kolizji z dzikimi zwierzętami podczas jazdy. Aktywowane jest podczas jazdy z prędkością ponad 50 km / h. Emituje wysokiej częstotliwości gwizd, który ostrzega zwierzęta przed nadjeżdżającym pojazdem. Testowane na arenie międzynarodowej, teraz dostępne w Polsce. Można je znaleźć na Allegro wpisując: Urządzenie Odstraszające zwierzęta w czasie jazdy.
    • fredoo Re: Wzrosła liczba smiertelnych wypadków 22.07.11, 12:59
      Paradoksalnie jazda na swiatłach też przyczynila się do wzrostu liczby wypadków.
      Rowerzyści i piesi są teraz mniej widoczni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka