Dodaj do ulubionych

pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc

10.08.11, 14:00
do tej pory obywalam sie bez magicznego pudelka ale czeka mnie we wrzesniu krecona podroz przez Europe, kilka panstw i obawiam sie, ze moze mi byc potrzebna pomoc nawigacji.
pytanie do was, ktorzy znaja sie cokolwiek na tych urzadzeniach:
- co polecacie?
potrzebuje dosc dobra mape europy, miasta mniej mi sa potrzebne.
czy urzadzenie kupuje sie z wgrana mapa czy oddzielnie?
czy placi sie jakis abonament za korzystanie? jesli tak to gdzie i za ile?
Obserwuj wątek
    • nioma Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 10.08.11, 14:05
      i czy cos takiego jest ok:
      www.euro.com.pl/nawigacja-samochodowa-gps/tomtom-xxl-42-iq-europe.bhtml#opis
      • kontik_71 Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 10.08.11, 14:07
        TomTom jest dobra firma i to urzadzenie najpewniej Cie nie zawiedzie :)
      • fleur1 Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 12.08.11, 13:53
        Taką zakupiłam kilka tygodni temu, jestem po podróży po Polsce, przejechałam z nią około 1300 km. Nawigacja świetnie się sprawdza, drogę z Niemiec też ma za sobą, a za godzinę wyruszam samolotem do Anglii, gdzie nawigacja będzie testowana na drogach od Nothingham po Birmingham, a potem po Kornwalii.
        Wielkość 5" cali też jest dobra.
        • fleur1 Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 12.08.11, 14:00
          Mapy są zainstalowane, ale urządzenie po zakupie najlepiej podłączyć do komputera, zainstaluje się program Tomtom i mapy sie zaktualizują.
    • kontik_71 Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 10.08.11, 14:05
      Pierwsze pytanie to takie - potrzebujesz osobne "pudelko" czy masz np smartfona, ktory tez moze sluzyc jako nawigacja?
      • nioma Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 10.08.11, 14:20
        potrzebuej osobne pudelko
        • qqbek Kufa fiks... 10.08.11, 22:13
          nioma napisała:

> potrzebuej osobne pudelko

...kiedy wy się nauczycie odmiany w dopełniaczu (potrzebuję - kogo czego?: osobnego pudełka)

Jeżeli chodzi o moją opinię na w/w temat:
          1. na teren naszej ukochanej RP najlepsza będzie nawigacja z jak najnowszą wersją Automapy (są po prostu lepsi w te klocki i oferują najlepsze mapy Polski).
          2. gdybym miał jechać przez Europę całą, nie zaglądając do mniejszych wsi, czy też na drogi lokalne, to z czystym sumieniem poleciłbym TomTom-a XL (czyli Twój pierwszy wybór).
          • jamesonwhiskey Re: Kufa fiks... 15.08.11, 22:16
            > najnowszą wersją Automapy (są po prostu lepsi w te klocki i oferują najlepsze mapy Polski).

to ja mialem ostatnio smieszna historie jak kolezka mial jakas bajerancka nawigacje plus najnowsza automape i polnej drogi ktora jechalismy, u niego nie bylo ,a w moim niezbyt nowym telefonie z garminem byla , troche sie zdziwil hehe
          • tomek854 Re: Kufa fiks... 16.08.11, 12:45
            Ja też korzystałem przez kilka miesięcy z dokładnie tego modelu Tom Toma i bardzo sobie chwaliłem. A potem sobie kupiłem własnego Navigona za połowę tej ceny i już bym się na Tom Toma nie zamienił:
            - bardzo dokładne mapy 42 państw
            - asystent pasa ruchu
            - zawsze podaje na dzień dobry trzy trasy do wyboru
            - parę łatwo dostępnych przydatnych opcji.

Moim zdaniem stosunek jakości do ceny jest o wiele bardziej korzystny.
    • wiesenblum Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 10.08.11, 15:19
      Ja jestem bardzo zadowolony z AutoMapy, sasiad ma Tom-Toma i tez jest zadowolony
      Mysle ze obecnie dostepne mapy sa coraz lepsze, natomiast doradzałbym kupienie tej "magicznej skrzynki" w dosc małych rozmiarach (nie za małych, zeby utrzymac przyzwoita widocznosc) tak aby ci poł przedniej szyby nie zasłaniało.
    • celicaman Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 10.08.11, 15:20
      > potrzebuje dosc dobra mape europy, miasta mniej mi sa potrzebne
      I tu się mylisz. Właśnie miasta są Ci potrzebne :-) Po głównych trasach łatwo się podróżuje patrząc na drogowskazy. Ale znalezienie konkretnego adresu w dużym mieście to nieraz jest wyzwanie. I tu nawi najbardziej się przydaje.
      > czy urzadzenie kupuje sie z wgrana mapa czy oddzielnie?
      Jeśli kupujesz typowa nawigacje to jakąś mapę masz zainstalowaną. Jak kupisz jakiegoś PDA czy smartfona to może się okazać, że musisz doinstalować mapę.
      > czy placi sie jakis abonament za korzystanie?
      Nie, ale mapy trzeba aktualizować, a to już zwykle jest płatne. Choć np Garmin za cenę niewiele wyższą niż pojedyncza aktualizacja oferuje subskrypcje dożywotnią aktualizacji. Żeby sprawa była jasna, to określenie "dożywotnia" oznacza czas życia nawigacji a nie Twój.
      Niektóre nawigacje maja system odbioru informacji o korkach, robotach drogowych itp. Czasami trzeba wykupić na tę opcje abonament.
      Więcej informacji znajdziesz tu:
      forum.gazeta.pl/forum/f,42479,Nawigacja_GPS.html
      • awatarnumer500 Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 10.08.11, 21:43
        jak używam garmina i sobie też chwalę. chociaż idealny nie jest bo raz w budapeszcie się pogubił - były roboty drogowe a nawigacja uparcie "przeliczała" i cały czas prowadziła tą samą drogą. tak czy inaczej nie należy zapominać o patrzeniu na znaki i tablice informacyjne. dożywotnia aktualizacja się sprawdza (3ci raz aktualizuje mapę europy) chociaż zajmuje to sporo czasu.
    • brain.storm Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 11.08.11, 21:49
      Polecam nawigację Becker www.promoceny.pl/detail/rtv-euro-agd-becker-samochodowa-nawigacja-a43am-56790/ ma mapy 43 państw europy, asystent pasa ruchu. Korzystam z niej 2 lata i jestem zadowolony.
      • qqbek Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 11.08.11, 23:14
        brain.storm napisała:

> Polecam nawigację Becker www.promoceny.pl/detail/rtv-euro-agd-becker-samochodowa-nawigacja-a43am-56790/ ma mapy 43 państw europy, asystent pasa ruchu. Korzystam z niej 2 lata i jestem zadowolony.

Chciałem wpierw zgłosić jako spam.
        Ale kliknąłem i wygląda rozsądnie :)
        Tym bardziej, że AutoMapa wybrała NavTeq za swojego partnera w Europie. 43 kraje to dość, by zjeździć kontynent... MIO przy tym wymięka.

Droga ta nawigacja, ale wygląda na to, że płacący dostaną to, za co zapłacili (ostatnio byli u mnie przyjaciele z Niemiec, których musiałem prowadzić osobiście do Kazimierza Dolnego z Lublina [53km] bo ich nawigacja [siakaś standardowa z Audi] prowadziła ich przez jakieś niestworzone dotychczas trasy [a mieszkam w Lublinie, z drobną przerwą, od urodzenia i wiem, jak do Kazimierza dojechać, nawet jak korki są])
    • josner Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 12.08.11, 10:15
      Ja korzystam z Mio. Nie ma karty pamięci więc będę musiał się jakoś uporać z aktualizacją.
      Sama nawigacja jakby w miastach nie zawsze rozróżnia ważności dróg. Przy ustawieniu najszybszej drogi pojechałem ostatnio przez centrum Jeleniej Góry zamiast głównymi drogami. Było krócej ale czy szybciej, to nie wiem. Albo główna droga leci sobie prosto a w prawo jest rozwidlenie z drogą podrzędną. A nawigacja mówi: skręć w lewo. Jakie w lewo. Powinno być: jedź prosto - takiej komendy nigdy nie usłyszałem.
      Za pierwszym razem jak ustawiłem drogę najkrótszą to zaliczyłem również centra miast, a na koniec polną drogę pod Koszalinem.
      Teraz przezornie przeglądam trasę jaką zaplanowała nawigacją i w razie czego ją koryguję.
      Jakbyś miała np. nokię C6, to mogłabyś bezpłatnie ściągnąć sobie mapy i korzystać z nawigacji.
    • tusk-plusk Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 12.08.11, 10:32
      Ja od 1,5 roku mam wynalazek marki GoClever. Sprzęt nie jest zablokowany, więc kupujesz kartę pamięci, do tego za darmo z torrentshopu nabywasz Auto Mapę Europy i śmigasz po świecie. Dodatkowo sprzęt ma transmiter FM i parę innych bajerów. No i jest tańszy niż konkurencja. Jedynym wkurzającym mankamentem jest to, że przy intensywnym słońcu kiepsko widać wyświetlacz.
      • jorn Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 12.08.11, 12:07
        Do Tomtoma (pewnie do innych też) można później dokupić również inne mapy w razie potrzeby. Jeśli przewidujesz, że kiedyś np. będziesz jeździć po Ameryce, lepiej kupić urządzenie z czytnikiem kart pamięci, żeby dodatkowe mapy się mieściły.
        • nioma Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 15.08.11, 22:02
          bardzo Wam dziekuje za wszystkie rady i podpowiedzi.
      • bimota Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 18.01.12, 13:58
        "Za darmo nabywasz", czyli kradniesz... Do Goclevera jest fabryczna mapa Europy, chyba za 170 zl.

Ja bym wzial to co najtansze i ma najtansze aktualizacje. :)
    • brain.storm Re: pierwszy zakup GPS potrzebna pomoc 17.08.11, 21:45
      Ja ci polecam GPS Garmin Nuvi grizilla.pl/produkt/Garmin-NUVI-2460LMT-5-0-Europa-Premium-Traffic brat jeździ z nią na trasach Niemcy - Francja i spisuje się znakomicie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka