Dodaj do ulubionych

Zabezpieczenia

17.11.11, 14:43
Niestety nie mam szans zgooglowac wiec prosze o recepte. (Jestem aktualnie w Chinach i internet chodzi z predkoscia pierwszego Forda T. I tak mam szczescie ze po kilku dniach prob udalo mi sie zalogowac do forum)
Jak zabezpieczyc przed zlodziejami nowe auto (cena powyzej 100k wiec na zabezpieczeniu nie chce oszczedzac). Co wybrac aby to mialo sens a nie bylo jedynie uspokojeniem sumienia?
Z gory dziekuje za rozsadne odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • bandit600 Re: Zabezpieczenia 17.11.11, 14:51
      Odpowiem Ci. Najlepiej kupić ubezpieczenie od kradzieży i dowolne inne zabezpieczenie (bo zakładam, że samochód za 100tys ma już jakiś immoboliser) honorowane przez firmę ubezpieczeniową. Bo technicznie rzecz ujmując nie ma zabezpieczeń, które gwarantują niepowodzenie w kradzieży. Tymczasem współczesne auta nawet fabrycznie są już mocno pozabezpieczane, mają zwykle wyrafinowane mechanicznie zamki, solidny system unieruchamiający, ale jak widać po statystykach to i tak nie pomoże jak ktoś będzie chciał Ci ukraść.

Relatywnie dobrym zabezpieczeniem jest też poruszanie się pojazdem, który mało interesuje złodziei i korzystanie z parkingów strzeżonych.

Pzdr.
    • nazimno 100 k PLN czy 100 k $ czy 100 k €? 17.11.11, 15:05
      Nie ma takiego zabezpieczenia.
      Jesli chca ukrasc, to wezma go na lawete, a potem do zamknietej ciezarowki.
      To trwa w ich wykonaniu pare minut.
      Wlacza zagluszacz lokalizatora GSM, jesl taki jest, bedzie zneutralizowany.
      Zanim ktokolwiek zareaguje bedzie juz po wszystkim.
      Odjada sobie w sina dal.

Dla "malego" zlodzieja dobrym zabezpieczeniem jest blokada skrzyni biegow
      albo wylacznik zywotnych funkcji zaplonu umieszczony w trudnym do odkrycia miejscu.

Jesli nie oddalasz sie zbytnio od samochodu, mozna zainstalowac alarm powiadamiajacy tylko Ciebie, dzialajacy w pasmie 433MHz lub 868 MHz (nie wymaga zadnych zezwolen).

Wowczas dobrze byloby jednak zaopatrzyc sie w bron.
      Chcesz takze ryzykowac zyciem?
      Bo "oni" sie nie pieprza.

Wiec biorac to pod uwage, LEPSZE jest ubezpiecznenie od kradziezy.
      • nazimno I jeszcze jedno. 17.11.11, 15:13
        Istnieja uklady blokujace (dla osob postronnych) sterowanie np. zlaczem OBDII,
        co calkowicie uniemozliwia wlaczenie zewnetrznych urzadzen sluzacych do
        manipulacji danymi w pojezdzie. Wowczas nawet zlodziej z laptopem i modulem
        interfaceu do OBDII musi odpuscic.

To wszystko kosztuje i uzaleznia cie od tych, ktorzy to zainstalowali.

To na wypadek, gdyby ktos chcial dokonac kradziezy typu high-tech.
        Sa tez tacy zlodzieje.
    • kulawywos Żółtek w bagażniku 17.11.11, 15:55
      Skoro jesteś w CHRL to przywieź w bagażniku jakiegoś zadziornego żółtka i będzie pilnował.

Minusem jest smród spędzającego tam 24 godziny na dobę osobnika, ale choinka "New Car" powinna załatwić sprawę.:)

• nazimno Ja sadze ze to raczej on moglby pilnowac zoltkowi 17.11.11, 16:43
        (uzywam tego okreslenia w formie cytatu, choc sie z nim nie zgadzam, to pogardliwe
        okreslenie innej narodowosci, ale chodzi o odwrocenie kota ogonem)

Teraz niektorzy obywatele Chin sa miliarderami i duza czesc produkcji
        wozow luksusowych kupuja na pniu, nawet wiecej niz Rosjanie.

• maritimeeng Re: Ja sadze ze to raczej on moglby pilnowac zolt 18.11.11, 00:15
          Tak się zdarzyło, że miałem okazję kilka razy być w Chinach i powiem ci, że tych co są niedożywieni jest trochę więcej niż tych miliarderów o których wspomniałeś.
          • nazimno Dobrze o tym wiem. 18.11.11, 09:59
            Tylko, ze KONTRAST (jak w obrazie/fotografii) to uwydatnia.

• kontik_71 Re: Ja sadze ze to raczej on moglby pilnowac zolt 18.11.11, 10:53
            Aby to zobaczyc trzeba wysciubic nos z miast a tego nie robi wiekszosc odwiedzajacych Chiny. Juz nawet nie wspomne o takich ekstremalnych okolicach jak Tybet..
    • zibin4 Re: Zabezpieczenia 27.11.11, 13:20
      Pomimo checi i wielu godzin nie udalo mi sie zalogowac ponownie, wiec robir to juz po powrocie do kraju.
      Dziekuje zabierajacym sensownie glos.
      Oczywiscie AC bedzie (mam je zawsze - od 35 lat)
      Mialem duzo czasu do przemyslen i mam pytanie: czy istnieje jakis system zabezpieczen w ktorym GPS bedzie mi pozwalal na sledzenie auta na mapie - oczywiscie pewnie tak ale dodatkowo w wypadku zaniku sygnalu GPS (wylaczenia go) wysylal by mi np sms-a z danymi ostatniej pozycji. Prosze pamietac ze nie chodzi tu o auto flotowe itd, a prywatne i na prywatny uzytek i cena takiej uslugi tez gra role. Jesli ktos ma zna cos takiego to prosze o odnosniki.
      Mam nadizieje ze teraz bede mial wiecej mozliwosci googlowania, choc to wymaga czasu a tego mi ciagle brakuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka