Dodaj do ulubionych

Daewoo w FSO - 1996

IP: *.t-mobile.pl 18.11.11, 12:33
Daewoo to był jedyny możliwy wybór , żadna inna marka nie była zainteresowana produkcja aut w FSO a jedynie ich montażem. Po upadku Daewoo i przejęciu przez GM nie pozamykano nagle wszystkich fabryk, zrezygnowano z tych nierentownych czyli m.in. naszego FSO. W tym czasie na Ukrainie produkcja kolejnych modeli Daewoo szła pełna parą przez pewien czas wspomagana przez nasze FSO. Marka Daewoo istnieje tylko nowy własciciel zrezygnował z naszej fabryki i nikt inny ani wcześniej ani później nie był zainteresowany produkcja aut w tej fabryce.
Obserwuj wątek
    • janus-z333 Re: Daewoo w FSO - 1996 18.11.11, 15:04
      Wydawało się że Daewoo to najlepsze co mogło spotkać nasz przemysł samochodowy.Okazało się grabarzem.Dziwne ruchy Koreańczyków zapoczątkowały tegoroczny upadek FSO.Nie mam wiedzy na temat postępowania polskiej strony,jednak generalnie za upadek i tak rachitycznego przemysłu samochodowego w Polsce uważam Koreańczyków i tych którzy dążyli do przejęcia FSO przez DAEWOO.Mogliśmy bez pomocy zagranicy,bezpośrednio,dalej produkować pod własnym szyldem,korzystając z dobrodziejstwa obcych marek.Ktoś powie że nie było nas na to stać,faktycznie tamten okres to droga przez mękę Polski,ale mimo wszystko lepiej by to wyszło i była szansa utrzymania polskiej marki,no i oczywiście miejsc pracy.Możenie stali byśmy się potęgą motoryzacyjną,ale nie od razu Rzym zbudowano.Teraz jesteśmy narażeni na widzi mi się zachodnich producentów i w każdej chwili możemy stracić produkcję samochodów.
    • gostek_gostek Re: Daewoo w FSO - 1996 20.11.11, 08:58
      Ciekawe ciekawe... brzmi jak ekonomiczne szarlataństwo!
      a kto by te auta produkował? a jak by miało FSO zarabiać niby? jak miało by się nagle stać rentowne? Jakim cudem? tylko mi nie mów, że tak jak do każdej tony węgla tak do każdego FSO naszej produkcji każdy Polak musiał by dopłacić w podatkach. To był by absurd w najczystszej postaci!
      W dzisiejszych czasach nie jest problemem wyprodukowanie czegoś. Problemem jest coś sprzedać i sprostać globalnej konkurencji.
    • Gość: seven77 Re: Daewoo w FSO - 1996 IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.11, 22:51
      @gość: a to daewoo produkowało auta w FSO? Mnie się wydawało, że tylko ich modele były montowane. PS Ciekawe kto uznał ofertę VW za mało wiarygodną i na jakich podstawach.
    • Gość: Jaro Re: Daewoo w FSO - 1996 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.13, 19:38
      Gość nie masz racji skoda też była zainteresowana fso, ale ówczesny rząd stwierdził co to za wycieczka do skody, lepiej było jechać do Korei na wycieczkę....
      Skoda istnieje do dziś.
      A Polska ma gó.......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka