Gość: nowy IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 17.05.04, 22:13 Przymierzam się do kupna Mazdy 323 rocznik 90-ty, hatchback. 174 000 km. Czy da się tym pojeździć jeszcze przez 3 lata? Szczególnie dziękuję za opinie użytkowników. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ORMOwiec Re: Mazda 323 '90 jak długo tym pojeżdżę? IP: 192.139.221.* 17.05.04, 22:46 A ile bedziesz tluk rocznie? Ja mam swoja z 1989 i ma 320K na liczniku. Jak miala okolo 200K to jeszcze nic przy niej nie musialem robic. Link Zgłoś
Gość: aster Chlopaki - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 23:53 jeszcze wasze wnuki tym beda jezdzic jak zadbacie. Uszy do gory. Mazda im starsza tym lepsza. Jak wino marki wino :( aster Link Zgłoś
Gość: Automaniak Re: Mazda 323 '90 jak długo tym pojeżdżę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 08:39 Witam Mam taką Mazdę w wersji "F" właśnie z 1990 roku i mogę powiedzieć, że jest to bardzo solidny samochód, bardzo trwałe silniki, skrzynie biegów i nadwozie dobrze zabezpieczone przed korozją. Korodują jedynie elementy podwozia i korpus silnika, przewody hamulcowe i takie tam. Na polskich drogach najszybciej zyżywa się zawieszenie. Cała reszta to wzór niezawodności. Ważne aby auto nie było powypadkowe bo w tym wieku trudno o dobry egzemplarz. Ja mam szczęście jeździć autem któr większość czasu jeździło po drogach Austrii więc trzyma się dobrze. Wersja "F" ma do dzisiaj ciekawą sylwetkę za którą można się obejrzeć. Czasami elektryka lubi odmówić posłuszeństwa typu el. szyby czy centralny zamek. Mam wspomaganie, pełną elektrykę włącznie z szyberdachem i mnóstwo bajerów i za 10 tys. nie zamieniłbym się na inne auto z tego roku. Ja wiedzę Seata czy Peugeota z roku 90 to żal patrzeć. Najważniejsze, że auto z przebiegiem prawioe 200k nigdy się nie popsuło na tyle aby nie móc dalej jechać. Po prostu roczniki 1989- 1994 Mazdy 323 to bardzo solidne auta MADE IN JAPAN. Pozdrawiam. Link Zgłoś
hdp Re: Mazda 323 '90 jak długo tym pojeżdżę? 18.05.04, 09:15 Gość portalu: Automaniak napisał(a): > Witam > Mam taką Mazdę w wersji "F" właśnie z 1990 roku i mogę powiedzieć, że jest to > bardzo solidny samochód, bardzo trwałe silniki, skrzynie biegów i nadwozie > dobrze zabezpieczone przed korozją. Korodują jedynie elementy podwozia i korpus > > silnika, przewody hamulcowe i takie tam. Na polskich drogach najszybciej zyżywa > > się zawieszenie. Cała reszta to wzór niezawodności. Ważne aby auto nie było > powypadkowe bo w tym wieku trudno o dobry egzemplarz. Ja mam szczęście jeździć > autem któr większość czasu jeździło po drogach Austrii więc trzyma się dobrze. > Wersja "F" ma do dzisiaj ciekawą sylwetkę za którą można się obejrzeć. Czasami > elektryka lubi odmówić posłuszeństwa typu el. szyby czy centralny zamek. Mam > wspomaganie, pełną elektrykę włącznie z szyberdachem i mnóstwo bajerów i za 10 > tys. nie zamieniłbym się na inne auto z tego roku. Ja wiedzę Seata czy Peugeota > > z roku 90 to żal patrzeć. Najważniejsze, że auto z przebiegiem prawioe 200k > nigdy się nie popsuło na tyle aby nie móc dalej jechać. Po prostu roczniki 1989 > - > 1994 Mazdy 323 to bardzo solidne auta MADE IN JAPAN. Pozdrawiam. ________________________________________________________________________________ ... Mazda 323 1,6 lt. 87kM Automatic dostalem to auto (fabrycznie nowe) w prezencie urodzinowym od mojej Mamy , obecnie na codzien jezdze Pgt.307 SW ,ale Mazde trzymam-prezentow sie nie sprzedaje ,moja mazda do dnia dzisiejszego przejechala 59 627 km. ,podwozie i zawieszenie nie rdzewieja wogole jezeli zostaly zakonserwowane specyfikiem antykorozyjnym "Astra Dinol" -u nas w skandynawi wszystkie auta Dinol`em sie traktuje-zaden nie rdzewieje,mamy mozliwosc czasowego "odstawienia" auta np; na czas zimowy-moja Mazda nigdy w zimie (bardzo sola drogi)nie jezdzila,- wszystko wskazuje ze osiagnie wymagane 30-ci lat by byc uznanym jako _veteran_ i byc zwolnionym z podatku drogowego,placic nizsze ubespieczenia,byc zwolnionym z obowiazku przegladow technicznych dopuszczajacych auta do ruchu itp.dogodnosci -------------------------------------------------------------------------------- Generalnie rzecz biorac,Mazda ma rownie niezawodne silniki i elektronike jak Toyota,ale Mazda koroduje mniej niz Toyota,-w Szwecji Mazda 323 jest drozsza w zakupie jako nowa niz Corolla, i mniej w % traci na wartosci-jako przechodzona tez jest drozsza niz Corolla. Niezawodnosc auta w duzej mierze zalezy od posiadacza auta/kierowcy ,service robi sie na czas i wymienia czesci nawet jezeli funkcjonuja (moga pasc w drodze) wszystko wedlug przyslowia: "jak dbasz-tak jechal bedziesz" . Pzdr. ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś