Dodaj do ulubionych

...jak zmniejszyc spalanie??

12.09.11, 13:28
...mam Daewo nubira kombi...troche to moje autko zre tego paliwa...i sie teraz was pytam---czy macie jakies sposoby by zmniejszyc spalanie??...pamietam ze kiedys w PL bylo glosno o jakiejs turbince kowalskiego czy cus...byly tez jakies specjalne gazniki...czy macie jakies pomysly by auto palilo mniej w dobie dzisiejszych wygorowanych cen paliwa??...pozdro
Obserwuj wątek
    • nazimno tylko nie to... 12.09.11, 13:36
      zadne tam turbinki, magnetyzery i inne badziewie. To sa brednie.

Naucz sie jezdzic oszczednie, a jesli nie jestes w stanie, to zgazuj silnik.
      Albo zrob to i to.
      • andrzejek4747 Re: tylko nie to... 12.09.11, 13:41
        ale co to znaczy oszczednie??? masz jakis pomysl jak w daewoo zjechac np do 6 litrow na 100...da sie takie cos zrobic??auto jest dobrze wyregulowane...ostatnio przechodzilo przeglad a tutaj przeglad naprawde jest przegladem...silnik tez musi bycwyregulowany...ale nadal pali te 7-8 na 100...duzo...bardzo duzo...sprzedac nie sprzedam bo przy roczniku 97 ma dopiero 104 tys przejechane...typowe auto do pracy i spowrotem...chcialbym by bylo tylko taniej przy dzisiejszej cenie paliwa 1.65 eu za litr...pozdro
        • hipohondryk1 Re: tylko nie to... 12.09.11, 13:47
          8l na 100 to nie jest dużo, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę gabaryty Nubiry i fakt że silniki są 16 zaworowe. Jeśli masz silnik 2.0 to te 136KM trzeba czymś nakarmić. Chcesz żeby auto paliło mniej, kup coś z silnikiem 1.1 i będzie brał 5-6, według życzenia. Jeśli dojeżdżasz do roboty i nie masz gazu, to nie wiem nad czym się zastanawiasz.
          • hipohondryk1 Re: tylko nie to... 12.09.11, 13:48
            Aha - tutaj, czyli gdzie? Masz krowiaste kombi z paliwożernym silnikiem, więc nie dziw się że pali, choć na mój gust 7-8 to niewielkie spalanie.
        • kontik_71 Re: tylko nie to... 12.09.11, 14:01
          To ile Ty masz do tej pracy? 5km? I dziwisz sie, ze auto tyle pali?
          • nazimno Moze sobie wybierze cos w wiekszej odleglosci. 12.09.11, 14:21
            Zuzycie mu wtedy zdecydowanie sie poprawi.
            • kontik_71 Re: Moze sobie wybierze cos w wiekszej odleglosci 12.09.11, 14:22
              Moglby tez jezdzic dluzsza trasa i dac silnikowi szanse na rozgrzanie sie... :) Pewnie jezdzi tez po miescie a jak wiadomo miasto nie wplywa pozytywnie na spalanie..
        • jbl25 Re: tylko nie to... 12.09.11, 22:54
          Jak dla Ciebie 7-8 litrów po mieście w benzynowym aucie to dużo, to przesiądź się proszę na komunikację, chociaż czekaj, stać Cię na bilet miesięczny?...
    • lewa_piers Re: ...jak zmniejszyc spalanie?? 13.09.11, 17:42
      Na co ty kurna narzekasz...
      Ford C-max 1,6 benzyna mojej żony pali 12 litrów w mieście na dojazdach do pracy!
      To twoje 7-8 to jest "pomarzyć tylko"
      • hutchence Re: ...jak zmniejszyc spalanie?? 13.09.11, 19:28
        No to żona jeździć nie potrafi. Moja również C-maxem do pracy tylko 1.8 i pali mniej. A co głównego tematu. Jak ekojazda (tfu) nie da zadowalających efektów to sprzedaj auto i kup miesięczny. Twoje nie pali dużo i narzekasz.
        • lewa_piers Re: ...jak zmniejszyc spalanie?? 13.09.11, 20:36
          1,8 benzyna? Jest taki?

Jak ja nim jeżdżę to pali tyle samo.
          Zdaje się, że "ten typ tak ma".
          • hutchence Re: ...jak zmniejszyc spalanie?? 13.09.11, 22:16
            C-Max ma benzynowe 1.6, 1.8 i 2.0 (chyba tylko z automatem). Może ten 1.6 jest za słaby do tego autka i trzeba go mocniej piłować? Mnie w mieście wychodzi ok. 10-11l.
            • lewa_piers Re: ...jak zmniejszyc spalanie?? 14.09.11, 18:36
              Mnie 11-12, żonie 11-12 w mieście.
              Takie zużycie to kryminał.
    • adellante12 mam sposób 14.09.11, 00:19
      Stary sprawdzony i pewny.
      Sprzedaj nubire i kup bilet miesieczny MPK/PKS...
      po co kupujecie samochody skoro nie stac was na ich eksploatacje??? Gdzie tu logika?
      • jureek Re: mam sposób 14.09.11, 11:14
        adellante12 napisał:

> Stary sprawdzony i pewny.
        > Sprzedaj nubire i kup bilet miesieczny MPK/PKS...

A jak Nubiry nie sprzeda, to biletu miesięcznego kupić nie może?

> po co kupujecie samochody skoro nie stac was na ich eksploatacje??? Gdzie tu lo
        > gika?

A gdzie tu logika, żeby do kupna biletu miesięcznego trzeba bylo najpierw sprzedawac auto? Po cholerę kupować takie drogie auta, żeby już nawet na miesięczny nie zostało?
        Jura
      • a_weasley Re: mam sposób 14.09.11, 21:00
        adellante12 napisał:

> po co kupujecie samochody skoro nie stac was na ich eksploatacje???
        > Gdzie tu logika?

Nie w Twojej głowie, to pewne.
        Szwedzkie przysłowie mówi: nie ten bogaty, kto dużo zarabia, lecz ten, kto mało wydaje. Nie wiem jak Ciebie, ale mnie nie stać na wyrzucanie pieniędzy. Jeżeli mogę np. przy niezmienionej prędkości między Warszawą a Krakowem zamiast 7 l ropy na setkę spalić w trasie 6, to znaczy, że mogę mieć za 90 zł mieć to, co dotąd kosztowało 105. Nie korzystać z tego jest toż samo, co wylać do klopa czteropak piwa.
        Ciebie stać?
    • fredoo Re: ...jak zmniejszyc spalanie?? 14.09.11, 09:41
      Nubira i bez gazu???? To sie prawie niemożliwe.
      Ale nie trać czsu. Teraz zagazowanie jest tanie jak barszcz. Będziesz jeżdził za 20 zł na 100.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka