Dodaj do ulubionych

Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa

IP: *.rajskanet.pl / *.rajskanet.pl 21.05.04, 22:30
Z ta skrzynia to gruba przesada, faktem jest ze synchronizatory sa malo
wytrzymale ale naprawa kosztuje okolo 800 zl a nie 8000. Badzmy realistami i
nie piszmy bzdur wyssanych z palca
Obserwuj wątek
    • Gość: duke Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 22:34
      no i coz; kolejny artykol na temat fiatkow lekko zaprawiony porcja
      niescislosci, niedomowien i dziwnych zwrotow akcji; po kolei:
      - w gwoli startu wypadalo by dodac ze bravo/brava zyskaly w 1996 roku tytul
      auta roku
      - opowiesci o wymianach paskow co 50kkm sa z jakichs potwornych zaswiatow;
      owszem firmowego 120kkm okresu miedzy wymianami nie polecam ale 70-80kkm jest
      powszechna praktyka. Zdarza sie niefachowy serwis wymienia sam pasek (a nie
      komplet z napinaczem) ale trudno tu winic producenta samochodu
      - silnik 1.2 (w nomenklaturze fiata 80 16V) ma pojemnosc 1282cm3
      - dostepne wersje to jeszcze silnik 1.8, 2.0 20V (slynne HGT)zas wersje z
      silnikiem diesla mozna spotkac tez w roznych odmianach (ostatnie maja turbiny
      o zmiennej geometrii)
      - jaka to wyjatkowa dbalosc? jest wymiana oleju co 20kkm to trzeba wymianiac
      - uwaga co do adacu i mechanikow; sa dwie prawdy: niemcy lubia niemieckie
      rzeczy /w tym samochody/ a mechanicy fiata to jego najgorsza strona
      - skrzynie za 8000zl to jakis kolejny mit - skad te ceny?
      - drobna elektronika; jakis cudowny egzemplarz mi sie trafil po prawie 5
      latach jeszcze nic z tego co pan reaktor wymienil nie padlo
      - kolejny cud - prawie 5 lat dalej pierwszy wydech
      - te sfatygowane wnetrza - wg mnie kolejne pudlo ale moze moje plastiki sa
      jakies inne?

no i ten zwrot akcji to dlaczego to wszystko warte polecenia? jaki jest sens
      jako alternatywe przedstawianie 2 lata starszych toyot skoro kosztuja 2x tyle?

najpowazniejsze minusy tej grupy samochodow to (moim zdaniem):
      - delikatne zawieszenie (samo sie nie rozleci - trzeba mu dziurami pomoc)
      - upierdliwe trzeszczenia z ktorymi przy odrobinie woli walki (lub popytaniu)
      mozna sobie poradzic
      - slaby serwis (trzeba miec swojego mechanika)

za najpowazniejsze plusy (rowniez moim zdaniem):
      - naprawde oryginalny i stylowy projekt (zreszta nazwisko projektanta mowi za
      siebie - ktos wie kto to?)
      - dostepnosc w szerokiej gamie silnikow (moje male 1.2 naprawde potrafi
      zaskoczyc elastycznosci i ekonomika)
      - tanie i w duzym wyborze czesci
      - podatnosc na modyfikacje
      - cena

jezeli ktos chce sie dowiedziec wiecej zapraszamy: bravo.autokacik.pl
      • Gość: duke Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 22:55
        mala niescislosc 1.2 to oczywioscie 1242cm3
        • hehe.he Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa 21.05.04, 23:19
          jakos nie mam zaufania do fiatow
          • Gość: zini Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: *.interecho.com / 62.233.170.* 22.05.04, 00:27
            a ja nie mam zaufania do Ciebie i raczej to nie oznacza że od razu jesteś zły!!
            • Gość: hehe.he Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.04, 08:23
              ale nie miales ze mną do czynienia, a ja z fiatami mialem (w postaci uno)
              :)
    • Gość: Lisek Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: *.ewz.gda.pl 22.05.04, 07:24
      Czytajac ten artykuł odniosłem wrazenie, ze jest o wszystkim i o niczym. Ja nie
      będe sie wypowiadał o trwałosci fiatów Bravo/Brava/Marea bo moja Brava 1.6 16V
      autko ma dopiero 200000 km i jeszcze pewnie musze troche przejechać aby
      zobaczyć te wszystkie usterki ;-) moze za nastepne 200000 km coś napisze jak mi
      się zepsuje ;-)
    • robertharnas Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa 22.05.04, 08:30
      Ten artykuł to jakiś niezły myk. Wydech moja 7 letnia brawka ma orginał elektryka też ok jedynie to zawieszenie lubi paść ale bez przesady poza tym zima i polskie drogi przed fiatem maiłem opla i zawieszenie padało owiele częściej i w koncu niech ktoś kupi za tą cene tej klasy autko z takim wyposażeniem i z tego samego roku.
    • Gość: gradient wydech ??? IP: 62.233.167.* 22.05.04, 08:33
      Układ wydechowy

Nadaje się do wymiany po dwóch latach eksploatacji

- coś kolega red. pindoli - mam już 5 lat oryginalny od nowości, dopiero teraz
      zkruszał.
      • Gość: rtoip Re: wydech ??? IP: 213.17.236.* 22.05.04, 10:04
        Bo pan redaktor zapewne nigdy tym samochodem nie jeździł, informacje które tam
        zamieścił to zasłyszane gdzieś opowieści z giełdowego stoiska z częściami.
        Skasował wierszówkę i ma teraz poczucie spełnionej misji.
        P.S
        jeździłem Bravą 1,2 cztery lata i nie uważam że to idealny samochód ale bez
        przesady
    • Gość: szkot7 Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brava IP: 81.210.69.* 22.05.04, 11:15
      Tak to jest, jak pisze się o czymś na podstawie zasłyszanych opinii... Oceny
      niemieckich fachowców nie można przenosic na inne rynki, bowiem inne są warunki
      użytkowania. Mam przebieg w Bravie 110.000 km (4 lata) i poza rutynowymi
      przeglądami oraz wymianą kloców i tarcz miałem do tej pory tylko dwie usterki:
      końcówka dążka kierowniczego (pojawił sie lekki luz) oraz przepalił się styk na
      tylnej klapie do tylnej wycieraczki. Kazdemu mogę życzyć tak "awaryjnego"
      auta...
    • Gość: Halny Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 15:03
      Do wymiany to się pan Jacek nadaje wraz z treścią artykułu. Chyba że to kolejne
      pseudo pewnego redaktora z Giełdy Samochodowej :lol:
      Koledzy już napisali wyżej "co sie dzieje" typowo w aucie więc oszczędzę uwag.
      Panu Redaktorowi polecam zakup takowego auta nie zamordowanego , pojeżdżenie
      tym z rok i dopiero gryzmolenie na temat.
      • Gość: vd Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 19:29
        mialem brave 100 16v przez 3 lata (ponad 60000km) zepsul mi sie tylko
        przekaznik swiatel i to z mojej winy bo eksperymentowalem z zarowkami,
        auto nie jest idealne ale w swoim czasie bylo jedna z ciekawszych propozycji w
        kompaktach glownie ze wzgledu na wielkosc wnetrza i komfort, moja wersja byla
        po liftingu w 1999 i wykonczenie wnetrza bylo bardzo przyzwoite. Silnik 1,6
        super, swietna dynamika.
        Nie wiem skad PAN REDAKTOR czerpal inspiracje do tego artykulu ale to jakis
        belkot. W 2000 r. Bravo/a wg. niemieckiej DEKRY zajela 1 miejsce w kategorii
        najmniej awaryjnych aut do 3 lat. 2 lata pozniej Ford z tego samego raportu
        (focus) zrobil skuteczna kampanie reklamowa.
    • Gość: IBIS Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 04.06.04, 23:15
      Marea Weekend 1.9 JTD 82 tys. Żadnych uwag. Regularny serwis / AMICAR Wrocław -
      polecam / Idealna relacja cena /wyposażenie. Nieatrakcyjny dla złodziei.
      Genialnie funkcjonalny bagażnik - odchylany próg. Nigdzie tego nie spotkałem w
      innym aucie. Auto normalnie traktowane trwałe i niezawodne. Tani sewis ,
      przednie klocki i tarcze 370 zł. Paliwo 5,5 - 6.5 ON. Ładna ponadczasowa
      sylwetka. Bogate wyposażenie seryjne. Polecam używane z dobrych rąk,szczególnie
      po modyfikacjach i małym liftingu w 2000.Idelne na długie trasy. W reflektorach
      przednich wskazane zmienić żarówki na H1 + 30%/ np Osram lub Philips >mają
      homologację i nie oślepiają.
    • Gość: monia Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.04, 13:37
      Jak to mówią każdy chwali swoje. Fiat bravo nie jest może idealny, ma swoje
      wady i zalety. Kupiłam bravo 3 m-ce temu i jak do tej pory to nie zamieniłabym
      go na żadno inne auto w tej klasie i w tej cenie oczywiście. Jednyną rzeczą
      która mi przeszkadza to skrzynia biegów. Przy wysokich obrotach gałka od
      skrzyni trzęsie się, powodując trzęsienie (delikatne) całego samochodu. Jeśli
      możeci mnie naprowadzić co to może byc to bardzo proszę. Wiecie jak to jest u
      mechanika zobacza dziewczynę i ściema na całego , potem wychodzę z urzywaną
      częścią zamiast nowej i gigantycznym rachunkiem. A ja nie należe do frajerów.
      Jeśli ktoś może mi pomóc to proszę o odpowiedź. Jeżeli chodzi o zawieszenie to
      na tych naszych chrzanionych drogach to i wóz drabiniasty sie rozpier......
    • Gość: monia Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.04, 13:41
      Grzesiu mam problem jednak z tą skrzynią. Przy wysokich obrotach gałaka sie
      trzęsie powodując trzęsienie (małe) całego auta. czy masz dla mnie jakąś radę?
      • Gość: duke Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: 193.212.132.* 02.07.04, 13:51
        Droga kolezanko...
        Zapraszamy na nasze forum autokacik.pl (oczywiscie bravo/brava), napisz wiecej
        o tym co ci dolega to ci pomozemy, mysle ze rozpada ci sie "silenblock" pod
        skrzynia lub pod blokiem silnika ale to taki pierwszy strzal, czekamy :)
    • Gość: Madziusia Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: *.ar.wroc.pl 22.06.04, 21:54
      czy ktos mi moze powiedzieć czy we Wrocłąwiu znajduje sie salon firmowy fiata
    • Gość: Greg Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: *.localdomain / 213.172.183.* 20.07.04, 19:40
      Posiadam Bravo z 2000r 1,9 JTD z pełnym wyposażeniem i przejechałem 100 tyś km
      i jeszcze nic mi sie nie zepsuło. Jestem z niego bardzo zadowolony, ma dobre
      osiągi i małe zużycie paliwa
    • Gość: Q Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 20.07.04, 23:46
      Przez 5 lat jeździłem Bravą 1.2 80 kucyków, auto super, jak na Fiata o którym tak źle się mówi i pisze. Olej wymieniałem co 10 tys., jeździłem na Selenii. Rozrząd po 7o tysiącach. Elektryka wciąż OK, wymiana amortyzatórów i kolcków oraz rury wydechowej. Silnik OK. teraz auto jest w rękach rodziców i sobie je bardzo chwalą. Sam kupiłem inne auto, już nie fiata.
      • Gość: kortatu Re: Samochody używane: Fiat Bravo/Brawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 08:35
        w dniu, kiedy wymienilem moja bravke na inny samochod miala 110.000 i bardzo
        sobie to auto chwalilem. Wygodne, pakowne, szybkie, ekonomiczne. Kazdemu
        polecam. Teraz mam mondeo (nowe) i szczerze mowiac nie odczulem strasznego
        szoku pod wzgledem wzrostu przyjemnosci w prowadzeniu (jasne ze wygodniejsze)
        ale bravka o glowe bije ciasnego fokusa, czy golfa (takie jest moje zdanie i go
        nie zmienie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka